Бил Гейтс за битката срещу COVID-19

Началото на пътя е тестването. Останалото са иновации и пари

Екип на Биволъ

Напълно разбираемо е, че националният разговор се обърна към един единствен въпрос: „Кога можем да се върнем към нормалното?“. Замръзването на ритъма причини неизмерима болка заради загубени работни места, изолация на хора и още по-тежка несправедливост. Хората са готови да се завърнат отново.
За съжаление, въпреки че имаме волята, все още нямаме пътя. Преди САЩ и другите страни да се върнат към бизнеса и живота, както обикновено, ще ни трябват някои иновативни и нови инструменти, които да ни помогнат да откриваме, лекуваме и предотвратяваме COVID-19.

Започва се с тестване. Не можем да победим враг, ако не знаем къде е. За да възобновим икономиката, трябва да тестваме достатъчно хора, за да можем бързо да откриваме нововъзникващи горещи точки и да се намесим навреме. Не искаме да чакаме, докато болниците започнат да се пълнят и умират повече хора.

„Друг тест в процес на разработка би работил много добре като теста за бременност у дома“.
Иновациите могат да ни помогнат да съберем цифрите. Настоящите тестове за коронавируса изискват здравните работници да правят назални тампони, което означава, че трябва да сменят защитните си средства преди всяка проба. Но нашата фондация подкрепи изследвания, които показаха, че пациентите сами по себе си дават резултати, които са също толкова точни. Този подход за самостоятелно тампониране е по-бърз и по-безопасен, като регулаторите да могат да одобряват извършването му у дома или на други места, вместо да има риск за хората от допълнителен контакт.

Друг диагностичен тест в процес на разработка би работил много като тест за бременност у дома. Ще си вземеш проба от носа, но вместо да я изпратиш в лаборатория, ще сложиш тампона в течност, която след това изливаш върху ивица хартия, която ще промени цвета си, ако вирусът е наличен. Този тест може да бъде на разположение след няколко месеца.

Имаме нужда от още един напредък в тестването, но той е в социална посока, не техническа: последователни стандарти за това кой може да бъде тестван. Ако в страната не се тестват правилните хора – ключовите работещи, симптоматичните и тези, които са били в контакт с някой, вече бил положителен – тогава ние губим ценен ресурс и потенциално липсват големи резерви от вируса. Асимптоматични хора, които не са в една от тези три групи, не трябва да бъдат тествани, докато няма достатъчно тестове за всички останали.

Втората област, в която се нуждаем от иновации, е проследяването на контактите. Щом някой е с положителен тест, здравните власти трябва да знаят кой друг може да е заразен.

Засега САЩ могат да следват примера на Германия: интервю с всеки, който е с положителна проба, и да използват база данни, за да се уверят, че някой проследява всичките си контакти. Този подход далеч не е перфектен, защото разчита на заразения човек да докладва контактите си точно и изисква много персонал, който да се свърже с всички хора. Но това би било подобрение по отношение на спорадичния начин, по който проследяването на контактите се извършва в САЩ сега.

Дори по-добро решение би било широкото, доброволно приемане на дигитални инструменти. Например, има приложения, които ще ви помогнат да запомните къде сте били; ако някога се окажете с положителна проба, можете да прегледате историята или да я споделите с този, който идва да ви интервюира за контактите ви. И някои хора са позволили на телефоните си да откриват други телефони, които са близо до тях чрез използване на Bluetooth и излъчващи звуци, които другите не могат да чуят. Ако някой е положителен, телефонът му ще изпрати съобщение до другите телефони и собствениците им могат да бъдат тествани. Ако повечето хора са избрали да инсталират този вид приложение, това вероятно ще помогне на някого.

Естествено, всеки, който се окаже положителен, веднага ще поиска да знае за възможностите за лечение. Но в момента няма лечение за COVID-19. Хидроксихлорохин, който действа чрез промяна на начина, по който човешкото тяло реагира на вируса, получи особено внимание. Нашата фондация финансира клинично изследване, което ще даде индикация дали действа срещу COVID-19 до края на май, и изглежда, че ползите в най-добрия случай ще бъдат скромни.

Но на хоризонта има повече обещаващи варианти. Единият включва извличане на кръв от пациенти, които са се възстановили от COVID-19, а след като се уверите, че тя е свободна от коронавируса и други инфекции, плазмата с антителата, които съдържа, се дава на болните хора. Няколко големи компании работят заедно, за да видят дали това ще успее.

Друг вид медикамент включва идентифициране на антитела, които са най-ефективни срещу новия коронавирус, и следва производството им в лаборатория. Ако това работи, то все още не е ясно колко дози могат да бъдат произведени, зависи от това колко материал с антитела е необходим на доза. През 2021 г. ще могат да се лекуват 100 000 или милиони души.

Ако след една година хората тръгнат на големи публични събития – игри или концерти на стадион, това ще се случи благодарение на изследователите, открили изключително ефективно лечение, което ще кара всички да се чувстват сигурни да излязат отново. За съжаление, въз основа на доказателствата, които съм виждал, те вероятно ще намерят добро лечение, но не и такова, което на практика гарантира, че болният ще се възстанови.

Ето защо трябва да инвестираме в четвъртата зона на иновациите – да създадем ваксина. Всеки допълнителен месец, през който е необходимо да се произвежда ваксина, е месец, в който икономиката не може да се върне напълно към нормалното.

„РНК ваксина превръща тялото ви в собствен производител на ваксина“.
Новият подход, който най-много ме развълнува, е известен като РНК ваксина. /Първата ваксина срещу COVID-19, която започва да се прави при хора, е РНК ваксина/. За разлика от ваксината срещу грип, която съдържа фрагменти от грипния вирус, така че имунната ви система да може да се научи да ги атакува, РНК ваксината дава на тялото генетичния код, необходим за производството на вирусни фрагменти самостоятелно. Когато имунната система види тези фрагменти, тя се научава как да ги атакува. РНК превръща тялото в собствен производител на ваксината.

Има още поне пет други варианти, които изглеждат обещаващи. Но тъй като никой не знае кой подход ще работи, някои от тях трябва да бъдат финансирани, за да могат всички да се справят с пълна скорост и едновременно.

Дори преди да е налице безопасна и ефективна ваксина, правителствата трябва да изработят план за разпространяването й. Страните, които предоставят финансирането, тези, в които се провеждат опитите, както и най-тежко засегнатите, ще имат добър аргумент, че трябва да са приоритетните. В идеалния случай ще има глобално споразумение кой трябва пръв да получи ваксината, но предвид конкуриращите се интереси, това е малко вероятно да се случи. Който реши този проблем, ще направи голям пробив.

Втората световна война беше определящ момент за поколението на родителите ми. По същия начин коронавирусната пандемия – първата от века – ще определи тази ера. Но има една голяма разлика между световната война и пандемията: цялото човечество може да работи заедно, за да проучи болестта и да развие способността да се бори с нея. С подходящите инструменти в ръка и интелигентно изпълнение, ние в крайна сметка ще можем да обявим край на тази пандемия – и да насочим вниманието си към това как да предотвратим и ограничим следващата.

Предложихме ви съкратения вариант на аналитичния доклад на Бил Гейтс, публикуван в сайта му и във Washington Post

Подробния можете да прочетете тук:

Екип на Биволъ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d