Ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева отричаше пред ЕП да има нарушения

Комисия от Европарламента идва у нас заради произвола на ЧСИ

Николай Марченко
Последвайте:

Частният съдебен изпълнител около Момчил Мондешки – Стоян Якимов, а също така близкият до ГЕРБ и ДПС в Хасково негов колега Делчо Пехливанов се занимават с незаконна търговска дейност: имотите на длъжниците се изкупуват от близки фирми. Сигналите на потърпевшите от Камарата на съдебните изпълнители в България стигнаха до Брюксел. 15-те петиции на Сдружението на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система „Солидарност” са заведени в Комисията по жалби и петиции на Европарламента. Екипът на Омбудсмана на ЕС проверява жалбите. През февруари 2020 г. в София идва специална мисия от евродепутати за проверка на произвола на ЧСИ у нас, научи „Биволъ”.  Те ще проведат срещи с министрите на правосъдието и икономиката Данаил Кирилов и Емил Караниколов и представители на БНБ.  

Специална мисия от евродепутати в Комисията по жалби и петиции (КЖП) в Европейския парламент (ЕП) идва в София в края на февруари 2020 г. Поводът е мащабната визита на „Солидарност” и нейни активисти и потърпевши от ЧСИ-та в ЕП през септември, където те успяха да представят своите петиции пред членовете на КЖП в ЕП.

“Господа, при нас идва(т) Ревизор(и)” 

Евродепутатът Радан Кънев

Ексклузивната информация за предстоящата визита „Биволъ” получи от „Солидарност” и от евродепутатата от „Демократична България” / ЕНП Радан Кънев. „Да, факт е. През февруари мисията ще бъде в България”, коментира за „Биволъ” Радан Кънев.

Според него от всички негови български колеги в Европарламента само депутатите от ВМРО Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки са потвърдили необходимостта от такава мисия за проверка на ситуацията с ЧСИ-тата у нас.

„Да, аз, Джамбазки и Слабаков, всички се произнесохме за провеждане на fact finding mission. Други не са участвали”, каза Радан Кънев.

Според него вече „има програма на мисията”, но самият той не е голям оптимист относно евентуалните резултати за потърпевшите от произвола на ЧСИ-тата у нас.

„Моята позиция е, че без законодателни промени няма как да има реален резултат. По принцип Комисията по петиции няма преки правомощия. Максимумът й е fact finding mission и сигнал до Европейската комисия”.

При министрите Данаил Кирилов и Емил Караниколов идват “ревизори” от ЕП (снимка: Club Z)

Информацията потвърдиха за „Биволъ” и от офиса на евродепутата Андрей Слабаков, според когото мисията на членовете на Комисията по петиции в София трябва да се състои поне от десетима души от различни държави-членки.

“Биволъ” се сдоби с програмата на двудневната визита на специалната комисия от ЕП, която ще продължи два дни – на 25 – 26 февруари. Планирано е да се срещнат с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, а също така с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Очевидно е, че управителят на Българска народна банка (БНБ) и подуправителите са много заети в края на февруари, защото за срещата на евродепутатите в сградата на банковия регулатор пише, че ще е с ръководителя на Дирекция “Банков надзор”.  Заради сигнала на НПО-то “Екогласност” предстои и среща на евродепутатите с кмета на гр. Монтана и служители на областното РИОСВ.

Омбудсманът на ЕС Емили О’Райли (снимка: EUObserver)

На 18 декември 2019 г. е получен и отговорът на жалбата на “Солидарност” до Омбудсмана на Европейския съюз Емили О’Райли, с който “Биволъ” също разполага (виж долу).

В него пише, че Отдел 1 “Проверки и ИКТ” към офиса на  Омбудсмана на ЕС “ще анализира предоствената информация”.

От отговора става ясно, че след анализа екипът на Омбудсмана на ЕС ще реши каква резолюция да наложи на жалбата и дали да информира ЕК относно описаните от българското НПО нарушения.

EUOmbudsmanAnswer

Писмото от офиса на Омбудсмана на ЕС

Български НПО „десант” в Брюксел

Представителите на “Солидарност” в Брюксел (Снимка: Евроком)

Както съобщи на 5 септември 2019 г. сайтът на телевизия „Евроком”, група български адвокати и правозащитници начело с НПО “Солидарност” са изслушани в Комисията по петиции на Евроапрламента (виж материала „Банките и ЧСИ-та ограбват гражданите и бизнеса“).

На заседанието в Брюксел адв. Владислав Янев обяви, че става дума за ограбване на българския народ „по узаконен начин“ чрез банки и ЧСИ-та.

Адвокатът обвини съда във Варна, че не е приел текстове от евродирективи понеже нямало анализ за правна съвместимост с местно законодателство. Той даде пример и със съдия от Варна, която е кредитополучател в банката, срещу която разглежда дело от потърпевши потребители.

Правозащитникът Николай Колев – Босия тогава заяви, че банките и ЧСИ-та работят с цел ограбване на гражданите.

„В този си законовата рамка в България създава условия за организираните престъпни групи във вида: банка – синдик ЧСИ – районен съдия – прокурор – оценител. Това е дълбоко порочна и неконституционна, несправедлива практика“.

Адвокатът Светла Миланова призова за строг мониторинг, защото българските институции привидно „правят крачки за промяна на законодателството, но тези промени не се случват докрай“.

От Комисията тогава признаха, че наистина, процедурите в наредбите за изпълнение на съдените решения „не са хармонизирани с тези на ЕС”. Но комисията можела да се намеси „единствено, когато европейското законодателство има регулация за конкретни аспекти“.

Оттам припомниха, че през януари 2019 г. ЕК започна процедурата срещу България, включително заради Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). И с поправките щяло да има „повече права за потребителя, за платежно нареждане и правото да предостави договора, преди да бъде издадено решение за заплащане”.

„Комисията няма право да се намесва в индивидуални, отделни случаи в българските съдилища, ще наблюдаваме и ще обсъждаме последващи стъпки“ (вижте видеото).

Но резултат очевидно има, поне КЖП към ЕП се съгласи да прати мисия за проверка на жалбите, влезли в петициите, в София.

Председателят на Комисията по жалби и петиции в ЕП Долорс Монсерат

През декември 2019 г. Ивайло Илиев пише до новата председателка на Комисията по жалби и петиции в ЕП Долорс Монсерат.

„Поради изключителния интерес от членовете на гражданското ни движение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система към това посещение се обръщаме към Вас с молба да ни информирате за датата, престоя, състава на мисията, както и предмета на проверката”.

“Молим също така да ни съдействате да проведем среща на определени членове и наши юристи със състава на мисията с цел представяне на нови доказателства по проблемите и пълнота на проверката”, гласи писмото, с което “Биволъ” разполага.

Цецка Цачева: Не приемаме твърденията на жалбоподателите

Бившият министър на правосъдието Цецка Цачева замина след скандала Апартаментгейт

Повод за подаването на нови 15 петиции е наличието на 3 петиции от Ивайло Илиев в качеството му на председател на НПО „Солидарност” през 2017 г. Тогава от него са подадени петициите срещу дейността на ЧСИ в България под номера 0038/2017, 0063/2017 и 0408/2017.

Преди Министерството на правосъдието на Република България под ръководството на тогавашния министър Цецка Цачева да отговори на КЖП в ЕП минава…над една година.

Официалният отговор от 17 страници постъпва в деловодството на ЕП едва на 19 декември 2018 г., като е регистриран с печата на тогавашния председател на Комисията по петициите Сесилия Викстрьом (АЛДЕ).

На 17-те страници подчинените на Цецка Цачева обясняват, общо взето, че сигналите срещу ЧСИ и работещия в тяхна полза Гражданско-процесуален кодекс (ГПК) на Република България били не само в полза на гражданите, но и „добре синхронизиран” със закодателството на ЕС, което има предимство над националните законодателни рамки в страните-членки.

Например подробно се обяснява, че според ГПК на Република България нямало как да се правят вземания от длъжници с участие на ЧСИ-та, без да бъдат минати съответните процедури.

„Целта на заповедното производство е да се провери дали вземането е безспорно”.

„На практика заповедта за изпълнение замества съдебното решение като изпълнително основание”, пише Цецка Цачева относно съответния чл. 410 от ГПК.

Споменава се и чл. 417 от ГПК, спроед който „законът придава формална доказателствена сила на изброените в посоечения законов текст документи и въз основа на тях съдът прави изводите си дали вземането е изискуемо”.

„Заповедта за изпълнение и копие от документа, въз основа на който е издадена заповедта за изпълнение, се връчват на длъжника от съдебния изпълнител, от който момент започва да тече двумесечн срок, в който длъжникът може да депозира възражение срещу издадената срещу него заповед”.

Оборват се петициите, с мотива, че това едва ли не било възможно според законодателството.

„На практика не може да се говори за замразяване на всички активи, каквото твърдение е изложено в петициите, тъй като наложените от съдебния изпълнител обезпечителни мерки и предприетите изпълнителни способи трябва да съразмерни на задължението, като се отчитат всички данни и обстоятелствата по делото, процесуалното поведение на длъжника и възможността вземането да остане неудовлетворено”.

BG Ministry Of Justice On Solidarnost Petition

Многостраничното писмо на Цецка Цачева до ЕП защитава ЧСИ-тата у нас

Писмената позиция на екипа на Цецка Цачева НПО-тата смятат за абсолютно “формална” и “безполезна”.

