Министърът да “яде бой”. С Галя сме се разбрали

Яневагейт С3, Е6: #КОЙ дава власт на магистрати да бият или пощадяват?
by Екип на Биволъ

Кой от враговете на Задкулисието в съдебната система “да яде бой” или “дървото” и кой “няма да го закачаш” е тема на нов разговор от сагата Яневагейт. По-конкретно се обсъждат имената на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов и члена на ВСС Галя Георгиева.

Министър Иванов беше особено активен в образуването на дисциплинарни преписки срещу съдийките “гнили ябълки” и не оставяше да потънат сигналите срещу тях. Ченалова, която наскоро е била отстранена от поста си през януари 2015 го намира за “много вреден” и предрича, че “ще яде дърво”. Адвокат Мондешки обаче е още по-директен и потвърждава: “що не яде бой, той”.

След това разговорът се насочва към “Галя”. Става дума за Галя Георгиева, която е член на ВСС и председател на дисциплинарната комисия, която отстрани Ченалова. Галя Георгиева провежда и проверката в СГС, инициирана след скандала с “гнилите ябълки” повдигнат от френския посланик. Ето защо тя редовно посещава съда.

Мондешки счита, че Галя също е за бой, но Янева категорично се противопоставя: “Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се”.

Как точно Мондешки може да навреди на Галя не става ясно, но очевидно това е във възможностите му, според Янева, която се е разбрала с нея. В телевизионно интервю за предаването “Просто Диков” Румяна Ченалова обясни, че адвокат Мондешки е особено близък с Делян Пеевски.

Изреченото в този разговор се сбъдва, показват последващите събития. Срещу Христо Иванов беше образувана проверка от прокуратурата по сигнал в зависимия от Пеевски в. “Труд”, на чиито страници той редовно “ядеше бой”.

Галя Георгиева, която според Ченалова била “долна” и пишела “гнусни” доклади, се нареди плътно до прокурорското мнозинство във ВСС и брани статуквото. Последната й забележителна изява е от вчера, когато тя особено активно се намеси и попречи на съдийската колегия да зададе въпрос на Сотир Цацаров за хода на проверката #Яневагейт.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Не е прецедент в България, действащи магистрати да се изявяват като мафиотски босове и да раздават криминално правосъдие. Биволъ има горчив опит от подобна невъзможна в нормалните държави практика. Преди няколко години директорът на сайта Асен Йорданов бе следен от организирана престъпна група с цел покушение. В хода на полицейската проверка стана ясно, че поръчката е дошла от действащ високопоставен прокурор. Въпросният прокурор е още на поста си и раздава правосъдие, а последвалото предложение да бъде отстранен, беше отхвърлено от мнозинството във ВСС.

Чуйте записа тук:

Транскрипция:

М: Значи в момента пусне ли се сигнал по някое дело, министърът веднага я приключва.

Ч: Брее, то тоя май, ше яде дърво.

М: То пък що не яде бой, той?

Ч: Много пречи нещо.

М: Галя, Галя, Галя е за бой.

Я: Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се.

Ч: Ся като изпраска един гнусен доклад, ще видиш. Знайш колко еее, долна.

М: Ква ни е гаранцията, че няма да изпраска един гнусен доклад срещу тебе?

Ч: Сто процента ще го изпраска. Мое си абсолютно сигурен в тва.

Я: Е, то на умряло куче нож да вадиш…

М: А дали не е знаела във времето, че така ще се развият нещата?

Я: Е, сигурно.

М: Тя в момента спря ли да идва? Кога спря да идва?

Я: Спря да идва, да. Ми преди два дена някъде.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also