ДФЗ саботира опит за прозрачност на Десислава Танева

Фондът най-сетне даде списъци с ЕИК, но ги "сготви" и укри проекти за над 186 милиона

Новите данни за “Програмата за развитие на селските райони”, публикувани от Държавен фонд “Земеделие” изобилстват от повторения, пропуски и има укрити проекти за близо 200 милиона лева, показва анализ на Биволъ. Така на практика се саботират усилията за прозрачност, подкрепени и от министър Десислава Танева. Именно от “черната кутия” на ДФЗ изскочиха най-скандалните корупционни проекти с европейски пари, като прочутите “Къщи за тъщи”. Очевидно Фондът, контролиран от кадри на ДПС, продължава да се съпротивлява на всеки опит за независим мониторинг на проектите, за които публичната информация е все така оскъдна.

След оставката на Румен Порожанов и встъпването на Десислава Танева като нов-стар министър на земеделието и храните, Биволъ поиска отново актуални списъци на разплатените проекти по ПРСР 2017-2013 г. и текущата програма 2014-2020 г. Изрично обаче поискахме списъците да съдържат и ЕИК на фирмите, нещо, което до момента ни беше отказвано както от Румен Порожанов (виж тук), така и от вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев (виж тук).

На 7 юни се случи малко чудо и списъците, съдържащи ЕИК, бяха публикувани на сайта на ДФЗ в PDF формат, а от пресслужбата на министър Танева ги изпратиха до нашата редакция в машинно четим формат – файлове за Excel.

Наличието на ЕИК в списъците позволява да се извлекат автоматизирано от публичния Търговски регистър собствениците на фирмите и да се изследват за свързаност с политически лица, подозрителна успеваемост в усвояването на европроекти, обществени поръчки и други индикатори за възможни корупционни практики или принадлежност към “обръчи от фирми”. Именно благодарение на тези комплексна и системна работа с данните, разследващите журналисти от Биволъ успяват да разкрият десетки случаи на злоупотреби.

Без информацията за ЕИК извличането на данните не е невъзможно, но е силно затруднено, защото в имената на дружествата има случайни или умишлени пропуски, грешки и дори случаи на т.нар. “корупционна кирилица” – заместване на букви от кирилицата с латинските им еквиваленти, което скрива името от автоматизираните програми и търсачки. Ето защо за последните списъци трябва да се отчете заслугата на министър Танева, която при предишния си мандат също направи опити да осветли “черната кутия” на еврофондовете по т.нар. “Селска програма”, особено в частта с къщите за гости.

Държавен Фонд “Саботаж”

Радостта от този “пробив” обаче е прибързана, показва анализ на данните от двата файла. Вероятно за да компенсират загубата в битката за осветляване, от  “тъмната страна”  на Фонда са “сготвили” данните и са заличили от тях ключова информация, особено в частта за текущия период 2014-2020 г.

Така на практика ДФЗ саботира завоя към прозрачност на принципала – Министерството на земеделието и храните, освен ако разбира се няма тайно съгласуване за поредната операция  “Пунта-мара”.

Стотици дублирани проекти

Най-напред не е ясно колко са одобрените и финансирани проекти за текущия програмен период. Файлът, публикуван от ДФЗ за 2014-2020 г. съдържа множество повторения.  Общо проектите в списъка са 6949. От тях 1734 са проекти на търговски дружества, 740 на други субекти с ЕИК – общини, сдружения, местни инициативни групи, храмове и читалища, и 4475 на частни лица, за които не е посочено ЕГН и се идентифицират само с две имена.

Повторенията в списъците за текущия период на ПРСР са многобройни.

Уникалните фирми в списъка обаче са 1209 на брой, другите субекти с ЕИК са 386 (двойно по-малко от проектите с тяхно участие), а частните лица – 3401. 

По-подробният анализ показва, че при юридическите лица има по два записа за 124 идентични проекти, при 46 има по три записа за един и същ проект, при 15 по четири записа, при 10 има 5 записа, при 8 по 6 записа и т.н. като има дори един проект с 14 идентични записа.

