Брюксел реже парите за наука и образование заради безобразия при Кунева

На Борисов вече не само му ги пускат, но и му ги спират
Екип на Биволъ

Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” е пред спиране заради констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел. Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а Комисията заплашва и със суспендиране на програмата.

Писмото с предупрежение до българските власти с номер Ares(2017)721863 е изпратено вчера, но Биволъ разполага с чернова на текста още от времето, когато Бойко Борисов беше премиер. То е адресирано до директора на главна дирекция “Структурни фондове и международни образователни програми” в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА “Одит на средствата от Европейския съюз” Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева.

Показателно е, че новият служебен министър проф. Николай Денков вече е поискал оставката на Цветана Герджикова (виж нейното право на отговор тук), но също и на главния секретар на МОН Красимир Вълчев*, както и на зам. министър Красимир Киряков**. Според разследване на “Студия Трансмедия” последните са шуробаджанашки назначения на Даниел Вълчев – “сивия кардинал” на Кунева и ДБГ, с които той овладява програмата за 1,3 милиарда лв.

Проф. Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Кунева пое МОН тя му отне ресора и го прехвърли на Киряков, а Денков подаде оставка.

Одит от Брюксел открил “значителни недостатъци”

Констатациите в писмото са унищожителни. Те са резултат от одитна проверка N° REGC214BG0033 (EPSA) на Комисията проведена от 24 до 28 октомври 2016 г. Тя установява, че половината от проверените операции са със сериозни нередности.

Неадекватно разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и неадекватна оценка на индикаторите за възможни измами са сред нарушенията констатирани от Брюксел.

На българските власти са дадени предписания в 5 точки. Докато те не бъдат изпълнени, Комисията няма да одобрява междинни плащания, се казва в писмото. Комисията си запазва и правото да започне процедура за пълно спиране на програмата.

По информация на Биволъ писмото е трябвало да бъде изпратено на 21 януари т.г. За да не се получи, че в последните дни на Борисов във властта “му спират фондовете”, е имало сериозен политически натиск. Източници на Биволъ твърдят, че Борисов е звънял на “неговия брат” Юнкер, за да спре неприятния анонс. В последния момент процесът на подписване на писмото от координиращите дирекции в Комисията е бил спрян, като за формален повод е послужило предстоящото публикуване на доклада CVM.

Говорителят на Комисията Мина Андреева категорично отрече тези твърдения и заяви, че Борисов и Юнкер не са водили разговори по темата.

Вече ги спират и на Борисов

Констатациите в одитната мисия обаче са факт и лошото управление на оперативната програма при Меглена Кунева няма как да бъде прикрито и приписано на служебното правителство. Въпреки отлагането във времето вече не е актуална мантрата за еврофондовете “на тях им ги спират, на нас ни ги пускат”, която Борисов повтаря от години. Спираха ги на Станишев, вече ги спират и на Борисов…

Допълнено в 11:30 на 10 февруари 2017. След публикацията ни на редакционната поща се получи позиция на МОН. Публикуваме я без редакционна намеса:

ИЗЯВЛЕНИЕ

на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков по повод писмо на ЕК за проблеми в ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

В Министерството на образованието и науката пристигна предварително писмо от Европейската комисия във връзка с одита на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), извършен от 24 до 28 октомври 2016 г. Писмото ясно обяснява проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии. При структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН.

Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма  ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН.

Заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове ние вече подготвяме план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок. Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър.

Ще Ви представим нашия план на специална пресконференция в понеделник, 13 февруари, от 10 часа.

Смятам, че настоящият ръководител на управляващия орган на ОП НОИР г-жа Цветана Герджикова носи пряка отговорност за част от тези проблеми, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка.

Пресцентър на МОН


*В публикацията сме допуснали грешка за поисканата оставка на гл. секретар на МОН Красимир Вълчев, който уточни в право на отговор до редакцията, че е напуснал по собствена инициатива и това няма нищо общо с оперативната програма. Публикуваме пълния текст на изпратеното право на отговор:

Във връзка със статията “Брюксел реже парите за образование и наука … ” и твърдението е нея, че заради проблемите с оперативната програма ми е поискана оставката като главен секретар на Министерството на образованието и науката, Ви уведомявам, че информацията Ви е неточна. По моя инициатива съм предприел действия за стартиране на работа в друга администрация още преди встъпването в длъжност на служебното правителство и дори преди анонсирането на състава му. Информацията за това може да се потвърди от Министерството на образованието и науката. Напускането ми на министерството няма общо с министър Денков или оперативната програма. Последната е била в оперативното ръководство на ресорните заместник-министри и главните директори на главна дирекция “Структурни фондове и международни образователни програми”. Министър Денков не само, че не ми искал оставката, но отправи молба към мен да продължа да работя за министерството. Не е коректна и информацията в сайта, към който препращате, за назначението ми в министерството. То няма общо с министър Кунева или министър Даниел Вълчев. Назначен съм в министерството от министър Фандъкова (т.е. след Даниел Вълчев), а г-жа Кунева е осмият министър с когото съм работил, като тя ме завари в министерството на длъжността главен секретар.”

** От пресцентъра на МОН се свързаха с редакцията за уточнение, че оставката на зам.-министър Киряков не е искана официално към този момент.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also