Презентация на Balkanleaks бе грубо цензурирана на Световния Форум на Демокрацията

Екип на Биволъ

Capture_2013-11-30_a_10.45.30

Карикатура: Aurélien Cantou

Журналистите от Биволъ Асен Йорданов и Атанас Чобанов бяха поканени от Съвета на Европа да представят платформата Болканлийкс на Световния Форум за Демокрация, който се проведе в сградата на Съвета на Европа в Страсбург от 23 до 29 ноември. Болканлийкс /Balkanleaks/ и канадската инициатива OpenNet, която следи за цензурата в интернет бяха водещите презентации в панела озаглавен “В търсене на прозрачността” (LAB 5), част от Тема 1: “Алтернативи на представителната демокрация”.

Видеозаписът от този панел бе единственият, който не беше качен на сайта на форума. Информацията, която получихме от високопоставено официално лице в Съвета на Европа е, че цензурирането е станало по нареждане на Главния секретар на Съвета на Европа Торборн Ягланд. Причината – в презентацията на Болканлийкс са споменати имената на Бойко Борисов – Буда, Сергей Станишев и Моника Йосифова.

 

ОБНОВЕНО 03/12/13: 96 часа по-късно записът беше публикуван, тежко цензуриран. Ето как:

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

 

Кликнете тук, за да видите цензурирания запис от LAB5

 

Освен журналистите от Биволъ и Адам Сенфт (Adam SENFT) от OpenNet в същия панел се изказаха конституционния съдия от Южна Корея Юнг-Уон Ким (Jung-Won KIM), главният секретар на австралийската Wikileaks Party Джон Шиптън (John SHIPTON), професор Шантал Кутажар (Chantal CUTAJAR) от Международната обсерватория за финансова прозрачост /COIFT/ и на френския клон на Transparency International. Рашел Олдройд (Rachel Oldroyd), редактор от английското Бюро за разследваща журналистика. Дискусията се модерираше от съдията в ЕСПЧ Джулия Лафранк (Julia LAFFRANQUE), а докладчик пред пленарната сесия беше посланикът на Нидерландия в Съвета на Европа Елен Берендс (Ellen BERENDS).

Всяка от дискусиите беше докладвана на пленарна сесия и участниците във Форума имаха възможност да гласуват онлайн и в пленарна зала с ДА или НЕ на въпроса дали съответната инициатива увеличава значително влиянието на гражданите над процесите на вземане на политически решения и дали прави демократичните институции по-прозрачни и отчетни. Инициативата Болканлийкс /Balkanleaks/ получи 74% положителни и 26% отрицателни вота в онлайн гласуването. В пленарна зала 83% гласуваха с ДА, срещу 17% с НЕ. Сравнението сочи, че това е един от най-високите рейтинги от всичките над 20 конференции в Световния Форум.

Capture_2013-11-30_a_00.31.46

Скрийншот от гласуването в зала за Балканлийкс.  Пълен запис от гласуването в пленарна зала може да бъде видян тук

Самата презентация бе изслушана с огромен интерес и бе приветствана с аплаузи. Говорителите бяха специално поздравени персонално от водещите панела и всички останали експерти в залата.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Впоследствие се оказа, че специално за нея беше пристигнала многобройна българска група съставена преобладаващо от администратори и магистрати. След края няколко човека обсадиха Асен Йорданов в кулоарите и шумно нападнаха журналиста с думите, че било недостойно да се говори критично за България на подобен форум. Атакуващите не признаваха изнесените данни за тоталния срив на свободата на словото в страната в последните 6 години, зависимостта на българските медии и непрозрачността на тяхната собственост в преобладаващата им част, налагащата се полицейщина и следене на опозиционните на властта елементи и т.н. За простаците световната организация, изследваща тези процеси “Репортери без граници” е неизвестна и незначителна. Организираната невъзпитана агитка привлече веднага публичен интерес на доста други българи, които открито влязоха в спор с тях и бързо ги сложиха на място с неопровержими аргументи за това що е демокрация и как трябва да се бори едно общество за нея. Именно тяхната категорична и безапелационна подкрепа ни мотивира да продължаваме да вършим тази неблагодарна работа! От словесните престрелки веднага стана ясно, че “хейтърите” са върли фенове на управляващата в момента партия и тяхната политическа принадлежност бе веднага разкрита от колегите им по група.

