Мафията Булгартабак:

Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда остава

Нови документи от дубайския търговски регистър потвърждават схемата за корупционна приватизация на тютюневия холдинг
Екип на Биволъ

Премиерът Бойко Борисов се изяви като личен говорител на депутата-олигарх, медиен магнат – монополист (и бивш шеф на ДАНС) Делян Пеевски. НеИзненадващо в своя медийна изява в стил “Путин” Борисов обяви, че корпулентният “си отива”, в смисъл, че “напуска България”. Не стана яснo нито къде ще отиде Пеевски, нито в какво качество – като частно лице, или с някаква държавна мисия. Водещата Цветанка Ризова, разбира се, пропусна да го попита поне ОТКЪДЕ Премиерът има подобни данни, ЗАЩО ще си ходи Пеевски и изобщо КАКВО налага тази “емиграция” в стил “Братя Галеви”, “Веска Меджидиева” или “Иван Миронов”.

Докато тези въпроси вълнуват медиите и обществото, тихомълком, под пълна медийна цензура си отива и един от най-големите и структуроопределящи предприятия в България – Булгартабак. Този браншови мастодонт, който концентрира вниманието на обществото в продължение на много години и чиято задкулисна приватизация крие тайните на висшата корупция. Машините и поточните линии ударно се демонтират и заминават в неизвестна посока. Според източници на Биволъ планът е цялото производство в България да се ликвидира до края на май, като холдингът ще продължи да произвежда цигари, но в чужбина – във фабриката “Дувана” в Баня Лука (Република Сръбска) и в Дубай. Вече е размонтиран и преместен филтърния цех от Благоевград и е преместен в Юрий Гагарин в Пловдив, където обаче той не работи и са съкратени над 50 души. Хиляди работници от целия холдинг са заплашени с уволнение, като колегите им от вече затворената фабрика в София. Ликвидирането на бранша ще се отрази и на десетки хиляди производители, за които това е единствен поминък.

bulgartabak-3

Поредната, трета машина от фабриката на Булгартабак в София е демонтирана и заминава в неизвестна посока.

По този начин собствениците на Булгартабак, които Биволъ разкрива в поредица от свои разследвания “Мафията Булгартабак” 1,2 и 3, се надяват да излязат от фокуса на ОЛАФ и европейските служби. Те не се притесняват от българската прокуратура, ДАНС, АПСК, Агенция Митници, КФН, КЗК и т.н., отговорни да следят за законността на дейностите на Булгартабак, неговата собственост и финансови средства. Не се притесняват защото е очевадно, че отговорните държавни институции работят основно за покриване на всички съмнения за крупни закононарушения, пране на пари, скрита собственост, контрабанда и нарушения на приватизационните задължения. Холдингът стана оперативно интересен в международен план, след разкритията на турските митници и финансовото разузнаване (публикувани в България първо от Биволъ) за мащабна контрабанда в региона на Близкия и Среден Изток на цигари произведени от Булгартабак. Оказва се че е възможно на територията на Европейския съюз да работи крупен производител на акцизни стоки, който търгува с ноторни мафиоти – контрабандисти, трафиканти и терористи, нарушавайки по този начин европейското и международното търговско законодателство.

Кои са собствениците на Булгартабак зад “трите десетки”?

През февруари 2016 г. финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в своя блог кореспонденция на адв. Александър Ангелов /известен като най-довереното и бизнес лице на Делян Пеевски/ с банкера Цветан Василев. В епистоларен формат в нея с много детайли е описана “лихтенщайнската” и “дубайската” структура на Булгартабак. Според писмата на Ангелов основните съдружници нагласени да участват в схемата за приватизация на холдинга се крият през няколко нива на офшорки. Планирано е крайните бенифицианти да бъдат Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева, Цветан Василев и собствениците на “Кингс Тобако”, известни като Пещаците. Както се оказва по-късно от развитието на ситуацията и оперативната информация на Биволъ, Василев и Пещаците са елиминирани като акционери и тяхното място е заето от групата на Пеевски.

 

Мафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда оставаМафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда оставаМафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда остава

Освен тях в схемата се появяват и “три десетки” – три дружества регистрирани в Британските Вирджински Острови, на които са прехвърлени по 8% от акциите в мажоритарния пакет на BT Invest. Според оперативната информация изнесена в писмо изпратено до американското посолство, което Биволъ единствен публикува, “трите десетки” се контролират от премиера Бойко Борисов, приятелят му Александър Сталийски и Ахмед Доган.

Тази скрита собственост се явява комисионна за политическата благословия Булгартабак да бъде приватизиран.

Автентичността на писмото от Ангелов до Василев (с копие до Бисер Лазов) до момента нямаше документално потвърждение, макар че Биволъ установи, че всички офшорни фирми и фондации в Лихтенщайн и Британските Вирджински Острови съществуват и са били активни по времето на събитията описани от Ангелов. От наличните документи се потвърждава, че всички фирми от лихтенщайнската структура използват едни и същи посредници от адвокатската кантора “Walch & Shurti”.

Събраните до момента оперативни данни дават сериозни основания да се счита, че цялата сделка около придобиването на активите на едно от най-големите български предприятия е свързана с колосална корупция, конфликт на интереси и криминално пране на пари.

Документите които са публикувани до момента повдигат много важни въпроси към Прокуратурата. Засега обаче тя мълчи:

– Как и КОЙ е финансирал сделката за изкупуването на “Булгартабак Холдинг”?

– Кога Прокуратурата в България ще започне да проверява подозренията за участие на Делян Пеевски в придобиването на Булгартабак?

– Бил ли е източен Булгартабак чрез своите бизнес представители чрез схеми основаващи се на компании, регистрирани в зони, прикриващи действителните собственици?

– Ще разследва ли Прокуратурата фирма “Далия Трейдинг Лтд.” чиято собственост се приписва на Делян Пеевски?

– Ще провери ли Прокуратурата информацията, че една от компаниите притежаващи “Булгартабак Холдинг” е собственост на майката на Пеевски, Ирена Кръстева?

Освен това, в серия от публикации (виж тук и тук) Биволъ представи документи, доказващи, че

Държавата е била измамена при приватизацията

Оказва се, че руската банка VTB е била само посредник за приватизацията на Булгартабак. Още преди да започне приватизационната процедура лихтенщайнските офшорки са сключили договор за кол опция с VTB Capital. Парите, които са дадени за приватизацията дори не са руски, а са със съмнителен произход. За да стигнат до България е използвана кипърската сметка на местно поделение на VTB. Цялата операция има отчетлив привкус на пране на пари.

Схемата за пране на пари

„Булгартабак холдинг“ АД е най-големият производител на тютюн и цигари в България, като до 1990 г. е монопол у нас. Има няколко опита за приватизация през 2001 г., всички от които неуспешни, въпреки интереса на международните тютюневи компании, сред които BAT, Reynolds, Philip Morris, Japan Tobacco и т.н. През 2011 г. Агенцията за приватизация започва процедура по приватизация на 79.83% от дяловете. Консултант на Агенцията е лондонската инвестиционна банка CITIGROUP. Според изискванията могат да участват само компании, които произвеждат тютюн и цигари. Нито една международна компания обаче не произвежда суров тютюн, което не позволило участието им. Така фактически конкурсът за приватизация е заличен.

Процедурата по приватизация обаче позволявала участие и на финансови инвеститори. Само един такъв инвеститор решава да се включи в надпреварата – VTB Capital Pls, дъщерна компания на руската VTB Bank. Тя купува 79.83% от акциите чрез австрийската си дъщерна компания BT Invest GMBH. Цената е със 100 хил. евро повече от минималната цена от 100 млн. евро, обявена от Агенцията за приватизация. Според публикации на пресата заинтересовани тютюневи компании, например корейската KTG, са били готови да платят приблизително от 250 до 300 млн. евро. Като не допуска международнии компании да наддават, Агенцията за приватизация, но и българското правителство косвено лишават държавния бюджет и данъкоплатците от значителна сума пари.

Очевидно е, че крайните собственици, които имат властта да се разпореждат с държавните активи, са създали схемата за себе си. Те се облагодетелстват от тази приватизация и то за сметка на българските граждани. Защото това е престъпление. Тази схема разкрива истинските купувачи на „Булгартабак холдинг“, както и произхода и пътя на парите за придобивката.

Механизмът е създаден с цел да бъдат прикрити истинските купувачи на 79.83% от „Булгартабак холдинг“, които също така ръководят Агенцията за приватизация, която продава дяловете. Тези истински купувачи искат да избегнат всяко достояние, че те са се сдобили с акциите на компанията, чрез сериозен конфликт на интереси, лишаване на държавата от 150-200 млн. евро приходи от приватизацията, а също и като декларират “скромно” състояние.

