Как се дои европейската крава: Фалшиви сътрудници на не чак дотам активен евродепутат

Екип на Биволъ

Георги Готев, Юрактив (EURACTIV)

Българският евродепутат Николай Бареков (от групата на Европейските консерватори и реформисти, ЕКР) има доста сътрудници, но повечето от тях едва ли биха могли да обяснят какво точно правят за подпомагане на твърде скромните му дейности.

Наскоро бяха разкрити фалшиви трудови договори свързани с френските депутати Марин Льо Пен и Жан-Люк  Меланшон. Но, както показват документи за парламентарните служители на Бареков, твърде вероятно е подобна практика да е доста по-широко разпространена в Европейския парламент (ЕП).

Според проучването „Мепранкинг“ (Mepranking) Бареков е един от най-малко активните членове на ЕП. 

Лично видях имейл от евродепутата Джули Гърлинг, с който тя информира Бареков, че поема от него позицията докладчик в сянка на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните от името на групата на ЕКР, заради, както казва тя, „липса на участие до момента в срещите на Комисията в сянка“. (В последствие Гърлинг премина към групата на ЕНП.)

Бареков е бивш телевизионен журналист, който през 2014 г. основа популистката политическата партия България без цензура. Партията участва в изборите за ЕП през 2014 г. в коалиция с националистическата ВМРО-БНД, и спечели две места. Бареков и политикът от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки са свързани с евроскептичното крило на ЕКР, чиито членове са британските Тори и популистката партия Право и Справедливост (ПиС) на Ярослав Качински.

В предизборната си кампания през 2014 г. Бареков имаше на разположение предостатъчно финансови средства. Той е единственият български политик, чието име се споменава в обвинението срещу фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Подобно на банката, и неговата партия България без цензура вече не съществува. Бареков обаче продължава да храни амбиции да спечели нов мандат на евродепутат на изборите за Европейски парламент, като евентуално ще води кампанията си заедно с крайнодесния лидер на партия Атака Волен Сидеров.

Шофьори и телохранители

Заплатите на поне двама души работещи за Бареков като негови парламентарни сътрудници се плащат от европейските данъкоплатци, докато в действителност те са негови шофьори и телохранители в Брюксел и в България, разкриват документи, които получих и свидетелски показания, които чух.

Правилата на ЕП разрешават по един шофьор на евродепутат в родната му страна, чието заплащане идва от европейските данъкоплатци, но понастоящем, в случая на Бареков, освен официалния шофьор, един от сътрудниците всъщност също е шофьор. В миналото Бареков е имал трима сътрудници в София, които са му били шофьори.

Солидни доказателства, включително документи, показват, че двама от сътрудниците на Бареков, Николай Андреев в Брюксел и Цветан Спасов в София, са всъщност шофьори и прислужници на евродепутата (работата на сътрудника не е да бъде шофьор и със сигурност не е да бъде прислужник).

Докато евродепутатът Бареков пътува със самолет от София до Франкфурт на път за сесията на ЕП в Страсбург, Андреев кара автомобил от Брюксел до Франкфурт за да го вземе на летището и да го откара до Страсбург. В Страсбург Андреев също вози Бареков и накрая кара шефа си до Щутгарт или летище Франкфурт, откъдето Бареков взема самолета за София.

Както показват документите, всички тези разходи се възстановяват от ЕП, но някои са възстановени два пъти. Пътуването на евродепутата е възстановено, както и това на Андреев, тъй като той е фактурирал ЕП и за пътуването на последния, което означава, че ЕП е платил двойно за пътя от Страсбург до Щутгарт и от Страсбург до Франкфурт.

Като всеки евродепутат, Бареков има право да използва шофьорска услуга от ЕП (лимузина и професионален шофьор или маршрутка), но той рядко се е възползва от нея, като предпочита сътрудниците му да вършат тази работа.

Сигурно изглежда странно, че ЕП одобрява за сътрудници хора без квалификация за подобна работа. Според автобиографията на Цветан Спасов, той е работил като барман (2001-2002), охрана (2003), невъоръжена охрана (2005-2007), букмейкър и шофьор от 2010 до 2015 г. Бил е безработен преди да бъде нает от Бареков за евродепутатски сътрудник.

Николай Андреев е бил собственик на охранителна компания, Ковар груп, която вече не съществува. Съпругата му Магдалина Андреева също работи като акредитиран сътрудник на Бареков. Всеки един от тях получава заплата в размер на около 4000 евро.

Вътрешна кореспонденция, с която нашият сайт се запозна, показва, че други сътрудници на Бареков са го съветвали да не се опитва да привлече Спасов на подобна позиция, тъй като очевидно не може да оправдае липсата му на квалификация. Друга кореспонденция разкрива, че Спасов е направил опит да бъде назначен от ЕП за телохранител на Бареков, но му е било отказано.

И Андреев и Спасов, както и двама други парламентарни сътрудници на Бареков, Кирил Ангелов и Петър Пешев, преди това са работили в охранителната компания на Андреев – Ковар груп.

Прислужници, изборни активисти 

Свидетелствата на друг служител на Бареков навеждат на мисълта, че евродепутатът използва и четиримата споменати до тук „сътрудници“ и като „прислужници“ в дома му. Дейностите им включват гледане на деца, плащане на сметки, почистване на къщата, подготовка на багаж и гаранции, че бутилка шампанско ще посрещне евродепутата при завръщането му.

Един от служителите на Бареков е направил опит да се свърже със Службата за борба с измамите на Европейския съюз, ОЛАФ, за да се разследват нередностите, но очевидно не е имало реакция. Този човек казва, че ако службите на ЕП проверят дейността на Андреев и Спасов, както и на повече от половината от служителите на Бареков, би било „невъзможно“ да се оправдае работата им като такава на сътрудник на евродепутат.

Междувременно Пешев е напуснал работата си в Европейския парламент. Друг сътрудник в Брюксел, Георги Балабанов, който сега работи за групата на ЕКР, е участвал активно в подготовката на местните избори в България през октомври 2015 г. в град Сливен, за което му е платено от ЕП, при това без да е поискал предварително разрешение Подобна дейност не е разрешена за фактуриране като разход към ЕП. Вътрешни имейли показват, че той е пътувал до България многократно в продължение на няколко месеца без да уведоми работодателя си.

След като скандалът става известен на отговорни служители на ЕП, Балабанов е бил прикрит от групата на ЕКР с уведомления за отсъствията му със задна дата, чиито копия съм виждал.

Конфликти на интереси?

Както българският сайт „Капитал“ вече съобщи, Магдалина Андреева е съдружник в компания „Инвестиция БГ“, очевидно създадена с цел придобиване на скъпа къща в луксозното предградие на София – Драгалевци, през 2013 г.. Скоро след това Бареков наема тази къща срещу месечен наем от 1000 евро. Подобни недвижими имоти се дават под наем за 4000 евро или повече.

Бареков не отговори на въпроса дали щедрата заплата на семейство Андрееви, платена с парите на данъкоплатците от ЕС, е компенсация за отличната сделка, която получава с наемането на къщата им. Бареков е заявявал по-рано, че е избрал тази къща, защото предлага добра сигурност.

Друг възможен конфликт на интереси се дължи на факта, че агентът по плащанията на Бареков в дейността му на евродепутат е компанията „Инфо Ем Консулт“, собственост на Михаил Младенов, който е и счетоводител на партия България без цензура. Вторият счетоводител на България без цензура – Емил Кисьов – работи като сътрудник на Бареков в България заедно със съпругата си Елка Андреева. Какво точно вършат в помощ на евродепутата остава загадка.

Имитация на дейност

Кабинетът на Бареков е наясно с рисковете от проверки на дейността на неговите сътрудници. Неотдавнашна вътрешна комуникация, с която EURACTIV се запозна, изисква от тях да си разменят имейли със заглавия, като например „Моля, проверете и предоставете допълнителна информация“, за да имитират дейност и да оправдаят работата си в случай на проверка.

Бареков има четирима юристи, които получават заплати от ЕП. Трима от тях са активисти на партията му България без цензура, а четвъртият е протеже на неговия агент по плащанията. Дейността на юристите в помощ на евродепутата е друга загадка.

Екзотика

Сред сътрудниците на Бареков в София е била и Джоана Нуамеруе, известна в България като танцьорка. Бареков я уволнява след участието й в телевизионно токшоу, където тя говори за работодателя си по начин, който той сметнал за неуважителен.

Притежавам списък с шест други бивши сътруднички на Бареков в София с „нулева официална дейност“ в подкрепа на работата на евродепутата, както ми споделиха хора, запознати с работата им. Последното назначение на сътрудник в София е млада жена с опит като диетолог и масажист.

Попитах ЕП дали са провеждани вътрешни проверки дали сътрудниците на Бареков, или поне някои от тях, наистина работят като такива. Също така попитах службите на ЕП дали са направени проверки на служители на ЕКР, които са провеждали предизборна кампания в България, докато им се плаща за работа в Брюксел.

Ръководителят на екипа на говорителите на ЕП Марджори ван ден Брук отговори, че няма да коментира отделни личности, които работят за евродепутати.

Помолен за коментар по повод на Георги Балбанов, служителят на групата на ЕКР, Гарет Голдсмит, началник на Службата й за връзки с медиите и комуникации, заяви, че обвинението в „уведомления със задна дата“ е „изцяло невярно и ние опровергаваме подобни твърдения по възможно най-строгия начин“.

Аз обаче притежавам имейли от декември, в които Голдсмит лично инструктира Балабанов как да декларира със задна дата политическата си дейност в България, която се състояла два месеца по-рано.

Бареков не отговори на моята покана за коментар. Може би просто се гордее с доенето на кравата на ЕС.

Неговият случай поставя важен въпрос. Бареков очевидно е анти-европейски настроен политик, както показва обществено събитие организирано от него през миналия март. Преди това анти-европейски политици са заявявали, че се гордеят с „доенето на кравата на ЕС“. Може би при наличието на толкова много анти-европейски политици, които имат амбицията да се присъединят към неговите редици, Европейският парламент трябва да започне да следи по-строго как се харчат парите на данъкоплатците?

Статията е публикувана в блога на Георги Готев, зам.-главен редактор на Euractive. Превод на български Мария Гинева

Снимка: Бареков празнува в луксозния курорт Ники Бийч

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d