Родата на Суджука и олигархични офшорки губят от забраната за строежи

Борисов обслужи Суджука с отмяна на защитата на Калиакра

Преди МОСВ, Биволъ и WWF направиха достъпна картата с имотите, попадащи в защитената зона "Калиакра"
Екип на Биволъ

Забраната за строежи в Черноморска Добруджа, наложена от МОСВ, но отменена от Бойко Борисов, засяга най-лошо родата на бившия депутат Живко Мартинов – Суджука от ГЕРБ. Други губещи са офшорки свързани с БСП олигарси и групировката ТИМ, показват първите резултати от мащабно проучване на Биволъ за собствеността на имотите, попадащи в защитената зона.

МОСВ не публикува подробна карта на защитената зона Черноморска Добруджа и така подхрани спекулации сред местното население и медийни манипулации срещу забраната, изисквана от Европейската комисия, която осъди България на огромна глоба. Биволъ обаче успя да се сдобие с координатите на имотите, попадащи в зоната и започна да изследва тяхната собственост.

Първите резултати от проучването на показват, че огромна част от засегнатите имоти са общински и държавни, а много малка част са частни ниви. За сметка на това едни от най-апетитните крайбрежни имоти са частна собственост на неслучайни хора, като дори са урегулирани за застрояване.

Така излиза, че освен “спасените” перки за ток и голф комплекса свързван с червени барони, властта се стреми да спаси и други техни имоти, както и бъдещи строежи на свързани с нея корупционери и силови групировки. 

“Суджюкгейт” форевър

Парадоксално, но като отмени заповедта на министър Нено Димов, премиерът Бойко Борисов обслужи най-вече изгонения депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука, прочул се покрай “Суджукгейт”. До 2014 г. той е бил съсобственик на фирмата “Калиакра Инвест”, която държи трите най-апетитни терена до самия резерват “Калиакра”. В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов – Цуци.

Фирмата притежава общо 300 декара, като 280 декара от тях са урбанизирани и предназначени за застрояване. Това са и най-големите урегулирани терени в защитената зона, съответно най-засегнати като материален интерес от забраната за строеж.

 

Родата на Суджука и олигархични офшорки губят от забраната за строежи  Борисов обслужи Суджука с отмяна на защитата на КалиакраРодата на Суджука и олигархични офшорки губят от забраната за строежи  Борисов обслужи Суджука с отмяна на защитата на Калиакра

 

Групировката ТИМ зад руска офшорка

Друг апетитен терен близо до брега е собственост на фирмата “Фамилия” ЕООД. Тя в момента е собственост на руската фирма “Адамант Турс”, която е свързана с варненската групировка ТИМ.

Предишният собственик на “Фамилия” ЕООД е небезизвестната фирма “Алея Първа”, директна собственост на тимаджии. През 2014 г. тя продава фирмата и нейния апетитен актив – теренът в Калиакра, за 1,8 милиона лева. Теренът е със статут на “незастроен имот за жилищни нужди”.

 

 

 

Собствеността на “Адамант Турс” се проследява до кипърската офшорка “Ноутпат Компани Лимитед”, но управителят на руската фирма Андрей Владимирович Омилаев се появява и като представител на BULGARIAN AVIATION GROUP. Това е фирмата, която тимаджии използваха за злополучната си инвестиция в Казан, показа проучване съвместно с руските партньори на Биволъ от OCCRP.

 

И червени олигарси…

Най-големият частен терен в защитената зона около Калиакра е над плажа Болата. Той стана известен миналата година, когато там избухна голям пожар. 

Проучване на Биволъ установи, че теренът с идентификатор 07257.46.606 е собственост на фирмата „Милениум Енд Ко“ ЕООД. Тя го е закупила от „Интерсел България“ ЕООД през 2014 г., а през август 2016 го е ипотекирала заедно с други имоти в БАКБ срещу кредит от 8 милиона лева. Няколко дни по-късно пламва и пожарът.

„Милениум Енд Ко“ и „Интерсел“ имат общ собственик. Това е люксембургската „Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей“. Нейната собственост тъне в няколко други офшорки, показа проучване на Биволъ във фирмения регистър на Люксембург. Като краен държател на акциите се появява люксембургски адвокат, който очевидно е прокси на истинските собственици.

„Интерсел“ притежава няколко фирми свързани с лозарство: „Лозови градини“ ЕООД, „Крайморски градини“ ЕООД, „Лозя Калиакра“ ЕООД и т.н. (виж тук)

Общото между тях е, че всички са били управлявани от Александър Драмалийски, който е бил и управител на голф комплекса на Красимир Гергов „Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт“. До април 2008 съуправител на фирмата заедно с Драмалийски е и самият Гергов.

Към момента този терен не е урегулиран за строеж, но има опити да бъде засаден с лозя, които бяха спрени от РИОСВ – Варна. Лозарската нишка води към  лицето Бисер Здравков Христов, Той е съсобственик на луксозния комплекс „Магнолия“, където се настани Сергей Станишев след като напусна премиерския пост през 2009 г.

Бисер Христов е също така и бизнес съдружник със сина на Огнян Дойнов – Росен. Двамата са били управители на „Бояна Парк София“. Сега там управител е познатият ни вече Александър Драмалийски.

 

Едрите акули зад дребните собственици

Изнесените дотук данни за финансови интереси обясняват и т. нар. “протестиращи” срещу заповедта на МОСВ роми с предварително подготвени отпечатани плакати. Те бяха предвождани от НАБЧ на Димитър Канариев. НАБЧ е отровен двойник на неправителствена организация, обслужваща интересите на собствениците и унищожителите на българската природа.

Димитър Канариев (в кръга) сред роми с отпечатани плакати на протестите срещу заповедта на МОСВ.

Прегледът на имотите, попадащи в защитената зона ясно показва, че големите терени във вътрешността са общинска или държавна собственост, като сред тях има и малки частни ниви с площ от 1 до 10 декара. На тези терени не може да се строи и в момента. Едва ли би било проблем за държавата да обезщети малките частни собственици с други терени извън защитените територии.

Истинският проблем за властта са големите акули, инвестирали в имоти по брега. Те от една страна са свързани с управляващите, а и вече са се подготвили да строят, като се се погрижили да сменят статута на земята. Как точно е станало това и не е ли също чрез корупционна схема, включваща плащания “в суджук”, е въпрос на отделно проучване. Забраната за строежи обаче категорично пречи най-вече на тях – редовните гости на трапезата с държавен суджук. 

Дотук Биволъ проучи малка част от терените, които се намират в защитената зона около резерват Калиакра. Продължаваме работа по другите части в близост до Балчик, Каварна и на север от Калиакра, където също очакваме интересни попадения и разкриване на скандални зависимости.

Очаква се утре (вторник 7 август) МОСВ да представи на дискусия със собствениците и екоорганизациите актуална карта на защитените зони. Координатите на защитената зона всъщност вече са налични онлайн и могат да бъдат визуализирани в GIS портала на WWF за горите (тук). За да ги видите активирайте слоя “Нено бан” и дезактивирайте всички други слоеве освен кадастъра. Специалистът по GIS Атанас Русев съдейства за превръщането на данните във формат, който може да бъде използван и в други системи. Базата данни с полигоните може да бъде свалена тук: nenobanpolygons.

Следва…

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: