Търговският регистър в България е публичен. И електронен. Идеята е, че всички документи подавани в Регистъра с електронен подпис се виждат от всички потребители, които имат електронен подпис. Това е важно за нормалното функциониране на бизнеса и за предотвратяване на злоупотреби при спорове, кражби на фирми и други казуси, които могат да възникнат, ако документите не са достъпни за проучване от всички заинтересовани лица.

Оказва се обаче, че е елементарно да се скрият документи, като при подаването са пратят в един и същ файл с изричното писмено пълномощно на адвоката, който ги подава. Тъй като пълномощното не е видимо, другите документи, които могат да съдържат ключова информация, също не са видими. Това е така, защото в системата няма изискване видимите и невидимите документи да се подават задължително като отделни файлове. Не е ясно колко пъти е използван този трик и какви последствия са настъпили от липсата на публичност в Регистъра.

Именно от това се е възползвала българската адвокатка на белградския кмет Синиша Мали. Късно вечерта в неделя тя е подала документи, с които цели да го спаси от отстраняване от длъжност заради конфликт на интереси. Документите, подадени от Ана Иванова Панайотова и до момента не са видими на страницата на Търговския регистър (виж тук).

Оказа се елементарно да се скрият документи в Търговския регистър - маркирайте ги като Пълномощно.

Оказа се елементарно да се скрият документи в Търговския регистър – маркирайте ги като Пълномощно.

Биволъ обаче поиска и получи официално становище на Агенцията по вписванията (виж AP-BIVOL-ERMA-ERUL-20152510), в което е описано какви документи са подадени късно през нощта в неделя 25-и октомври. Все още нямаме достъп до тяхното съдържание, но е очевидно, че адв. Панайотова иска да декларира обстоятелства със задна дата от февруари, след като е декларирала съвсем друго нещо през юни. Настояхме пред Агенцията да предостави пълния комплект документи, за да проверим дали в тях няма декларирани неверни обстоятелства или откровени фалшификати.

agencia-vpisvania-zh1

Както разкриха сръбският център за разследваща журналистика KRIK.rs и Биволъ, Синиша Мали е бил представител на две офшорни фирми, които притежават 24 имота на морето в България. Той не е декларирал тези факти, а и неговата позиция е несъвместима с поста. Документите, които в момента са налични в българския Търговски регистър са категорични, че от 2012 Синиша Мали е директор на две офшорни фирми и до февруари 2015 г. се е подписвал от тяхно име.

Премиерът на Сърбия Вучич декларира в отговор на журналистически въпрос, че Мали няма право да заема поста ако се докаже, че той е представител на офшорки. Сръбската Агенцията за борба с корупцията обяви днес, че кметът на Белград не е декларирал, че е управител на чужди фирми, а заема публична длъжност от януари 2013 г.

Вижте актуалните и видими в Регистъра документи с подписите на Синиша Мали от 2012 до 2015 г.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English