Неправителствени организации, експерти и граждани се обявиха за отхвърляне на проекта на Пролес за нов план за управление на Пирин

В момента авторите на проекта подготвят и компромисен план за Природен парк „Витоша“

София, 30 юли 2015 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обяви, заедно с десетки неправителствени организации, експерти и граждани, за отхвърляне на проекта за нов план за управление на Пирин, разработван от „Пролес Инженеринг ООД“.

Причините за отхвърлянето са: проектът не отговаря на изискванията на заданието на възложителя; изпълнен е крещящо непрофесионално – използвани са  термини от отменена през 90-те нормативна уредба; неглижира процеси в съвременното опазване на биоразнообразието; изводите не се базират на актуалната научна информация; има редица разминавания в данните в различните части на проекта; липсва логическа връзка между резултатите от теренните проучвания и предвидените бъдещи дейности на парка; проектът прикрива доказани нарушения на закона, извършени във връзка с изпълнението на концесията на ски-зона Банско и предлага цели, режими и дейности в услуга на нови инвестиции в ски-туризъм.

Аргументация за горните твърдения дадоха в становищата си: Национален природонаучен музей към БАН, Българска федерация по туризъм и Българска федерация по катерене и алпинизъм, Пирински туристически форум, Българска асоциация за алтернативен туризъм, рибарски сдружения, 15 неправителствени организации, преподаватели от Софийски университет, ЛТУ, учени от БАН и над 80 други граждани. Някои от становищата са в обем над 50 страници. Според коалиция „За да остане природа в България“, проектопланът снижава стандартите за изготвянето на планове за управление на защитените територии критично ниско и трябва да бъде изцяло отхвърлен, тъй като съдържанието му не подлежи на редактиране, независимо от дадените становища и предложения.

Независимо от огромните пропуски и неизпълнения, проведеното  общественото обсъждане в Банско на 24 юли, ще доведе до финално разплащане за изпълнение на проекта, като при това държавата ще загуби възможността да изиска изпълнението на обществената поръчка в качество и количество описано в техническото задание. Сигнали за финансовите нарушения бяха изпратени на Министерството на околната среда и водите, но бяха оставени без реакция, допълват от коалицията.

Утре е ред на Витоша, коментира Андрей Ралев от „Сдружение за дива природа Балкани“. Същата фирма, Пролес, в момента разработва новия план на управление на Природен парк „Витоша“ като процесът вече изтича много обезпокоително – материалите по проекта не се предоставят предварително, всички обсъждания и работни срещи са в ловния дом на ловно стопанство “Витошко-Студена” –  място с ограничен достъп и без публичен транспорт. Трудният достъп и липсата на информация лишават обществеността от възможността да участват в дискусията за бъдещето на парк „Витоша“, най-посещаваната защитена територия в България, казва Ралев.

Презентациите от предишните срещи, качени след провеждането им, показват съществени пропуски. Новият план на Витоша се изготвя без достатъчно данни – полевите проучвания на експертите на „Пролес Инжинеринг ООД“ се провеждат за много кратък период от време и са незавършени, все още няма данни за състоянието и ползването на горите, както и за резерватите “Бистришко бранище” и “Торфено бранище”, на които се правят отделни планове за управление. Изготвянето на режими и норми без сериозна описателна част и оценка е непрофесионално, е мнението на експертите на коалиция „За да остане природа в България“.

Начинът на работа, както и опитът ни от процеса по изготвяне на плана за НП „Пирин“, буди съмнения за изпълнение на поръчка, различна от обществената, предупреждават експертите на коалицията.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also