Димитър Атанасов: Експерт на “Воля”, голям длъжник на НАП и фаворит на ГЕРБ в санирането

Експертът продал фирма с половин милион дългове към бюджета по схемата на Гамишев
Димитър Стоянов

Строителният предприемач и експерт на партия „Воля“ Димитър Атанасов се спасил от половин милион дълг към НАП по схемата на депутата Гамишев – продал фирмата си на “сламен човек”, но не нашенски, а офшорен. Фирмите на Атанасов са прочути с некачествено строителство, но това не му пречи да спечели поръчка за саниране на жилищен блок в община, управлявана от ГЕРБ, установи разследване на Биволъ. За капак обществената поръчка е със съмнения за фалшифицирана документация и е дадена на прокуратурата.

Как талмудски демон спаси фараона Хеопс от НАП 

Към 15 април 2016 година строителната фирма „Хуфу“ ЕООД става собственост на британската фирма “Асмодей Корпорейшън Лимитид”. Хуфу е другото име на египетския фараон Хеопс, погребан в едноименната пирамида, а Асмодей е демон от Талмуда. В старохристиянските поверия Асмодей се появява и като властелин на деветте кръга на Ада. 

Към момента на прехвърлянето на дяловете срещу „Хуфу“ има запори на сметки и възбрана на имущество. Те са по инициатива на НАП и са потвърдени със съдебно решение на Административен съд София от 2014 г. От документите по предварителните обезпечения става ясно, че главният публичен изпълнител на дирекция „Събиране“ в НАП София, Мария Попова, претендира за вземания в размер на 1 404 497 лв. представляващи ДДС и лихви. Магистратите уважават претенции на данъчните в размер на 977 172 лв. От тях главницата възлиза на 549 847 лв., а лихвите към 10 октомври 2013 г. са 427 325 лв. 

“Хуфу” обжалва решението на АС – София във ВАС, където съдът признава приспадане на данъчен кредит. Дългът на “Хуфу” към НАП е намален с 384 000 лв. плюс лихви. Според източници на Биволъ в НАП, към днешна дата държавата си търси от „Хуфу“ над 507 000 лв. Но кой знае защо тази фирма не фигурира в позорния списък на НАП с големите длъжници.

От този списък изскочи фирмата на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев с дълг от близо 200 000 лв. към бюджета. Разследване на Биволъ разкри, че Гамишев е успял да се отскубне от дълга към НАП като продал дяловете си във фирмата на професионален “сламен човек” от Ловеч, на чието име са регистрирани над 50 фирми. Номерът е минал в Агенцията по вписванията защото, както установи вестник “Сега”, има законова вратичка – документ от НАП се изисква само при прехвърляне на цялата фирма, а не при прехвърляне на дружествени дялове, дори те да формират 100% от капитала на фирмата. Развихрилият се скандал в крайна сметка коства поста на Гамишев.

Ситуацията с “Хуфу” e много сходна. До момента на продажбата мажоритарен собственик на „Хуфу“ (чрез„Хуфу Инженеринг“) е Димитър Стоянов Атанасов. А фирмата купувач “Асмодей Корпорейшън Лимитид” по стар български бизнес обичай е собственост на кипърски гражданин. Той се зове Стелянус Стеляну и според британския фирмен регистър е дал името си като собственик на още 56 подобни компании.

Договор за прехвърляне на дружествените дялове на “Хуфу” от “Хуфу Инженеринг” на “Асмодей”

В момента, в който собственик на 100% от дяловете в „Хуфу“ става компания със скрит реален собственик,  Атанасов е заменен като управител от Цветелин Параскевов Пасков. Според последните изменения в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК) при определени условия се допуска управителят на компанията, като физическо лице, да отговаря пред НАП с цялото си имущество. На практика с тази смяна в собствеността и ръководството на „Хуфу“ Атанасов „къса“ връзката с компанията и защитава имуществото си от последващо данъчно преследване.

Биволъ се свърза за коментар с Димитър Атанасов, който обаче не беше словоохотлив. На въпроса колко точно ДДС е дължала „Хуфу“ ЕООД при продажбата на дружествените й дялове на “Асмодей” той отговори „Не знам, не помня, няма с вас какво да си кажа…“

Димитър Атанасов е известен в публичното пространство като експерт на ПП “Воля” в областта на регионалното развитие и туризма. Самият той се представя като доктор на географските науки и преподавател към катедра “Регионално развитие и политики” в Софийски университет.

