Що е Биволъ изорал през 2015

2016 ни чака с нови изпитания. За Вашата и нашата победа през Новата година!
Екип на Биволъ

Вече стана традиция в края на годината да правим преглед на свършеното от Биволъ. 2015 г. беше година на изпитания за сайта ни, който навърши 5 години. Свършихме много неща. И бяхме подложени на невиждани до момента институционални и медийни атаки, които възприемаме като признание, че сме си вършили работата качествено.

И през тази година най-важните ни разследвания бяха свързани с модела #КОЙ. Постигнахме значителен напредък в разкриването на зависимостите, оплели Пеевски, Доган и премиера Борисов в приватизацията на Булгартабак (виж тук, тук, тук и тук). Показахме черно на бяло как е източена “гнилата ябълка” ПИБ (виж тук, тук и тук). През 2015 тази банка се утвърди като новия финансов донор за престъпната бизнес-олигархична структура на #КОЙ. Донор, който се финансира с пари на данъкоплатците и се ползва с прокурорски имунитет въпреки очевидните доказателства за съучастие в криминални схеми за кражби на евросредства, разкрити от румънската прокуратура и ОЛАФ (виж тук, туктук и тук). Прогнозата ни е, че 2016 ще е последната за тази структура, мимикрираща като банка. Надяваме, че нейните собственици няма да избягат от правосъдието като се скрият на някой тропически остров със стотиците милиони откраднати от наивните вложители. А ако се съмнявате в нашите прогнози направете справка какво сме писали за КТБ през 2013 и началото на 2014.

Януари 2015 започна с нови разкрития (виж тук) за кражби на фирми по системата “Белведере”, за която френският посланик се изказа остро, посочвайки “гнилите ябълки” в българската съдебна система. Разкрихме огромните лимити по кредитните карти на шефа на КФН Стоян Мавродиев (виж тук и тук). Тези факти вече близо година формално се проверяват от прокуратурата и ДАНС, но Мавродиев продължава да заема поста. Причината за тази безнаказаност вероятно е в миналото на Мавродиев като регистратор на офшорни фирми за наркомафията и отношенията му с един от най-близките хора на Бойко Борисов от СИК – Румен Николов “Пашата”.  Пак през януари КФН направи поредния опит (виж тук) да заглуши медията ни и други медии, които пишеха за ПИБ със заплахи и рекордни глоби. Опит, който еднозначно беше разчетен като посегателство срещу свободата на словото (виж тук и тук). Връх на наглостта беше, че атаката срещу малкото останали свободни български медии дойде дни след смъртоносните атаки срещу Шарли Ебдо.

Този натиск не ни попречи да довършим и да публикуваме най-мащабното ни до момента документално разследване за източването на ПИБ. След като изследвахме кредитите отпуснати от банката на стотици фирми в България открихме, че всички те водят към няколко десетки офшорки в Кипър и Британските виржински острови, които на свой ред са собственост на малоимотни лица в Кипър. Малоимотни, но тясно свързани със собствениците на банката – мултимилионерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Ако в тази държава имаше надзорни органи и прокуратура, банката отдавна трябваше да бъде одържавена, а собствениците й да са клиенти на прокуратурата. Уви, такива атрибути на държавността не се наблюдават на българската територия и толкова по-зле за вложителите, които захранват с парите си мафиотската схема.

В началото на 2015 публикувахме и подробното разследване Как КТБ открадна “Петрол”, което отвъд конкретния случай разкрива същината на схемите за рейдърски операции през свързани фирми, кредитирани от вече покойната любима банка на властта.

През февруари и март покрай истеричната кампания за втори лифт в Банско разкрихме схемата на Цеко Минев за Юлен и Витоша ски: финансиране на мегаломански начинания свързани с унищожаване на природата, чрез източване на парите на вложителите в ПИБ през кипърски офшорки и подставени лица (виж тук и тук и тук). Природозащитната тема беше на радара ни още от началото на годината с репортажи за сечите в Странджа (виж тук) и безобразията на горските шефове: много преди да избухне скандала със скъпите им джипове виж какво е писал Биволъ тук.

Продължихме и темата за “гнилите ябълки” като разкрихме с математически инструментариум измамата със случайното разпределение на делата и съдебните заседатели в Софийски градски съд (виж тук). Това предизвика проверка на ВСС и всички наши твърдения се потвърдиха.

