ВИДЕОИНТЕРВЮ и документи на “Биволъ”

Фирми на ГЕРБ и кметът им “в сянка” – отговорни за жертвите в Царево, сигналите се смачкват

Ангел Цигуларов е сред играчите в Странджа, които секат гората и застрояват дерета, разкрива общинският съветник Емил Пейчев, подал сигнали до институциите, до премиера и до главния прокурор
Екип на Биволъ

Смея да твърдя, че ако беше обърнато внимание поне на част от моите сигнали, отнетите човешки животи и щетите щяха да бъдат по-малки. Това заяви в ексклузивно интервю за “Биволъ” общинският съветник от гр. Царево от квотата на “Продължаваме промяната” (ПП) Емил Пейчев. Той предостави и някои от сигналите, които е подавал до всички компетентни институции, включително до РИОСВ-Бургас, РДНСК, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), до главния прокурор, Европейската прокуратура и до редица други институции. Сред причинилите наводнението са строежите, затрупаните нарочно отточни дерета от планината и масовите сечи в Странджа. Фаталните дейности са извършвани от фирми, свързани с един от сивите кардинали на ГЕРБ в Царево. Под благословията на кмета Георги Лапчев.

“Реално казусите ги следя от 2002 година насам”, призна Пейчев за нарушенията, довели до наводненията в Царево. 

Емил Пейчев (Снимка: Бургас Инфо)

Последният му обобщен сигнал, с който “Биволъ” разполага (вижте долу) е от 11 септември 2023 г., и е адресиран не само до ресорните шефове на МОСВ и МРРБ, но и до премиера Николай Денков и главния прокурор Борислав Сарафов, както и до компетентната Окръжна прокуратура – Бургас.

В него са посочени конкретните строежи в Странджа, които се намират в коритото на р. Черна и които трябва да бъдат проверени надлежно на предмет тяхната законност и безопасност.

“Считам, че ръководството на Община Царево е виновна за създалата се там ситуация”, 

пише Пейчев до първите лица в държавата.

Според информацията на “Биволъ” след като се стигна до “сглобката” на кабинета “Денков – Габриел”, новият министър председател неглижира сигналите и съветите на общинските съветници от “Продължаваме промяната” в Царево, а директно си комуникира доверително с кмета на ГЕРБ Георги Лапчев, който през годините се е доказал като един от враговете на природата по Черноморието. Премиерът Денков също така не е пожелал да чуе версията на своите съпартийци, които са в опозиция на ГЕРБ в Общинския съвет – Царево, а е обсъждал последиците от наводнението директно с кмета на ГЕРБ. По всички медии официално Денков артикулира единствено позицията на Лапчев и местните власти, че отговорността за щетите и жертвите е на природата, но не и човешка (т.е. тяхна собствена) вина. Не е ясно как ще завършат и висящите проверки от страна на Прокуратурата, след като институциите почти не реагираха на сигналите, които са подавани многократно.

Парк Странджа унищожен от мафиотско-олигархични структури

Сигналите се игнорираха, стигна се до жертви

Сред сигналите, които е подавал през последните месеци и години Емил Пейчев, са конкретните строежи и обекти, за които институциите не пожелаха да вземат каквито и да било мерки. Сред казусите са изгражданите в деретата стоманенобетонна сграда, която има за цел да е помпен тласкател,  както и два случая на заспиване на водосборни дерета.

През март 2023 г. е подаден сигнал за “засипване и затапване на съществуващо дере- водосбор”. “Община Царево стартира процедура за продажбата на ПИ с идентификатор 48619.28.820 по КККР на гр. Царево в края на 2021г. Една голяма част от имота попадна във въпросното дере, което отвежда сериозен водосбор в коритото на р.Черна. От момента на влизане на владение, новия собственик започна да засипва въпросното дере със строителни отпадъци, земна маса, автомобилни гуми и т.н. от всички строителни обекти намиращи се на територията на община Царево.

След подаден сигнал до РИОСВ Бургас и МОСВ се извърши съвместна проверка, която установи насипаната земна маса и строителни отпадъци.

РИОСВ Бургас в последствие установи, че дерето е сухо и …..няма опасност да се активизира в следствие на силни дъждове и снеготопене”. 

Както Биволъ нееднократно алармира, за Началник на РИОСВ в Бургас бе назначен скандалния бивш Областен управител от Правителството на Орешарски Павел Маринов. Въпреки липсата на какъвто и да е опит и ценз в сферата на екологията и очевидните действия на Маринов в противовес на природните интереси, той остава засега неизменно на този пост.

Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев

Областният на Бургас се оказа съдружник с главния конструктор на руските “Звездни войни”

 

Имало е и подаден сигнал относно незаконните бунгала и каравани в Арапя до Районната и Окръжната прокуратури на Бургас.  “Относно пораженията на с.о. Арапя държа да Ви уведомя, че също съм запознавал назад във времето Районна прокуратура Бургас и Окръжна прокуратура Бургас за това, че има нерегламентирано поставяне на каравани и бунгала върху територията на целия къмпинг. Една голяма част от собствениците на земеделски терени

обособили ги в импровизирани къмпинги бяха изнудвани от общинското ръководство да заплащат във вид на дарение

в община Царево такса за всеки брой бунгало или каравана, като в замяна получаваха административно спокойствие от общината и съответните ресорни институции. Една не малка част от тези каравани и бунгала се озоваха след придошлата стихия в морето и коритото на реката благодарение на нерегламентираното поставяне в намиращите се близо до реката частни терени”, пише Пейчев.

Най-скандалният е обаче казусът с наскоро рмеонтирания рухнал мост, при който автомобил, бе пометен от водната стихия и в него и на моста загинаха 4 души.

“Държа да споделя с вас моите впечатление от скорошния ремонт на фаталния мост, от който падна автомобила в коритото на р.Черна с три от четирите жертви”, писа Пейчев в сигнала до премиера и главния прокурор.

Информацията на “Биволъ”, цитирана от “Дарик”

“Мостът започна да се ремонтира по Европейски проект с No BG16M10P002-1.016-0011 преди около три месеца. Беше изрязан асфалта, както и основата под него до такава степен, че се виждаше коритото на р.Черна. Общинският път от града към кв.Василико, беше затворен за движение близо един месец. Преди два месеца ремонта приключи и движението беше възстановено. Направи ми силно впечатление, че във коритото на р.Черна бяха поставени два бетонни пръстена с диаметър на всеки един от тях по един метър, като останалата част от пространството под моста беше бетонирано, като според мен по този начин се ограничи изключително много проводимостта на водния поток. 

Скрийншот: “Биволъ”. Изчточник: сайтът на “Ен Ар Консулт”

Успоредно с това беше монтиран отвеждащ тръбопровод в средата между горната част на мостовото съоръжение и коритото, който допълнително ограничава прииждащата вода, като е още една предпоставка на забентване на съоръжението. Към момента след преминалата стихия все още могат да се видят след моста един от бетонните пръстени и свързващите бетонни фрагменти. Убеден съм, че съоръжението не е въведено в експлоатация, но въпреки това движението през моста беше пуснато. Считам, че мостът след направения ремонт беше забентен”.

Активист на ГЕРБ държи фирмата, която строи до срутилия се мост

През февруари Басейнова дирекция (вижте протокола) прави проверка по сигнала на Пейчев на място и става ясно, че следите на тежкотоварната техника край моста може да са на фирмата “К Билдинг” ЕООД – гр. Бургас, която изгражда паркинг на засипаното дере до Пожарната служба по поръчка на Община Царево. Незаконното изгребване на инертен материал от коритото на реката е подкопало директно и непоравимо основите на моста, който рухна от напора на водата! 

Doc 2 Bivol

 

Констативният протокол на Басейнова дирекция за незаконното изгребване на инертна маса от река Черна, което е подкопало основите на моста.

“Черният” мост – убиец, на който загинаха 4 души в Царево.

Регистрираната през 2012 г. фирма със само 100 лв. капитал е сменила три собственика за 11 години и в момента като такъв фигурира Станчо Стоянов Стоянов. Той е също съсобственик на фирма “Тимбър лес”, която препдоложително се занимава с дърводобив, заедно с лицето Йордан Въчев Вълчев, която е длъжник на “Банка ДСК” и на НАП – Бургас.

Стоянов е бил съдружник във фирма “Тимбър лес 2” през 2022 г., но през януари 2023 г. продава дяловете си на лицето Йордан Вълчев, който на свой ред ги продава буквално след 8 дни на Ангел Георгиев Цигуларов, който е известен като предприемач и партиен активист на ГЕРБ в Царево.  За него ще стане още дума по-надолу в нашия материал и във видеоинтервюто ни.

