Енерго-Про е свързана с оръжеен бизнес и мащабни корупционни скандали в Чехия

Екип на Биволъ

Съвместно разследване на Биволъ и Чешкия център за разследваща журналистика в рамките на проекта OCCRP разкрива връзки на енергоразпределителното дружество Енерго-Про с оръжейната фирма Omnipol, която е свързвана с мащабни корупционни скандали и глобена за неизгодна оръжейна сделка с България.

Повод за разследването стана кратко уведомление на Енерго-Про Продажби АД чрез БФБ от края на миналата година. Дружеството информира, че е депозирало 29,3 млн. лева в чешката фирма Viamon s.r.o с годишна лихва 4% и срок до 30 юни 2014. В уведомлението се твърди, че Viamon s.r.o. не е част от групата на собственика Energo-Pro a.s., собственик на българското дружество, а трето незаинтересувано лице.

http://www.x3news.com/?x3id=77377&language=bg

Сделката предизвиква интерес, тъй като Енерго-Про има над 150 млн евро задължения към банки и в същото време беше на загуба от 16,1 млн. лева за първите 9 месеца на 2013 г. Заедно с другите ЕРП, Енерго-Про непрекъснато се оплаква от регулатора и настоява за повишаване на цената на тока, а наскоро беше обект на проверка от ДАНС. През последното тримесечие на 2013  Енерго-Про излезе на печалба с 40 млн. лв, което прави 23 млн лв. печалба за 2013 г. Тези пари обаче са заминали към трезора на чешката Viamon. Оправдано ли е отпускането на този значителен заем за Viamon – фирма с очевидно скромни възможности и наистина ли тя не е свързана с акционерите на Енерго-Про?

Чешки олигарси, ТИМ и 155 млн евро заеми

Чешката фирма Energo-Pro a.s. придоби електроразпределителния бизнес в Североизточна България след сделка с немската компания – E.ON през 2012 г. Държавата също имаше акции в E.ON, които продаде чрез инвестиционния посредник Първа Финансова Брокерска Къща (ПБК) на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, който наскоро беше осветен като агент « Камен » на ДС. Печалбата за хазната от продажбата възлиза на 67,7 млн. лв.

Основен акционер в Енерго-Про Продажби АД с 67% е Енерго-Про Варна ЕООД, което пък е собственост на чешката Energo-Pro a.s. След изкупуването на акциите, чехите залагат Енерго-Про Варна срещу кредит в чешката ППФ-Банка за 78 631 788 евро. Енерго-Про ЕАД, което през 2013 се влива в Енерго-Про Варна също е заложено, но в Чешка Експортна Банка за 67 946 985 евро.

От другите по-едри акционери в Енерго-Про Продажби 16,66% принадлежат на люксембургската банка Clearstream, която преди години беше замесена в корупционен скандал във Франция. Слуховете, тръгнали по време на протестите през пролетта на 2013 г., че сочената като престъпна групировка ТИМ контролира Енерго-Про не се потвърждават. Към този момент различни фирми свързани с Химимпорт държат около 8% от акциите.

Освен в България, Energo-Pro има електроразпределителен бизнес и в Грузия. В Чехия Energo-Pro е регистрирана в град Свитави, на адрес nám. Míru 62/39. Фирмата е с уставен капитал от $ 4,75 млн. разпределен между Иржи Крушина – 75% и Яромир Тесарж – 25%. Двамата са и управители на фирмата, заедно с Петер Тесарж. Крушина и Тесарж не са особено известни в родината си, макар че принадлежат към групата на 25-те най-богати чехи. Свързани с тях фирми и лица обаче са замесени в най-мащабните корупционни скандали в Чехия за последните 15 години.

Не съвсем незаинтересувани лица

Фирмата Viamon s.r.o., която получава близо 15 млн. евро кредит е с обект на дейност търговия с недвижимо имущество и е регистрирана в Свитави на адрес nám. Míru 11/89, в съседство с Energo-Pro a.s. Единствената недвижима собственост на фирмата е сграда, паметник на културата, която се намира в центъра на град Литомисл и парцел в предградията. Цената им в никакъв случай не покрива размера на кредита.

