Инсайдър проговори пред Биволъ за схемите със "Селската програма"

ДФЗ: обясними злоупотреби с европари и необяснимо благосъстояние на чиновниците

Корекциите на проекти със завишени количествено-стойностни сметки са индикатор за злоупотреби и фактор за корупционно поведение
Екип на Биволъ

Знаете ли какво е да ви споходи корекция по европроект? Това е да вземете едни милиони за европроект, като го калкулирате 3 пъти по-скъпо от реалното, да разпределите и изхарчите парите, включително за рушвети, след което да ви поискат да върнете половината, защото са ви хванали с некоректните разчети. Какво правите? А. Връщате парите, покайвате се за измамата с количествено-стойностните сметки и отивате на съд? Б. Търсите начин да отмените корекцията или поне да я намалите, със съответното материално стимулиране на имащите власт да го направят?

Държавен фонд земеделие (ДФЗ) е една от институциите, които най–активно разпределят европейски средства. В серия публикации Биволъ посочи груби нарушения в дейността на фонда (виж тук и тук). Разкрихме и схемите, по които се раздуват и усвояват от правилни фирми европроектите по Програмата за развитие на селските райони (ПСРС). Най-често това става със завишаване на количествено-стойностните сметки за проектите.

За пръв път служител от ДФЗ застана, макар и със скрита самоличност, пред камерата на Биволъ и разказа за корупцията, на която ежедневно става свидетел. Посочи конкретни схеми и проекти. Назова и „действащи лица“ в корупционните сделки.

В ДФЗ цари омерта по тези въпроси. Според нашия източник шефът Румен Порожанов е наредил на всички служители, които карат лъскави коли, да идват на работа с по-скромни возила. Защо, ако нямат какво да крият?

Екип на Биволъ проучи материалния стандарт на „дясната ръка“ на изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов – Янаки Червеняков. Той е започнал работа във фонда преди около 10 години. В различните етапи на кариерата си е заемал различни постове в ДФЗ от редови експерт до директор на дирекция. Той кара лъскави лимузини и джипове и живее в луксозен комплекс в полите на Витоша, от затворен тип. Стандарт, който няма как да бъде постигнат със заплата на държавен чиновник.

На името на татко

В рамките на около 30 дни екип на Биволъ засече Червеняков с две различни лимузини Audi. И двете са от модела А8. Първата е от 2011 година – бензинова, с двигател от 4 литра, внос от Италия. Засичаме я паркирана пред ДФЗ. В България подобно возило  се търгува между 70 и 100 000 лв. в зависимост от това колко е запазено.

По късно установихме, че Червеняков се е качил на друго Audi A8, този път с дизелов двигател от 4.2 литра – най-големият предлаган за тази кола.

И двете коли са на името на бащата на чиновника – д-р Нанко Червеняков. Той е детски хирург, практикувал в Пирогов, а към днешна дата е служител на болницата в Лом. Нито заплатата в Пирогов, нито тази в Лом предполагат докторът да е в състояние да си позволи подобни луксозни возила.

Пред Биволъ д-р Червеняков обясни, че колата била на много по-ниска стойност, тъй като била ударена и изчуквана. Той обаче отказа да назове на каква сума е придобил возилото. Първата регистрация на колата е от 15 ноември 2013 г. Според застрахователни експерти, стойността, на която се изчислява авто каско на подобен автомобил е 138 000 лв. В Германия, откъдето е внесена лимузината цената й към днешна дата е между 50 и  60 000 евро. Проверка в специализираните сайтове показа, че колата у нас се търгува между 130 000 и 150 000 лева.

Освен второто Audi А8, наша проверка показа, че доктор Червеняков притежава още джип Honda и Hundai купе. В миналото собственост на медика са били първото засечено от нас Audi A8,  джип Land Rover и  още 4 други автомобила.

И апартамент от тъщата

Янаки Червеняков живее в луксозно жилище в престижния столичен квартал Драгалевци. Поискахме да се срещнем с чиновника и да му зададем няколко въпроса. Притеснение буди фактът, че докато той работи в ДФЗ на името на двете фирми на тъщата му – Цеца Петрова Кръстева са одобрени 2 проекта във Фонда. Първият е къща за гости в село Попина Лъка, Община Сандански. Тя е вдигната по Програмата за развитие на селските райони. Вторият е по Програмата за развитие на сектор рибарство.

Когато се представихме на Янаки Червеняков пред луксозната му кола той започна да се държи като главния герой от филма „Транспортер“. Обявява, че сме в грешка и бъркаме човека. После отпраши с мръсна газ от паркинга на фонда.

Все пак по-късно успяхме да разговаряме с Червеняков, който обясни, че е минал проверка на имуществото без никакви забележки. Комисията за конфликт на интереси не е открила нищо нередно във факта, че тъщата му е спечелила проекти по ДФЗ, а тя му купила апартамента в Драгалевци. Според имотния регистър декларираната стойност на сделката за имота е около 100 000 лв. По всичко личи, че тази цена е симулативна, тъй като имоти в този комплекс се продават за не по-малко от 1000 евро кв. м.

Свидетел разказва как Червеняков е притискал експертите в ДФЗ да не налагат финансови корекции по проектите на определени общини. Подобен натиск обаче рядко е безплатен. Думите на служителя от ДФЗ изгражат повече от вероятна версия за това, с какви пари се купуват такива луксозните придобивки.

Аферата “Земен”

Името на Червеняков се появява в одобрените проекти на община Земен, за които Биволъ направи подробно разследване. Инвеститорът Симеон Даскалов представя количествено-стойностни сметки за стадиона в Земен. Според тях стойността на заложените в този обект работи е между 760 000 и 1 000 000 лв. ДФЗ обаче финансира стадиона с над 3,4 милиона лева без ДДС.

През 2012 г. експертите на ДФЗ от отдела, който тогава е ръководен от Янаки Червеняков, са допускали сериозни пропуски в приложените количествено-стойностни сметки към договора. Фондът е изготвил приложение с по-малко позиции – детайли за изграждане на стадиона в Земен към договора, но е финансирал проекта с цялата сума. При това положение обаче, документацията за участие в обществената поръчка за стадиона става нищожна, защото приложените в нея количествени сметки не отговарят на тези в договора. Самият договор пък е с липсващи подписи. Подписан е от Янаки Червеняков, като началник на отдел, след него подписва Георги Танчев – директора на дирекцията договориране.

В документа обаче отсъстват два задължителни подписа – на директора на дирекция – правна, тогава Иван Боянов и на ресорния заместник директор на фонда Десислава Тодорова. Договорът, последн е подписал Румен Порожанов – Изпълнителния директор на Фонда. След около година, съгласуването от дирекция “Правна” отпадна, но и днес, за да е валиден един договор, той трябва да е подписан от ресорния замесник, а този не е.

ДФЗ като система за кражби. Евроинституциите си правят оглушки.

По важното от отделните случаи, които се подават като връх на айсберг е обаче, че разкъзът на инсайдера пресъздава общата практика в усвояването на европейски средства у нас. Освен със свидетелства, Биволъ разполага и с масив от документи, които анализира, за да представи една подробно документирана и вярна картина на злоупотребите. По-конкретно анализираме количествено-стойностните сметки на проекти, за които са открити данни за завишаване, но впоследствие корекциите са отменени или намалени. Ако се окаже вярно казаното от свидетеля, че над 90% от проектите са с нередности, то става въпрос за стотици милиони, с които е злоупотребено само през една институция – ДФЗ.

Въпреки настойчивите покани на Биволъ към директора на ДФЗ Румен Порожанов той отказа да отговаря на въпроси на живо за данните, които изнасяме тук. Изпратихме и конкретни въпроси на канцеларията на Кристалина Георгиева, която отговаря за злоупотребите с европейския бюджет. Тя от своя страна ги препрати до ОЛАФ. От Офисът за борба с евроизмамите се получиха дежурните витиевати отговори, че европейските институции внимателно следят и анализират за възможни злоупотреби.

OLAF непрекъснато анализира данните получени от държавите-членки, по-специално в рамките на своите задължения за отчет с оглед на нередности и съмнения за измама, както и данните получени от други служби на Комисията и от собствените си разследвания и при необходимост прави препоръки. Резултатите от този анализ се публикуват главно в годишния доклад за защитата на финансовите интереси на Европейския съюз.

Пълният отговор на ОЛАФ можете да видите тук. На фона на тази мощна борба с корупцията у нас и в Европа става все по очевидно защо шефът на фондация “Фридрих Науман” Даниел Кадик преди дни заяви, че има повече от основателни причини да се “спре паричният поток от фондовете за България”.

Обновена 4 април 2016: Червеняков е освободен от ДФЗ

Ден след публикацията от пресцентъра на ДФЗ разпратиха следното съобщение до медиите:

Уважаеми колеги,
Във връзка с подаден сигнал и извършено разследване, при което са установени пропуски при подаването на задължителните декларации от държавните служители, Пресцентърът на Държавен фонд „Земеделие“ Ви информира, че днес е освободен от длъжност Янаки Червеняков, началник-сектор в дирекция „Договориране по ПМРСР“.
4 април 2016 г. Пресцентър на ДФЗ-РА

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d