Математически абсурд със случайното разпределение на преписките в прокуратурата

Бойко Атанасов: Разпределиха ми 3 дела в една и съща секунда защото бях на срещата с Маковей

Цацаров три години не купува техника за разпити по НПК, но купил скъпи смартфони на секретарките си
by Екип на Биволъ

Първата част на интервюто за Биволъ на следователя от Следствен отдел към СГП Бойко Атанасов (виж тук) предизвика реакция на главния прокурор, който се обърна към ВСС с искане да се направи проверка. Ето пълното съобщение на прокуратурата:

На 19 февруари 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до членовете на Висшия съдебен съвет. В писмото се предлага членовете на ВСС, съобразно своята компетентност, да извършат пълна проверка на твърденията на следователя към Следствения отдел на Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов, изразени в интервю за електронен сайт на 18 февруари 2016 г. Следователят Бойко Атанасов излага твърдения за неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията и на главния прокурор, е „нещо вече обичайно в структурата“. Излагат се и твърдения, че „има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“.

Втората част на интервюто ще даде още материал за проверка на ВСС. Но кой ще проверява проверяващите, и по-точно Етичната комисия на Ясен Тодоров, който вече е постановил, че няма нарушение в това три последователни дела да се разпределят случайно на един и същ човек в една и съща секунда? Защо Цацаров три години не купува техника за разпити по НПК, а купува скъпи смартфони на секретарките си?

Опраскване?

Биволъ проверява също така информацията, че след публикацията на първата част от интервюто срещу Бойко Атанасов светкавично е била образувана проверка на работата му за 4 години назад. От пресцентъра на главния прокурор не отговарят на запитването ни дали има такава проверка и кога е започнала тя.

Интервюто и изявленията на следователя от СГП Бойко Атанасов трябва да бъдат взети под сериозно внимание от Европейската комисия и лично от нейния председател Жан Клод Юнкер, който заяви, че иска да свали мониторинга за състоянието на Съдебната система в България!

Чуйте повече във втората част на интервюто с Бойко Атанасов

Бойко Атанасов: Месец май, в деня, в който в България беше г-жа Моника Маковей, присъствах на срещата, която беше организирана в хотел Хилтън. От прокуратурата не ми е известно някой да беше дошъл. От българската прокуратура. От другите прокуратури може да е имало хора. Госпожата беше дошла да ни каже как може да имаме нормална и работеща прокуратура и да се преборим със зависимостите на настоящото ръководство. В същия ден ми бяха разпределени три досъдебни производства. Последователни: 164, 165, 166. В същия ден, като същите са ми били разпределени в една и съща секунда. 15:20:39′ Това е една секунда, на която биха завидяли и холивудските продуценти. Същата тази секунда е продължила много дълго време. Тя е продължила някъде около половин час. За да може да ми дадат тия три дела. Нито математически, нито логически погледнато, при 80-90 човека следователи, три дела не могат да се паднат при един, последователно. Не така обаче мисли Етичната комисия. Етичната комисия в лицето на нейния председател ми е отговорила някъде в средата на септември. На 12 септември. Обстойна проверка е извършена от градския прокурор. Това е… срещу когото аз пиша. Но е извършена от него, не от ВСС. Не от инспектората. По повод на моя сигнал, с който излагам твърдения за неспазване на принципа за случайно разпределение на преписки и се установява, че разпределението, на цитираните в сигнала ми три досъдебни производства не е осъществено в едно и също време. В известни периоди от време. Не пише какви обаче. Както се казва: отбили сме топката. Лек пас. Пратили сме го на градския прокурор. Той е написал, че всъщност това не е така, че е станало в различни периоди от време, не е ясно кои периоди от време, защото трябва да има протокол, от който да е видно. И Ясен Тодоров, който, ако ВСС, като ВСС престане да действа в сегашния си вид, ще се върне следовател, подчинен на Христо Динев, нали, защото е следовател в Следствен отдел на Градска прокуратура, е решил, че всъщност е различен период от време. Не са посочени кои. Ако се е случило в различен период от време, то трябва да бъде, съответно системата да го отрази. Не се е случило. Това означава едно манипулиране на системата, нарушаване на случайния подбор, и, какво да ви кажа? Хаос. Някой не слуша – затрупваме го с дела. 

Биволъ: А защо жалите дейността на главния прокурор?

Бойко Атанасов: Защото има текстове, които са важни, за разследващите, за прокурорите, по отношение на събиране на доказателствата. Способите за събиране на доказателства са едни от най-важните – разпитите на свидетелите. И на обвиняемите. Както при всички останали действия е предвиден механизъм по НПК, Чл. 238 до 241, които указват как следователят може да събира тези доказателства, вкл. с видеозапис, както вие сега в момента записвате това нещо и със звукозапис. Това са способи, които може да ги ползва следователя, също  и прокурорът, също и разследващия полицай. Те действат от много отдавна. 

Тези способи не се ползват

Те се ползват, само ги гледаме по филмите. По кабелните телевизии, които гледаме, чуждестранните филми. В България този начин на работа на разследващите е непознат. Известно ми е, че трябва да се закупи техника. Да, но техника е закупена единствено за награди, това, което ми е известно на мен, от 29 декември заповеди, които са публикувани на вътрешния сайт на прокуратурата, наградени са всички деловодителки, които са в кабинета на главния прокурор. Купени са им скъпи телефони. Купени са на всичките приближени, които работят с главния прокурор. Но всички ония, които трябва да разследват, не са въоръжени с такава техника, не е създадена такава организация от технически лица, които да подпомагат работата на разследващите и на прокурора, за да може да се извършват тия действия. Това е необходимо защото, казвам ви го от практическа гледна точка. Когато става въпрос за важен разпит на важен свидетел, което е свързано с изясняване на много обстоятелства, писането е трудоемко и отнема почти цял ден, за да се направи един разпит. Както и сега вие, ако трябваше мен да ме изслушвате, записвайки на хартия, щеше да ни отнеме много време. Затова са създадени тези способи за събиране на доказателства. За да може всичко да го има по делото. За да е недвусмислено и ясно и за съда. За утре, когато чете присъдата, че нещата са били точно такива, каквито изглеждат и на хартията. Това липсва

В началото, в стъпването на мандата на уважаемия главен прокурор Цацаров, аз и още един колега сме предоставили това нещо като информация на главния прокурор, сигнализирали сме, сезирали сме го, официално, и сме предоставили едно писмо, което е до завеждащите Следствен отдел, предишния, преди Петьо Велков Петров, и сме изискали само да работим, нормално, да ползваме всички способи по НПК. Включително и тези. Това се е случило на 22 февруари 2013 г. Нали, преди три години. Оттогава до настоящия момент не се е направило нищо. Никакви действия в тая насока. Което е едно системно неизпълнение на служебните задължения по глава шеста от Закона за съдебната власт. Смятам, че ВСС е длъжен да разгледа това нещо. Да види дали главния прокурор си е свършил работата. Защо не си я е свършил? Защо той не е възложил на заместниците си или на някой друг? Това са все елементарни неща, които са за изпълнение на неговата трудова дисциплина, той не го е направил. Но е наградил секретарките си с телефон. 

Техника за работа не е купена, но секретарките всичките имат хубави, лъскави телефончета

което е може би много добре за тях. Поздравявам ги. 

Биволъ: Показатело е, да, но Вие какво точно очаквате като реакция от страна на ВСС?

Бойко Атанасов: От този ВСС и специално от Етичната комисия трудно ми е да очаквам нещо. Все пак аз съм магистрат, все пак имаме ВСС, който е най-висш орган в съдебната власт и няма към кого да се обърна. Светия синод едва ли ще може да… и не е и орган, към който да се обърна. Няма друг орган.

/Следва/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also