Биволъ пръв съобщи и за намеренията на руския пропутински олигарх Малофеев, скрит зад белгийския бизнесмен Пиер Луврие и други подставени лица, да придобие активите на Цветан Василев: БТК, ТВ7 и заводите Дунарит и Авионамс (виж тук, тук и тук). След тези разкрития беше активиран “план Б”. Стратегическият телеком се озова в ръцете на Спас Русев, финансиран от банката ВТБ –  друг аватар на путинската хибридна стратегия за придобиване на ключови активи, срещу която призваните да защитават българския национален интерес са замряли като зайче пред питон.

През март 2015 ни напусна при съмнителни обстоятелства екстремният разследващ журналист Младен Дочев. Той беше наш спорадичен, но много ценен автор. Темите, които Дочев засегна в разследванията си не са довършени (виж тук, тук и тук). Няма да спрем да работим по тях, въпреки заплахите, които получи нашия екип.

Месец април беше белязан от поредния “Дюнигейт”, за чието разнищване Биволъ имаше основен принос (виж тук, тук и тук). Оплетена в лъжи, властта беше принудена под натиска на медиите и гражданското общество да публикува специализираните карти на дюните. Така бяха блокирани за дълъг период опитите да се строи на последните девствени плажове.

През април започна и поредица от силни международни разследвания, в които се включи Биволъ като партньор на най-престижните европейски и глобални центрове за разследваща журналистика. С разследването за  ДС и оманските пари в „гнилата ябълка“ Инвестбанк около кървав бизнес на Коза Ностра разкрихме връзките на бивши ченгета от ДС, трафиканти на каптагон, със съвременната италианска мафия. Информацията ни, че български експерт е открил пробив в сигурността на електронните брави предизвика интереса на най-големите експерти в бранша. Предстоят публикации по темата в големи световни медии. По-късно разкрихме заедно с белградските колеги от KRIK, че кметът на Белград Синиша Мали е купил в България 24 апартамента в комплекс край Черноморец (виж тук и тук), като българските му връзки сочат към бенефициенти от приватизацията на Лукойл. Друго важно международно сътрудничество с колеги от Румънския Rise Project извади наяве схема за ограбване на европейските помощи за бедни със съучастието на ПИБ (виж по-долу).

Месец май беше месецът на поредния тефтер – този на посетителите в офиса на Цветан Василев в КТБ (виж тук и тук). Придоби публичност и поредната порция лъжи от главните бенефициенти на бонуси от банката (виж тук).  Стана ясно също, че кумът на Йордан Цонев е сред най-привилегированите държатели на кредитни карти в КТБ (виж тук).

През юни Биволъ обнародва за пореден път разкрития за ендемичната дребна корупция, която прави страната ни обект на подигравки сред съседите и по света. Записите с инспектора от ДАИ, който си иска пари от турски тираджия “маави, кармазъ йок” и на граничните полицаи, които карат градския оркестър на Одрин да им свири “Мастика, мастика” на границата, влязоха и в световните медии. Покрай тези анекдотичните случаи някои западни кореспонденти зададоха въпроса дали корумпираните български граничари и митничари не се явяват съучастници в каналджийски схеми използвани от джихадисти.

Израелски депутат уличен за дрога и проститутки управлявал хотел на мафията в Слънчев Бряг е друго важно заглавие на Биволъ от началото на лятото, когато разкрихме подробности за бизнеса в България на депутата от Ксенета Орен Хазан. Информацията на Биволъ беше подробно цитиран от най-големите израелски медии.

През юли и август докато светът беше вторачен в гръцката криза, Биволъ работеше интензивно върху разкритията за приватизацията на Булгартабак, поставила фундамента за финансовата мощ модела КОЙ. Зад паравана на мнима инвестиция от руската банка ВТБ лъснаха договори между офшорки (виж тук и тук), зад които предполагаемо се крият Доган, Борисов и Сталийски. Те се явяват като комисионери на неизгодната приватизация, одобрена с гласовете на ГЕРБ и ДПС през 2011 г. Резултатът от сделката е, че офшорни фирми свързани с Делян Пеевски и Пещаците в крайна сметка придобиват най-голямата фабрика за цигари в Югоизточна Европа, както и разработените контрабандни канали към близкоизточните страни, вкл. територии контролирани от ислямистки групировки (виж тук и тук). Акциите на турските служби обаче са нанесли силен удар на контрабандната схема (виж тук), а през 2016 предстоят нови удари по криминалните канали, от които се захранва мафиотско-олигархичния модел завладял България.

