Назначението на Боян Чуков е скандал. А какво правим с ген. Стоименов, г-н Президент?

Като голям скандал определи президентът Плевнелиев назначението на Боян Чуков за шеф на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Така е, скандалът е голям, защото Чуков е ченге на ДС, откровен привърженик на путинската евразийска доктрина и близък с Алексей Петров – Трактора. Назначението му не е съвместимо с европейския курс на България и е откровена подигравка с протестиращите, които искат държавата да скъса връзките с мафията.

Но принципите важат за всеки. Президентът Плевнелиев не се притесни ни най-малко, че кариерата на неговия собствен съветник по национална сигурност, ген. Стоимен Стоименов също е с дълбоки корени в червената номенклатура, за която СССР беше “като слънцето и въздуха”. Освен това Биволъ разкри, че Стоименов е семейно свързан с фигури от ъндърграунда. Неговият зет Самир Искандер Франсис е бил бизнес съдружник с такива видни фигури на престъпния свят като Бойко Борисов – Буда, Златко Баретата и шефът на групировката “Уралмаш” Константин Циганов, експулсиран от България като опасен за националната сигурност.

След публикацията на Биволъ ген. Стоименов изпрати право на отговор, което публикувахме.

Попитан за отношението му към тези скандални факти преди 6 месеца Плевнелиев отговори с едно смутено: “Ще се запозная и ще помисля”.

Още чакаме да научим какво е измислил.

Обновено:  Ген. Стоимен Стоименов от един месец официално е освободен като съветник на Президента по въпросите на националната сигурност, информираха по телефона от прессекретариата на Дондуков 1.

На сайта http://www.president.bg липсва каквато и да било информация за освобождаването на ген. Стоименов. Не е подавана иинформация и до медиите. Вчера Биволъ писа, че той все още е съветник на Президента, за което представяме извинения.

ЗЕТЯТ НА ГЕН. СТОИМЕНОВ – СЪДРУЖНИК С БОРИСОВ, БАРЕТАТА И ЦИГАНОВ

публикувана на 21 януари 2013 г.

stoimenov-scheme

Съветникът по национална сигурност на президента Плевнелиев е ген. Стоимен Стоименов. Той трябва да подготви отложения за 5 февруари Консултативен съвет по национална сигурност, на който ще бъдат обсъдени важни не само за България въпроси като разследването на атентата в Бургас.

Преди няколко дни в предаването Неудобните по Канал 3, политологът Антон Тодоров показа архивни документи, според които ген. Стоименов при комунизма е бил на партиен пост, заместник на ген. Велко Палин във военно-административния отдел на ЦК на БКП. В ефир Стоименов отрече това и каза, че бил “обикновен инструктор”. Той обаче призна, че е работил в ДАНС преди да бъде назначен като съветник при президента, заедно със зет си Борис.

Покрай ген. Стоименов излиза един друг факт от голям обществен интерес, който оправдава журналистическо изследване на семейните му връзки*. Неговата дъщеря Таня, родена през 1971 г. е омъжена за натурализирания иракчанин Самир Искандер Франсис. Франсис (известен също като Ибрахим) е бивш съдружник на Бойко Борисов и има общи фирми както с осъдения за наркотрафик Златко Баретата, така и с изгонения като заплаха за националната сигурност руски мафиотски бос Константин Циганов. По оперативна информация от службите, Самир Франсис е разработван като перач на парите на Златко Баретата и на ТИМ.

“Прайхим” и “Праймхим”

През 1997 г. Бойко Борисов, иракчанинът Самир Искандер Ибрахим, Пламен Тачев Петров, Николай Нинов Костов, Веселин Нинов Костов и Венцислав Христов Божилов основават в Червен бряг фирмата “Прайхим” ООД, която се занимава с производство на сапуни. Съдбата на съдружниците от тази фирма е подробно разгледана в разследването на Биволъ – Бойко Борисов от Червен Бряг до Ирак.

В публикация за неизвестни подробности около атентата срещу Цветелина Бориславова през 1997 г., изследвахме съдбата на една друга фирма свързана с приятелката на Борисов – “Праймхим” (с М), регистрирана на Раковски 209, същия адрес като охранителната фирма на Борисов “Ипон”. “Праймхим” се оказа част от обширна мрежа от фирми, свръзани с “ТС Банк”. Към тази мрежа, макар и индиректно, може да се причисли и червенбрягската “Прайхим”. След като Борисов става главен секретар на МВР през 2001 г., той прехвърля собствеността на “Ипон” на Надка Петрова Маринова. Същата година Пламен Тачев от “Прайхим” (без М), регистрира фирмата “Би енд Пи комерс” заедно с Надка Маринова. Тачев, който е от Червен Бряг, в момента е депутат от ГЕРБ. Той успя да се прочуе с класическа шуробаджанащина, назначавайки дъщеря си на работа в парламента.