“ЕН АР Консулт” ЕООД

По данни на “Биволъ” надзорник на проекта по изграждането на срутения мост е била предположително близката до ГЕРБ фирма “ЕН АР Консулт” ЕООД, която е и надзорник на столичното метро. “ЕН АР” е собственост на арх. Богдана Владимирова Панайотова – Хасърджиева, която според сайта на фирмата е и в УС на Българската асоциация на архитектите и инженерите – консултанти (БААИК).

Фирма “Ен Ар Консулт” е строителен надзор на цтроителството по водния цикъл на Царево

Фирмата с капитал от 5 000 лв. е получила 133 държавни поръчки за 8,13 млн. лв., сочат данните в търсачката на BIRD.bg. Фирмата също е партньор, изпълнител или подизпълнител в 26 проекта от Оперативните програми 2014-2020, които са на обща стойност от около 1,75 млрд. лв. при реално разплатени около 746 млн. лв. Също така “ЕН АР” е получила около 124 хил. лв. от т.нар. коронасубсидии. Именно тя е основен надзорник при строителството на знакови обекти при управлението на Борисов, като софийското метро например.

   
Мостът - "убиец" е ремонтиран и надзираван като проект от близките до ГЕРБ фирми 

(Снимки: Източник на "Биволъ") 

Заедно със съпруга си Радостин Хасърджиев архитектката е съдружник в няколко строителни фирми в Хасково като “Проектконсулт” и “Хасковски имоти”, получавали незначителни държавни поръчки и участвали в европроекти по ПРСР. Също те са били съдружници заедно с редица полски граждани на “Енергийни системи Сухиндол” ЕООД, в момента – собственост на компанията “АГК Балтик” и “АГК Партнърс” с едноличен собственик на капитала, полска гражданка Клаудия Катаржина Гембажевска. Панайотова и съпругът й също имат участие в счетоводна къща “Пълдин” (Пловдив) фирмата “Булком” ООД.

От данните става ясно, че фирмата, отговаряща за надзора, т.е. за проекта, качеството и изпълнението на ремонта на моста е една от най-предпочитаните и лансирани фирми от правителствата на ГЕРБ.

 

Надзорникът и строителят трябва да носят отговорност, след като има обосновано препдоложение, че мостът е бил построен доста непрофесионално и некачествени, което доведе до жертви при рухването му по време наводнението в Царево.

Doc 4 Bivol

Обобщеният сигнал на Емил Пейчев до Европейската прокуратура, кабинета "Денков - Габриел" 
и до главния прокурор Борислав Сарафов е от днес, 11 септември 2023 г.

Общинският съветник е подавал десетки сигнали за обектите, довели до наводнението, включително за незаконни строежи в дерета, продадени от Община Царево на търг при съмнителни обстоятелства. 

Кой предизвика наводненията? 

 Един от такива имоти е продаден за изграждане на станция за сепарирани отпадъци. 

Един от сигналите на Емил Пейчев по повод село Кости

“Не е тайна, че този обект е на приближения до ГЕРБ човек Ангел Цигуларов”, казва общинарят кой конкретно е сред виновните за спорните строежи в дерета: 

“Реално той е най-верният човек (на ГЕРБ – б.р.) и е реално, смея да твърдя, е връзката на Царево със София”. 

 

“Спрягат го за кмет в сянка – казва какво и как трябва да се случи в нашата община”,

 

обяснява Пейчев за Цигуларов, който както установихме, е собственик и на замесена в казуса със един от срутените мостове “К Билдинг” ЕООД. 

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Цигуларов е активист на ГЕРБ. “Една от основните му дейности е дърводобив”, казва Пейчев, според когото сечите са сред причините за наводненията в Царево: 

“Той е един от играчите в Странджа, които секат гората”. 

 

Общинският съветник потвърди информацията на “Биволъ”, че рекордните разрешителни за сечи в Странджа са сред основните причини за бедствието, довело до наводненията, предизвикали жертви в Царево. 

 
Това са сателитни снимки на водосборните хълмове за двете дерета - на р. Черна и 
Искърско дере, където слезе най-много вода, предизвикала потопа в Царево. Ясно се 
вижда, че най-тежките сечи, прояли горите в планината са извършени в годините от 
2020 г. нататък. Те нагледно показват промените в горите през последните 10 г. 