Къде са ДАНС и службите във всичко това – ще попитат някой читатели. Как така журналистите могат да разкрият, че Булгартабак тайно си е сменила собственика (виж тук), а надзорните органи не знаят нищо и мълчат? Отговорът не е само в разкритията за некомпетентност дошли от Wikileaks (виж тук и тук), за които Биволъ няма никаква заслуга.  “Службите са си на ДПС” – месеци по-късно това признание ще изскочи от разговорите #Яневагейт. Прокуратурата и службите не противодействат, а се явяват съучастници. Това пролича за пореден път от действията им по делото на “френския безработен” Иван Данов, прекратено по давност от прокурор Бецова.

Освен като инструмент за завоалиране на престъпленията на властимащите, прокуратурата и тази година се изяви като инструмент за опраскване. След смачкването на разследването за Иван Данов, тя се обърна срещу главния редактор на Биволъ и му образува досъдебно производство (виж тук). Опитът за институционално сплашване се провали, но срещу Биволъ започна ожесточена кафява канонада от вестниците и сайтовете контролирани от Делян Пеевски. Преживяхме небивала клеветническа кампания, която възмути както колегите ни в чужбина, така и международните правозащитни организации (виж тук, тук и тук).

Причината за това ожесточение е двойна. От една страна Биволъ единствен застана с имена и документи пред няколко европейски прокуратури и поиска разследване на фактите за контрабанда на цигари и пране на пари от фирмата на Пеевски, в която тайно участие имат Доган, Борисов и Сталийски.

Разкриването на истинската собственост на Булгартабак е ключът към унищожаването на престъпния модел #КОЙ!

темата обаче е абсолютно табу както за медиите, дори за тези с опозиционен уклон, така и за самозваните “борци с мафията” сред политиците, които бяха, а някои останаха в коалиция с един от главните бенефициенти на модела.

Другата причина за мръсната клеветническа кампания са разследванията ни за Първа инвестиционна банка (ПИБ или FIBANK) като съучастник в кражбата на 20 млн. евро от храните за бедни в Румъния. Схемата е доказана от румънски прокурори (виж тук). Биволъ издири и интервюира подставеното лице, чрез което банката и кланът на “Килърите” са извършили кражбата (виж тук), и откри кипърския посредник, който е отворил сметките, през които са минали парите. ОЛАФ е информирана и разследва случая (виж тук).

Освен, че са обект на медийна война, нашите репортери са подложени на физически натиск и заплахи (виж тук и тук). Мисията им в този момент е изключително важна, защото ПИБ в момента е новата КТБ – критичен финансов донор на Пеевски, напомпан с бюджетни средства, но не само. На опашката за кражби от еврофондовете лъснаха и други шмекери. Добре известният от близкото минало Марио Николов също черпи от финансовия ресурс, налят от данъкоплатците в ПИБ, за да организира поредното си ужилване (виж тук).

След репортаж за ПИБ нашият кореспондент Димитър Стоянов беше уволнен от работата си в телевизия Агро ТВ.

След репортаж за ПИБ нашият кореспондент Димитър Стоянов беше уволнен от работата си в телевизия Агро ТВ.

За скандала #Яневагейт решихме да не обобщаваме сега, тъй като темата ще е в развитие и през 2016 г. Достатъчно е да кажем, че покрай публикациите с откровенията на “гнилите ябълки” се консолидираха и осветиха всички явни и скрити пазители на мафиотското статукво.

За съжаление и през 2016 г. най-доброто, което можем да си пожелаем не е градивно, а деструктивно. Моделът #КОЙ и Мафията, които държат като заложници държавата и бъдещето на децата ни, трябва да бъдат унищожени. А това няма да стане с кухи пожелания за здраве, щастие и късмет. Дела трябват.

Да вдигнем чаши, Драги Читатели, за борба. За победа! След нея ще градим!

За Вашата и нашата пълна, окончателна и неизбежна Победа през 2016 г.!

P.S Годината на Биволъ в цифри:

За 2015 г. Биволъ публикува 295 статии.

Биволъ поддържа редовна английска версия с преводи на всички статии на езика на Шекспир.

Почитателите на нашия сайт във Facebook надхвърлиха 140 000 души.

Даренията, които са нашият основен финансов източник, надхвърлиха 23 000 лв.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also