Други двама съдружници на Борисов от “Прайхим” са попаднали на радара на правосъдието покрай аферите с Държавния резерв. Веселин Нинов Костов е близък до Мирчо Циганина и днес е подсъдим по делото за източване на резерва чрез сделки с горива и зърно. Брат му Николай също е замесен в схемата и е подсъдим за участие в ОПГ и документни измами.

Самир, Баретата, Циганов

Най-интересен обаче е Самир Ибрахим – Франсис, който напуска фирмата “Прайхим” заедно с Борисов в края на 1998 г. Той е иракчанин, натурализиран българин и зъботехник по образование. Има впечатляваща физика, но се слави като интелигентен и умен човек, далеч от общоприетата представа за “мутра”.

През март и август 1998 г. Самир Франсис регистрира две фирми със Златомир Иванов Иванов – Златко Баретата: “Бинго Нова”, което се намира в подлеза на Централна гара и “З.Е.С.”, в която Ибрахим е управител. З.Е.С. в момента е със запорирано имущество заради делото срещу Баретата, който беше осъден на първа инстанция на 8 години затвор.

След като Бойко Борисов става кмет на София, за бизнеса на иракчанина като имотен и строителен предприемач настъпва период на възход. Той печели милиони с фирмите си “Строй Комерс 2004” и “Билдко”, бенефициенти на скандални заменки срещу обезщетения, направени от Софийска община. 

Зетят на ген. Стоименов има и обща фирма с известния руски гангстер Константин Циганов, шеф на криминалната групировка Уралмаш, който през 2011 г. беше изгонен от България като опасен за националната сигурност. Руснакът нашумя и покрай общите снимки с Бойко Борисов на благотворителен мач. Фирмата на Самир Франсис и Циганов се казва СИТ-1 и е действаща. Циганов, който движи бизнеса си от Белград, се явява съсобственик и в момента. 

Супругата на Самир Таня Франсис притежава на свое име единствено медико-техническата лаборатория ТМФ Смайл, която се занимава със зъботехнически услуги, показва справка в Търговския регистър.

Братът на Самир и ортак на сина на Аню Ангелов купили военно летище

Братът на Самир Францис се казва Салар. Още през 1998 г. той регистрира фирмата “Селим Ко” ООД в съдружие с Владимир Петров Ненчев. По същото време Ненчев е съдружник с Пламен Ангелов, син на настоящия военен министър Аню Ангелов, във фирмата “Централно-европейска финансова компания”. Ангелов е управител на компанията и до момента, но през 2000 г. собствеността е прехвърлена на фирмата “Владимир Дистилърс Къмпани”, която пък е собственост на американска фирма от офшорен щат.

През 2011 г. “Селим Ко” ООД участва в търг за военното летище в село Кондофрей и го печели с оферта от 1 250 000 лева. Продажбата е подписана от министър Аню Ангелов, който вероятно по чисто съвпадение е и баща на дългогодишния ортак на шефа на печелившата фирма.

След като се сдобива с летището, “Селим Ко” се преименува на “София Уест Еърпорт”, а Салар прехвърля собствеността си на холандската офшорка “Ориол Инвестмънтс Кооперати”. Ненчев продължава да е управител и държи половината собственост през фирмата “Випи Капитал”. През следващата година в летището се наливат милиони, то е ремонтирано и вече може да приема карго полети, а в перспектива и чартърни. Въпрос на въобръжение е какво може да съдържа каргото, което ще пристига и заминава от летището.

Така фамилията Франсис се оказва свързващо звено между едни “добри хора” от подземния свят, предприемачи с реален бизнес и върха на държавните институции. Днес разработките срещу Самир Францис са замразени, а спокойствието на иракчанина е гарантирано от високо място. Ако сте се изгубили в зависимостите, нека припомним: Самир Франсис може да разчита на своя тъст: ген. Стоимен Стоименов – съветник по национална сигурност на Президента на България.

Capture_decran_2013-01-21_a_11.56.21

* Биволъ се обърна към пресцентъра на президента за коментар от ген. Стоименов. До момента на публикацията отговор не беше получен.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d