„Това, което пише в позицията на Министерството е само на хартия, реално съдилищата в България се произнасят точно противоположно на декларираното и не в полза на гражданите!”,

коментира относно официалната позиция на бившия правосъден министър Ивайло Илиев.

Конфликт на интереси сред ЧСИ-тата?

Председателят на Сдружение “Солидарност” Ивайло Илиев

От сигналите на редица граждани до “Солидарност”, става ясно, че ЧСИ-тата си създават обръчи от фирми, за да изкупуват запорирани недвижими имоти и друго имущество на длъжници.

Но Законът за частните съдебни изпълнители забранява подобна  практика.

Чл. 6. (1) Частният съдебен изпълнител не може едновременно:

 1. да бъде народен представител, министър, кмет или общински съветник;
 2. да заема длъжност в държавен или общински орган по служебно правоотношение;
 3. да работи по трудово правоотношение;
 4. да упражнява адвокатска професия;
 5. да бъде нотариус;
 6. да бъде синдик;
 7. да извършва търговска дейност, да бъде управител или да участва в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества или кооперации.

Затова в сигнала на „Солидарност” до „Биволъ”, на свой ред, се посочва, че някои от ЧСИ-та, включително поне двама членове на УС на КЧСИ, са „еднолични собственици на капитала на търговските дружества, а като управители на същите са назначавани членове на семействата им, с цел  прикриване на незаконосъобразните им действия”.

„Създадена е една порочна практика, в която имуществата предоставени на публична продан по изпълнителни дела на едни ЧСИ се изкупуват и придобиват от дружествата на други такива”.

От „Солидарност” се възмущават, че са изпращали многократно сигнали до институциите, но действия по предотвратяване на проблема и до сега не са последвали. „Надяваме се да последват по сериозни мерки от българските институции по предотвратяването на закононарушенията, извършвани от ЧСИ”.

В повечето случаи, отговорите от институциите по техните писма-сигнали разясняват, че компетентен орган по извършването на надзор и контрол над ЧСИ е самата Камара на ЧСИ.

Ръководството на Камарата на ЧСИ в България

„Сами разбирате създалата се ситуация, в която липсва надлежен контрол, а ЧСИ  сами контролират себе”, казва председателят на “Солидарност” Ивайло Илиев.

В сигналите има цял списък от ЧСИ-та, сред които трима са сред най-влиятелните в България. Двама от тях са членовете на УС на Камарата на частъните съдебни изпълнители. Още един – син на бивша председателка на Адвокатска колегия – Хасково.

ЧСИ с рег. № 840 (с район на действие Софийски градски съд) Мария Красинова Цачева е в УС на Камарата на частните съдебни изпълнители на Република България. А съпругът ѝ е ЧСИ с рег.№ 926 Владимир Людмилов Цачев (с район на действие СОС гр. Елин Пелин).

Двамата са съдружници във фирмите: Октогор Бластик АД (ЕИК 204691866), „МАРИЯ 2006“ ЕООД (ЕИК 175089003) и „Анаполис България“ ЕООД (ЕИК 131172928). На дата 17.08.2017 г. Мария Цачева и Владимир Цачев са апортирали свои имоти на стойност 1 839 800 лв. във фирма „ОКТОГОР БЛАСТИК“ АД с ЕИК 204691866, сочи справка в Имотния регистър от 17.08.2017 г. с вх. No. 53240.  

Според сигнала в гр. Хасково „се извършват някои незаконни действия” от частния съдебен изпълнител Захари Запрянов с рег.№875, с район на действие Окръжен съд град Хасково. ЧСИ е съдружник във фирма ,,ЛУКСОР 2014” ООД (ЕИК:203103840) със сестра си Вера Георгиева Георгиева и майка си Веска Георгиева Запрянова, която е бивш председател на Адвокатска колегия – Хасково. Съдружник е и в ,,ЛПЗ-ИНВЕСТИЦИИ” ООД (ЕИК:201765293) с Делчо Николаев Пехливанов, който е „основен участник по обявени от ЧСИ-то търгове за закупуване на имоти”.

Разследването на “Биволъ”: “Хасковски колиби в София”

Делчо Пехливанов на свой ред извършва търговска дейност чрез 8 фирми. Но е интересна най-вече ,,САНИКА 2003” ЕООД (ЕИК:1311141167). За нея сигнализиращите сочат, че е „агенция за недвижими имоти с помощта на която се управляват „закупените имоти от търговете”.

Делчо Пехливанов е един от героите на разследването на „Биволъ” „Хасковски колиби в София”. Той е бизнес партньор с кмета на Минерални бани – Хасково Мюмюн Искандер от ДПС.

В активите му има голямо количество апетитни заменки на земи в хасковски и харманлийско, извършени през 2009 г. в края на мандата на Тройната коалиция. По информация в медиите преди време той е бил нападнат и пребит с железни пръти от двама мъже посред бял ден в Хасково.

