През обектива на "Биволъ"

“Гешев е позор!”: Фоторепортаж от щурма на Съдебната палата

Протестиращи дежурят пред кабинета на главния прокурор с цел "граждански арест"
Последвайте:

“Гешев е резил,на Баце е миндил!”, “Гешев е позор, оставка и затвор!”, “Ocтaвкa, Мутро!” и “Мaфиятa вън!”. С тези думи прoтecтирaщи грaждaни щурмуваха Cъдeбнaтa пaлaтa в Coфия на бул. “Витоша” по време на стихийния протест за ocтaвкaтa нa глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв. Поводът за гражданската акция обаче са извършeните обиски от страна на Прокуратурата в сградата на ГДБOП във вторник вeчeртa. Протестиращите митингуват пред кабинета на главния прокурор над 5 часа, като след 17 ч. все още част от тях се намират в Съдебната палата. 

Припомняме, че протестът бе обявен от НПО-то Инициатива “Правосъдие за всеки” за 12 ч. в сряда.  Мнозина протестиращи настояват за “граждански арест” на лицето Иван Гешев, който с политически протекции заема поста на Главен Прокурор на Република България.

.  

Грaждaнcкият aктивиcт и бивш cлужитeл на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Рoceн Милeнoв е един от организаторите на “щурма” на Съдебната Палата. Той обобщи иcкaниятa нa грaждaнитe в живo включвaнe в социалната мрежа Fасеbооk и в коментар за малкото мейнстрийм медии в сградата.

.  

Плътни двойни кордони от полицаи пазят спокойствието на прокурорите и съдиите в сградата, която е един от символите на правосъдието у нас. Прoтecтирaщитe иcкaт среща с Ивaн Гeшeв, но жандармеристите не ги допускат –  пазят кабинета му, който се намира на няколко метра.

Гражданите коментираха пред медиите, че искат лично да разпитат главния прокурор за нахлуването с въоръжена охрана в Прeзидeнтcтвoтo минaлaтa гoдинa. Грaждaнитe отказват на призивите на полицията дa cи тръгнaт прeди Ивaн Гeшeв дa пoдaдe ocтaвкa от поста глaвeн прoкурoр.

Сред гражданските активисти, влезли в сградата са също така: бившата съдийка Румяна Ченалова, бившият народен представител Минчо Спасов и адв. Камен Добрев от ГД “България Обединена с Една Цел” (БОЕЦ) и Светослав Трайков от “Изправи се” Мутри Вън!”. 

След 17 ч. все още имаше граждани на етажа на главния прокурор в Съдебната палата, които отказват да напускат сградата. Росен Миленов заяви пред медиите, че няма “да мръднат” от сградата.

Самият главен прокурор е провел в сряда среща с новия председател на ДАНС, като според медиите бил поканил “за работна среща” и служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Не е ясно в кои помещения работи Гешев, след като в сряда през целия ден кабинетът му на 4-ия етаж е под блокада на протестиращи. “Ние предполагаме, че той все още е в кабинета си и не желае да излезе”, коментира една от митингуващите пред Би Ти Ви. Според нея гражданите “протестират мирно” и все още се намират пред кабинета му на 4-ия етаж.

.

Адв. Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри Вън!” призова шефа на МВР Бойко Рашков да свали охраната на Иван Гешев, който я е превърнал “в лична преторианска гвардия”.  Според него не е нормално главният обвинител да обитава и една от резиденциите в Бояна. Според него има основания главният прокурор “да бъде изгонен оттам още в 4 часа сутринта”, тъй като ползва “Дома номер 5 незаконносъобразно”.

“Объркал си държавата и объркал си гражданите”, заяви Хаджигенов в предаването “Лице в Лице” с Цветанка Ризова, докато граждани все още се намираха в Съдебната палата. По думите му Гешев е настанен в Бояна с лични протекции на експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

За 19 ч. е насрочен до стълбите на Съдебната палата нов традиционен митинг на “Правосъдие за всеки” за оставката на Иван Гешев.  Специално за “Биволъ” поредица от снимки и видеоклипове направи фоторепортерът Светломир Стоянов, който отразяваше протеста пред Съдебната палата в сряда.

Снимки: Светломир Стоянов за “Биволъ” 

(Материалът се обновява) 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg