Родата на Суджука и олигархични офшорки губят от забраната за строежи

Борисов обслужи Суджука с отмяна на защитата на Калиакра

Преди МОСВ, Биволъ и WWF направиха достъпна картата с имотите, попадащи в защитената зона "Калиакра"
Екип на Биволъ

Забраната за строежи в Черноморска Добруджа, наложена от МОСВ, но отменена от Бойко Борисов, засяга най-лошо родата на бившия депутат Живко Мартинов – Суджука от ГЕРБ. Други губещи са офшорки свързани с БСП олигарси и групировката ТИМ, показват първите резултати от мащабно проучване на Биволъ за собствеността на имотите, попадащи в защитената зона.

МОСВ не публикува подробна карта на защитената зона Черноморска Добруджа и така подхрани спекулации сред местното население и медийни манипулации срещу забраната, изисквана от Европейската комисия, която осъди България на огромна глоба. Биволъ обаче успя да се сдобие с координатите на имотите, попадащи в зоната и започна да изследва тяхната собственост.

Първите резултати от проучването на показват, че огромна част от засегнатите имоти са общински и държавни, а много малка част са частни ниви. За сметка на това едни от най-апетитните крайбрежни имоти са частна собственост на неслучайни хора, като дори са урегулирани за застрояване.

Така излиза, че освен “спасените” перки за ток и голф комплекса свързван с червени барони, властта се стреми да спаси и други техни имоти, както и бъдещи строежи на свързани с нея корупционери и силови групировки. 

“Суджюкгейт” форевър

Парадоксално, но като отмени заповедта на министър Нено Димов, премиерът Бойко Борисов обслужи най-вече изгонения депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука, прочул се покрай “Суджукгейт”. До 2014 г. той е бил съсобственик на фирмата “Калиакра Инвест”, която държи трите най-апетитни терена до самия резерват “Калиакра”. В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов – Цуци.

Фирмата притежава общо 300 декара, като 280 декара от тях са урбанизирани и предназначени за застрояване. Това са и най-големите урегулирани терени в защитената зона, съответно най-засегнати като материален интерес от забраната за строеж.

 

Родата на Суджука и олигархични офшорки губят от забраната за строежи  Борисов обслужи Суджука с отмяна на защитата на КалиакраРодата на Суджука и олигархични офшорки губят от забраната за строежи  Борисов обслужи Суджука с отмяна на защитата на Калиакра

 

Групировката ТИМ зад руска офшорка

Друг апетитен терен близо до брега е собственост на фирмата “Фамилия” ЕООД. Тя в момента е собственост на руската фирма “Адамант Турс”, която е свързана с варненската групировка ТИМ.

Предишният собственик на “Фамилия” ЕООД е небезизвестната фирма “Алея Първа”, директна собственост на тимаджии. През 2014 г. тя продава фирмата и нейния апетитен актив – теренът в Калиакра, за 1,8 милиона лева. Теренът е със статут на “незастроен имот за жилищни нужди”.

 

 

 

Собствеността на “Адамант Турс” се проследява до кипърската офшорка “Ноутпат Компани Лимитед”, но управителят на руската фирма Андрей Владимирович Омилаев се появява и като представител на BULGARIAN AVIATION GROUP. Това е фирмата, която тимаджии използваха за злополучната си инвестиция в Казан, показа проучване съвместно с руските партньори на Биволъ от OCCRP.

 

И червени олигарси…

Най-големият частен терен в защитената зона около Калиакра е над плажа Болата. Той стана известен миналата година, когато там избухна голям пожар. 

Проучване на Биволъ установи, че теренът с идентификатор 07257.46.606 е собственост на фирмата „Милениум Енд Ко“ ЕООД. Тя го е закупила от „Интерсел България“ ЕООД през 2014 г., а през август 2016 го е ипотекирала заедно с други имоти в БАКБ срещу кредит от 8 милиона лева. Няколко дни по-късно пламва и пожарът.

„Милениум Енд Ко“ и „Интерсел“ имат общ собственик. Това е люксембургската „Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей“. Нейната собственост тъне в няколко други офшорки, показа проучване на Биволъ във фирмения регистър на Люксембург. Като краен държател на акциите се появява люксембургски адвокат, който очевидно е прокси на истинските собственици.

„Интерсел“ притежава няколко фирми свързани с лозарство: „Лозови градини“ ЕООД, „Крайморски градини“ ЕООД, „Лозя Калиакра“ ЕООД и т.н. (виж тук)

Общото между тях е, че всички са били управлявани от Александър Драмалийски, който е бил и управител на голф комплекса на Красимир Гергов „Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт“. До април 2008 съуправител на фирмата заедно с Драмалийски е и самият Гергов.

Към момента този терен не е урегулиран за строеж, но има опити да бъде засаден с лозя, които бяха спрени от РИОСВ – Варна. Лозарската нишка води към  лицето Бисер Здравков Христов, Той е съсобственик на луксозния комплекс „Магнолия“, където се настани Сергей Станишев след като напусна премиерския пост през 2009 г.

Бисер Христов е също така и бизнес съдружник със сина на Огнян Дойнов – Росен. Двамата са били управители на „Бояна Парк София“. Сега там управител е познатият ни вече Александър Драмалийски.

 

Едрите акули зад дребните собственици

Изнесените дотук данни за финансови интереси обясняват и т. нар. “протестиращи” срещу заповедта на МОСВ роми с предварително подготвени отпечатани плакати. Те бяха предвождани от НАБЧ на Димитър Канариев. НАБЧ е отровен двойник на неправителствена организация, обслужваща интересите на собствениците и унищожителите на българската природа.

Димитър Канариев (в кръга) сред роми с отпечатани плакати на протестите срещу заповедта на МОСВ.

Прегледът на имотите, попадащи в защитената зона ясно показва, че големите терени във вътрешността са общинска или държавна собственост, като сред тях има и малки частни ниви с площ от 1 до 10 декара. На тези терени не може да се строи и в момента. Едва ли би било проблем за държавата да обезщети малките частни собственици с други терени извън защитените територии.

Истинският проблем за властта са големите акули, инвестирали в имоти по брега. Те от една страна са свързани с управляващите, а и вече са се подготвили да строят, като се се погрижили да сменят статута на земята. Как точно е станало това и не е ли също чрез корупционна схема, включваща плащания “в суджук”, е въпрос на отделно проучване. Забраната за строежи обаче категорично пречи най-вече на тях – редовните гости на трапезата с държавен суджук. 

Дотук Биволъ проучи малка част от терените, които се намират в защитената зона около резерват Калиакра. Продължаваме работа по другите части в близост до Балчик, Каварна и на север от Калиакра, където също очакваме интересни попадения и разкриване на скандални зависимости.

Очаква се утре (вторник 7 август) МОСВ да представи на дискусия със собствениците и екоорганизациите актуална карта на защитените зони. Координатите на защитената зона всъщност вече са налични онлайн и могат да бъдат визуализирани в GIS портала на WWF за горите (тук). За да ги видите активирайте слоя “Нено бан” и дезактивирайте всички други слоеве освен кадастъра. Специалистът по GIS Атанас Русев съдейства за превръщането на данните във формат, който може да бъде използван и в други системи. Базата данни с полигоните може да бъде свалена тук: nenobanpolygons.

Следва…

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also