Псевдоекологът-рекетьор Дончо Иванов си купил луксозно жилище с неясни доходи

Сдружението му Коалиция за устойчиво развитие - КУР стои зад Витоша Ски и ЮЛЕН на Цеко Минев
Екип на Биволъ

Луксозен апартамент 120 кв. м. в район “Витоша” в София е придобил Дончо Иванов, псевдоекологът, уличен от Нова Телевизия в рекет над бизнесмени.

Жилището, ново строителство, е закупено за 156 000 лв. от Главболгарстрой без заем и ипотека. В Имотния регистър няма данни Иванов да е продал друг имот.

Загадка е също така с какво живее Иванов извън доходите му от рекет, които едва ли са декларирани. Сдружението му “Коалиция за устойчово развитие” декларира незначителни обороти от порядъка на 5000 лв. годишно. Друго сдружение с негово участие – “Хармония”, не е подавалo изобщо годишни отчети в Министерството на правосъдието. Адресът на това сдружение съвпада с адреса на личния апартамент на Иванов.

В репортаж на Нова Телевизия, излъчен в неделя, Дончо Иванов беше заснет със скрита камера да иска 200 000 евро от бизнесмен, за да оттегли жалба на сдружението си срещу ОВОС за бизнес проект за газификация.

Той обяснява технологията на рекета като дава за пример Южен Поток, където сдружението му се конституира като страна срещу ОВОС, но после се оттегля след като подписва споразумение с Южен Поток. Паричното измерение на това “споразумение” не става ясно.

Еколог на Цеко

Друг пример за “съгласувано с бизнеса” становище на въпросната коалиция е проекта на “Витоша ски”, фирма свързана с Цеко Минев, шеф на българската федерация по ски и основен акционер в ПИБ. За него Иванов също променя мнението си:

“Не крия, че нашата организация е писала петиции срещу проекта на “Витоша ски” – заявява Иванов. “Имали сме съмнения дали природата наистина ще бъде пощадена. След днешния ден мога да кажа, че се чувствам много по-спокоен, защото се уверих, че инвеститорът е планирал добре проекта и се отнася отговорно към околната среда. Витоша се нуждае от обновление и промяна, на софиянци и гостите на столицата е необходима една цивилизована Витоша. Подкрепяме проекта и същевременно заявяваме, че внимателно ще наблюдаваме всички етапи от неговата реализация.”

“Коалицията за устойчиво развитие” участва и във Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите. Там Иванов се изявява като помощно колело на Цеко Минев и се обявявя против разкриването на офшорните собственици на Витоша ски и ЮЛЕН АД. И двете фирми са с офшорни собственици, пряко свързани с Цеко Минев и са финансирани с огромни кредити, отпускани от банката, която оцелява благодарение на държавната помощ.

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also