Ето как се случва задкулисната приватизация:

 1. Дружество Livero Establishment, което е собственост на фондациите „Belom” и „Sedona”, получава 100.1 млн. евро от бъдещите скрити истински собственици. Възможен произход на парите са техните лични офшорни сметки и заеми от Корпоративна търговска банка, получени чрез Financial Ventures Limited, Кипър.
 2. Има споразумение между дружеството Livero Establisment, Лихтенщайн, и Руската търговска банка в Кипър, според което Руската търговска банка ще инвестира пари в австрийската фирма BT Invest GMBH. Вместо да връща пари, Руската търговска банка трябва да върне на Livero Establishment дялове в BT Invest GMBH след определ период от време.
 3. Livero Establishment изпраща 100.1 млн. евро на Руската търговска банка и тя дава заем на BT Invest GMBH за 100.1 млн. евро.
 4. BT Invest GMBH декларира на Агенцията за приватизация, че разполага с необходимата сума за придобивката от заем от Руската търговска банка. Тази декларация задоволява формалния критерий, определен от Агенцията.
 5. BT Invest GMBH плаща 100.1 млн. евро на Агенцията за приватизация и получава дяловете.

Този процес е онагледен в документ, публикуван първо от Биволъ, който представлява рамковото споразумение между бъдещите тогава приватизатори на Булгартабак /Framework Agreement/ и издава тяхната предварителна конспирация да обсебят холдинга.

Така държавата е била излъгана, че си има работа с банкова институция, но произходът на парите – 110 млн. евро е съвсем друг и най-вероятно си имаме работа с криминална схемаТова е един повод да бъде развален приватизационния договор и Булгартабак да бъде глобен за сумата от 110 млн. евро, колкото са предвидени като неустойка в случай, че наруши ангажимента да запази предмета на дейност и работните места. Ето защо собствениците на Булгартабак бързат с ликвидирането на активите, за да оставят държавата пред свършен факт.

UAE Papers

Разследването на Биволъ за Булгартабак продължава с документи за собствеността на дубайските фирми в схемата. Тези нови данни напълно потвърждават това, което се твърди в писмото на Ангелов до Василев.

Започваме с една от фирмите в дубайската структура – Samora Trading. Според схемата тази фирма държи 17,5% от акциите на търговския представител на Булгартабак в Дубай. Тя се оказа собственост по документи на особено близкия до Пеевски адв. Александър Ангелов.

Мафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда оставаМафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда оставаМафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда оставаМафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда оставаМафията Булгартабак: Пеевски си отива, Булгартабак си отива… съдружието с Буда остава

Става дума за един етап от схемата, описан в придружаващото писмо на Ангелов до Василев. Фирмите се вписват като собственост на адвокатите (Ангелов за Пеевски и Василев и Б. Станоев за Пещаците), като впоследствие има различни варианти за реалните собственици: или да използват местни дубайски подставени лица, или да посочат други лица, на които да бъде прехвърлена фиктивно собствеността. Samora е регистрирана с капитал от 20 000 арабски дирхама /около 5500$/. Би било интересно НАП да провери дали адв. Ангелов е декларирал въпросната сума в своята данъчна декларация.

Показателно за общия произход е, че един от директорите на Samora Trading  е Ahmed Elnaggar, който е също така секретар на TGI Middle East FZE – фирмата, която контролираше мажоритарния собственик BT Invest до началото на 2015 и която наскоро изкупи дяловете на Пеевски и Едуардо Миролио в Булгартабак холдинг.

За разлика от лихтенщайнския фирмен регистър, който е един от най-секретните в света, в Дубай не е “мисия невъзможна” да се получат данни за собствеността на фирмите.

С кого реално търгува Булгартабак? Имат ли скрита собственост в Булгартабак контрабандисти от Близкия изток? Имат ли скрита собственост действащи български политици, които още не са “си отишли”, но рано или късно предстои да си отидат.

Обръщаме внимание на журналистите и на премиера, който може да подходи по-информирано, четейки внимателно Биволъ, при следващата си медийна изява. Очаквайте нови разкрития за “дубайската схема”.

Още по темата в Биволъ:

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: