Топ десет каунтдаун от периода на короМката

Макар и да ги подбрах много трудно от новинарския потоп, четете, ако ви се чете. Предупреждавам, че са преразказани, защото иначе звучат още по-нелепо.

10. Това е сравнително познато на всички ни, така че няма да му отделяме много внимание, а и поради тази причина сме го оставили на десето място. Лекар, който бил добър коремен хирург оглавява кризисен щаб за вирус, ходи с военна униформа и всеки ден дава брифинги. Преглъщаме го, много хора се кефят. Ама, като каже в ефир „Очаквам да измрат много хора! Яко да измрат! Ей ще видиш!” и си тръгне от интервюто обиден, вече почваш поне малко да се замисляш дали като не можеш да контролираш себе си, можеш да опазиш държава от пандемия. Между другото, за щастие, не измряха много хора. Камо ли пък яко.

9. Милен Цветков беше журналист. Кой каквото иска да мисли, аз личното си мнение не съм длъжен да споделям, защото искам да съм обективен. Прохождащо наркоманче, на което мама е дала джипче и то се е помислило за голямата работа, защото мама не е случайна в структурите на гарантиращата сигурност партия, го отнася на кръстовище. Не на някой завой на междуселски път. На кръстовище в столицата. Прохождащото наркоманче няма представа какви ги плещи (може би заради абстиненцията), но казва, че не е знаело, че в джипа на Милен Цветков е имало човек. Блъскаш някакъв автомобил на софийско кръстовище, защото може и да няма човек в него. Това е мъдро. Ама не само прохождащото наркоманче е за зад решетките, и мама е за Сливенския затвор. Там ще я научат на много алтернативни сексуални практики.

8. Така. Тук вече има и сантиментален момент. Познавам няколко човека от село Златия, защото съм от Северозапада. Николай Петров обаче не го познавам, дали за щастие, дали за нещастие. Четиридесет килограма кокаин в багажника на колата и още триста и двадесет у вас… Стига бе, пич! Ти ми отвинти главата! Запознати със ситуацията казват, че това са минимум 70-80 милиона лева. Една десета от дълга на Божков към хазната. Лошата новина е, че големите играчи никога не прощават на такива като теб. Наакал си се яко и дано намериш начин да… Абе, айде да си мълча.

7. Тъй като споменах Божков, да му обърна малко внимание и на него, че толкова мача не ми излязоха в последната минута. Даже от няколко месеца тотално спрях залаганията от разочарование. Каскета е щастие не му се занимавало да чете какво са си писали с Влади Горанов и готово. Няма проблем. Аз, примерно, като собственик на фирма, бивам предупреждавам по пет пъти седмично от НАП, че им дължа Х лева, а Горанката си пише с „най-богатият и най-опасният българин“ (по думите на Каскета) закачливи съобщенийца за разни моми и същевременно никой не забелязал, че дължи седемстотин милиона на хазната. Това пък е към една петнайста от годишния БВП на страната. Не съм икономист, поне така си го смятам наум. Е, честито, писарушки!

6. За Божков ми е много по-важно друго обаче. Из историческите среди се носи една приказка, която знам, но не мога да обявя за доказана, защото, макар и да съм дипломиран, не съм се занимавал достатъчно с доказване на автентичност на артефакти. По комунистическо време всички тракийски съкровища били продадени и заменени със съвременни копия. Разбира се, това най-вероятно е градска легенда, но го споменавам само като увод. Ами, ритона с глава на „рогат бозайник“ го няма, бе! От колекцията на Божков, дето отиде в Историческия музей. Както се казва „Тука беше, ама изчезна някъде“. Да, Божков си плямпа от Дубай, че го карали да го купува втори път, което, ако е вярно, си е тътърата-тътърата майката, ама институциите не знаят къде е. Стабилност!

5. Задържаме заместник министър на околната среда и водите. Красимир Живков. Не знам кой е, признавам си чистосърдечно. Може би само роднините и колегите му знаят. Заместник министрите са за това. За да не ги знае никой и да опират пешкира, когато стане напечено. На снимките изглеждаше, че от министерството го изкарват двама-трима от охраната на Че Гевара, но казват, че били от службите по сигурност. И за това не знам, пак не мога да споря. Само едно знам. Тънката червена линия с горенето на италианския (и не само) боклук у нас отнесе бушон. Значи, заместник министърът е виновен, министърът не знае, премиерът не знае, а цялата държава знае? На каква стръв точно ни ловите, бе!? Всички сте в кюпа и рано или късно нещата ще лъснат, не се бойте!

4. И покрай горенето на боклук. Аз съм от Монтана, но не живея отдавна там. Ходя си по десетина пъти в годината, за да видя майка си и бягам в Северозападния Балкан или се връщам в Търново. Но, това не е особено важно за драгия читател. Не градът, целият регион е наясно колко вредно за околната среда е производството на братя Бобокови. Става въпрос за поне три петилетки, ако не и повече. Широко затворени очи от всички власти. Сума ти хора на 30-40 години, които бяха работили там, излязоха без зъби, с увредена периферна нервна система, канцерогенни образувания, белодробни, чернодробни проблеми, умряха… Каквото се сетите. И сега изведнъж! Като за Божков. Сещаме се какво се случва. Там се гори боклук! Боклукът трябва да се изгори на жълтите павета, защото вие не осъзнавате, че „държава“ идва от „държа“ и сте изпуснали козите да си пасат където си искат, а само искате да ги издоите надвечер. Така и с Божков, и с Бобокови, и с хиляди други бизнеси. Само да видите, че нещо работи успешно, съсипвате го и го давате на ваши хора.

3. Пожарникарят – Слънце изпадна в паника и започна да обижда ония, дето преди време искаха да му пипнат бицепса на „мисирки“, а потенциалните си гласоподователи да нарича „тулупи“. Не съм политически анализатор, ама тоя само гледа да отнесе каквото даде ЕС за короМката и да зачезва за БарЦелоната или друга произволно избрана дестинация. Пари е събрал бол, може да си го позволи. Както е казал един друг Слънце „След мен и потоп“.

2. Пет кила ракия, три буркана туршия и осемнайсе‘ кутии цигари иззел Каскета от осемнайсе‘ къщи при внезапна специализирана акция на Прокуратурата в село Полско планинище. Айде, спрете се най-после, бе! Да, явно сме били прекалено прости и доверчиви, за да се стигне дотук, ама вие вече се надскачате. Едни милиарди се въртят, тонове кокаин минават през България, изнася се жива плът, внасят се тонове и тонове боклук, журналисти загадъчно се давят по време на разследване, тераси се строят, къщи за гости и за любовници се купуват с недоказани пари, нашият ми взел на дедо Пенко вечерната доза за икиндия. Все си мислех, че по-голямо посмешище от Цацата няма да видя на тоя иначе най-важен пост за стабилността на държавата, но тук вече не става въпрос да дълбаем дъното. Трябва да почнем да мятаме пълни лопати пръст години наред, за да се изравним с дъното.

1. Може да не изглежда чак толкова опасно за света, но според мен една държава се крепи на три неща – яка съдебна система, независими медии и будно гражданско общество. Оттук нататък всички институции започват да работят, икономиката цъфва, раждат се идеи, иновации, здравеопазване, образование, социални системи, всичко тръгва в положителна посока. А Генка Шикерова, която имах за сравнително приличен журналист, била подала сигнал в ония малоумни комисии СЕМ ли, не знам си друга безсмислица ли, дето нищо не вършат. Биволъ били правели “ерозия на доверието в журналистите и медиите”. Заради това, че награда, дадена от фондация „Радостина Костадинова“ на колежката й Теодора Трифонова (уф, колкото и да е хубавка, така и не мога да й запомня името) просто не е заслужена. Тъй като разследването не е нейно, а е на Биволъ. И това може много ясно да се провери по хронологията на събитията, публикациите, репортажите, всичките неща, които са видими и неоспорими. Но, Генка избухнала да сезира комисията срещу Биволъ.


Харесва ли Ви статията? Почерпете автора Торлака и гарантирайте така неговата авторска мотивация, нашата редакционна независимост и Вашето читателско право на честна и обективна журналистика. Всички суми дарени специално за него чрез този формуляр ще му бъдат изплатени от редакцията.

Всички суми дарени за фонда чрез този формуляр ще бъдат изплатени на съпругата на Торлака от редакцията. Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€


Заради това тая държава го е докарала дотук. Заради такива крадливи журналисти, които взаимно си раздават награди, заради председатели на писателски клубове, които награждават сами себе и заради прокурори, борещи могъщия собственик на 3-4 кила ракия от не знам си кое село.

Но, да си знаете, ние сме си виновни. Докато чакаме, все така ще е…

P.S. Бих включил и министър Ангелкова с дотациите за чадърите и карантините за не-родолюбците, ама викам „Айде, от мене да мине, нея и без това я е утрепал Господ!“

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d