МВР проверява Лонгочев. Капитанът на БАДР опитал да избяга към Одеса

by Екип на Биволъ

Александър Лонгочев, разпознат от либийския капитан на кораба БАДР като един от гардовете на “Башев Секюрити Тийм”, превзели танкера на 21 декември, се явява служител на МВР от 2003 г. Министерството извършва проверка на изнесените данни, че той е участвал в акцията срещу кораба, квалифицирана от либийската държава като “пиратска”.

Освен това фирмата “Башев Секюрити Тийм” няма лиценз за охранителна дейност – уточняват от МВР. Няма и издадени разрешителни за носене на оръжие на нейни служители – твърди пресцентъра на МВР в отговор на въпроси, зададени от Биволъ.

Александър Лонгочев

Същевременно показанията на либийския капитан и на екипажа са, че на кораба са се качили въоръжени мъже с униформи на същата охранителната фирма, заплашвали са и са малтретирали екипажа и капитана и са ги принудили насилствено да напуснат кораба. Те действали съвместно с официалните полицаи от Гранична полиция и служител на Морска администрация.

Въпреки липсата на лиценз, гардовете на “Башев Секюрити”, фирма свързана с известния бандит с прякор “Ториното”, парадират открито във Facebook с коли облепени със стикери на незаконната им компания, както и с оръжия, за които се иска разрешително. Такъв е пистолетът “Глок”, който един от гардовете размахва на снимката.

Преди две години бандата на Ивайло Борисов – Ториното, който е близък до Златко Баретата, преби с бухалки лекоатлета Васко Наумов и съпругата му на околовръстното шосе на София. Още тогава стана ясно, че тази банда няма никакви лицензи за охранителна фирма. Румен Башев например е бил назначен като фитнес инструктор и съветник по хранене в една от фирмите на Ториното, друг бил назначен като шофьор и т.н.

Впечатляващата “банда на Башев” се хвали в социалните мрежи със снимки на клип за рап, но на танкера гардовете се качват с униформи и каскети с логото на фирмата, а сред тях има поне един действащ полицай.

От МВР засега твърдят, че нямало данни за други полицаи, освен Лонгочев, които да са били сред гардовете на “Башев Секюрити Тийм”.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Според правилата на Панамската морска администрация качването на частни охранители на кораб с панамски флаг трябва да бъде съгласувано от собственика и охранителната фирма да бъде вписана в специален регистър. Това разбира се не е направено и бандата, която виждате на снимките, е завзела кораба абсолютно пиратски.

Екшън в открито море: Танкерът побегнал към Одеса, катер на Гранична полиция го догонил и го върнал

Както стана ясно от сателитни данни, публикувани от сайта Maritime.bg, на 14 януари вечерта танкерът БАДР вдигна котва и отплава към Одеса. След 4 часа плаване в североизточна посока той направи обратен завой и на сутринта на 15 януари беше вече на рейд в Бургаския залив.

На пресконференцията, която дадоха шефът на Морска администрация Живко Петров и директорът на Гранична полиция в Бургас този факт беше премълчан. В разговор с Биволъ обаче Живко Петров призна, че капитанът на танкера не се е подчинил на заповедта му да се върне на рейд в залива и е направил опит да избяга.

Разиграл се е истински екшън. Танкер е изключил маяка и радиолокационната си система, но катерът на Гранична полиция е успял да го догони и да го върне. Според Живко Петров капитанът е твърдял, че получил нареждане да бяга към Одеса от собственика “Булгаргеомин” ДЗЗД.

От месеци обаче БАДР/БДИН няма нужните сертификати за да плава където и да било, а отделно от това Панама е суспендирала временната му регистрация и е в процес на анулиране на флага, заради факта, че “Булгаргеомин” ДЗЗД е представил фалшиви сертификати, за да получи временната регистрация. Това прави кораба напълно незаконен.

Биволъ научи, че украинският капитан нает от “Булгаргеомин” ДЗЗД се казва Сергей Миргородский. Колеги от Украйна успяха да открият неговия телефонен номер и да се свържат с него. Първоначално той потвърди, че е на борда на БАДР. При следващото обаждане вече твърдеше, че не е там, а е в Одеса.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also