Стоян Якимов: ЧСИ – милионер?

Председателят на Камарата на ЧСИ Стоян Якимов

Стоян Благоев Якимов е ЧСИ с рег.№ 844 и е зам.-председател на Управителния съвет (УС) на Камарата на частните съдебни изпълнители. Той стана известен покрай случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) и други станали публично достояние случаи.

Герой е на редица разследвания, в т.ч. на това на „Биволъ” от 2016 г. „Фирми, свързани с Мондешки, придобиват имоти, заложени в КТБ”. Toва разследване на Биволъ установи, че с помощта на ЧСИ Стоян Якимов, известен от скандални казуси, свързани с адвоката на Делян ПеевскиМомчил Мондешки, фирми са успели да придобият на занижени цени имоти на КТБ.

Според сигнал на “Солидарност” ЧСИ Стоян Якимов също нарушава закона, като е съдружник в поне 7 фирми заедно със съпругата си, която в повечето е посочена като “мениджър”. Справка от Търговския регистър сочи, че Стоян Якимов наистина извършва търговска дейност с инвестиции в земеделие, ВЕИ-та, имоти и др.

Съпругата му Василка Николаева Якимова е управителка във фирмите, в които е собственик или съдружник „ЕКО БИО ЗЕМЕДЕЛИЕ“ ЕООД с ЕИК 203866088, „ЕНЕЛЮШЪНС“ ЕООД с ЕИК 200895017, „ БОЯНА ЕСТЕЙТС 2013“ ЕООД с ЕИК 202721976, „ НОНДА“ ЕООД ЕИК 201049010.

„БОЯНА ЕСТЕЙТС 2013“ е придобила имоти на публична продан при ЧСИ в бизнес сградата на строителния гигант КРИТ „Азимут” на бул. България и бул. Г. Делчев. Цената е посочена в размер на 223 хил. лв. Интересното е, че наемът на един квадратен метър офис площи в сградата на КРИТ на бул. „Гоце Делчев” според справка на „Биволъ” из столични агенции за недвижими имоти е поне €100.

Отчаяние от частния ЧСИ на Мондешки…

Адвокатът на Делян Пеевски Момчил Мондешки (снимка: “Биволъ”)

На 7 август 2014 г. финансистът Васил Кендов написа подробно за спора си с ЧСИ Стоян Якимов в своя блог Kendov.com. Постингът е озаглавен «Историята с ЧСИ Стоян Якимов, погазването на закона и липсата на надежда».

“От банката ми казаха, че фирмената ми сметка е блокирана от ЧСИ Стоян Якимов, което определено беше изненада за мен. Не бях получил запорно съобщение преди това, понеже нямаше и нужда. Сумата беше платена още през 2012 г. С банков превод”, пише Васил Кендов.

След това финансистът разказва, как продължава да получава писма от Националната агенция за приходите (НАП), че не е внесъл ДДС.

А се оказа, че ЧСИ просто не е превел парите в НАП, заради което е запорирана фирмената му сметка.

“Гответе децата си за чужбина. Не забравяйте, че ЧСИ Стоян Якимов сигурно има близки и приятели. Неговите служители имат близки и приятели. Тези в НАП също имат сметките и приятели. Въпросът е дали искате да сте част от тяхното общество?”.

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) не е организацията, с която е лесно да се свържете – на двата посочени номера отговаря дигиталният телефонен секретар, без да ви свързва с реален човек. На сайта не са посочени  имейли или номера (дори служебни стационарни) на членовете на УС, няма как да се свържете и с ръководителката „Връзки с обществеността и протокол”.

След като все пак се свързахме с нея на мобилния ѝ телефон, тя отказа да коментира ситуацията по същество. „Аз не съм чувала за никакви жалби и петиции”, заяви пред „Биволъ” пресаташето на КЧСИ Антоанета Никова-Велинова.  Но на следващия ден тя се обади, за да предостави позицията на ръководството, което се оказа в течение със сигналите.

“Две проверки са извършени (през 2018 и 2019 г.) от КПКОНПИ. Няма установени нарушения на Закона. На Мария Цачева е направена проверка през 2019 г. Няма установени нарушения”

Сайтът на КЧСИ е създаден с парите на данъкоплатците от ЕС

Не на последно място, следва да се отбележи, че официалната интернет страница на КЧСИ в България е изключително бедна не само като наличие на контактна информация.

Информация, полезна за гражданите, липсва почти напълно. Но същевременно доста замогналите се от дейността си ЧСИ дори за този уебсайт не са се бръкнали в джоба си.

„Сайтът е разработен с финансовата подкрепа на Програмата за социална трансформация в Централна и Източна Европа (МАТРА) на Министерството на външните работи на Холандия”, пише долу на главната му страница. Тоест, дори уеб страницата им е направена за сметка на европейските данъкоплатци.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d