При физическите лица пък има 650 души с еднакви две имена и еднакви субсидии, които фигурират в списъка  повече от един път път. И докато при частните лица може да има “адаши”, то при субектите с ЕИК това няма как да стане, ако разбира се посочените ЕИК номера са коректни.

Проекти без номер и без име

Друг проблем при сортирането на тези данни е в липсата на уникален идентификатор на бенефициарите – т.нар. “уникален регистрационен номер” или УРН.  Той се получава еднократно от даден бенефициар при първо кандидатстване. Под този УРН съответният бенефициар кандидатства по всички схеми и мерки на ДФЗ.

ДФЗ изрично отказаха да го предоставят с аргумента, че “тези атрибути са вътрешни за ДФ “Земеделие” идентификатори, които имат отношение само към Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК), достъпът до която не е публичен.” и още, защото ако разполагаме с УРН бихме могли да идентифицираме косвено физическите лица, което не е ясно как точно може да стане, но било забранено от Регламента за личните данни GDPR.

Резултатът от тази дискретност е, че трудно се установява къде става дума за очевидни грешки с повторенията, или за многократно финансиране в полза на едно и също физическо или юридическо лице, което би било скандално.

Голямо е количеството на проектите,  за които липсва каквото и да било описание и не е ясно за какво са дадени парите. За текущия програмен период няма информация за какво са дадени субсидии от 136 593 072 лв. на физически лица и 175,6 милиона лева на юридическите лица – общо 312 млн. лв. за 3881 проекта.

Голям брой проекти нямат никакво описание.

За предишния програмен период 2007-2013 не се знае за какво са дадени 445 млн. лв. за цели 14 837 проекта.  Липсата на УРН в списъците не позволява да се възстанови информация за проектите от други публични източници, а това означава, че не става дума за никаква защита на личните данни, а за планирана и обмислена цел да се попречи на усилията на разследващите журналисти.

Липсват проекти за 189 млн. лв.

Преди три години под обществен натиск ДФЗ публикува списък с къщите за гости, който се оказа непълен. Това стана ясно от забравен файл на сайта на Фонда – 31.12.2014_contracted_iuridicheski_lica.xls, в който който имаше по-подробни данни за финансираните проекти до края на 2014 г.  Тогава Биволъ изчисли, че в него има цели 1224 проекта в повече, отколкото в официалния списък “Одобрени проекти по ПРСР 2007-2013 г. към 31.12.2015”

Защо са укрити над хиляда проекта при Порожанов така и не се разбра, но от съвсем пресните данни публикувани на сайта на ДФЗ става ясно, че практиката да се укриват проекти в публичните списъци продължава и при новия директор Живко Живков.

Биволъ установи, че има цели 246 проекта, за които няма никаква следа в току що публикувания на 7 юни файл за ПРСР 2014-2020. Те са на обща стойност над 189 милиона лева и почти всички са за юридически лица – фирми.

Тези проекти към момента на публикацията все още се откриват в справочния инструмент на сайта на ДФЗ, където (все още) може да се търси по име на бенефициара с одобрена субсидия. Само преди няколко дни там можеше да се търси и по ЕИК, като тази възможност беше тихомълком отстранена. Вероятно това е станало след като успяхме да свалим и обработим цялата информация, която предоставя този инструмент, включително и ЕИК. Благодарение на тази база данни успяхме да открием и разликите със списъка от 7 юни.

Изводът е, че повече от три години след първите скандали и разкрития на Биволъ за къщи за тъщи, паткарници без патки, разпадащи се селски пътища, както и други проекти с корупционен привкус, финансирани с европари по ПРСР, отново сме в игра на криеница между ДФЗ и възмутеното обществено мнение. Скромният напредък е, че сега изглежда министърът дава повече, а шефът на ДФЗ крие по-малко, а и по-некадърно.

Дали това наистина е така е рано да се каже, защото и друг път сме били свидетели на инсценировки с добро и лошо ченге, както и на постановки в стил “царят дава – пъдарят не дава”. Все по очевидно е обаче, че “черната кутия” на контролираната от ДПС корупционна касичка няма да се предаде без бой, в който отново ще трябва да се разчита на брюкселска тояга.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: