Еко Фармс

Под гюбрето в авгиевите конюшни изскачат скелети на ПИБ

Екип на Биволъ

Източване на ПИБ през свързани фирми лъсва от имотните сделки със скандално известните царски конюшни, показа разследване на Биволъ в имотния и фирмения регистър.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова описа тия дни усилията на властите да развалят неизгодната сделка за имотите на пъпа на София, като някакво “херкулесово” усилие за изчистване на авгиевите обори. Конюшните били продадени два пъти, като дори били заложени от предишния собственик в банка, стана ясно от мъглявите обяснения.

Биволъ извърши собствено разследване и установи, че още през 2005 г. тогавашния областен управител на София е продал изключително неизгодно единия от парцелите.

Става дума за сделка с тясно свързаната с ПИБ фирма “Гондол”, чийто управител по това време е ливанецът Газуан Шараф, а собственик е офшорна фирма от Британските вирджински острови. Тази схема е методична за Шараф, който е управител на около десетина подобни компании в страната, притежавани неизменно от офшорки от същата юридикция. Основният бизнес на неговите фирми е да придобива на символични цени апетитни държавни имоти и предприятия, които по-късно се препродават. Всичко дава обосновани съмнения, че ливанецът е използван за вид прокси в мащабни корупционни схеми с приватизиране на публично имущество чрез властови протекции.

През 2005 г. тогавашният областният управител на София от квотата на ДПС и бивш зам.председател на партията на Ахмед Доган, Росен Владимиров. продава на “Гондол” терен от 5090 кв. м. за нищожната цена от 259 122 лв. или 50 лв. на кв. метър. Сделката отдалече вони на нечистоплътни корупционни интереси и злоупотреба с власт.

gondol-oblastna

Че цената за този парцел е смешна, става ясно от другите две сделки за съседните терени с площ 1910 и 1250 кв.м През 2006 г. “Гондол” плаща за тях общо 15 млн. лв. , но вече на частни собственици.

 

gondol-private-1 gondol-private-2

По същото време когато купува конюшните, друга фирма на Шараф, “Шангрела” ЕООД изкупува земеделски земи от частни собственици в района на „Паша Дере“. Точно там където единствено е възможно да се планира тръбата на Южен Поток да излезе на сушата. Земите са ипотекирани в ПИБ срещу заем от 5 110 000 лв. По-късно с официалното обявяване на проекта цената на тези терени набъбва. ПИБ ги откупува от Шангрела за 34 млн. лв. и няколко дни преди официалното прекратяване на проекта ги продава на Южен Поток за 100 млн. евро. Разследването на Биволъ и Новая газета за тази сделка със силен корупционен привкус можете да видите тук.

ПИБ и Газуан Шараф в дългогодишен общ бизнес

От сделката за царските конюшни обаче излизат по-конкретни данни за връзките между фирмите на Газуан Шараф и ПИБ. Очертават се и съмнения за източване на банката, чрез подставени лица към офшорки контролирани от нейните собственици.

Малко след сделката за конюшните банката оценява придобивките на “Гондол” – “подаръка” от държавата и двата частни парцела – на 28 751 000 лв., или два пъти повече отколкото те са платени реално. Банката отпуска заем на “Гондол” ЕООД на стойност 15 млн. евро срещу ипотека на имотите. Две години по-късно заемът вече набъбва на 34 млн. лв.

gondol-fibank-2 gondol-fibank-1

Парите са взети и не се знае къде и за какво са отишли. Този заем обаче не се изплаща и е минал в графата “Загуба”, става ясно от скрития доклад на БНБ за състоянието на ПИБ от 2011 г., който Биволъ единствен публикува. Освен това банката е прикривала неплатежоспособността на “Гондол” и е категоризирала заема в по-ниска рискова категория “Под наблюдение”, пишат инспекторите на БНБ (виж тук).

Георгиус тук, Георгиус там…

В серия от разследвания Биволъ доказа по неопровержим начин с документи, че кредити за близо 1,2 млрд. лв. от ПИБ са дадени на офшорни фирми, чиито крайни собственици са кипърски малоимотни граждани, с имена Георгиус Георгиу и Евдокия Макламузи. Данните от това най-мащабно до момента документално разследване на Биволъ можете да видите в специално създаден за целта сайт.

Връзката към Георгиус и Евдокия лъсва и тук през свързаната с “Гондол”, чрез Гаузан Шараф, фирма “Еко Фармс”. Фирмата е една от веригата български фирми, собственост на Вирджински офшорки, които придобиват държавна собственост, чрез евтина приватизация. Била е регистрирана заедно с десетки други подобни компании на един и същи адрес, където се намира офиса на Шараф в София – бул. Братя Бъкстон, 70, къща 28. В доклада на БНБ за ПИБ, също изрично е записано, че кредитите на “Гондол” и “Еко Фармс” са свързани експозиции. “Еко Фармс” по това време се управлява от брата на Газуан Шараф – Рамез Шараф.

Оказва се, че по същото време когато финансира “Гондол” за конюшните, ПИБ е отпуснала заеми на “Еко Фармс” за покупката на комплекс “Смокини” до Созопол. Едни и същи терени и сгради тогава са ипотекирани срещу заеми от 7 млн, 11 млн, и 12 млн. лева, или общо 30 млн. лв.

ecofarms-fibank-1 ecofarms-fibank-2 ecofarms-fibank-3

 

Така експозициите на ПИБ към фирмите управлявани от братята Шараф набъбват до доста сериозната сума от 60 млн. лв. или 30 млн. евро.

Собственик на “Еко Фармс” е офшорката “Аско Асет Холдингс”, която е регистрирана на Британските вирджински острови. Тя от своя страна е собственост на “Лорета Холдингс”. “Лорета Холдингс” е собственост на “Дюк Номинийз”, която е с основен акционер Георгиус Георгиу. В момента “Лорета” притежава и абортиралия инвестиционен проект “София ленд”, също обилно финансиран от ПИБ.

“Аско Асет Холдингс” има и интересни управители. Това са румънците Богдан Раду Югулеску и Николета Елена Югулеску, заедно с кипърската безработна Евдокия Макламузи, партньор на Георгиус в много фирми получили кредити от ПИБ. Същите директори управляват и фирмите замесени в кражбата на 26 млн. евро европейски пари от румънската агенция за храните APIA (виж тук)

Класическа схема на източване

Какво стои зад тези очевидно неизгодни за банката кредити, които са отписани като чиста загуба? Достатъчно данни данни дават основание да се счита, че “Гондол” и “Еко Фармс” не се контролират реално от ливанските братя – прокси – Шараф, а от собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев през подставените лица в Кипър – Георгиус, Макламузи и румънците. Милионите от отпуснатите кредити потъват в офшорни сметки, а загубата остава за… вложителите в ПИБ.

Този класически метод на източване е проследен подробно от Биволъ в серия разследвания за заемите отпуснати на офшорките на Георгиус, които достигат умопомрачителните 1,2 милиарда лева. Сезирана е и прокуратурата, която от 2014 година до днес тупка топката, а преписката е заседнала в ДАНС. БНБ, която също е констатирала още преди 4 г. трагичното състояние с капиталовата неадекватност на ПИБ, продължава да прикрива реалното състояние и да мълчи за предишните доклади на инспекцията, както и за подробностите от приключилите наскоро банкови стрес-тестове.

Ето как Царските конюшни, освен че миришат силно на корупционна приватизация и престъпно преразпределяне на държавна собственост, крият в себе си и източване на десетки милиони лева, за които никоя медия или институция не смее да гъкне.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: