ДАНС проучвала закупуването на шпионски софтуер от Hacking Team

Фирмата Hacking Team, която е в черния списък на Репортери без граници за продажба на шпионски софтуер на авторитарни режими е имала среща и презентация на продуктите си в ДАНС в края на ноември миналата година.

Това става ясно от изтекли документи от вътрешната поща на Hacking Team. Биволъ има достъп до тях благодарение на партньорите си от OCCRP.

Бил е презентиран продукт за хакване и инсталиране на вирус на телефони с Android OS от различни операционни системи. От ДАНС са очаквали да им покажат също как се хаква iPhone 6.

hacking-team-bg-2

Няколко месеца след презентацията служител на ДАНС  е отговорил, че се надява да има бюджет за бъдещо сътрудничество с Hacking Team.

hacking-team-bg-3

Шпионският софтуер на Hacking Team действа като вирус и позволява дистанционно управление на заразените компютри и телефони, вкл. открадване на паролите, наблюдение през уеб камерата и записване на всички действия на потребителя.

До момента се знаеше, че ДАНС използва подобен софтуер наречен FinSpy на фирмите DreamLab и Gamma. Wikileaks публикува документи, в които се вижда България като пазар за тези продукти. Освен това софтуерът е бил инсталиран на сървър на Министерството на държавната администрация, както показа проучване на Citizen Lab.

Биволъ продължава да проучва документите, изтекли от Hacking Team и ще публикува всичко относно отношенията на фирмата с български служби.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also