Фирмата е основана през ноември 1996 г., от Мартин Видра и е с уставен капитал от 5000 USD. През април 1997 акциите са купени от фирмата Poličské strojírny, a.s., която ги препродава година по-късно на Зденек Нетолицки, собственик и управител на Viamon и до момента.

В тази на пръв поглед безобидна фирмена история се появяват интересни лица. Единствен акционер в Poličské strojírny, a.s. е оръжейната фирма Omnipol s.a., а в периода януари – ноември 1997 г. , когато Poličské strojírny притежава Viamon, един от управителите на Poličské strojírny е Иржи Крушина (Jiří Krušina), настоящ мажоритарен акционер и управител на Energo-Pro a.s., който е също така управител на българската фирма Енерго-Про България ЕАД. Излиза, че Viamon и Енерго-Про не са съвсем чужди една на друга, макар че формално в момента връзка няма.

Биволъ се свърза с Енерго-Про Продажби за коментар на тези факти, но от фирмата игнорираха запитването ни.

Опасни връзки  – Омнипол и негодните български ракети

Друг интересен факт е, че от юни 1997 до февруари 1998 в управлението на Omnipol присъства знаковият оръжеен търговец Павел Музила.

Точно в периода когато Музила и Крушина са управители, Omnipol печели търг за доставка на противотанкови ракети за чешката армия на стойност 3,5 млн USD. Между 1998 и 2000 г. фирмата доставя 80 негодни руски ракети « Щурм », произведени през 1983 г. Ракетите са купени в България и са с подправена документация, за да отговарят на изискванията в търга да не са произведени по-рано от 1996 г.

Българското Министерство на отбраната е извършило проверка за годността на ракетите и е сторило това от името на чешката Национална служба по въоръженията, заявява чешкия зам. военен министър Ярослав Твръдлик пред в “Хосподаржске новини” през януари 2001 г. Сделката е обект на парламентарно разследване, а скандалът е затворен чак през 2011 когато чешкият съд налага на Omnipol глоба от 115 000 USD. В България последствия няма (виж тук и тук).

След 1998 г. Павел Музила, който е близък до бившия чешки премиер Станислав Грос изплува в още два големи корупционни скандала. През 2011 швейцарските и белгийските власти разследват парични трансфери, свързани с приватизацията на чешката въгледобивна компания MUS от Appian Group през 1999. Установени са над 100 сметки в Швейцария с близо 600 млн швейцарски франка, свързани със сделката за MUS. Сред тях е и трансфер на 5 млн. долара към сметка в Гибралтар, до която Музела има достъп. Подозренията са, че с тези пари са плащани комисионни на политици (виж тук).

Другият голям корупционен скандал е този с доставка на бронетранспортьори за 1 млрд долара за чешката армия. В началото на 2010 г. австрийската фирма Steyr, собственост на американската General Dynamics е обвинена, че е раздала като подкупи близо 60 млн долара на политици от левицата и от десницата, за да мине договорът. Според разследването на водещия чешки всекидневник Mlada Fronta Dnes, плащанията са минавали през консултантската фирма на Музела PAMCO. В Чехия и в Австрия започва разследване, което не е приключило (виж тук).

Музела е ключов свидетел и за двата скандала, но не може да бъде разпитан, тъй като през 2008 г. губи паметта си след съмнителен ловен инцидент . На лов за елени, Музила пада от чакалото, чупи си черепа и оцелява по чудо с перманентна мозъчна травма. Неговият ловен партньор е арестуван по подозрение, че е причинил падането като го е ударил с приклада на пушката, по който е открита кръв. ДНК експертизата обаче го оневинява.

На 10 ноември 2011 г. братът на Павел Музила – Карел прострелва с огнестрелно оръжие двама от управителите на моравската фабрика Aircraft Industries, след което се самоубива. Според разследващите това е акт на отмъщение срещу лицата, които Карел Музила е считал за поръчители на инцидента с неговия брат.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also