Шпицгейт:

Петьо Еврото искал да “вербува” Бойко Атанасов за “шпицкомандата” срещу ГЕРБ

Следователят отказал и информирал Цацаров, който го "опраскал"
by Екип на Биволъ

Имало е натиск над разследващ магистрат, за да работи по поръчкови разследвания. За това разказва следователят Бойко Атанасов в третата част от интервюто си пред БИВОЛЪ.

След публикуването на първите две части от интервюто му (виж тук и тук), в Столичната следствена служба започна експресно унищожаване на документооборот. Това напомня за „замитане на доказателства“  по най-груб начин.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска ВСС да провери твърденията на Атанасов за съществуването на шпицкоманда в СтСлС. Сега същият този ВСС, който в последните месеци се проявяваше като “функция” на Цацаров и замете “Яневагейт” трябва да проверява твърдения, че главният прокурор е извършил престъпление.

Натискът над Атанасов започва, когато отказва да застане на чело на сектора, който трябва да разследва тогава “бившите управляващи” от ГЕРБ. Следователят сигнализира за натиска с доклад до Цацаров, но той не предприема нищо.  В това интервю се съдържа информация за няколко престъпления, включително за рекет над магистрат от магистрат с цел да  бъдат „опраскани“ политици.

В един момент Бойко Атанасов се оказва обект на разследване. Образувано е досъдебно производство и той е трябвало да бъде задържан. Срещу следователя са прилагани и СРС-а, научи Биволъ от втори независим източник. Подробности за подготвяното под наблюдението на Николай Кокинов “опраскване” на Атанасов четете в продължението.

Бойко Атанасов: Аз съм кандидатствал за няколко поста, ръководни. За Софийска районна и Софийска градска прокуратура. Кандидатствал съм и за съдия, веднъж. Но не за там, за където бях кандидатствал ме бяха изпратили. Кандидатствах за София, Дупница, Радомир и Своге, те ме изпратиха, ВСС, те, тогава, 2008 г. ме изпратиха в Дулово. Така бяха решили. Бяха решили, че съм кандидатствал, пък аз не бях.

Биволъ: Добре, това не е ли нарушение на ЗСВ?

Бойко Атанасов: Ами, то е нарушение и на логиката. То е нарушение на всичко нормално. Най-вероятно няма нищо нормално човек без да го иска те да му кажат – Не, вие сте искали, ще трябва да отидете. Щом сте искали да станете съдия ще ви пратим където си искаме.

Биволъ: Добре, какъв е изходът от ситуацията, която съществува в момента в прокуратурата?

Бойко Атанасов: Предвид кадровата политика, която се провежда до момента в прокуратурата, говоря от 2006 г. насам, не виждам в скоро време как може да се оправят нещата. Единственият подходящ вариант, който беше казан и от Моника Маковей, когато дойде тука, за да ни каже как можем да стъпим на краката си и да имаме цивилизована държава и нормална съдебна система, е да взаимстваме работещ модел от тях. Нещо, срещу което се съпротивлява изключително силно главния прокурор и като цяло прокуратурата. Защото това може да означава едно, за него. В момента цялата власт е съсредоточена в него. По отношение на корупцията, политическа и икономическа, по отношение на престъпленията, извършени от магистрати, цялата власт е съсредоточена в него. Той не може да се справи с тази си работа. Тази функция.

Когато дойде Петьо Петров за началник в Следствения отдел ме извика. Това не съм го казвал пред много хора. Ще го кажа пред вас… Ме извика и ми каза, че на мен ръководството на прокуратурата ми има доверие. От ръководството на прокуратурата никой не ми се беше обаждал. Че ще дойдат дела срещу бившите управляващи. Те тогава не бяха бивши. Това беше края на март, средата, към средата на март 2013 г. И че от мен се иска аз да създам сектор, който да може да разследва управляващите от ГЕРБ. Това нещо, което той ми каза, ден по… час по час, минута по минута беше сведено в едно писмо до главния прокурор лично в кабинета му. По това писмо трябваше да пиша обяснения защо съм го написал. Доверието, което имах в главния прокурор, че си върши работата до този момент се изчерпа. Видях, че законът се консумира за вътрешни цели. Бях викан от тогавашния градски прокурор Кокинов и ми беше обяснено, че има дело срещу мен и, че ако аз откажа, тези дела може да се случи всичко с мен. Включително били предотвратили да бъда задържан. И да бъдат извършени претърсвания и обиски. В дома ми и в кабинета ми. Тази информация се съдържа във ВКП. Тя се съдържаше и в справката, която беше подготвена след този момент, когато кандидатствах за градски прокурор, когато беше отстранен Кокинов. Така че прокуратурата във всеки един момент, говоря за градска и главна прокуратура, може и създава условия за компромат, за компрометиране на всички ония, които не са склонни да мислят като ръководството.

Биволъ: В момента колко проверки текат срещу Вас?

Бойко Атанасов: А, в момента е само една, само една проверка, връчена ми е на 11 януари. Заповед за дисциплинарно производство, образувано от Николай Русинов, който доколкото имам спомени е бил десетина години областен управител, зам. областен управител на Плевен. Сега е зам. градски прокурор. Да е жив и здрав. Образувано е срещу мен дисциплинарно производство за това, че не съм си вършил работата по досъдебно производство, което не ми е и давано. То се намира при друг колега, при Красимир Алексиев. Този който разследва « убийството” на Пеевски. Но въпреки това на мен ми е образувано, не ми е осигурен достъп до него, два пъти съм написал отвод затова, че не мога да работя с наблюдаващия прокурор. Нито Апелативна прокуратура, нито зам.-главния прокурор Борислав Сарафов са решили да отговорят на постановленията ми. Това си е тяхна работа. Така разбират закона, така го четат.

Биволъ:  Вашата най-кратка прогноза за Вашето професионално бъдеще оттук-насетне?

Бойко Атанасов: Гаранции, ако иска някой, отива в един магазин за техника и си купува. Там дават гаранция една или две години. Гаранция никой на никого не може да даде за това, че някой има бъдеще или няма бъдеще. Видяхме какво се случи с Кокинов, Роман Василев, не толкова, но е съществено, и с други хора. Мисля, че някои хора трябва да си дадат сметка, че не са единствени, говоря за Главния прокурор и ръководството на прокуратурата и, че тази власт не им е дадена от Бога. Тая власт им е дадена от закона. Ако той се нарушава, човек трябва просто да смени работата си. Пожелавам им го.

(Следва)

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also