Асен Йорданов: Младен Георгиев вкара Бойко в капан

Екип на Биволъ

assen-leipzig

Октомври 2010 г.: Асен Йорданов получава наградата Leipzig Media Award (“Европейски Пулицър”)  в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер

ДОН “Буда” е фалшифицирано, твърди вербовчикът на Бойко Борисов в ЦСБОП Младен Георгиев в обширно интервю на четири страници във в. “Преса”. Според настоящият главен секретар в ДАНС били верни само първата и последната страница в досието на Бойко Борисов. Георгиев твърди още, че Борисов им е бил интересен като бивш офицер от МВР, а не като представител на криминалния свят. За коментар на интервюто поканихме Асен Йорданов от сайта “Биволъ”, които публикуваха ДОН “Буда”.

– Как ще коментирате твърденията в „Преса” на Младен Георгиев – вербовчикът на Бойко Борисов за информатор в ЦСБОП, че ДОН „Буда” е фалшифицирано, г-н Йорданов?

– Това твърдение на Младен Георгиев е най-голямото недомислие, което им хрумна след повече от една седмица мълчание! С това изявление влизат в голям капан. Защото от тук нататък само едно нещо би могло да се случи – пълно разсекретяване на архива на БОП, включително всички папки и преписки по случая „Буда”, пред комисия, която да включва и независими експерти. Ние сме направили проверки по нашите документи, те имат много точни реквизити за достоверност, има ясни входящи номера от ЦСБОП. Може да се разсекрети какво има по тези входящи номера и какво е подписвал Младен Георгиев.

В интервюто за „Преса” Младен Георгиев е много неубедителен – твърди, че не си спомнял, не бил много сигурен…, но не отрича подписа си. Дори на последната страница. А щом има подпис на последната страница, значи има и предходни страници. Дайте да видим какви са те!

Нека да не забравяме и, че подписът на Спас Спасов, който стои на първата страница на ДОН-а, е автентичен. Ние сме проверили това със специална експертиза.

Има нещо друго интерсно, което не знам как ще коментира Младен Георгиев: съществуват ръкописни реквизити на документи. Т.е. има ръкописно изписване на името Буда, на дати, на името Бойко Методиев Борисов. Според нас, тук става въпрос за един и същ почерк. Затова смятам за непрофесионално един главен секретар на ДАНС да заявява: „Аз ще се подложа на детектор на лъжата”. А тук става дума за точни документни реквизити, които могат и трябва да бъдат подложени на експертиза. Това ще стане, след като бъде разсекретен целия архив на БОП. Защото не може след една седмица мълчание той неубедително да отрича. Да говори уж за някакво фалшифициране, а в същото време знаем каква е съдбата на Младен Георгиев и неговите много тесни обвързаности именно с човека, който е бил обект на това дело – Бойко Борисов. Думите на Георгиев водят до пълно разсекретяване на архива на БОП, за да се види унищожавано ли е нещо или не. Там ли е всичко по преписките „Буда” или има документи, чиито входящи номера липсват? Ако се окаже, че документите липсват в архива на БОП, за всички ще е ясно защо.

Искам да навържем това изявление на Младен Георгиев с едно друго изявление на Яне Янев. Яне казва буквално: „За първи път чух за папката „Буда” от бившия вътрешен министър Румен Петков в неговия кабинет. Тогава Румен Петков ми каза: „Ето тук имам една папка „Буда”, която е доста проскубана. Искаш ли да видиш за какво става въпрос?” Но не става ясно в крайна сметка защо Румен Петков не е дал на Янев тази папка. И се питам: Излъгал ли е Яне Янев, че през 2006 г. тази папка е била проскубана. А ако е била проскубана – от кого е била проскубана и защо?

– След политически натиск ли е дал интервю за “Преса” Младен Георгиев?

– Е, то е повече от ясно! Вижда се как Младен Георгиев се опитва да излезе от положението. С това интервю той влезе в един омагьосан кръг, от който няма друг ход, освен разсекретяване на арихива на БОП-а, което трябва да стане не само под наблюдение на хората от изпълнителната власт или подчинените на Бойко Борисов, а на независими експерти. Сега на ход е парламентът, обществените институции.

