Търговският регистър в България е публичен. И електронен. Идеята е, че всички документи подавани в Регистъра с електронен подпис се виждат от всички потребители, които имат електронен подпис. Това е важно за нормалното функциониране на бизнеса и за предотвратяване на злоупотреби при спорове, кражби на фирми и други казуси, които могат да възникнат, ако документите не са достъпни за проучване от всички заинтересовани лица.

Оказва се обаче, че е елементарно да се скрият документи, като при подаването са пратят в един и същ файл с изричното писмено пълномощно на адвоката, който ги подава. Тъй като пълномощното не е видимо, другите документи, които могат да съдържат ключова информация, също не са видими. Това е така, защото в системата няма изискване видимите и невидимите документи да се подават задължително като отделни файлове. Не е ясно колко пъти е използван този трик и какви последствия са настъпили от липсата на публичност в Регистъра.

Именно от това се е възползвала българската адвокатка на белградския кмет Синиша Мали. Късно вечерта в неделя тя е подала документи, с които цели да го спаси от отстраняване от длъжност заради конфликт на интереси. Документите, подадени от Ана Иванова Панайотова и до момента не са видими на страницата на Търговския регистър (виж тук).

Оказа се елементарно да се скрият документи в Търговския регистър - маркирайте ги като Пълномощно.

Оказа се елементарно да се скрият документи в Търговския регистър – маркирайте ги като Пълномощно.

Биволъ обаче поиска и получи официално становище на Агенцията по вписванията (виж AP-BIVOL-ERMA-ERUL-20152510), в което е описано какви документи са подадени късно през нощта в неделя 25-и октомври. Все още нямаме достъп до тяхното съдържание, но е очевидно, че адв. Панайотова иска да декларира обстоятелства със задна дата от февруари, след като е декларирала съвсем друго нещо през юни. Настояхме пред Агенцията да предостави пълния комплект документи, за да проверим дали в тях няма декларирани неверни обстоятелства или откровени фалшификати.

agencia-vpisvania-zh1

Както разкриха сръбският център за разследваща журналистика KRIK.rs и Биволъ, Синиша Мали е бил представител на две офшорни фирми, които притежават 24 имота на морето в България. Той не е декларирал тези факти, а и неговата позиция е несъвместима с поста. Документите, които в момента са налични в българския Търговски регистър са категорични, че от 2012 Синиша Мали е директор на две офшорни фирми и до февруари 2015 г. се е подписвал от тяхно име.

Премиерът на Сърбия Вучич декларира в отговор на журналистически въпрос, че Мали няма право да заема поста ако се докаже, че той е представител на офшорки. Сръбската Агенцията за борба с корупцията обяви днес, че кметът на Белград не е декларирал, че е управител на чужди фирми, а заема публична длъжност от януари 2013 г.

Вижте актуалните и видими в Регистъра документи с подписите на Синиша Мали от 2012 до 2015 г.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English