Комасонски...

Как Цацаров и Цветанов обслужиха Гергов за Пловдивския панаир

Екип на Биволъ

В две публикации от 2012 г. преди избирането на Цацаров за главен прокурор (виж тук и тук), Биволъ публикува материали, разкриващи как Георги Гергов е придобил участие в Пловдивския панаир с помощта и закрилата на неговия брат масон Сотир Цацаров.

Схемата е описана в сигнал до МВР и Главния прокурор подаден от полицай от Икономическа полиция в Пловдив (входящ номер 188-59 / 04.11.09 г.). Сигналът е смачкан от Цветан Цветанов, а полицаят е уволнен и получава заплахи за живота си.

Днес Бойко Борисов се опитва да се разграничи от Гергов, но остава фактът, че неговият министър на вътрешните работи е действал в интерес на червения бизнесмен и не е предприел нищо, за да защити интересите на държавата.

 

 

Комасонски...  Как Цацаров и Цветанов обслужиха Гергов за Пловдивския панаирКомасонски...  Как Цацаров и Цветанов обслужиха Гергов за Пловдивския панаирКомасонски...  Как Цацаров и Цветанов обслужиха Гергов за Пловдивския панаирКомасонски...  Как Цацаров и Цветанов обслужиха Гергов за Пловдивския панаирКомасонски...  Как Цацаров и Цветанов обслужиха Гергов за Пловдивския панаир

Ключов момент в схемата описана в сигнала е завишаването в десетки пъти на стойността на активите, апортирани от Гергов в смесени дружества с държавата. Това става с активното съдействие на Пловдивския окръжен съд, чийто шеф Сотир Цацаров сега е главен прокурор. Тогава Цацаров беше фаворитът на ГЕРБ за поста, като лично Цветанов го хвалеше и наричаше “стабилен съдия”.

В пловдивския съд в изключително кратки срокове са одобрени експертните оценки на имотите на Гергов, като са пренебрегнати куп груби нарушения на законите – назначаване на експерти, поименно посочени от Гергов, апортиране на недовършени обекти и на имоти с тежести (ипотекирани или заложени), апортиране на чужда собственост, стократно завишаване на цените на земята и др.

Съдията от Търговското отделение на Окръжен съд – Пловдив Александър Стойчев подписва скандалното решение за експертиза на имотите на Георги Гергов. Експертизата е „поръчана“ на съда от самия Гергов, който посочва поименно трима оценители. Съдия Стойчев ги одобрява въпреки явното нарушение на Търговския закон.

Само за 1 работен ден, между 7-ми и 11-ти декември 2006 г., тримата експерти оценяват имотите на Гергов на 67 млн лева. От експертизата личи, че са използвани данни от сайта imot.bg. Така средната цена на земята на имотите на Гергов е оценена не на базата на реални сделки с имоти, а на базата на предлагането за 737 евро на кв.м. Апортирани са и имоти, които Гергов е ипотекирал, като ресторантски комплекс „Пълдин“. Това е недопустимо, но съдията не го е проверил.

Съдията обслужил Гергов – фаворит на Цацаров

Очевидно е, че Гергов не би могъл да обсеби такива активи без помощта на съда, който одобрява завишените експертизи. А съдът се ръководи от Цацаров. За награда съдията Стойчев израства кариерно, отново с активното съдействие на Сотир Цацаров.

През 2006 г. Александър Стойчев  работи като командирован съдия в Окръжен съд – Пловдив. Практиката при такива командировки е конкретният магистрат да се посочва от съответния административен ръководител на нуждаещия се орган на съдебната власт, а нуждаещият се съд се ръководи от Цацаров.

Преди да бъде „изтеглен“ в ОС-Пловдив, Стойчев е съдия в гражданско отделение на РС-Пловдив. В ОС-Пловдив вместо да гледа граждански дела, той е поставен в „хлебното“ търговско (фирмено) отделение. Командироването му продължава цели 4 години до 2009, което е грубо нарушение на принципа за конкурсното начало при кариерното развитие на магистратите.

През 2009 г. ВСС обявява конкурс за преместване и повишаване на магистрати чрез атестации, като за Окръжен съд – Пловдив има само една позиция за окръжен съдия.

Tози конкурс стана скандален с факта, че въпреки съставената класация ВСС не беше длъжен да гласува първия класиран за съответната длъжност, а можеше да назначи всеки един от кандидатите, дори и последния.

Кандидатите за поста съдия в Гражданското отделение на ОС-Пловдив са общо 15. Преди Стойчев в класацията са окръжния прокурор от Пловдив Росен Каменов, класиран 20-ти, с 17 годишен стаж, районният прокурор Иван Перпелов класиран 35-ти с 13 годишен стаж и районният прокурор Красимира Райчева, класирана 60-та, с 10 години и 10 месеца стаж (виж приложения документ от сайта на ВСС)

Командированият Александър Стойчев е на 65-то място с 10 години и 6 месеца стаж, но получава най-много гласове и е назначен на желания пост. От протокола на заседанието на ВСС личи, че за Стойчев гласуват 17 члена на ВСС, 2-ма са против и 2-ма въздържали се.

Практиката на ВСС в това подобие на конкурс всъщност беше да се назначава този, който е посочен от съответния административният ръководител и именно това се случва с Александър Стойчев.

Фактът, че именно Цацаров е посочил Стойчев за поста е записан в доклада на Сотир Цацаров за работата на ОС – Пловдив за 2009 г.

През 2009 г. в Окръжен съд Пловдив е извършено само едно назначение на съдийски щат, както и назначаване на младши съдии. С решение на ВСС – протокол № 51/10.12.2009 г. Александър Стойчев, съдия в Районен съд Пловдив, бе повишен в длъжност. Кандидатурата му бе предложена от председателя на Окръжния съд, в конкурс чрез атестиране.

Така се оказва, че кариерното израстване на съдията, одобрил скандалните експертизи на Гергов, е било пряко зависимо от Цацаров и от порочната симулация на конкурс в предишния ВСС, прочул се с кадруването на тъмно и назначаването на приближени на властта компрометирани магистрати на ключови места в съдебната йерархия.

Масонски тандем

Според пловдивския бизнесмен Петър Станчев тандемът Цацаров-Гергов идва от псевдомасонската ложа с име Слънце-Ориент.  Данните са изнесени от Станчев в предаването на Георги Коритаров по Пловдивската обществена телевизия и в интервюта за онлайн медии още през 2009 г. Самият Станчев твърди, че също е масон, но в друга ложа.

Ето как Станчев обяснява  реализацията на схемата:

Значи, тази ложа какво прави? Гергов му трябва сега в момента оценка. Той, хваща си другарчето по ложа Цацаров и казва: “Искам да си направя оценка на тея имоти”. Цацаров вика: “Няма проблеми”. Гергов пише официално писмо до съда… иска трима оценители от съда… и той сам си предлага трима оценители с оригинален документ до съда. Съдът му приема естествено и тримата оценители. От първата оценка до предложение и т.н. до крайните му оценки, цялата работа се прави за една седмица. Няма тука насрочване на заседание, нормална процедура… всичко се праска, все едно е собствен съд, разбираш ли, по бърза процедура… Оценката се умножава от първия оценител до следващия над сто пъти се завишава…

Чуйте и аудиозаписа на Петър Станчев пред микрофона на Биволъ. Записът е направен дълго време преди да се заговори за кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

 Друго доказателство, че Цацаров има отношение към масонската ложа е фактът, че името на неговата съпруга  – нотариуската Меглена Цацарова присъства в изтекъл в Balkanleaks списък с имената на десетки висши магистрати-масони и техните съпруги, които членуват в съпътстваща организация на комасони.

Данните за сигнала до МВР с входящ номер 188-59 / 04.11.09 г. бяха включени в сигнал до ВСС, подписан от основателите на Биволъ Асен Йорданов и Атанас Чобанов. В сигнала до ВСС  се настояваше да се проучат изнесените порочни практики на ОС-Пловдив при оценката на имотите на Георги Гергов и да се потърси отговорност от настоящият шеф на ОС-Пловдив и кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров. По време на заседанието на ВСС, на което беше изслушан кандидатът за главен прокурор Цацаров му беше зададен въпрос за познанството му с Георги Гергов, на който той отговори: “Познаваме се на “Здравей-здрасти”.

Скандалът ЦУМГейт обаче разкри, че отношенията между Цацаров и Гергов са много по-задълбочени. Това потвърждава и информацията изнесена в писмо изпратено до американското посолство, в което се твърди, че

Гергов е бил посредник на Цацаров за купуване на гласове за избора му във ВСС

В писмото пише, че Делян Пеевски е предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012, уточнява се в писмото, и е била записана.

На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Георгов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Гергов също се предполага, че е била записана.

 

Документи:

 

gergov_pos_2

Писмото, с което Георги Гергов предлага да бъдат назначени трима оценители на апорта му в Международен панаир.

gergov_pos_4

Определение на ОС-Пловдив от 7 декември, с което се приема предложението на Гергов за оценителите. Експертизата е представена и приета на 11 декември, фактически след 1 работен ден.

gergov_pos_5

 

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: