“Швейцарският доклад” за криминалното минало на Бойко Борисов – Част II

Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-10-15_a_17.56.47

Следва втората част от поверителния доклад, който американският журналист Джеф Щайн използва като основа за статията си за Бойко Борисов в авторитетното американско издание “Конгрешънал Куотърли” през 2007 г. Статията предизвика скандал в България, тъй като представя тогавашния кмет на София като фигура свързана с организираната престъпност.

Биволъ провери всички цитирани в доклада имена на фирми и лица в информационните масиви на Търговския регистър, Булстат и Държавен вестник. Отбелязахме малък брой неточности, които не променят смисъла и значението на написаното. Данните от публично достъпни източници и констатираните разминавания са изложени като като коментари в текста и в бележките под линия. За структурата на доклада и произхода на данните в него вижте въведението към първата част.

Според Щайн докладът съдържа 200 страници и е изготвен от частна разузнавателна агенция по поръчка на швейцарска финансова институция, проучваща възможна инвестиция в България. След като се запознават с доклада швейцарците се отказват от инвестицията.

Американският журналист, считан за един от най-добрите познавачи на американския сектор за сигурност твърди, че е потвърдил изложеното в доклада чрез свои източници в ЦРУ и други американски служби.

Джеф Щайн изрично потвърди за Биволъ, че страниците, с които разполагаме се съдържат в пълната версия на доклада. В тях обаче няма никакви сведения нито за автора, нито за неговия клиент. Прави впечатление обаче, че изводите и обобщенията са формулирани не като препоръки за инвестиционна политика на частна фирма, а като препоръки към американски политици да внимават с българската организирана престъпност.

През юли т.г. Джеф Щайн даде·интервю за Биволъ, в което сподели, че през 2007 г. е изпратил няколко десетки страници от доклада по факс на българска журналистка, която според думите му е препоръчана и е била “с доста добра репутация”. Нейният вестник обаче така и никога не ги използва, цитира или публикува. Ако предположим, възможността Щайн да е изпратил доклада на журналистка, която е била обвързана с бившата ДС, то съвсем логично изглежда скриването на разузавателния рапорт от публичност.

В доклада могат да се идентифицират два тома с няколко големи раздела. Първият том съдържа аналитични справки за Бойко Борисов и Цветелина Бориславова (12 страници от 17), справка за “престъпната група” ИПОН (5 страници) и справка за поръчковите убийства в България за периода 2001-2005 когато Борисов е главен секретар на МВР (5 страници). В приложение от 26 страници са дадени извадки от Булстат за всички фирми и лица, споменати в документите.

В обобщаващ, вероятно встъпителен текст е споменато, че в доклада има справки на базата на публични източници за трите най-големи престъпни групировки: СИК, ВИС, ТИМ, с които обаче не разполагаме.

Авторите на доклада уточняват, че са използвали многобройни източници, някои от които са конфиденциални. Източниците са номерирани от 1 до 83.·Вторият том съдържа статии и извадки от българската и чуждестранна преса.

Съдейки по датите на отпечатване, които са различни за различните части, проучването е отнело най-малко 6 месеца: от януари 2005 до юни 2005 г.

Първата част на доклада може да бъде видяна тук. Третата част е тук.

============================================

bb12-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

Бизнес партньори

– Павел АЛЕКСИЕВ, съдружник в ИПОН-1 ООД. Има интереси в редица други фирми, вкл. някои структури свързани с ЕЛТЕКС ХОЛДИНГ, контролиран от влиятелния профсъюз ПОДКРЕПА. Някои от фирмите на АЛЕКСИЕВ са в списъка на т. н. “кредитни милионери”. АЛЕКСИЕВ има също така бизнес отношения с ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО #1 и неговия директор Георги ПРОХАСКИ, близък до Иван КОСТОВ.

– Владимир ПЕТЕВ, род. 1959 год. във Варна, съдружник в ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. Бивш служител в тайните служби (б. ред. ДС). ПЕТЕВ е един от най-близките приятели на Бойко БОРИСОВ. Служили са заедно и съвместно са тренирали карате.

– Васил КАЛУГЕРОВ, съдружник в ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. До 1999 год. е съдружник в РОССИЯ.КОМ-ООД.

– Йордан Здравков ЙОРДАНОВ, управител на БИУМ-99 ЕООД, посредническа компания за интересите на Бойко БОРИСОВ в ИПОН след като е назначен за главен секретар в МВР.

