[07SOFIA396] БЪЛГАРИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ВЪЗРАЖДАЩО СЕ РУСКО ВЛИЯНИЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВИЗИТАТА НА ПУТИН

Всички преводи от Биволъ. Използването им без позоваване е забранено.

БЪЛГАРИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ВЪЗРАЖДАЩО СЕ РУСКО ВЛИЯНИЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВИЗИТАТА НА ПУТИН

Класифицирана от: Посланик Джон Байърли по съображения 1.4 (б) и (д)

1. (C/NF) РЕЗЮМЕ: България се подготвя за визитата на руския президент на 17-18 януари, и е в пълно очакване на Путин, което ще донесе физически резултати като документи на хартия, но и много повече изисквания след себе си. Заедно с няколко културни рушветчии, руснаците ще се опитат да прокарат своята твърда позиция относно Косово; Ракетния щит, Конвенцията за въоръжени сили в Европа, и временно разположените американски военни формирования в рамките на Споразумението за сътрудничество и защита; и енергията, особено Южен Поток. Българите са решени да удържат своите позиции относно въпросите, касаещи НАТО и ЕС, но те са много по-колебливи относно енергията, където въпреки нашите насочени усилия да затвърдим тяхната решителност, руските примамки и натиск се оказват по-силни. Посещението на Путин е само един аспект от по-мащабния опит на руската страна да си възвърне част от политическия и икономически „пазарен дял”, който загуби през последните десет години. Членството в НАТО и ЕС дава на България по-здрава основа да удържи своите позиции под руския натиск, но пък инстинктивното желание да се угоди на Москва остава все така силно. Ангажираността на Съединените Щати в лицето на висшето държавно ръководство може да обуздае този инстинкт, и затова ние трябва да гледаме на някои планирани посещения на български лидери във Вашингтон през 2008 година като на възможности да се окаже помощ на България да определи и защити трансатлантическите си интереси.

КРАЙ НА РЕЗЮМЕ

МЕКА СИЛА …

2. (S//NF) По време на посещението си на 17-18 януари, Путин се подготвя да подпише общо четири споразумения: култура; наука и технология; връщане към Русия на ядрено гориво от българския реактор, който е на фаза проект (имаме паралелно споразумение, което преговаряме); сътрудничество против организираната престъпност. Нещо повече, той ще окаже натиск по ключови регионални въпроси и енергийни теми – Косово, НАТО-Русия и газови и нефтени проекти. Руснаците са непоколебими. А от „колебливата гледна точка” стои българската популярна митология, която придава романтична окраска на руската намеса при осигуряването на българската независимост от отоманска Турция през 80-те години на 19-ти век. Като се възползва от общите, споделени славянски връзки в културата, езика и религията, Русия се съревновава с Европейския съюз в класациите за популярност – разполага се в обхвата на 60-70 процента, докато средния сравнителен показател на Съединените Щати е 55 процента. Москва също така ще даде неохотно, като подаяние, близо 10 милиона евро за отбелязването на 130-тата годишнина от освобождението като част от „Годината на Русия”, 2008 – обновление на църкви, места на сражения, паметници и за да популяризира в по-голям мащаб културните и образователни обмени.

… И СУРОВИТЕ ФАКТИ ОТ РЕАЛНОСТТА

3. (C/NF) От „непоколебимата страна”, по-осезаеми и мощни сили са в действие: цялостна зависимост от руската произведена енергия, ключовата значимост на Лукойл в икономиката на страната, законни и същевременно сенчести руски бизнес инвестиции, и българските политици, които имат сериозни лични и бизнес отношения в Москва. Българите се дразнят и негодуват срещу благоволението и нарастващите крайно деспотични тактики на Големия брат от Русия. Всички тези факти са красиво обобщени в разгорещени и типично грубовати руски изявления (в София и Брюксел), според които България е руския „мост” към ЕС и „Троянския кон” на Русия.

4. (C/NF) И все пак има и неизбежни факти от реалността, които удържат възмущението да не премине към по-сурови политики. България е зависима от Русия за 98 процента от доставките си на нефт и 95 процента от тези на природен газ според директорите на Булгаргаз. България си набавя цялото количество необходимо ядрено гориво за ректорите от Русия. Огромният енергиен внос е довел до крайно небалансиран дефицит във външната търговия, който през 2006 година представляваше 46 процента (или 2,992.2 милиона евро) от целия търговски дефицит на българската държава. Лукойл е единственият най-голям данъкоплатец в България, който осигурява 25 процента от данъчните приходи и 5 процента от БВП. Компанията Газпром, единственият доставчик на природен газ в България, се е намесила в три основни енергийни проекта, които включват газопровода Бургас – Александруполис, Южен Поток и изграждането на атомната електроцентрала в Белене. През 2006 година натискът от страна на Газпром/Кремъл принуди България да предоговори своите доставки на природен газ, както и споразумението за пренос по мрежата, в резултат на което цените в страната постоянно нарастват. Газпром продължава да настоява да приватизира и превземе Булгаргаз, който е българска държавна собственост. През 2006 година руската АтомстройЕкспорт спечели поръчката за изграждане на дълго отлаганата нова атомна електроцентрала в Белене в един много спорен и непрозрачен процес, който намеси тогавашния Министър на икономиката и енергетиката, Румен Овчаров (след това бе свален от този пост заради друг корупционен скандал). Договорените цени за Белене са изчислени на 4 милиарда евро (5.8 милиона щатски долара), което я прави най-скъпия и единствен такъв проект в България.

СТАРИ ВРЪЗКИ В МОСКВА

5. (S//NF) Ключови високопоставени държавни лица, включително Президентът Георги Първанов, вътрешният министър Петков, Овчаров (, който сега е Председател на бюджетната комисия в Парламента) имат връзки в Русия.

Първанов, който получи големи финансови ресурси от Лукойл през 2006 година за повторното си участие в президентски избори за неговия втори мандат, има добри лични отношения с Путин, и е посещавал Русия общо осем пъти, откакто е заел поста на държавен глава през 2002 година. Петков и Овчаров – и двамата са считани за про-руски настроени, заради връзки с руския бизнес и по всяка вероятност с организираната престъпност също. Овчаров е учил в Москва и е изградил голяма част от кариерата си в работа с руските енергийни интереси; той е основателно заподозрян в облагодетелстване чрез сделки, които е сключил с Газпром. Залозите са големи: ако се реализира плана в този формат, основните руски енергийни сделки в България ще достигнат близо 10 милиарда щатски долара. Дори и само един процент от такава незаконна облага ще инжектира 100 милиона щатски долара в законова среда, където цари слабо управление. Предполага се, че ксенофобската партия Атака получава значително финансиране от руски източници. Ежедневникът, който тя издава, служи като про-Московски говорител, който постоянно бълва анти-американски и анти-ЕС декламации, и рутинно критикува българо-американските военни бази, българските военни части, разположени в чужбина, и като цяло американо-българското сътрудничество.

УПРАЖНЯВАНЕ НА НАТИСК ВЪРХУ КОСОВО

6. S//NF) България подкрепя плана на Ахтисаари и работи дейно в структурите на ЕС, за да поддържа (или създаде) консенсус в ЕС относно приемане на съгласувана декларация за независимостта на Косово, и да влезе в ролята на мост между Брюксел и Белград. По всяка вероятност Москва ще се моли на това България да се страхува от реакцията на Сърбия към това признаване и към икономическите връзки на София с Белград, за да притисне българите да отложат във времето това признаване. Българската страна преговаря да не се повдигат дискусии относно Косово по време на визитата на Путин, като реално няма надежди за успех в тези преговори. Ние очакваме предсказуемия руски непоколебим курс на измама да продължи, а българите да се държат здраво за несигурните си опори.

АМЕРИКАНО-БЪЛГАРСКОТО ВОЕННО СЪТРУДНИЧЕСТВО: БОЛНОТО МЯСТО НА МОСКВА

7. (S/NF) Служител от руското посолство ни информира, че посещението на Путин ще бъде фокусирано върху икономически въпроси, защото руснаците „нямат политически проблеми с българите, освен що се отнася до американските военни бази в България”. Руската страна публично възропта срещу американо-българското военно сътрудничество, особено срещу временните американски тренировъчни бази в България в рамките на Споразумението за съдействие и защита, и Съвместните оперативни сили – Източна инфраструктура в България и Румъния – изградена, за да подпомогне това обучение. Българската подкрепа на американските ракетни щитове в Източна Европа също се натъкна на трудности. В минали изявления от страна на Русия бяха разкритикувани надеждите на България да бъде покрита от ракетните щитове на Съединените Щати или на НАТО. В общи линии, руснаците гледат на американо-българското военно сътрудничество и в частност – на съвместните тренировъчни съоръжения, като на „болното място” във взаимоотношенията им, и рядко пропускат възможност да не охарактеризират съоръженията като „Американски бази” в медийното пространство, и постоянно повтарят, че те нарушават Конвенцията за въоръжените сили в Европа. Тук отново очакваме българите да не се огънат под този натиск, въпреки че посещението на Путин осезаемо забави графика на правителството за одобряване разполагането на нови военни части в Ирак и Афганистан.

ЕНЕРГИЯТА: НАЙ-СЛАБАТА БРЪНКА

8. (C//NF) ЮЖЕН ПОТОК И НАБУКО: Това, което утежнява в най-голяма степен ситуацията и отношенията, е въпросът с енергията. Българите не желаят да бъдат притискани да влязат в прибързано договорно отношение относно Южен Поток, но същевременно не искат и да бъдат изхвърлени извън една такова, тъй като Русия подхвърля такива предложения към други възможни транзитни държави. Решени да бъдат енергиен разпределител/коридор и нетърпеливи за транзитни такси, българите са податливи на натиск и примамки. Ние се противопоставихме на прибързани решения („креативно отлагане”), и увещахме България да ангажира международен правен и технически съвет. Но сега изглежда почти неизбежно, че те ще подпишат Междуправителствена спогодба за Южен Поток с Путин. Въпреки че е твърде вероятно цялата ситуация да се развие върху съвсем тънък лед, тя ще бъде натоварена с политически символизъм, от който Русия ще се възползва. Независимо от факта, че България официално стои зад газопровода Набуко, който е подкрепен от ЕС, Междуправителствената спогодба за Южен Поток (подписана точно след тази с Гърция) ще обслужва руския интерес да подкопае Набуко за в бъдеще . Неофициално, българите изказват съмнения относно сериозността на ЕС и многобройните му потенциални инвеститори, които ще подкрепят Набуко. Те не вярват на руснаците, но същевременно имат само няколко директни споразумения и малко увереност в Азербайджан относно алтернативни гарантирани доставки. Руската страна играе тази среща на шах от най-висока майсторска класа за разиграване на енергията , като стои с много повече ходове напред. Българската страна просто ще бъде бързо и лесно победена в тази игра, ако не разиграе маневри, за да забави темпото.

ФИНАЛЕН КОМЕНТАР

9. (S//NF) Като член на НАТО и ЕС, България има много повече сили от когато и да било преди това да устои на натиска от активизиращата се Русия. Но старият обичай на страната да се покланя, когато Русия тропне с крак, почти се е превърнал в инстинкт тук. Колкото и българите тайно да негодуват срещу руските игри на надмощие, те се виждат като уязвими и затова се колебаят да се противопоставят на Москва. И все пак има няколко важни изключения от това правило. Министър-председателят Станишев, въпреки силните семейни връзки с бивш СССР, показа готовност да се изправи срещу Русия/Газпром в енергийните преговори, за да защити интересите на България, и не вижда нищо добро в тенденцията за изоставане на руската демокрация в развитието й. Външният министър Калфин постоянно се позовава на българското членство в НАТО и ЕС като силна стратегическа реалност, когато дискутира отношенията с Москва. Но абсолютната тежест на руските икономически интереси ще подсигури влиянието на Москва в бизнеса и политиката тук, независимо от това какво Путин ще постигне по време на посещението си, и независимо от това колко умело българските лидери водят политическия курс на управление на страната. Нашето най-силно ниво на влияние е признанието от страна на България на факта, че добрите взаимоотношения със Съединените Американски Щати са ключово важни за способността на държавата да защитава интересите си. Предстоящите посещения в Щатите от страна на Външния министър Калфин (, за да се срещне със Секретаря Райс през януари) и на Премиера (, който желае среща през пролетта на 2008 година) ще осигурят евтини, но мощни като влияние възможности да покажем нашата подкрепа на някои от най-ревностните защитници на трансатлантическата идея, а също така и да им помогнем да решат как по-добре да подредят силните си страни и средства срещу руското влияние.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА.

Байърли

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d