Българите от Македония застават в защита на БАН

Екип на Биволъ

Ръководството на „Българския културен клуб” – Скопие (БККС) е дълбоко разтревожено поради зачестилите предложения за закриване на най-старата и престижна научна институция на България – Българската академия на науките.

Забележителните постижения на национолната ни наука и култура винаги са били в основата на българския национален дух, а днес са здрав фундамент за просперитета на Република България като модерна европейска държава с напреднала икономика, базирана на знанието. БККС с негодуване отбелязва, че не се полагат достатъчно грижи за развитие на българската наука, изследвания и иновации, както и за съхраняване на българското културно-историческото наследство в страната и чужбина. Вместо това, често бива толериран добре познатия феномен „чалгизация”.

Въпреки тежките исторически изпитания, българите от Македония са сред най-активните научни и художествени творци на нацията и съдбите на много от тях са неразривно свързани с БАН. Трудовете на Любомир Милетич, Иван Снегаров, Симеон Радев, Христо Силянов, Александър Балабанов, Димитър Талев, Йордан Бадев и редица други са бисери в съкровищницата на българската мъдрост – пътеводител и на днешните генерации българи.

Ето защо, за нас БАН е духовен светилник и крепител на българската ни национална идентичност. Очакваме институциите да се отнесат с нужната отговорност и родолюбие към този проблем, защото отношението към БАН е и отношение към нас – българите от Македония, които по силата на историческите обстоятелства живеят извън днешните граници на Република България.

БККС разбира необходимостта от разумно реформиране на академичните организации в България съгласно най-добрите европейски практики и образци, но категорично се противопоставя на волунтаристичните планове за закриване на БАН – доказано светилище на науката, националната ни идентичност и българския дух.

Лазар Младенов
Председател на БККС

Становището на БККС в PDF.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also