– Младен ГЕОРГИЕВ, управител на ИПОН – АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА ООД. Пенсиониран офицер от сектор “Вътрешен тероризъм” в НСБОП. Пенсиониран от бившия директор на НСБОП генерал Кирил РАДЕВ заради подозрения в контакти с криминални групировки. След кат се пенсионира започва работа в ИПОН и през лятото на 2001 г. е персонално отговорен за охраната на Маргарита, съпругата на премиера Симеон II.

– Иво КАМЕНОВ, член на Съвета на директорите на ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ АД, Бургас. Каратист, завършил Националната спортна академия. Член на ръководството на ХИМИМПОРТ, компания, контролирана от влиятелната криминална групировка ТИМ. ТИМ е организирана във Варна от Иво КАМЕНОВ и негови съдружници. ТИМ започва развитието си с охранителен бизнес и трафик на крадени коли. ТИМ е замесена в редица криминални дейности, включително опит за убийство през 1997 на Иван Чолаков, зам.-кмет на Варна, тогава отговорен за приватизацията в града. През последните години ТИМ се разрастна в национален мащаб, контролирайки големи активи, включително ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА – ЦКБ и телевизионния канал М-САТ. Има данни, че ТИМ е подкрепяна от високопоставени прокурори, вкл. Николай КОЛЕВ (убит през 2003 г.) и сегашният главен прокурор Николай ФИЛЧЕВ. #2

– Евстати БОРИСОВ ГЮРОВ, род. 1959 год. в София, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и съдружник в ДЖИ ЕНД БИ ТРЕВЪЛ КЪМПАНИ чрез СОФИЯ ДЕЛТА ООД. Бивш офицер в отдел Икономически престъпления в НСС в София. Кредитен милионер. Подозиран е във връзки с чеченски криминални групировки.

– Димо Генчев КРЪСТИНОВ, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и бивш офицер от службите (б.ред. ПГУ-ДС). Той е близък с Максим ДИМОВ и Чавдар ЧЕРНЕВ.

Страница 12 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb13-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

– Максим ДИМОВ – активист на НДСВ (ковчежник на партията) и бизнесмен. Бил е партньор с депутата от НДСВ Мирослав СЕВЛИЕВСКИ в ХЕДЖЪР ИНВЕСТМЪНТ ИНТЕРМЕДИЪРИ и има интереси в много компании за финансови услуги и недвижимости.

– Чавдар Антонов ЧЕРНЕВ, член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД и съдружник в ДЖИ ЕНД БИ ТРЕВЪЛ КЪМПАНИ чрез СОФИЯ ДЕЛТА ООД. Бивш директор на столичното управление на МВР през 1990-1991 г. в периода на създаването на първите организирани престъпни групи в София. Сега бизнесмен и ключова фигура в кръга БАНКЯ. Близък съдружник с Максим ДИМОВ и Виктор ВЪЛКОВ. Неговият брат Тихомир ЧЕРНЕВ е бил митнически инспектор на летище София и е преназначен за главен секретар на ГУ “Митници” през 2002 г.

– Румен Гоцов НИКОЛОВ (известен като Пашата), член на борда на директорите на ИНТЕРБУЛПРЕД АД. Той е мюсюлманин, роден на 26.05.1962 год. в с. Миланово, Благоевградско. Бил е служител от спецотряда за борба с тероризма. Сега е един от лидерите на организираната престъпност в България и един от босовете на криминалната групировка СИК. Има интереси в много фирми в България (виж Приложение А). Има данни, че Румен НИКОЛОВ, Бойко БОРИСОВ и Емил РАЙКОВ са организирали мащабно производство на фалшиви цигари Марлборо и Мелник във фабрика в Крайморие в периода 1994-97, покрито от местната полиция.

– Живко Делчев ДЕЛЧЕВ, съдружник в ИПОН-1 ООД и ЦЕБРА ООД. Партньор на свързания със СИК Рахмат СУКРА, бивш борец, акционер в Първа източна международна банка известна като “банката на организираната престъпност”. През 1996 г. главни акционери в ПИМБ са ИНТЕРГРУП, СИК, БУХАЛ (контролирана от Рахмат СУКРА) и Омега (контролирана от Румен НИКОЛОВ) През първата половина на 1996 Българската Народна Банка (БНБ) вместо да затвори ПИМБ заради технически фалит я рефинансира с 5,5 млрд лв. (б.ред. от ДСК), като така финансира индиректно организираната престъпност и помага на ПИМБ да оцелее.

