Видеоразследване:

АФКОС проспала схема с Мерцедеси, купени с европари за rent-a-car

ДФЗ обаче намерила нередности и си иска обратно всичките пари за возилата
Димитър Стоянов

Собственикът на “Ретро музей Варна” Цветан Атанасов разказа как бизнесмен от Пещера опитал да му продаде нов Мерцедес, купен по европрограма за развиване на rent-a-car услуги в селски райони. Сигналът му до службата АФКОС на МВР, която трябва да разследва злоупотреби, отишъл в “кръглата папка”. След като медията ни започна да проучва случая от ДФЗ съобщиха, че е наложена санкция от 100%  и ще си искат 370 000 лв. за 12 автомобила Мерцедес А-класа. Какво прави МВР не е ясно и до днес.

Непосредствено след като разказахме за къщата за гости на бившия зам. министър Александър Манолев, онази същата с минералния басейн, към екипа ни заваляха сигнали за нередности по европрограмите. С Биволъ се свърза и Цветан Атанасов от Варна. Той е известен като създател и собственик е на „Ретро музей Варна“ – музей на социализма.

Атанасов сподели пред камера, че преди около 3 години е имал бизнес отношения с Динко Кушев от гр. Пещера, който също притежава музей „Автомобилите на социализма“. Атанасов продал на Кушев десетина возила от социалистическите години – Москвич, Лада, Волга и т.н. Купувачът му предложил да ги плати чрез бартер, разказва Атанасов. Соц. возилата можели да бъдат заменени за чисто нов автомобил Мерцедес А-класа. Кушев го уведомил, че немският автомобил е бил придобит от него по европейска програма, финансирана от Държавен фонд „Земеделие“, за да развие в Пещера rent-a-car услуги. Ето защо той нямало да може да му прехвърли колата официално до изтичането на 5 годишния мониторингов период на проекта.

Rent-a-car коли за продажба в mobile.bg?

Според Атанасов преди 3 години Кушев му се е похвалил, че е успял да „продаде“ по тази схема няколко от автомобилите. Атанасов разказва също, че Кушев бил пуснал за предлагане автомобилите и в сайтове, като mobile.bg и cars.bg. Схемата с реализацията на колите изглежда включвала дългосрочен фиктивен договор за наем на кола и последващо прехвърляне на автомобила. Директната продажба на возилата е рисковано предприятие, защото при последваща проверка на ДФЗ може да бъде засечена.

Срещнахме се с Динко Кушев, за да потърсим неговата позиция по темата. Той определи твърденията, като напълно неоснователни. Такъв проект има, но от фирмата отдавали автомобилите, като е описано при кандидатстването по програмата на ДФЗ, а всички 12 автомобила Мерцедес, закупени по проекта, били собственост на компанията бенефициент.

АФКОС трябва да разследва, но няма желание

Пред екипа ни Цветан Атанасов разказа, че решил да изпъни своя граждански дълг и януари месец тази година сезирал агенция АФКОС. Комуникацията му с директора на звеното – Ивайло Николов, обаче го хвърля в недоумение. От звеното на МВР му отговарят, че подадения от него сигнал не отговаря на допълнителните разпоредби от Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и инвестиционни фондове (НАНЕСИФ). От АФКОС искат ясна референция по конкретния проект – финансиращата програма, конкретното звено, което е одобрило финансовата помощ и описание на нередността. Молят Атанасов в 5 дневен срок от получаването на отговора им да приведе сигнала си в съответствие с изискванията на параграф 1. точка 3 от НАНЕСИФ.

Писмото, което Цветан Атанасов получава от АФКОС

На практика от писмото на Ивайло Николов става ясно, че ако сте редови гражданин, без да сте упълномощили адвокат и без приятели в държавната администрация, които евентуално да ви напишат сигнала, вие нямате шанс да сезирате АФКОС в съответствие с нормативните изисквания.

Все пак от агенцията изпращат сигнала на Атанасов до Главна дирекция „Национална полиция“ за сведение и действия по компетентност, защото според тях той съдържа данни за извършено престъпление.

Атанасов разказва, че иска от МВР и АФКОС само да проверят предлагани ли са били автомобилите, закупени по европейски проект, през интернет платформи за търговия, като mobile.bg и cars.bg. Редови гражданин няма как да получат легално информация по темата, но МВР и прокуратурата разполагат с механизми.

МВР не казва проверява ли схемата с мерцедесите

За да бъдем обективни, решихме да вземем позицията по темата на АФКОС. Написахме писмо на агенцията, с искане за интервю с тяхното ръководство. От там ни отговориха, че са го препратили на пресцентъра на МВР и чакат санкция. Две седмици по-късно, малко изнервени от чакането, попитахме в пресцентъра какво се случва с разрешението или пък отказа за поисканото от нас интервю. И от там ни отговориха, че нищо не знаят за подобно интервю.

Пак изпратихме искане за интервю с директора на АФКОС. Този път до пресцентъра на МВР. Второто ни писмо беше по-успешно, поне на теория. Отказаха ни видео интервю, но ни обещаха да ни отговорят на въпросите, ако ги зададем в писмен вид. Решихме да направим компромис и изпратихме писмо с питанията си. Когато го видяха, от МВР ни казаха „Абе я питайте по ЗДОИ“. И това направихме, като вече няколко седмици чакаме да ни отговорят проверяван ли е от МВР сигнала, че Динко Кушев е предлагал за продан автомобили, придобити по проект, финансиран по програмата за развитие на селските райони от ДФЗ, преди изтичане на пет годишния мониторингов период.

Поискахме да разберем в какви случаи разследването по сигнали за нередности с европейски средства се разследват от агенция АФКОС, какъв е бюджетът на агенцията, колко са служителите там и по колко случая работят те средно на година? Попитахме и за успеваемостта на агенцията – по колко от разледванията проверките са констатирали нередности и се е стигнало до корекции, санкции и повдигане на обвинения срещу бенефициенти? Поведението на МВР и отказът им от комуникация с нас ни кара да подозираме, че ведомството крие нещо…

Смяната на караула в ДФЗ доведе до повече прозрачност

При отправянето на идентични въпроси към Държавен фонд „Земеделие“ от там ни отговориха изчерпателно и обстойно, нещо, което не беше характерно за предишното ръководство. Стана ясно, че във Фонда разполагат с данни за четири проекта на лица с фамилията Кушев. На първо място от там посочиха проекта на проект на „АСИ ТУР” – ЕООД с управител Асибина Исуфова Кушева, родственица на Динко Кушев, за „Преустройство на съществуващи помещения в зона за отдих и заведение за бързо хранене в съществуващ хотел УПИ І кв. 114- гр. Пещера.

Проектът, който е бил в мониторинг до 8 октомври 2015 г., не е попадал в извадката на риск анализ и по него не е извършвана екс-пост проверка след окончателното плащане през 2012 г. Следващият проект, посочен от администрацията на фонда е този на „Арт дизайн” ЕООД с управител Нина Георгиева Кушева, съпруга на Динко. По него договора от 3.11.2014 г. за „Закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности, за отдаване под наем“. Именно това е проектът по който е следвало да се развие rent-a-car дейност. След запитване на ОД на МВР Пазарджик, от фонда е извършена проверка на място след плащане. „Установено е във висока степен неизпълнение на бизнес плана за три години. Издадено е решение за финансова корекция за 100% от изплатената субсидия.“ съобщават от ДФЗ.

Експертите на фонда не са събрали данни за продан на автомобилите. От фирмата бенефициент са представени на проверяващите договори и фактури за отдаване под наем на автомобилите над 140 пъти. Те са били отдавани от 1 ден за лични нужди до почти за 1 година за служебни. Возилата са били отдавани на повтарящи се потребители, както фирми, така и частни лица, включително са отдавани и на фирма “АСИ ТУР” ЕООД, за която стана ясно, че е собственост на майката на Динко Кушев. Всъщност, последната констатация кореспондира и със сигнала на Цветан Атанасов.

Сега фонда ще се опита да си прибере субсидията и вероятно ще влезе в съдебна битка с Кушеви. От над 533 000 лв одобрени разходи по проекта, ДФЗ е финансирала над 373 000 лв.

На сметката на фамилията има регистрирани и 2 нереализирани проекта. Единият е този на “ДК ТРАВЕЛ” ЕООД с управител Джамал Юсеинов Кушев, който е съпруг на Асибина. Той е подписал договор за „Изграждане на семеен хотел за селски туризъм в УПИ VIII – 1968, кв. 126, гр. Пещера. По него обаче не е подадена заявка за окончателно плащане и договорът е анулиран.

Евелин Демиров Кушев, който е брат на Динко, пък е опитал да получи финансиране чрез компанията “Екоболкан” ЕООД, чийто управител е. Кандидатствал е за дейността „Каране на джетове в язовир Батак, водни атракции, каране на велосипеди и офроуд разходки с високопроходими джипове до забележителности в региона“. Проектът обаче е отхвърлен.

Асибина Исуфова Кушева е управител и собственик на юридическото лице „ЕВРОПАКОНСУЛТ БГ“ ЕООД, което е регистрирано като консултантска фирма за европейски проекти. От ДФЗ обаче не успяха да ни отговорят дали тази компания е консултирала проекти, финансирани от фонда, защото не поддържат регистър с консултантите на проектите, финансирани със средства от ЕС.

Въпреки че темата с проекта за rent-a-car е изяснена с решението на ДФЗ за налагане на 100% корекция на бенефициента, екипът ни ще продължи да търси обяснение по случая от МВР. И до момента не е ясно какво точно е свършило вътрешното ведомство и какво е открила проверката по сигнала, за който от АФКОС твърдят, че е съдържал данни за престъпление.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: