Oще $100 млн. за Цеко Минев?

Фонд мениджър на финансови облаги в България

Коронавирусът налива 400 млн. лв. европари в ПИБ и близките до ГЕРБ „стартъпи”

Общо €100 млн. е на път да стане сумата, налята от държавата в „гнилата ябълка” „Първа инвестиционна банка” АД (ПИБ) на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. През 2018 г. 15 млн. лв. вече са разпределени от Държавния Фонд Мениджър на Финансови Инструменти в България (Фонд на фондовете, ФнФ) към Министерството на финансите. А през юни 2020 г. са дадени гаранции на стойност 170 млн. лв. за кредитиране на безработните, самонаетите, малки и средни предприятия (МСП) и стартъпи. Експерти се съмняват в успешността на мерките и репутацията на фонда заради липсата на задължителните декларации за конфликт на интереси. Oт ФнФ отговориха на „Биволъ”, че Агенцията за обществени поръчки е разрешила избора на ПИБ, а КФН и БНБ не са контролните органи, такъв бил само… министърът на финансите.

Светослава Георгиева Снимка: stroitelstvoimoti.com

Изпълнителният директор на Фонда на фондовете (ФнФ) Светослава Георгиева (по неофициални данни е освободена и се чака вписването в Търговския регистър – б.р.) на 14 април 2020 г. обяви в Министерски съвет мерките на фонда за подпомагане на малки и средни предприятия (МСП) и стартъпи за поне 400 млн. лв. за сметка на средствата на Европейския съюз (ЕС). Още поне 450 млн. лв. щели да осигурят търговските банки.

“Ще подкрепим малките и средни предприятия с “необикновени кредити” в размер до 850 млн. лв. чрез банките партньори”, съобщи Светослава Георгиева. Идеята е ФнФ да предостави 170 млн. лв. или почти $100 млн. „под формата на гаранции на банките”. От своя страна те щели да отпуснат оборотни заеми до 850 млн. лв. на малки и средни компании. Максималният размер на кредита може да е до 17.5 млн. лв., а срокът за изплащане до 10 години.

ФнФ си “споделя риска” само с една банка: ПИБ

Освен ПИБ, още две свързани с държавата банки, си партнират с ФнФ от създаването му насам. В качеството на член на Асоциацията на банките „гнилата ябълка” „Инвестбанк” АД на Петя Славова е била привличана за „пазарни консултации”, а сред партньорите на фонда е Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова.

Министърът на финансите Владислав Горанов на брифинга с премиера Бойко Борисов обяви, че освен Българската банка за развитие (ББР) ФнФ става вторият ключов източник на финансиране на икономическите мерки за подпомагане на бизнеса.

„До 50 хил лв. могат да кандидатстват през Фонда на фондовете, като мярката е насочена към малките и средните предприятия. Тя вече работи и може да се кандидатства през Първа инвестиционна банка и два финансови посредника – СИС кредит и Микрофонд. Предполага се гратисният период до 24 месеца със лихвени нива значително под пазарните. Работим с Министерството на труда и социалната политика за превръщането на този инструмент в безлихвено кредитиране”.

Източник: Отчет на ФНФ

Той дефакто потвърди информацията ни: „търговските банки”, които разпределят средствата на ФНФ се ограничават с провалилата се на стрес-теста ПИБ, за която Биволъ разкри, че е дала милиард и 300 милиона заеми на безработния кипърски гражданин Георгиус Георгиу.

ФнФ като обособена структура

През 2018 г. медии разкриха наличие на сериозни съмнения за конфликт на интереси във ФнФ. Mediapool цитира анонимните си сигнали, според които има връзка между Светослава Георгиева, кумовете на сватбата ѝ, работещи във фонда и избрани посредници. През лятото на 2018 г. Светослава Георгиева се омъжва за изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Християн Петров. Кумът им пък е бившият генерален консул в Ню Йорк Радослав Точев, назначен на поста след като е съветник по международна политика в първия кабинет на премиера Бойко Борисов.

Радослав Точев с евродепутата Андрей Ковачев и зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев (снимка: BGNES)

Според източници на медията, съпругата на Радослав Точев Нина работи във ФнФ. Тези съмнения са потвърдени от няколко независими един от друг източника на “Капитал”. Според тях, кумът на Светослава Георгиева и съратник на премиера Радослав Точев оказвал сериозно влияние върху решенията във фонда относно разпределянето на средствата.

Също така сигналите касаят и Лазар Петров , назначен от Светослава Георгиева за шеф на отдела, структуриращ финансовите инструменти по оперативните програми. Той участва и в комисията по избор на финансови посредници по програма “Иновации и конкурентоспособност”. Преди да дойде във фонда е работил в ЦГМ.

Според шефката на ФнФ Лазар Петров бил назначен „след подбор на кадрите, чрез фирма за човешки ресурси, която подпомага назначенията във фонда и с решение на целия Управителен съвет”. През 2017 г. Лазар Петров в ЦГМ е само ръководител отдел „Информационни технологии”, когото „Дневник” разпитва за хакнатите карти за метрото.

Светослава Георгиева не отрече, че Радослав Точев е кумувал на сватбата им, а съпругата му работи във фонда, но не видяла проблем в това. Светослава Георгиева обаче не била назначавала съпругата на бившия премиерски съветник – той бил нает преди идването ѝ във фонда – през 2016 г., на експертна позиция.

Лазар Петров (Снимка: fmifb.bg)

Радослав Точев контролира фирмата му за консултации в областта на връзки с обществеността „Сиибридж Интернешънъл ЕООД” (Seebridge International“ Ltd.), основана на 30 Септември 2016 г. Седалището на компанията се намира в гр. София, а началният внесен капитал е в размер на 30,000 лв.

По разпореждане на финансовия министър Владислав Горанов била направена формална „одитна проверка” на процедурата за избор.  От финансовото ведомство тогава заявяват, че “членовете на Управителния съвет на ФнФ и служителите на дружеството не попадат в кръга на лицата, посочени в §2, ал. 1 от Допълнителните разпоредби на ЗПКОНПИ”:

“Съответно за тях не се прилага Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване конфликт на интереси”.

Според в. „Капитал” един от проблемите във ФнФ са все същите „съмнения за прозрачност и безпристрастност”. Например партньор в едно от дружествата, кандидатствали по процедурата за стартъп фондове – Spring Europe (“Спринг Юръп”) е Стоян Недин. „Недин е доста добър познат със съпруга на Светослава Георгиева – Христиан Петров”, писа изданието.

Pokana Oferta SpringEurope 21.05.2018

Християн Петров също е бивш съветник на Бойко Борисов. И е назначен за шеф на Столичната агенция за приватизация през януари 2016 г. Тогава той прехвърля дяловете си в компанията “Тервел 1” ООД на съдружника си Стоян Недин срещу номиналната сума от 100 лв. Компанията се занимава с консултантска дейност и има приходи от 227 хил. лв за 2015 г. с 3 хил. лв. печалба. По това време Петров и Георгиева не са били женени, нито тя е била управител на фонда.

“Тервел 1” ООД

Стоян Недин обаче посочва, че „това не е конфликт на интереси”.

“Познавам много хора във фонда и на пазара, не смятам, че е трябвало да декларирам това”,

каза той тогава пред “Капитал”. “Спринг Юръп” се оттеглила от състезанието, тъй като искала да смени ключов експерт, а веднъж подаден, съставът от ключови лица не може да бъде променян.

Източник: Отчет на ФНФ

Както показа проверката на „Биволъ”, сред бенефициентите на ФнФ е компанията с участие на още един кадър на ГЕРБ, назначен през 2009 г. за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). 

Борислав Стефанов е в борда на „Иновейшън Акселерейтър България”  – този фонд за стартъпи е бенефициент в поне един от етапите за финансиране от страна на ФнФ с 27.4 млн. лв. 

Шефът на БАИ Борислав Стефанов с президента Росен Плевнелиев (снимка: “Банкеръ”)

Един от изпълнителните директори на ФнФ Мартин Дановски пък е бил управител в компанията „Еуро Ар Си Джи София”.

Крайният собственик на фирмата е “Уолфен България” ЕООД, която се контролира пък от офшорната “Улфун Консалтантс Лимитид” с мениджърите Боян Панчев Панчев и Стефан Жил Дюлае и неустановени собственици.

Мартин Дановски Снимка: 24 Часа

“Еуро Ар Си Джи” е получила средства по 22 държавни поръчки според търсачката на „Биволъ” – над 11,8 млн. лв. Поръчките са печелени, откакто ГЕРБ предимно е на власт (между 2009 г. и 2018 г.), при провеждане на процедури от: Столична Община, Министерството на туризма, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката и енергетиката, Община Русе, Община Благоевград, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Дупница, Община Монтана и Община Бургас.

Има и спечелена поръчка за над 1 млн. лв. от Българската агенция за инвестиции през 2012 г., чийто тогавашен директор (2009 – 2013) Борислав Стефанов е в борда на един от най-големите големите бенефициенти на ФнФ днес.

Фалиращи майнъри и държавните милиони

Друг пример за потенциална злоупотреба и липса на контрол във ФнФ е посочен пред „Биволъ” от финансист, пожелал анонимност.

Едни пичове направили ICO (Initial Coin Offerings – първоначално предлагане на монети, т.е. криптовалути – б.р.), цената на койна им паднала от 1 долар на 12 цента в момента”.

“По криптопроекта не са направили нищо. И сега Фондът на фондовете им дава огромни пари да управляват. Сигурно заради минали резултати. Не е лошо. Показателен случай за ефективността на еврофондовете”.

“Случва се да загубиш на крипто”, иронизира предприемачът (виж графиката на криптовалутата Aeternity).

Както сочи един от британските регистри, основателят на Aeternity (в българския Търговски като „Аетърнити Венчърс” ЕООД) и фондацията за развитие на криптовалути Aeternity Foundation Bulgaria е Никола Милков Стоянов. Съдружник е още в две фирми: „МНС Консултинг” ЕООД и „Комрад Кооператив К”.

Съосновател е на фонда за венчърни инвестиции Vitosha Venture Partners („Витоша Венчър Партнърс” ООД), който е с общ внесен капитал от 100 лв., разделени сред петима съдружници като най-големият дял от 30 лв. е този на Никола Стоянов .

Vitosha Venture Partners е сред бенефициентите на ФнФ , става ясно от сайта на държавния фонд. Очевидно идеята е да разпределя средства сред кандидатстващи български стартъпи: става дума за 35,6 млн. лв.

Солени разходи за реклама и заплати

ФнФ управлява евросредствата по пет от европейските оперативни програми: “Региони в Растеж”, JESSICA (Министерство на регионалното развитие и благоустройството), “Иновации и конкурентоспособност” (Министерство на икономиката), “Околна среда”, Ос “Отпадъци” (Министерство на околната среда и водите) и “Развитие на човешките ресурси” (Министерство на труда и социалната политика).

Будят съмнения и годишните финансови отчети на ФнФ, както и провежданите през АОП търгове за услуги, показват справки на „Биволъ”. Само за 2017 г. четиримата членове на УС на ФнФ са получили общо 292 хил. лв. от заплати, което прави по средно 73 хил. лв. на директор годишно при средна месечна заплата от 6,083 лв. А в следващите години възнаграждения започват да получават още 7 членове на Надзорния съвет, включително зам.-министърката на финансите Маринела Петрова и зам.-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова.

От ФнФ в писмо до “Биволъ” (виж долу) изтъкнаха, че в надзорния съвет към момента вече са петима зам.-министри – т.е. разходите за заплати и бонуси на топмениджмънта продължават да растат за сметка на европейския и родния данъкоплатец.

В перото “Разходи за външни услуги” влизат маркетинг, реклама и комуникации (корпоративни и връзки с обществеността) средно годишно ФнФ харчи между 50  и 150 хил. лв. И това, при положение, че публичната дейност на самата организация далеч не е кой знае колко прозрачна.

ФнФ иска да си поръча сайт за 1,1 млн. лв. без ДДС

Отделно, в момента тече поръчка за модернизиране на сайта на ФнФ за сумата от 1,1 млн. лв. без ДДС. Предметът й е 12 модула за обработване на документи и данни на ФнФ.

Според поне двама програмисти, разгледали държавната поръчка по молба на „Биволъ, работата по сайта би могла да бъде изпълнена и за сумата до 400 хил. лв. или срещу едва 1/3 от обявената от ФнФ.

FMFIB IFRS FS BG 30.09.2019

Според IT експертите прикачената документация по поръчката съдържа твърде малко информация и е нагласена така, че само големите компании биха поели риска да я изпълняват при такива неясни спецификации. Което пък намалява нивото на конкуренцията сред българските разработчици и води до евентуално по-високата стойност за изпълнението на поръчката.

Експерти: Защо конфликтът на интереси не е при прокурор?

Методи Лалов Снимка: Nova

Общинският съветник от „Демократична България” Методи Лалов, който е бивш шеф на Софийски районен съд, пледира за подаване на сигнали при нарушенията в такива структури като ФнФ.

„Всеки конфликт на интереси, би трябвало да бъде осветляван. Да, ако няма законово задължение, не е нарушение”.

“Зависи дали специален закон не ги ограничава”, коментира той за „Биволъ”.

Според него „при всички случаи публичното му огласяване ще даде възможност на гражданите да знаят на какви хора са поверени парите им”: „И какви хора назначават избраните от тях политици”. Според него в конкретния случай трябва да се проучва дали е нарушено специализираното законодателство. „Трябва да се види закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество”, казва Методи Лалов.

Ясен Гуев (снимка: Manager.bg)

Според анализатора и финансов блогър Ясен Гуев по кредитната си линия ФнФ заделя „много малко” пари за бизнеса.

„Това не е инструмент за излизане от кризата – кредит върху стар кредит само увеличава задлъжнялостта”, категоричен е експертът.

„Всяка помощ при криза е добра – просто инструментите на този фонд са предназначени за добра икономическа среда, а не за криза”.

“Много е добре да се поеме гаранция по кредит и така да се намали риска за банката или да се инвестира в стартъп. Проблемът е, че икономиката спря, а разходите си стоят или само се отлагат”, смята Ясен Гуев.

Според него проблемът не е, че банките нямат пари за кредити:

„А че фирмите са затруднени да излязат на печалба”.

По думите на анализатора, рисковете на работа с банките като ПИБ от страна на ФнФ би трябвало „да се следят от БНБ” в качеството й на регулатор.

Ясен Гуев смята, че „мерките на фонда ще бъдат добри за много малък брой фирми”. „Според мен даването на гаранции няма да накара банките да поемат риск. Проблемът е не просто даването на нов кредит, но  необходимостта за голямо разсрочване на съществуващите. В САЩ кредитите за малкия бизнес ще бъдат опростени – разхода е за сметка на държавата. Това са нови кредити. Мерките на фонда са добри за стартиращи компании и такива с по-големи резерви”, обобщи позицията си Ясен Гуев.

Икономистът Калоян Стайков обаче не вижда директна аналогия между ФнФ и ББР предвид сътрудничеството с банките като ПИБ. „Проблемът е генерално с проблемите с обществените поръчки. Ако въобще има такъв проблем, защото не е ясно защо чуждестранните банки не кандидатстват – може да не им се занимава, маржът да е малък, административната тежест да е голяма и т.н.”, анализира той за „Биволъ”.

Калоян Стайков Снимка: “168 Часа”

Според него не е нормално фондовете, които управляват евросредства, да работят с финансовокредитните институции, които са засечени в измамите с еврофондове.

„Това е очевидно – не може да работиш с институции, които са извършвали доказани измами”.

“За целта обаче трябва да има доказани измами – дела, решения, санкции и т.н. Статиите в медиите обаче не се броят в тази група”, коментира Стайков. Според него логиката е същата, каквато е за схемата 60/40:

„Не трябва да имаш данъчни задължения и т.н., т.е. трябва да си изряден”.

Относно конфликта на интереси и липсата на декларации за това, според мен са „все правни въпроси „. „Защо законът е такъв; ако по закон няма изискване, има ли друг нормативен акт, по силата на който има; как се дефинира конфликт на интереси и, ако такъв има, дали членовете са се облагодетелствали по някакъв начин от решения, вземани от фонда; и т.н.”.

По думите му дори ПИБ и да е основен партньор на ФнФ сред банките, трябва да се види каква е процедурата по избор на банките. „Логиката е те да са представени във всички области, да имат добре развита клонова мрежа и да имат опит с предлагане на подобни продукти. Например няма смисъл да предлагаш кредитиране за микро и малки предприятия или самонаети лица, а банката да работи основно с големи корпоративни клиенти”, казва икономистът.

Калоян Стайков е на мнение, че това, което може да се направи, е „да не се работи с институции, за които има доказани злоупотреби и осъдителни присъди, примерно ги изключваш от кандидатстването за 2 или 5 години”.

Според него, работата на фонда се проверява така или иначе от финансиращите институции – оперативни програми, Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБРР) и т.н.:

„Дали българските регулатори са правили проверки е още един правен въпрос”.

Тъй като при оценката за качеството на активите се гледат експозиции към свързани лица, концентрация (т.е. експозиции към едно лице), прави се преценка на рисковия профил и т.н. „Има си ясни регулаторни правила какъв е максималният размер на кредитите към свързани лица и това се следи от БНБ, не се гледа в оценката на качеството на активите”, казва Калоян Стайков.

Икономистът също така се съмнява дали заделените от ФнФ средства биха били достатъчни да гарантират  подпомагане на малките и средните предприятия от страна на търговските ни банки:

„Не съм убеден, че с гаранции за 170 млн. лв. ще постигнат кредитиране за 850 млн. лв., но това зависи от детайлите на схемата”.

  ФнФ: Само министърът е органа за контрол

Зорница Русинова Снимка: dnes.bg

“Биволъ” изпрати въпросите си на 26 май, а отговорите от ФнФ получи едва на 5 юни. Зам.-социалният министър Зорница Русинова като член на надзорния съвет на ФнФ не пожела да отговори на въпросите на „Биволъ” относно ПИБ.

Отговори на Фонда на фондовете за Биволъ

А вицепремиерът по управление на еврофондовете Томислав Дончев обеща да помоли екипа си да ни отговорят по електронна поща, което не се случи до публикуването на материала.

Източник: Отчет на ФНФ

При положение, че в перото “Разходи за външни услуги” за маркетинг, реклама и комуникации (което би трябвало да включва и връзките с обществеността) от ФнФ се харчат между 76 хил. лв. (2017) и 142 хил. лв. (2019 г.) годишно, отговорите отнеха на ФнФ 9 работни и 11 календарни дни. Експертът Звено “Корпоративни комуникации” Юлиана Иванова обясни това със „сложната процедура за съгласуване”.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Последвайте:

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: