БНБ преговаря за КТБ със съмнителен австрийски фонд и малтийска офшорка

А може би и с "Доган и двама шейхове от Оман"?
Екип на Биволъ

« В БНБ бе проведена среща между представители на централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp. На срещата представителите на БНБ бяха информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ. » – пише в прессъобщение на Българската народна банка от 24 октомври.

http://bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20141024_BG

Относно собствеността на оманския фонд разполагаме с откровението на бившия министър на културата Вежди Рашидов, записано в кулоарите на парламента:

“По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години, да ви е.а циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката (КТБ – бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари.“

Биволъ извърши собствено проучване за въпросния фонд ЕПИК (EPIC) и Gemcorp. Базираната в Австрия фирма EPIC Financial Consulting GmbH има присъствие в няколко средноевропейски и балкански страни, където консултира големи приватизационни и корпоративни сделки. Отзивите на журналисти от мрежата за разследвания на организираната престъпност и корупцията OCCRP, до които Биволъ се допита, са по-скоро тревожни:

« Дивашка приватизация » на металургични и минни предприятия в Чехия, съмнителна сделка на унгарската електрическа компания, впоследствие разследвана от унгарската прокуратура за злоупотреби, придобивката на македонския телеком Cosmofon от словенския Telekom Slovenije за 190 млн евро, след което в Словения избухва корупционен скандал – това са едни от най-забележителните сделки опосредствани с консултантските услуги на виенския фонд.

Кои са реалните собственици на EPIC и откъде са парите, които смятат да налеят в “черната дупка” КТБ остава загадка.

Другият потенциален спасител Gemcorp е регистрирана в Англия, но всъщност е фасада за малтийската фирма Mirabella Malta Limited, чиито собственици пък се крият зад офшорното законодателство в островната страна.

GEMCORP CAPITAL LLP е представител на Mirabella Financial Services LLP, компания, която има права за финансови операции в Обединеното Кралство и ги предоставя срещу заплащане на други фирми като « финансов хостинг ». Всички дейности на Gemcorp, свързани с « управление на инвестиции » се извършват от Mirabella Financial Services LLP през Mirabella Malta Limited – пише с малки букви в сайта на Gemcorp.

Какъв е произходът на парите, които минават през този финансов « хостинг » също е тайна за широката публика.

Факт е, че управителят на Gemcorp Атанас Бостанджиев до неотдавна работеше в лондонския офис на банката « ВТБ Капитал », наричана « инвестиционното оръжие на Путин ». Бостанджиев напусна « ВТБ Капитал » след затварянето на КТБ.

Тук трябва да се припомни, че офисът на ВТБ в София бе отворен след идването на Бостанджиев във « ВТБ Капитал », като на учредителната пресконференция в София той присъстваше лично. Управители на българското представителство станаха бившия царски министър на финансите Милен Велчев и ексзаместника му Красимир Катев (главните действащи лица в суап сделката с българския дълг). « ВТБ Капитал » участва като партньор на КТБ в сделките за Булгартабак и Виваком, но после продаде дяловете си.

Има ли връзка между анонсирания фалит КТБ, интересите на ВТБ, напускането на Бостанджиев и сегашната му поява като кандидат за « спасител »? Според публикация във в. »Ведомости » от края на юни ВТБ губи « във фалиралата четвърта по големина българска банка около $30 млн. инвестиции ». Официално ВТБ, която все още е акционер с 10% от капитала, отрече да  проявява интерес да спасява КТБ. Включването на Gemcorp и Бостанджиев обаче насочват подозренията обратно към руската банка, която не може да оперира директно в страна от Европейския съюз заради санкциите.

Колкото до реалните възможности на тези мераклии да запълнят дупката от 4,2 млрд лева, най-добре ги описва следния цитат от прессъобщението на БНБ. “…средства, осигурени чрез държавна помощ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also