Няколко минути след това Атанас Чобанов бе известен от служителката в Съвета на Европа Ирена Гидикова, че презентацията е създала политически проблем и не се е понравила на организаторите. Тези събития дадоха бърз индикатор за ефекта на изнесеното от Болканлийкс сред присъстващите в Страсбург сънародници. Може само да се предположи колко бързо е протекла информацията до София и как добросъвестно е докладвано какви неприятни за родната политико-бандитска клика факти са били разкрити от журналистите пред световната общественост. Споменаването на Партията на европейските социалисти, под ръководството на един виден нашенски герой на новото време неприкрито хвърли в ужас неговите запалянковци.

Лъжата с техническия проблем

Видеозаписи от всички останали дискусионни панели бяха качени в страницата на форума още в четвъртък следобед. Освен LAB 5, който мистериозно отсъстваше. В петък сутринта отправихме запитване до началника Дирекция “Комуникации” на Съвета на Европа Даниел Холтген. В 10:23 се получи отговор от сътрудник на дирекцията Естел Щайнер с обяснение, че има “технически проблем”. Около обед директорът Даниел Холтген потвърди по телефона, че има технически проблем точно с LAB 5 и се подготвя официален отговор за липсата на видеото.

Capture_2013-11-30_a_10.29.27

Лъжата

 
Разкриването на истинския “политически проблем” стана с цената на повече от 24 часова безцеремонна лъжа към всички засегнати участници за това кое и защо е възпрепятствало излъчването на конференцията! Един прецедент, който е крайно унизителен за участниците, но определено недопустимо срамен за високите критерии на световна институция, като Съвета на Европа, която има претенциите да отстоява Свободата на словото, прозрачността и демократичните принципи. Едва ли с измама и лъжа това е постижимо! Обяснението за тази лъжа дадено както от Клаудия Лучиани (чуйте записа), така и от Ирина Гидикова, в присъствието на Уилърс Рабеа от Дирекцията за Демократично управление и Джон Шипмън, бе повече от абсурдно. А именно, че се били объркали и в стреса излъгали, защото се чудели какво обяснение точно да дадат за безпрецедентното цензуриране на видеозаписа!!!! Според нас, подобно поведение не подхожда на висши служители от Съвета на ЕС. За съжаление, срамната сцена не остана скрита както за публиката, така и за журналисти на форума.

Опитвайки се да изясним какъв точно “технически проблем” е попречил на качването на записа, стигнахме до службата “Мултимедия”. Там обясниха, че и двете записващи камери неясно как едновременно са произвели повредени файлове, а техниците се опитвали да ги възстановят. На въпроса към кого да се обърнем за повече информация бяхме препратени отново към Ирена Гидикова, отговорен организатор на Форума от Главна Дирекция за Демокрацията (Directorate General of Democracy (DGII), Департамент за Демократични Инициативи (Democratic Initiatives Department).

Намекът пред г-жа Гидикова, че имаме намерение да дадем пресконференция даде бърз резултат. Малко преди 3 часа с Джон Шипмън разговаряхме с г-жа Клаудия Лучиани, директор на Дирекция Демократично Управление. Тя директно призна, че всъщност не “техническият проблем” е причината за цензурирането на цялата лаборатория. Лучиани заяви в прав текст, че Главният секретар на Съвета на Европа е взел решение видеото да не се качва на сайта, защото казаното в този панел било против правилата на Съвета и създавало юридически проблем поради споменати имена на личности (individuals). Ето така по «·най-демократичен·» начин, а не заради техниката, “проблемът” е бил спрян от разпространение онлайн.

В същото време туитър акаунта на Форума продължаваше да твърди, че причината за липсата на LAB 5 е технически проблем. 

Capture_2013-11-30_a_10.14.27

Г-жа Лучиани се затрудни да отговори на въпроса защо в пленарна зала делегати от Русия споменаваха директно личността и името на руския Президент Владимир Путин и то в определено негативен контекст, но излъчването на живо не беше прекъснато в нито един момент? Записите бяха качени своевременно и се намираха на същата страница с липсващото видео от LAB 5.

Capture_2013-11-30_a_10.41.19

Карикатуристът Орелиен Канту (Aurélien Cantou) фиксира ключовия момент, когато Клаудия Лучини призна пред Атанас Чобанов и Джон Шиптън за лъжата с техническия проблем и цензурата, наложена от Главния секретар на Съвета на Европа.

Компромис с цензурата

След обсъждане и тежки преговори на организаторите с Биволъ, се стигна до следния компромис: видеото да се обработи, за да се скрият имената на засегнатите личности (Борисов, Станишев и Моника) както в картината, така и в звука, след което файлът да бъде все пак качен на официалната страница на форума. Това обаче можело да стане не по-рано от вторник, уточни представителят на отдел “Мултимедия”. Видимо притеснен той продължаваше да твърди, че е имало технически проблем, но само с единия файл, а не с двата записа, както той самият заяви първоначално.

Настояхме междувременно на сайта да бъде качено обяснение защо видеото от LAB 5 липсва, а към “обработеното” видео (служителите на Съвета на Европа не обичат думата “цензура”), да има пояснение защо части от него са замъглени (като лицата на субекти в криминална хроника), а звукът липсва или е заменен с бипове (по метода на СЕМ за нецензурните изрази). 24 часа по-късно на сайта няма никакво съобщение защо липсва именно видеото от LAB 5. Нямаме и писмено потвърждение, че обещаното ще се случи (ОБНОВЕНО на 30.11.13 в 17:30 В късния следобед в събота се появи отделна страница за трейлъра от LAB 5, каквато преди изобщо липсваше, но видеото продължава да не е достъпно)

Храм на демокрацията ли?

Признаваме, че не очаквахме да ни бъде оказана такава чест. Да бъдем безцеремонно цензурирани и то в самия “Храм на Демокрацията”, както обича да се титулова Съветът на Европа. Да бъдем цензурирани на Форум за Демокрацията, в панел посветен на прозрачността и борбата с цензурата!

Същата г-жа Гидикова преди време изпрати по мейла « опорни точки », в които намекваше какво е редно да се говори и какво не. Заявката беше да не се фокусираме върху отделни личности и случаи. Сам по себе си такъв странен анонс трябваше да ни постави нащрек, но кой да знае, че в « Храма на демокрацията » свободното слово е прецизно нормирано?

Презентацията ни е онлайн и всеки може да се убеди, че в нея са засегнати глобални въпроси за достъпа до информация, сигурността и защитата срещу проследяване на хората, които дръзват да разкрият важни за обществото факти. За нас, журналистите в Биволъ, Болканлийкс е преди всичко технически инструмент за прозрачност в условията на все по-влошаваща се медийна свобода. Дадохме примери както за сгромолясването на свободата на словото (класацията на “Репортери без граници”), така и за отношенията с непрозрачни институции, които крият като държавна тайна документи от голямо обществено значение. Получаването на такива некласифицирани документи по реда на ЗДОИ може да отнеме месеци и години в съдебни битки. И това е възможно както в България, лош пример за прозрачност, така и в Европейските институции, които поне на теория трябва да са изрядни.

За да илюстрираме твърденията си показахме протокола от митническа проверка във фабриката на Мишо Бирата. Отне ни две години, за да получим този документ, в който пише черно на бяло, че някой е възпрепятствал приключването на митническата проверка. Този някой си има име, но то е незаконно заличено, дори и в получения с цената на присъда срещу държавната институция протокол! Фактите иначе са ясни: Бойко Борисов, бивш премиер, се обажда на Ваньо Танов и му нарежда: “Хайде, изваждай ги оттам… щото аз не съм Първанов… там, поех ангажимент, че няма да го закачам”.

Другият пример е опитът да получим от Европейския парламент финансовите документи за грант от 60 000 евро получен от съпругата на шефа на ПЕС – Моника Йосифова. Мотивът ни е пълното мълчание на семейство Станишеви по въпроса: Има ли в подобна съвместна с ЕП дейност с евросредства конфликт на интереси, или не? Там също ударихме “на камък” и вече подготвяме жалба до европейския омбудсман и Съда на европейските общности.

Подчертахме, че тези документи, които не са никаква тайна и би трябвало да са прозрачни на публичното внимание, са точно от този тип, който очакваме да получаваме в платформата Болканлийкс. Навременното (а не след години) им подаване от съвестни, пожелали анонимност свидетели, определено би било от безспорен обществен и демократичен интерес.

Нито един от колегите, взели думата в панела, не намери за скандална нашата презентация. Но някой явно е решил, че не става. Едва ли генералният секретар Торбьорн Ягланд се е сезирал сам и би решил да опозори институцията, която ръководи с подобни антидемократични действия. Поне не без външен натиск, според нас. Въпросът пак е Кой? Такъв прецедент обезсмисля въобще съществуването на един бутафорен Съвет на Европа, който харчи милиони на европейските данъкоплатци, уж за да развива демокрацията в света.

Финал

Тъжно е да си свободен и маргинален български журналист, който си е сложил “главата в торбата”, за да рути посткомунистическата корупция и политическо-мафиотска шайка в България от всички цветове и партии. Жалко е да видиш заразата на родната смъртоносна болест, обхванала и европейските институции. A ако някой подценява тези симптоми, то тогава положението става трагично.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d