In Memoriam:

Напусна ни Ирен Филева

Създателката на "Клубът на журналистите" и Мрежата "Свободно слово" остави ярка следа
Екип на Биволъ

Ирен си отиде. Ирен беше един от жалоните на смисъла да продължаваме по пътя на илюзията си, че Доброто все пак ще победи в България! Предаването й “Клуб на журналиста” беше една от последните трибуни на свободното слово в обществените медии. Ирен даваше гласност неизменно на всички цензурирани другаде теми. Тя създаде и Мрежата “Свободно слово” – убежище за нормалност в блатото на цензурата и страха, в което се потопи България – най-несвободната държава в ЕС и в региона.

Сякаш, за да потвърди този факт, ръководството на БНР заличи страницата на “Клубът на журналистите”. Архивът на предаванията е неоткриваем. Предаване, което спечели наградата на Асоциацията на Европейските Журналисти за цялостен принос за свободата на словото за 2012 г. Ня#КОЙ иска да изличи и спомена за него.

Но ние помним. И няма да забравим. Защото всички имаме нужда от Ирен сега и осъзнаваме непредолимата й липса тежко и болезнено. Достойнството и честта са рубежа на нашия живот и Ирен ги отстоя във Времето.

Праведните не се разпадат в ада на небитието а застават до Твореца. Вече имаме един от най-верните в битката за справедливост там. Клубът и Мрежата трябва да ги има, а предаването продължава от горе и вече ще се слуша в ефира на всички измерения.

Последно сбогом, Ирен и ни очаквай там, където сме сигурни, че ще се видим отново. В “Клубът на журналистите”.

Поклонението ще бъде утре, в храм Покров Богородичен, зад МВР болница, от 16ч.

Вижте също / Read Also