– Смятате ли, че това е вероятно да стане? От интервюто на Младен Георгиев разбираме, че се цели друго – хората да се усъмнят в автентичността на документите по ДОН „Буда” и случаят да бъде приключен.

– Да, това е целта. Но думите на Младен Георгиев са голословни, а и той е силно зависим от властта. Трябва да се правят изводи по документи.

Но искам да кажа и друго – има и други документи, които ако се разсекрети архивът на БОП-а – няма да кажем кои са, за да не бъдат унищожени – ще се види по реквизитите, по входящите номера, отговарят ли на истината или не.

Това, което каза днес Младен Георгиев,ни говори и друго – че са решили да предприемат стратегията да не разсекретяват преписката „Буда”, да не вадят документите наяве. Независимо дали става дума за ДОН, за вербовка или друго. Рано или късно обаче ще се свиди какво има и какво няма. Допускам и нищо да няма, всичко да е унищожено.

– Има ли сили в парламента, които ще съдействат за разсекретяването на документите по „Буда”? В момента БСП като че ли имат по-голяма изгода да не се месят, да действат по старата поговорка да не ритат падналия и да оставят кораба на ГЕРБ да си потъне сам.

– Основният извод от излизането на дълго прикриваната истина за агент Буда е прост – Бойко Борисов е част от сегашното статукво. Той е поставен начело на държавата, за да продължи колосалните престъпления, които са вършени до момента, за да ги прикрие или узакони. Има сериозни интереси този човек да продължи да стои на власт. Затова няма никаква санкция спрямо престъпления на предишните управляващи – и БСП, и ДПС, и жълти, и сини… Бойко Борисов продължава всички криминални злоупотреби с обществено имущество, каквито са вършени по време на Тройната коалиция.

– Как ще коментирате твърденията, че документите за „Буда” са ви пратени анонимно от БСП?

– Това са клевети. „Биволъ” най-малко може да бъде свързан с БСП. Напротив. Разкривали сме престъпления и на червени активисти, на хора, свързани с БСП, с Тройната коалиция, с всички политически сили. Ние не сме удобни нито на БСП, нито на ГЕРБ, защото ГЕРБ продължава престъпното статуквото на БСП – заменките със земи, разпродажбата на национално богатство, посегателството върху национални паркове и защитени зони… „Дюни гейт” е кристално доказателство как интересите се припокриват. Далаверата „Корал” е осъществена от активисти на БСП и на ГЕРБ – единият в лицето на червения кмет на Царево Петко Арнаудов и другият – Димитър Николов – член на изпълнителната комисия на ГЕРБ, който по време на злоупотребата е бил пък общински координатор на СДС в Бургас.

– Как ще коментирате поведението на медиите към „Буда гейт” – по отношение на Бойко Борисов и по отношение на вас, „Биволъ”?

– То няма медии в България! Всички са клакьорски оръдия на правителствената пропаганда. Как да коментирам 2 часа упражнения в предаването на Григорови по БНТ, в което се изреждат всякакви бивши и настоящи ченгета в защита на Бойко Борисов. И никой да не потърси „Биволъ” за коментар! Всички коментират главно въпроса защо „Биволъ” са извадили тези документи, без да се обсъждат изводите от тях. Нито една медия не е тръгнала да провери има ли още документи или няма. Коя е поискала разсекретяването на архивите на БОП? Ето, ние го искаме, ще го направим официално, ако трябва. Ще пуснем и официални сигнали до европейските институции, за да има международен натиск да се извади този архив. Обществото е длъжно да знае каква е истината.

Става същото, като с Мишо Бирата. Използва се същият пропаганден метод – и на калъп да те хванат, отричаш до последно. Истината за Мишо Бирата остана дълбоко скрита – и той почина, и жена му също. Бойко Борисов каза: „Ами аз съм се обадил там, ама то не е имало последствия”. Ами като не е имало последствия, защо никой не вади протокола от проверката на митниците, Ваньо Танов защо отказа да даде протокола от проверката на фабриката на Мишо Бирата?! И кой продължава да се рови в това – „Биволъ”. Ние сме завели дело срещу Агенция „Митници”, защото отказват да ни дадат протокола за Мишо Бирата.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d