Борисов е бил уведомен и е знаел какво се случва

“Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и Африка

И преди и след приватизацията дружеството предпочита да работи с контрабандиста Салам Кадер Фарадж
Екип на Биволъ

“Ние казваме, че има пазари, защото ни намериха чужди фирми, които са искали да изнасят цигари на “Булгартабак – Холдинг“, които имат гарантиран пазар, гарантирани количества, необходимите средства, те са с документи… Фирмите казват, че им е било отказана търговия на цигари”, това заяви синдикалистът Никола Миленков пред БНР след като работниците от затворената фабрика “София – БТ” излязоха на протест пред Народното събрание.

Версията на “Булгартабак” е, че причина за спиране на фабриката е “заради драстичното намаляване на поръчките, негативната медийна кампания и изкуствено създадения висок репутационен риск за “Булгартабак” и свързаните с компанията дружества”. Това очевидно се оказа, че не отговаря точно на истината, показва разследване на Биволъ за офертите, които са били направени пред цигарения производител от официални големи дистрибутори на цигари в района на Близкия, Среден Изток и Северна Африка. 

Мажоритарен собственик на “Булгартабак” официално е неизвестно физическо лице, но според банкера Цветан Василев това лице е майката на депутата Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Биволъ разполага с документи, които потвъждават тезата на синдикалистите, че пазар за цигарите на “Булгартабак” има и то доста голям. Проблемът е в това, че “Булгартабак” не желае да търгува с официалните власти, а предпочита контрабандните канали, минаващи през дистрибутора Салам Кадер Фарадж (или Фарук), който е считан за контрабандист в държави от този регион.

“Молла Салам”

Още през 2004 г. Салам Кадер Фарадж е посочен като посредник и дистрибутор на “Булгартабак” за страните от Близкия Изток. Той е в пакет с разследваната за контрабанда и пране на пари фирма “Каледон Инвест”. Това се казва в писмо от 11.08.2011, подписано от тогавашните директори на Булгартабак Александър Манолев и Иван Биларев. По това време компанията все още е държавна собственост.

Писмо от бившите шефове на Булгартабак, с което се дават права за дистрибуция на контрабандиста Салам Фарадж

Писмо от бившите шефове на Булгартабак, с което се дават права за дистрибуция на контрабандиста Салам Фарадж

 

От юли 2011 г. обаче Салам Фарадж няма право да внася цигари в Ирак, като разрешителните му са отнети с две заповеди на Министерството на икономиката на автономния регион Иракски Кюрдистан, където е регистрирана фирмата му вносител. Този факт беше потвърден за Биволъ и от официалния представител на автономния регион в Париж.

Иракчанинът е известен също като “Молла Салам” заради огромното си богатство и влияние, произтичащи от контрола върху каналите за контрабанда. Цигарите от марка “Престиж”, които “Булгартабак” му продава, минават през филиал на родния цигарен производител в Дубай, управляван от Венцислав Чолаков. След това те се транспортират незаконно в Ирак, а оттам влизат в Турция, където се реализират на черния пазар. Част от количествата пристига в Турция и по море през порта Месрин.

Разликата между производствената цена и цената на черно, която се реализира от престъпната схема надхвърля един милиард долара годишно. ПКК, а вероятно други организации, считани за терористични, съдействат на търговията и съответно участват в разпределението на тази печалба, като отчисляват такса за всяка пратка. Дали официализирането участието на Пеевски в собствеността на тютюневия холдинг чрез дяловете на оръжейния търговец Петър Мандужов има връзка с традиционните клиенти на българските “калашници” в тази част на света е въпрос, който ще получи своя отговор скоро.

Контрабандните цигари внасяни от Салам обаче се продават и в Ирак, заобикаляйки официалните канали за внос. Още през 2011 г. иракчаните отправят предложение до ръководството на компанията да сключи договор с фирмата “Тиджарет ООД”, чрез нейния представител “Хоутланд Кепитал”. Няколко пъти до България пътуват техни представители, за да водят преговори, но удрят на камък. Без резултат остава и офертата им от 2013 г., в която предлагат да закупят до 1080 броя 40 футови контейнери с цигари. Иракчаните са били готови да плащат всеки месец за 70 контейнера “Престиж” и по 10 контейнера от марките “Виктори” и “ММ”, става ясно от документите, с които Биволъ разполага (виж галерията). Освен това иракчаните са предложили да предоставят лиценз за внос на цигари на фирма дистрибутор с държавно участие. Всички тези предложения обаче са игнорирани от “Булгартабак”.

Борисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и Африка

Премиерът е бил уведомен

Следващият опит на оторизирани иракски фирми да закупят цигари от “Булгартабак” е от лятото на 2015 г. Това се случва след като в турските медии е разпространена информацията, че турското финансово разузнаване MASAK е идентифицирало Салам Кадер Фарадж като организатор на контрабанден внос на цигари, който ощетява турската хазна.

През юни и юли 2015 г. фирмата Ronahiya Shavi Company регистрирана в Ирбил, Ирак, изпраща няколко писма за намерения до “Булгартабак Холдинг”. Холдингът получава оферта за изкупуване на продукция за 100 млн. долара годишно. През август пълномощникът адв. Даниел Пенков (бивш следовател) потвърждава тези предложения и предлага представители на “Булгартабак Холдинг” да посетят Ирак и да се уверят във възможностите на фирмата, като се срещнат с официални държавни представители.

Борисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и Африка

На 24 август адв. Даниел Пенков изпраща уведомление и до премиера Борисов, в което иска да бъдат разрешени на фирмата търговско-икономически договорености с “Булгартабак”. Той се жалва от отказа на “Булгартабак Холдинг” да даде официален отговор на офертата.

Борисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и Африка

 

В писмото се твърди, че преговорите се водят повече от три години и адв. Пенков неведнъж е уведомявал фирмата за “прекратяване на тяхната порочна практика при осъществяване на търговската си дейност с произвежданите акцизни стоки”. Под “порочна практика” се разбира, че контрагентът на “Булгартабак” Салам е бил задържан като контрабандист, и “от няколко години извършва контрабандна дейност в нарушение на международното законодателство, с което се петни името на Р. България”.

Адв. Даниел Пенков споменава също, че след като е пратил първите писма за намерения е бил търсен от “представители на политически партии /ново учредени/, с предложения за посредническа дейност… при крайно неизгодни условия за нас, съответно и за българската държава”. Той иска среща с Борисов, но такава му е отказана, а сигналът му е препратен по компетентност в Министерството на икономиката.

Факт е, че още през август 2015 г. на премиера Бойко Борисов е предоставена информацията, че “Булгартабак Холдинг” АД изпада в тежко икономическо състояние, с което ще се получи голям социален срив, който ще засегне не само работещите във фирмата, а така също и други слоеве от населението”.

Всички оферти на иракчаните обаче са отхвърлени от Делян Пеевски, който се явява реалният собственик на “Булгартабак”. Причината е, че иракските власти искат всеки контейнер да е запечатан и да може да се проследи като акцизна стока. Тези условия явно са били неприемливи за “императора на контрабандата”, както е наречен Пеевски в турските медии.

Булгартабак отказва и печеливши сделки в Средния изток и Северна Африка.

От две години един от най-големите търговци на цигари – турската компания Консултинг лимитед /регистрирана в Сейшелска офшорна юрисдикция/ моли за търговия с марките на Булгартабак. Офертата е повече от изгодна – авансово плащане, големи обеми-между 20 и 100 контейнера цигари месечно. Това е колосално количество, като се има предвид, че само в един контейнер се съдържат 250 000 кутии цигари. Турците поемат и задължението да отделят 10 процента от печалбата си за реклама на родната компания в световни медии. Пред ръководството на холдинга са представени и пълен комплект придружителни документи – вкл. налични митнически складове, лицензи и т.н.

Борисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и АфрикаБорисов е бил уведомен и е знаел какво се случва “Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и Африка

Чолаков и менторите му обаче упорито мълчат. Въпреки, че по официална информация двете действащи фабрики в София и Благоевград не са натоварени и имат свободен капацитет. Заради финансови проблеми дори няколко пъти са спирали производство.

Простите сметки показват, че ако бъде сключен подобен договор би качил родното цигарено производство, заедно с целия отрасъл с цяло стъпало сред световния бранш.

Пред тези неопровержими факти остава открит въпросът #КОЙ нормален търговец ще откаже договор, ако няма други „основателни” причини.

Една от тях най-вероятно е криминалната дейност с българските цигари на Молла Салам и мръсните милиарди, които се генерират по тази система. Както вече сме споменали черната печалба само от една кутия продадени контрабандни цигари е грубо около 1 евро. Това означава чисти 250 000 евро само от неплащане на акцизите на един контейнер. При 100 контейнера продадени на месец сумата нараства на космическите 25 млн. евро или 50 млн. лв. Съвсем редовна проверка показа, че дори в европейската част на Истанбул родни цигари без бандерол се продават по 22 лева картона. Или, по 2,20 на кутия.

Биволъ разполага с достоверна информация, че Пеевски е работил за прехвърлянето на част от реалната собственост на Булгартабак на Салам, разбира се, чрез подставени лица и прокси фирми. Една международна и независима проверка може да установи дали Моллата не е придобил собственост срещу парите, които е дал за изкупуването на дълга на LIVERO към EFV, чрез дубайската TGI Middle East FZE. Според документите, които Биволъ разкри при свое предишно разследване Мафията Булгартабак 2, става дума за сумата от 59 млн. евро. Ако действително Салам е придобил собственост в крайна степен, то тогава бездействието на българските институции в лицето на КЗК, КФН, Прокуратура, ДАНС може автоматично да се определи като престъпно съучастие.  

По оперативна информация откази за търговски сделки от БТ са правени и на търговци от европейски държави. Сред тези международни среди коментарите са, че да се търгува с БТ е по-сложно, отколкото с подземните картели и мафиотските структури.

Отказът и на Бойко Борисов да заеме позиция, след като е бил неколкократно уведомяван за сенчестата практика на тютюневия ни холдинг е повече от красноречив. Днес обаче мащабите на контрабандата са в неизразимо по-голямо количество от клетата контрабандна фабрика край бургаското с. Крайморие, където днешният Премиер беше съсобственик /заедно с Румен Николов – Пашата и Цветелина Бориславова/ и съпрезидент на фирмата-мениджър “Тео Интернационал”. Имаше една народна поговорка за вълка и кожата му, която може съвсем успешно да се конвертира за мутрата и костюма й.

Capture_2012-10-15

Още по темата в Биволъ:

В Турция отново хванаха контрабандни цигари на „Булгартабак“

Дистрибуторите на „Булгартабак“ в Близкия изток са извън закона

Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист

Четири европейски прокуратури могат да подхванат модела #КОЙ

Булгартабак има нов офшорен собственик от януари

Мафията „Булгартабак“ II

Мафията „Булгартабак“ I

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: