БНБ панически се опитва да се измъкне от отговорност

...след публикацията на Биволъ
Екип на Биволъ

Биволъ днес публикува, че БНБ ще провери информация и данни дали ПИБ е източвана от фирми с неясна собственост и попадащи под члена за свързани лица. Заглавието е според получен мейл и след разменена кореспонденция с банката. В кореспонденцията медията ни задава ред важни въпроси, в които се цитират конкретни имена на фирми и се посочват цифри и дати по договори за кредити с ПИБ. Целта на отправените въпроси и изложената информация до БНБ е една единствена, да получим адекватен отговор дали въпросната информация е известна на контролиращата банка и има ли основания за притеснения относно източване, или не?

В контекста на сегашната безпрецедентна ситуация с обществения грабеж около КТБ, Биволъ е длъжен коректно да изложи своята информация пред институцията отговорна да следи за законосъобразната банкова дейност в България. БНБ вече доказа публично как точно си е вършила работата през годините, така че да не се случи източването на най-мощната доскоро българска банка. Всички помнят прессъобщението от 17 юни 2014, в което се казва дословно:

« БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално. »

Впоследствие се оказа, че капиталът на КТБ е източен през кухи фирми, а в затворената банка както е известно изгоряха спестяванията на хиляди българи, както и парите на много фирми, институции и общини. Одитът разкри източване по класически схеми с подставени лица и свързани фирми, което е протичало години наред „под носа”, а вероятно и с бездействието на БНБ. Загубите са над 4 млрд. лв. тежестта на които ще бъде в крайна сметка поета от обществото. Опитите да се прехвърли цялата вина единствено на Цветан Василев и неговите подчинени е смешен напън да се освободят от отговорност реални виновници, които с бездействието си са съучаствали в едно колосално престъпление по обществено ограбване. Биволъ е амбициран да разнищи докрай цялата истина, около получени данни, че

институции и отговорни лица са били информирани и са ЗНАЕЛИ за действащите схеми за източване на КТБ, чрез кредитиране на свързани или фиктивни фирми.

Водени именно от дълга си на разследващи журналисти, се обърнахме към БНБ, предоставяйки информация, която можем да валидираме с документи. Държим да подчертаем дебело, че Биволъ никого и по никакъв начин не обвинява. Ние не сме прокуратура, нито съд. Биволъ не е отправял каквито и да било обвинения, нито е правил квалификации или твърдения относно ПИБ. Засега Биволъ само пита! Обвиненията и доказателствата за незаконни действия са в приоритета на БНБ и правоохранителните органи. Но като медия и като граждани, потърпевши от предизвиканата банкова криза и обществена кражба на огромни публични средства, сме длъжни да сигнализираме и да задаваме въпроси. Това никой и по никакъв начин не може да ни забрани, или да ни обвини заради него. Освен ако в България вече не се е настанила неусетно диктатура на олигархо-мафията!

Е, сигнализирахме и попитахме БНБ, дали има основания да се съмняваме за източване на следващата банка, квалифицирана като „гнила ябълка” от дипломатическите доклади – ПИБ. Нещо повече. Единствено за ПИБ в рапорта на посланик Джон Байърли се твърди, че наред със законния бизнес една от “най-агресивните и излъскани банки “води “съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.” Получихме недвусмислен отговор от БНБ, че всичко това, което сме изпратили ще бъде проверено. Не получихме отговор, че съмненията за нещо нередно са неоснователни, нито, че БНБ гарантира, че всичко в ПИБ е наред. Не получихме и отговор, че предоставената информация не представлява интерес и не е важна, за да бъде проверявана. Не получихме и отказ от отговор дори. Ако бяхме срещнали такава реакция от БНБ, щяхме да напишем друга публикация, с друго заглавие. Г-н Александър Урумов от БНБ съвсем точно и ясно ни върна ответ, че изпратената информация ще бъде подложена на проверка. Ако не е излъгал, за да ни отклони вниманието.

Обещаната проверка е извънредна, защото не е била планирана предварително от БНБ и не е за спазването на Кодекса на труда примерно, а за конкретни данни свързани със съмнения за източване. Това и публикувахме, като резюмирахме в статия какво точно излагаме до БНБ и какви точно отговори очакваме от тях.

Днес същия този г-н Урумов яростно отрича да е заявявал, че ще бъде извършвана проверка, че нямало извънредна такава и че Биволъ си измислял. Мейлът му обаче е в редакционната ни поща. В него г-н Урумов първо БЛАГОДАРИ за изпратените въпроси и данни, а след това изрично УВЕРЯВА, че ще бъде извършена проверка. #КОЙ излъга в случая: Биволъ ли, или представителят на БНБ? Това ще се докаже надлежно и неопровержимо!

Съществува и друга вероятност обаче. А тя е г-н Александър Урумов да се е опитал да ни „хлъзне по бобслея”, както се казва и да ни замаже очите, че ще проверяват нещо около ПИБ. Всъщност БНБ да е имала немерение да действа както действаше с КТБ през годините – получаваш точна информация, че се нарушава закона, но се правиш на ударен, докато не гръмне цялата система. А после излизаш с позицията: Не знаех, не чух и не видях! Това е основният порок на проядената ни от корупция държава. Институциите, или хората в тях, които са призвани да защитават законите и обществения интерес, идентифицират задълженията си пред суверена с прикриване на истината, докато е възможно. Те знаят, че са под презумпцията за безнаказаност, защото в България просто НЯМА кой да им потърси реална отговорност за съучастие.

Не знаем дали на г-н Урумов са му се скарали днес, че е кореспондирал с Биволъ, че е приел изпратените данни и въпроси и че е отговорил с благодарност и с уверение, че БНБ ще си свърши работата по закон и ще провери надлежно всичко, което сме изпратили. А то никак не е малко и не е за пренебрегване. За да се извърши тази проверка е необходимо да се отворят от проверяващите посочените от Биволъ фирмени досиета, да се проверят условията при които са раздавани кредитите, да се прецени тези условия коректни ли са и лицата свързани ли са с ръководството на ПИБ и дали има конфликт на интереси. ДАНС и Прокуратурата трябва да установят #КОЙ стои зад офшорните собственици, които се явяват крайни кредитополучатели и реално обезпечени ли са въпросните раздадени кредити? За целта Биволъ знае, че едва ли Прокуратурата ще се самосезира, затова ще я сезираме официално. Заради неадекватната реакция на БНБ и измятането, в опит да се манипулира обществеността, ще публикуваме подробно изпратените данни, защото те са с надделяващ обществен интерес. Както разбираме от паническата им реакция, на сериозна проверка явно не може да се разчита въобще. В крайна сметка и това е вариант, но вече е записано във времето, че един Биволъ е подал сигнал и че отговорността вече е персонифицирана в тези, които са изправени пред дилемата дали да си свършат работата, или да си зароват главите в пясъка.

Квалификациите и отправените закани към членове на екипа ни ще отнесем до международните институции, следящи за нивото на демокрация в България. Вероятно и до съда. БНБ вече стана обект на остра международна реакция, след като се опита да стартира наказателна процедура срещу Биволъ преди 3 години, защитавайки „гнилите ябълки”. Както времето потвърди Биволъ се оказа прав, а БНБ е със сринат обществен и институционален кредит на доверие. Там тепърва ще излизат много истини и тепърва ще се налага да се дават отговори на българската и европейска общественост как така банките се използват като средство за масово ограбване и то в една страна, която е пълноправен член на ЕС. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also