В практически план Атанасов e нещатен сътрудник на депутата от “Воля” Полина Цанкова-Христова. В публичния регистър на сайта на Народното събрание той е обозначен като специалист по “регионална политика , благоустройство и местно самоуправление”.

Фараони и в санирането

Димитър Атанасов и брат му Константин имат няколко фирми с фараонски имена. Една от тях е „Менкаура“ ЕООД, за която Атанасов претендира, че била подизпълнител на “Хуфу” в скандалния проект за детска градина „Приказен свят“ в Плевен. Новопостроената детска градина е в трагично състояние – отвсякъде се появяват течове и падат плочки, и мазилки – съобщава сайтът plevenzapleven.bg

Кметът на Плевен Георги Спартански дори дава нарочна пресконференция по темата. На събитието градоначалникът припомня, че е отправял в Общинския съвет питания към предишния кмет проф. Димитър Стойков във връзка с нередности още при строежа на детската градина „Приказен свят“. Не само, че изпълнението е било некачествено и се разминава с одобрения проект, а и строежът закъснял с година и девет месеца.

„За съжаление се оказах прав и сега търсим под дърво и камък фирма “Хуфу”, която е известна с множество скандали в цяла България – най-вече с т.нар. малко НДК“ – заявява Спартански.

Кметът говори за имащото лоша слава “Военно НДК”, сграда построена от Министерството на отбраната на мястото на стария Военноисторически музей в София, която в крайна сметка приюти Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура. “Хуфу” ЕООД беше първоначалният строител на обекта, който глътна десетки милиони от бюджета и дълго време стърчеше недовършен.

В Плевен „Хуфу“ е дала 20 годишна гаранция за качеството на строителството на детската градина, но се е покрила вдън земя или ако предпочитате – в деветия кръг на Ада – при Асмодей и данъчните му демони. Но пък подизпълнителят „Менкаура“ се включва успешно в санирането. В Благоевград, община управлявана от ГЕРБ, тя печели поръчка за “Многофамилна жилищна сграда – блок №38” с адрес ж. к. „Ален мак“ на стойност 1 158 757.3 лева (без ДДС).

Първоначално документацията на “Менкаура” е отхвърлена като несъответстваща на критериите за участие в процедурата. Комисията дава срок на фирмата да предяви доказателства за изпълнение на поне два обекта сходни с очакващия саниране жилищен блок. Управителят на „Менкаура“ ЕООД Димитър Атанасов депозира декларация по чл. 51, ал. 1, т. 2 от ЗОП, в която сочи изпълнението на проекти за четири сходни обекта. Сред тях е и „Изграждане на детска градина с четири групи, УПИ II, кв. 112 по плана на гр. Плевен“. В тази декларация Атанасов твърди, че „Менкаура“ ЕООД е била подизпълнител на фирмата „Хуфу“ ЕООД.  

Справка в АОП обаче показва, че договорът за изграждането на детската градина в Плевен не позволява използването на подизпълнители. „Биволъ“ изпрати официално запитване до кмета Спартански, за да изясним дали не е подписан допълнителен анекс, който би легализирал формално участието на „Менкаура“. Оказа се, че такъв няма.

Биволъ се свърза с Димитър Атанасов и зададе въпрос защо в документацията за поръчката за саниране фигурират подвеждащи и неверни данни. Бизнесменът беше лаконичен:

„О… моля ви се, не ме занимавайте с някакви глупости, моля ви се. Не ме занимавайте…“

На интернет страницата на „Менкаура“ ЕООД, наред с детската градина в Плевен, са изброени като нейни и други обекти, изградени от „Хуфу“ ЕООД.  Два от тях – туристически информационен център и еко пътека в гр. Земен бяха обстойно изследвани от Биволъ, поради съмнения за нереално високи стойности на извършените дейности. 

Подобна е ситуацията и със санирането в Благоевград. Според експерти, до които Биволъ се допита, цените платени за дейностите на „Менкаура“ ЕООД по санирането в Благоевград са с около 35% по-скъпи от средните за пазара – класическа технология за източване на бюджетни пари от приближени до властта фирми.

Но докато доказването на завишените цени е сложно и бавно занятие за контролните органи, данните за фалшифицирана документация при обществената поръчка в Благоевград са съвсем конкретни. От неправителствената организация “Антикорупционен фонд” вече сезираха за този случай Прокуратурата и АДФИ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: Russian

Вижте също / Read Also

%d