– Алипи АЛИПИЕВ, управител на ПРАХАЙМ ООД, Червен бряг. Бивш служител на тайните служби (б.ред. ПГУ-ДС). Има данни, че е имал интимна връзка с Цветелина БОРИСЛАВОВА. Поканен от БОРИСЛАВОВА в управлението на СИБАНК, но напуснал през м. септември 2002 г. По негови твърдения напуснал заради натиск от страна на Цветелина БОРИСЛАВОВА да разреши необезпечен кредит на частна фирма (предполагаемо свързана с БОРИСЛАВОВА).

– Румен Цанков ЦВЕТКОВ, съдружник в БУДОИНВЕСТ ООД. До средата на 90-те свързан с друга могъща криминална групировка – МУЛТИГРУП. МУЛТИГРУП е организирана в късните 80/началото на 90-те с начална цел да изпере парите на комунистическата партия. МУЛТИГРУП беше най-голямата и силна организирана престъпна организация в България (според доклад на Държавния департамент на САЩ), преди убийството на нейния бос, Илия Павлов, през март 2003 г. След това убийство ръководството на МУЛТИГРУП започна да ликвидира многобройните си активи (курорти и хотели, индрустриални компании), част от които бяха придобити или от структури на ТИМ. Има спекулации, че Бойко БОРИСОВ

Страница 13 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb14-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

е бил замесен в убийството на могъщия Илия ПАВЛОВ (присъстващ в списъка на полско списание като един от най-богатите хора в Източна Европа).

– Алексей Илиев ПЕТРОВ, съдружник в БУДОИНВЕСТ ООД. Род. м. април 1963 г. Бивш служител от спецотряда за борба с тероризма. Основател на Съюз на бившите барети, Българска национална федерация по карате и НПО Гражданска самозащита. Член на консултативния съвет на Гражданския съюз за стопанска инициатива и надзора на Националния осигурителен институт. Учредител и член на управителните тела на застрахователните дружества АПОЛЛО & БОЛКАН, СПАРТАК и ЛЕВСКИ СПАРТАК. Заедно с Румен НИКОЛОВ е един от шефовете на криминалната групировка СИК и един от най-могъщите престъпници в България.

Свързани фирми

А. Бойко БОРИСОВ

– ИПОН-1 ООД, регистрирана на 13 септември 1991 год. на адрес София, ул. Раковски 209. Партньорите във фирмата са Методи БОРИСОВ, бащата на Бойко БОРИСОВ, Живко ДЕЛЧЕВ и Павел АЛЕКСИЕВ. #3

– ИПОН-2 регистрирана в края на 1992 год. на същия адрес като предишната. Партньор в собствеността е Цветелина БОРИСЛАВОВА. #3

– ИПОН-АГЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА, регистрирана през м. април 1998 год. на адрес: София, ул.”Гечкенли” 4. Съдружници и управители – Владимир ПЕТЕВ и Васил КАЛУГЕРОВ. Изпълнителен директор – Младен ГЕОРГИЕВ.

– ИНТЕРБУЛПРЕД, регистрирана в Бургас #1. До лятото на 1996 г. Бойко БОРИСОВ е член на борда на директорите на тази компания, заедно с Румен НИКОЛОВ (Пашата). По-късно неговото място е заето от боса на ТИМ Иво КАМЕНОВ. (б.ред. Тук авторът бърка ИНТЕРБУЛПРЕД, която е регистрирана в София с ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ, регистрирана в Бургас.)

– ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ притежавана от Бойко БОРИСОВ, Румен НИКОЛОВ и Емил РАЙКОВ. От 1994 до 1997 тази фирма е заподозряна в нелегално производство на цигарени продукти (фабриката в Крайморие). На 25 март 1995 е започнато досъдебно производство срещу фирмата във връзка с тези подозрения, но делото е смачкано с помощта на Георги ПЕНЕВ – шеф на полицията в Бургас и близък приятел на Бойко БОРИСОВ. След тези улики и бягството на Емил РАЙКОВ, Бойко БОРИСОВ се оттегля като собственик на ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ. През 1998 ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ има необслужван дълг от 1,2 млрд лева. Когато Бойко БОРИСОВ става втория най-високопоставен служител в МВР, той назначава Георги ПЕНЕВ на поста регионален директор на ИПОН, след като го пенсионира с почести от предишния му пост в Бургас. #2

– ДЖИ ЕНД БИ ТРАВЪЛ КЪМПАНИ, регистрирана през есента на 1994 год., свързана със СИК. Съдружници са Бойко БОРИСОВ, СОФИЯ ДЕЛТА и др. През април 1996 год. фирмата е одобрена

Страница 14 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb-15-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

правителството за купувач на 55 % от акциите на ГРАНД ХОТЕЛ СОФИЯ за 8,5 млн. долара. Впоследствие сделката се проваля, поради неизплащане на първата вноска.

– ПРАХАЙМ, регистрирана в Червен бряг през 1996 год. Съдружниците са Бойко БОРИСОВ, Цветелина БОРИСЛАВОВА и ПРАЙМ ИНВЕСТМЪНТ ТРЪСТ (б.ред. един от учредителите и основните акционери на ТСБанк) #4

– БИ ЕНД ПИ КОМЕРС, регистрирана през 2001 год. на адрес: София, ул. “Любен Каравелов” 83, ет. 2. Съсобственици са Бойко БОРИСОВ и Пламен ПЕТРОВ.

Б. Цветелина БОРИСЛАВОВА

СИБАНК (предишната БРИБАНК). Банката няма видима връзка (собственост или управление) с организираната престъпност в България. Но, СИБАНК преди е контролирана от Славчо ХРИСТОВ, много близък приятел и съдружник с бившия премиер Иван КОСТОВ. Изглежда собствеността и контролът на тази банка се променят с политическата администрация. Истинската собственост е сенчеста, скрита зад няколко офшорни компании. Собствеността от 40% на Цветелина БОРИСЛАВОВА, за която има данни, не е разследвана от полицията или българската преса, поради усещането за политическата и полицейска мощ на Бойко БОРИСОВ. #5

Управление:

ХРИСТИНА АТАНАСОВА ФИЛИПОВА, ЕГН XXXXXXXXXX, Прокурист

ДИАН ХРИСТОВ СТАНЧЕВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Прокурист

ВАСИЛ СТЕФАНОВ СИМОВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Изпълнителен Директор

ДАНАИЛ МИХАЙЛОВ КАМЕНОВ, ЕГН XXXXXXXXXX, Изпълнителен Директор

Надзорен съвет:

АНТОН НИКОЛАЕВ АНДОНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА КАРАГЬОЗОВА, ЕГН XXXXXXXXX, председател

ВАЛЕНТИНА РАДКОВА ИВАНОВА, ЕГН XXXXXXXXX, зам. председател

АСЕН ЛЮБЕНОВ НАЙДЕНОВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

ВЛАДИМИР ТРИФОНОВ ПЕНЧЕВ, ЕГН XXXXXXXXX, член

– БЕНТОНИТ (Кърджали) приватизирана през 1998/99 от РМД, финансирано от БРИБАНК, после управлявана от Славчо ХРИСТОВ, считан за посредник на бившия премиер КОСТОВ. В момента приватизационната сделка се разследва.

– ИНТЕРПРАЙМ ТОБАКО – съдружник и управител. Неин партньор в компанията е Румен НИКОЛОВ (чрез Арена-95).

Страница 14 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb16-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

– ИПОН-2;

– ТРОЛ (Лихтенщайн) офшорна фирма, БОРИСЛАВОВА е управител на търговското представителство на ТРОЛ в България. Представителството се помещава на адреса на ИПОН;

– ЕКОФОНД-РА и БЪЛГАРСКА МЕДИЦИНА фондации (последната е свързана със Славчо ХРИСТОВ), които контролират 9.87% от акционерния капитал на СИБАНК.

Заключения и препоръки

Внезапната поява на Бойко Борисов в България като могъщ шеф в правоприлагането, отговарящ за разследване на престъпността и корупцията, заедно с тази на интимната му приятелка като началник на много съмнителна банка, свързвана с корупция и организирана престъпност, при това на фона на твърдения за минали връзки с престъпната група СИК, подсказват необходимост от изключителна предпазливост от страна на правоприлагащите агенции на САЩ, които отговарят за контактите и обмена на информация с България.

Може да се твърди с голям процент вероятност, че при падане на настоящето правителство Бойко Борисов ще запази политическата си мощ и дори ще придобие по-силна позиция в следващото управление, докато икономическата му мощ ще се съхрани и дори увеличи.

Преди изборите миналата година имаше спекулации, че Бойко Борисов бъде кандидатът на управляващата партия Национално Движение Симеон II (НДСВ) за кмет на София, нещо, което се считаше и за първата му стъпка към премиерския пост. Имаме информация, че Борисов е казал в частен разговор, че премиерът е възрастен човек, който вероятно скоро ще се сблъска със здравословни проблеми и ще се наложи да бъде сменен. Обаче изненадващо, вместо кандидатурата на Генерал Борисов, НДСВ издигна за кмет тази на Министъра на спорта Васил Иванов (с прякор Лучано). Предполагаме, че причината е в съветниците на Борисов, които са му казали да се оттегли заради вероятна загуба на изборите поради негативния образ на партията и слабата подкрепа за НДСВ в София, а те биха имали и съответния отрицателен ефект върху неговия личен обществен образ и бъдещата му политическа кариера.

Като вземем предвид този отлично изграден обществен образ и мрежата от връзки в България, истинската заплаха за властта на Борисов може да дойде по-скоро отвън (САЩ и ЕС), а не от България. Например, по време на срещата на високо равнище на министрите на външните работи на ЕС в Румъния през май 2002 г. (б.ред. Авторът греши, срещата през май 2002 г. е в Рейкявик, Исландия), португалският делегат повдигна въпроса за одобряването на българската кандидатура за членство в ЕС предвид назначението на престъпник като Бойко Борисов на висок държавен пост #6. След дискусия, българските представители убедиха останалите делегати, че този въпрос не е бил обществено достояние, поне не преди срещата на високо равнище в Прага.

N.B.: Методология и източници на информация

Изследвахме множество обществено достъпни източници, които считаме за достоверни. Обаче спецификата на задачата изискваше и ползването на някои неофициални източници, и изтегляне на данни, които не могат да бъдат напълно проверени. Използвахме препратки към други текстове при всяка възможност. Следва подробен списък на нашата методология и източниците на информация за този доклад.

Страница 16 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

bb17-17

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването за Борисов

Биографични данни

Тази секция се основава предимно на информация от различни източници.

Анализ

Тази секция се основава на информация от множество източници, включително публикации в медиите, интернет форуми, интервюта и т.н. Един много важен източник, който използвахме е документ, който смятаме за поверително лично досие за Борисов и Бориславова, подготвено през 2002 г. във връзка с разследване срещу Борисов от българските служби за сигурност. Използвахме и документи, които ни бяха дадени от поверителни източници.

Заключения и препоръки

Тази кратка секция се основава главно на нашия вътрешен метод на „мозъчната атака” – техника на намиране на нестандартни решения на проблеми чрез дискусии и размисли по въпроса, както и на документите, които ни бяха предоставени

Отбрани публикации в медиите по въпроса (Том II)

Прегледахме база данни с електронни версии на публикации в повече от 150 български и чужди вестници, списания, новинарски агенции, електронни медии и т.н. Тази секция не се състои просто от подробни извадки от пресата, а по-скоро подбор на статии, които смятаме, че имат тясна връзка с въпроса и могат да предоставят ценна информация.

Страница 17 от 17

Дата на отпечатване: 10 януари 2005

Източник #3

============================================

Следва: Част III Досие на криминалната групировка ИПОН и хронология на поръчковите убийства за периода 2001-2005

Предишна Част I


Бележки и коментари на Биволъ

#1 Съдружието на Павел Алексиев от ИПОН с Георги Прохаски от фондация “Отворено общество”. Георги Прохаски е и председател на управителния съвет на СИБАНК по времето когато там влиза Цветелина Бориславова (в. Капитал). Прохаски сега е шеф на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Преди месец Биволъ разкри, че ЦИР е получил обществена поръчка за близо 500000 лв през май т.г. за доклад за конкурентоспособността на българската икономика. ЦИР изготвя и докладите за СИФ в Давос, като тази година страната се изкачи внезапно от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2012-2013). Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

ДВ бр. 2 Вторник, 7 януари 1992 г.

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 280 от 5.IX.1991 г. дружество с ограничена отговорност с фирма “Инсайдър” – ООД, със седалище и адрес на управление София, община “Средец”, ул. Георгица Карастоянова 1, ет. 4, и с предмет на дейност: издателска (без собствен печат), рекламна (без кино и печат), информационна, програмна и импресарска дейност; покупка на стоки или други вещи с цел препродажбата им в първоначален, преработен или обработен вид; покупка на ценни книжа с цел препродажбата им; комисионна, спедиционна, складова и лизингова дейност на търговско представителство и посредничество; валутна търговия (без трансфер на валута); транспортна, хотелиерска и туристическа дейност; сделки с. интелектуална собственост; производство на видео- и звукозаписи, както и свързаните с тях дейности; покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажбата им и други дейности, незабранени със закон. Дружеството е с капитал 50 000 лв. и се представлява и управлява от Владимир Викторов Алексиев със съдружници фондация “Отворено общество” – София, и ООД “Елтекс и сие”, представлявани съответно от Георги Марев Прохаски и Павел Методиев Алексиев.8935

#2 Тео Интернешънъл

Това е най-добре доказаната престъпна връзка на Бойко Борисов. Фирмата, на която той е съуправител е регистрирана през 1994 г. в съдружие с Цветелина Бориславова, Румен Николов (Пашата), Ангел Бончев, Пламен Петров (бивш бизнес партьор на Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ) и бургаския кредитен милионер Емил Райков. (Приложение) Съдружниците веднага се захващат да произвеждат контрабандни цигари в помещенията на бившето ТКЗС, край бургаското с. Крайморие. Година по-късно,  фабриката е ударена от данъчни и полицаи, но преди това отвътре са били изнесени наличнте количества тютюн и готов продукция. Коментира се, че поради “теч на информация” контрабандистите са били предупредени да прикрият следите. Информация за акцията на държавните институции се появява единствено в “Стандарт”, тъй като е пазена в пълна секретност. Подозрения падат върху тогавашния началник на 1-во РПУ в Бургас – полк. Георги Пенев. Самият Пенев не крие близките си връзки с Бойко Борисов, който дори е бил засичан да го посещава няколко пъти лично в управлението. Въпреки започналото следствено дело, неофициално се знае, че контрабандата продължава още поне 2 години, когато фирмата и машините са продадени на ТИМ и Иво Каменов става собственик и управител, заедно с приятеля на Борисов от Бургас – Недялко Керезиев. По-късно Керезиев стана един от видните активисти на ГЕРБ в морския град.

Срещу фирмата започва съдебно преследване и за изтеглени и невърнати милиони на ПЧБ. Делото обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е Главен секретар на МВР. Според бургаски следователи Райков, който е обявен за международно издирване не би могъл да напусне България без специална помощ и ако не е бил предупеден предварително, че предстои арестът му. С изчезването на Райков, пада и всякаква отговорност за невърнатите милиони от бившите съдружници в “Тео”.

Георги Пенев вече се е издигнал до Началник на РДВР в Бургас, но му е спретнат компромат в Украйна с пиянска история и е заплашен да си подаде рапорт за напускане. Веднага е назначен като шеф на бургаското представителство на “ИПОН”, която охранява продуктопроводите на рафинерията на “ЛукОЙЛ”. На негово място е назначен един от най-верните хора на Валентин Златев – бившият шеф на баретите Красимир Петров. Петров е бил също тясно ангажиран с цигарената афера, тъй като е осигурявал с бивши барети охрана на камионите с цигари от Бургас във вътрешността, или до границата, спомнят си бивши антимафиоти. След падането на правителството на БСП, Петров напуска системата на МВР и преминава на работа като охрана на Валентин Златев в ЛукОЙЛ. Оттам оглавява и най-важната дирекция за петролния олигарх – тази в Бургас, а по-късно е произведен в чин “генерал” с ходатайството на Борисов.

Самият Георги Пенев в частни разговори е правил признания, че той не е покривал контранабдата и Бойко Борисов, а само е предал сигналите срещу него на Икономическа полиция в Бургас. Чадъросването е идвало от “много високо място” от София, спомня си Пенев. По това време СИК /към която се числяха Борисов и Пашата/ беше с ранг на проправителствена групировка, създадена от кръга на червените комсомолци “Орион”.

По оперативна информация на Биволъ, машините на незаконната фабрика са били фиктивно изнесени от страната с ливанския кораб “Джево 3”, но фактически са били откарани от ТИМ-аджии в Североизточна България, лъдето са продължили да работят доскоро. След това следите им се губят, но се предполага, че може би са изнесени и в момента работят за групировката в Украйна.

От известно време се появиха свидетелски показания, че Емил Райков посещава нелегално страната и дори се е срещал със свои познати. Според свидетелите Райков продължава да подържа близки връзки с Борисов, който му оказвал всякакво съдействие. Дъщерята на Райков, с която той единствено контактува без прекъсване е засичана също на срещи с един от политическите галеници на Борисов – олигархът Чочо Александров, издигнат от Премиера в ранг на “гаулайтер” на ГЕРБ по морето и по-специално в Община Несебър.

Делото за голямата контрабанда край Крайморие така и не е довършено никога, но оперативни работници твърдят, че то е наброявало няколко тома с папки, доказващи престъпната дейност срещу държавата. След назначаването на Борисов за Главен секретар разработката отива в глуха линия и следите на документите са неясни. До идването на ГЕРБ на власт се знаеше, че копие от преписката се пази и в архива на НАП, но в момента и тя е изчезнала.

От списъка с кредитните милионери:

БАНКА: ПЧБ
Посл. плащане: 5/15/97
ЕКПОУ: 812124316
Вид на дружеството: АД
Име на дружеството: ТЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛ
PRINCIPAL: 1000078
INTEREST: 273226
COLLATERAL: 33924
TYPE_COLL: СМЦ

#3 ИПОН-1 и ИПОН-2

ДВ бр. 84 Петък, 11 октомври 1991 г.

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 260 от 13.IX.1991 г. дружество с ограничена отговорност с фирма “Ипон – 1” – ООД, със седалище и адрес на управление на дейността София, община “Средец”, ул. Раковски 209, със съдружници Бойко Методиев Борисов, Методи Борисов Георгиев, Живко Делчев Делчев и Павел Методиев Алексиев и с предмет на дейност: изкупуване и преработка на селскостопанска и животинска продукция; откриване на магазини за продажба на хранителни и промишлени стоки, кафе-аперитиви, ресторанти, хотели, къмпинги, на цехове за производство на месни продукти и стоки за бита; покупко-продажба на недвижими имоти и транспортни услуги; осъществяване на внос-износ на всички стоки и изделия, незабранени със закон; откриване на представителства в страната и в чужбина; съвместно участие с местни физически и юридически лица, както и чуждестранни за съвместна дейност; обучение, преподготовка на бодигардове и охрана на обекти и физически лица; всякакви видове спортни и възстановителни дейности и инвестиции, свързани с тях, както и всяка друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е с капитал 50 000 лв. и се управлява и представлява от управителя съдружник Бойко Методиев Борисов.7729

ДВ бр. 99 Вторник, 8 декември 1992 г.

Обява/Съобщение

Софийският градски съд обявява, че на основание чл. 6, ал. 1 във връзка с чл. 119, ал. 2 ТЗ регистрира под № 4843, т. 92, р. 1, стр. 174, по ф.д. № 24823/92 на 4 състав дружество с ограничена отговорност с фирма “Ипон – 2” – ООД, със седалище и адрес на управление София, община “Средец”, ул. Раковски 209, и с предмет на дейност: производство, продажба и монтаж на охранителни съоръжения, покупко-продажба, внос, износ на електронна техника, покупко-продажба на недвижими имоти, откриване кантори за административно-правно обслужване, внос-износ на текстил, обучение, преподготовка на бодигардове и охрана на обекти и физически лица, откриване представителства в страната и в чужбина, обслужване на чуждестранни дружества, транспортни услуги, както и всякаква друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е със съдружници Бойко Методиев Борисов и Цветелина Бориславова Карагьозова, с капитал 50 000 лв. и се представлява и управлява от двамата съдружници.14252

#4 “Прайхим” и “Праймхим”  – цитирана като “Прахайм” в доклада

Допусната е грешка, фирмата се казва “Праймхим” е регистрирана 1995 г. в София, т.е. преди “Прайхим” в Червен бряг от 1997 г. Софийската фирма на Бориславова няма общо с тази на Борисов и двамата не са били съдружници в обща фирма с такова име. Към настоящия момент и двете фирми са прекратени – едната 2007, а другата 2008 г. Вижте още разследването на Биволъ: “Бойко Борисов – от Червен бряг до Ирак” .

#5 За СИ Банк и най-богатата жена у нас

В доклада подробно се разказва как през 2001 г. “Цеца секса” изведнъж се оказва съдружник, а по късно и собственик на най-печелившата банка по онова време в страната, а именно СИ Банк на приближения на Костов Славчо Христов. Самото придобиване на банката от ресторантьора Христов и последващото й прехвърляне на приятелката на Гл. секретар на МВР на новата власт изглеждат, меко казано, необясними. Тези сделки за стотици милиони долари извършвани от лица с видима невъзможност да придобият подобни суми по легален начин, са обяснени не случайно с извода: “Изглежда собствеността и контролът на тази банка се променят с политическата администрация. Истинската собственост е сенчеста, скрита зад няколко офшорни компании. Собствеността от 40% на Цветелина БОРИСЛАВОВА, за която има данни, не е разследвана от полицията или българската преса, поради усещането за политическата и полицейска мощ на Бойко БОРИСОВ.” Интересно е последващото продаване на дяловете на Бориславова в СИ Банк за няколко стотин милиона лева и закупуването и на половината от акциите на БАКБ едва за около 100 000 евро. Същият дял само година и половина по-рано е струвал 216 млн. евро и за толкова е бил купен. Какво се случва, за да бъдат принудени ирландските собственици да “харижат” буквално капиталите си на Бориславова на 2000 пъти по ниска цена? Може би това, което е накарало и навремето Славчо Христов да стори същото. Начинът на завладяване по непрозрачен начин на две банки от “банкерката” приятелка на Борисов в началото на неговите най-важни държавни политически постове е емблематичен. Стои открит и въпросът как въпросните сделки са били одобрени от държавния банков регулатор БНБ, която иначе проявява специална заинтересованост за публикациите на Биволъ по фискални и банкови въпроси. Медиите също мълчат /разбираемо/. Юрген Рот има интересна публикация, която се основава на преки показания на източник от БНБ. Тя може да се прочете и в цитат от книгата: “Сянката на Борисов” в е-vestnik: http://siankata-borisov.com/34/boyko-i-tsvetelina-naistina-li-sa-razdeleni/ След като беше сплашен от БНБ обаче Рот премахна публикацията си в сайта, а БНБ се декларира, като основен медиен пазач и монитор за всякакви нежелани публикации относно неудобни и сенчести  банкови тайни у нас.

#6 За срещата в Рейкявик

Тази информация беше категорично опровергана от бившия външен министър Соломон Паси. Според него не е имало такъв разговор с тогавашния външен министър на Португалия António Martins da Cruz. Паси уточни, че не е имал достъп до закритите заседания на министрите на страните членки на НАТО.

Извод

Обвързаността в общи юридически субекти и организации на Борисов и лицата от най-близкото му обкръжение с почти всички тъмни знакови имена и фигури на сенчестия и криминален български преход е добре изведена и развита в доклада. Тази информация се потвърждава от съвсем различни източници, както и от грамите на американското посолство в София. Налага се изводът, че Борисов е бил внимателно създаван и отглеждан, като в него са концентрирани разнородни интереси, обединени около общата цел – да бъде запазено и максимално продължено статуквото на източване на националните капитали и ресурси и окончателното завършване на процеса на мащабната трансформация на обществената собственост в ръцете на олигархичните групировки на неокомунистическата каста. Ако наистина е вярно, че на международни форуми (пример срещата в Рейкявик май 2002 г.) официални български дипломатически представители са лобирали да не бъде обсъждано въобще криминалното досие на Главния секретар на МВР, това е индикация за подчертаните грижи на държавно ниво този политически експеримент да успее. Последващите действия, политическа кариера и начин на управление на сегашния премиер, напълно ни убеждават в това.

На вниманието на CRIM

Този доклад е част от станалите публични данни за криминалното минало на настоящия български премиер Бойко Борисов и ще бъде предоставен на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европейския парламент. Другите документи предоставени до момента са следните:

– доклад на посланик Джон Байърли с най-висок гриф на секретност, изтекъл в Уикилийкс, в който се твърди, че ЦРУ е потвърдило данни за участието на Борисов в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари през банката на Цветелина Бориславова.

– доклад на посланик Джон Байърли за българската банкова система, в който се твърди, че банката на Цветелина Бориславова СИБАНК е “гнила ябълка”, замесена в пране на пари от престъпната дейност на Бойко Борисов.

– обяснения на бившия охранител на Бай Миле – Васил Костов – Кеца, протоколирани в заседание на Шуменския окръжен съд по делото “Килърите”, в които той твърди, че постът на главен секретар за Борисов е купен от български престъпни босове от СИК и Сретен Йосич.

– доклад на западна разузнавателна служба, разпространен от БГНЕС, в който се твърди, че Бойко Борисов е осъществил контакти през посредници с известен сръбски контрабандист.

Швейцарският доклад за криминалното минало на Бойко Борисов – Първа част

Швейцарският доклад за криминалното минало на Бойко Борисов – Втора част

Швейцарският доклад за криминалното минало на Бойко Борисов – Трета част

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d