Снимки: Източници на "Биволъ" 

Дерето на снимките (вижте долу) е известно като “дерето на Цигуларов.” То е прехвърлено на фирма свързана със Станчо Стоянов, но минаваща за зависима от Цигуларов – МОВ ЕООД. Същата фирма преди е носила името АИК ООД, и в нея съдружници са били Ангел Цигуларов и Кирил Евтимов – основател на “К Билдинг”. Въпросното дере е било затрупано със земна маса и отпадъци

 


"Дерето на Цигуларов" със строителни отпадъци и тръбите на ВиК, складирани на терена за подмяната на Водния цикъл на Царево.

Това дере е било изцяло затрупано със земна маса и строителни отпадъци, с цел бъдещо застрояване, но след бедствието водата го е изровила.  За това дере също е имало подадени сигнали до компетентните институции. Тръбите, които се виждат на снимкте на са на “ВиК” ЕООД – Царево. Местното Вик има сключен договор за наем на терена, за да си складират тръбите временно по водния цикъл на Царево. Това също е показателно: държавното ВиК си складира тръбите върху едно от затрупаните дерета, което впоследствие води до наводнение при порой.

Всичко става с разрешението и благословията на кмета на Царево – Георги Лапчев, който е “колега” и познайник на Цигуларов по партийната линия в ГЕРБ.  Още едно дере до Пожарната в Царево е затрупано не само със строителни материали, които очевидно се изхвърлят незаконно, но и…каква ирония (!)…с предизборни агитационни материали на ГЕРБ (вижте снимките долу). Там теренът е общински, дерето е засипано със заповед от Общината, след което насипът отгоре е парцелиран, за да бъде разпределен на терени за застрояване! Това може да се каже, че не е само корупция и лудост, с престъпна безотговорност, съчетана с тотална презумпция за безнаказаност над Законите!

    
Управлението на ГЕРБ в Царево изглежда така и то е необезпокоявано
от министрите на "Продължаваме промяната" Затрупването на общинското дере до Пожарната, което в последствие е парцелирано :( снимки: източници на "Биволъ"

Шуробаджанащина или ОПГ?

Цигуларов, е известен като представител на т. нар. “Дървена мафия” около ГЕРБ в Странджа, най-приближения до Кмета Лапчев местен бизнесмен и съсобственик на редица фирми в сектора, включително “АИК” ООД в партньорство с Кирил Евтимов Евтимов, който бе вписан и като първоначален собственик на “К Билдинг” през 2012 г. Той е прехвърлил навремето собствеността на фирмата “К Билдинг” на гореспоменатия Станчо Стоянов, през няколко свои партньори, споделят местни. Стоянов и Цигуларов са кръстници. Станчо е бил полицай, живял е в София и е работил в 7-мо РПУ. После се е върнал в Царево и е започнал бизнес, като човек в ръководството на фирмите на Цигуларов.

Не е ясно защо “продължаваме промяната” и премиерът им Николай Денков продължават да покриват безобразията на ГЕРБ и скандалния им кмет Георги Лапчев, след като корупционната им дейност вече започва да взима животи на граждани.

Посингът на Атанас Русев от “Да запазим Корал” по казуса с бедствието

Можете да видите данните /тук/

Биволъ отделно ще публикува подробно кои са фирмите и какви са мащабите на изсичането на странджанските гори, търговията и износа на дървесината. Предварително е сигурно това, че унищожението на старата гора в Странджа, което не спира, ще доведе до нови и вероятно още по страшни и непредсказуеми последствия!

Вижте повече в интервюто на “Биволъ” кой точно носи отговорност и кои институции са били многократно сигнализирани за нарушенията, довели до бедствието и трагедията в Царево. 

Сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” ще продължи да следи темата и ще продължава да разследва корупционните практики, заради които е съсипана гората в планината, брегът е бетониран, а деретата се засипват и застрояват. Сред примерите потопените Странджа и Южно Черноморие са черно последствие от подобни практики на властови безобразия и корупция.

Колкото повече Корупция, беззаконие и жертви – толкова по-малко Справедливост

Българите свикнаха с тази сбъркана и обърната реалност. Липсата на Справедливост, дерибейщината на Мутрите във и извън властта, проядената от чудовищна корупция Съдебна система, са страшните язви на обществото ни, които нито едно правителство досега не решава, а единствено задълбочава. Което издава и тяхния порочен, общ генезис. Днес всичко за смъртоносния Потоп по Южното Черноморие е в отново в ръцете на Българската прокуратура. Ще проследим дали ОТНОВО трагедията няма да се превърне в поредната смачкана и потулена преписка, прекратена “Без данни за извършено престъпление”, но със загубени човешки животи!

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d