Моделът за източване на публични ресурси, чрез банки – гнили ябълки е "ракът" на България

#КОЙ си отиде и остави 280 млн. дългове. Минимум.

Надзорът в БНБ продължава да се прави на ударен за свързаните експозиции към банки "гнили ябълки"

Изминаха две години от краха на КТБ, предшестван от конфликт между банкера Цветан Василев и депутата-следовател-бивш-шеф-на-данс-медиен-магнат Делян Пеевски.  В продължение на години отборът оперираше с лъвския пай от държавните пари вложени на депозит в банката, която беше любимка на всяка власт. Така бяха превзети ключови активи като Булгартабак и Виваком. На практика двамата бяха олицетворението на задкулисния властови център в държавата, събрал в едно институционална, медийна и финансова мощ.

Разводът им дойде неочаквано и предизвика сериозен трус в системата, но най-тежките последствия бяха за депозитарите на КТБ, както и за цялото българско общество. В разгара на конфликта, Пеевски премести заемите на свързваните с него фирми от КТБ в ПИБ и в публичната ББР. Впоследствие той изчисти дълговете си към вече бившия партньор и се опита да заличи всякакви следи от общия им бизнес.

В атаката срещу довчерашния си финансов създател Пеевски използва активно и “независимата”  прокуратура. Банката поиска помощ от държавата, но вместо нея получи остри действия от БНБ и прокуратурата, които сякаш “паднаха от Марс” и изведнъж откриха редица неедности. Дори и за неприятелите на КТБ и Василев стана ясно, че се разиграва нов задкулисен сценарий с главно действащо лице депутатът от ДПС.

Резултатът от фронталния залп бе, че КТБ скоропостижно фалира, а заедно с нея изгоряха парите на клиентите й. Няколко дни по-късно ПИБ също поиска помощ от държавата, но без рестрикции я получи. Сметката за КТБ беше платена от всички данъкоплатци чрез заем. А моделът #КОЙ продължи да съществува като паразит, прехвърлил се от един донор на друг. Причините за разрива между Цветан Василев и неговият фаворит Делян Пеевски могат да бъдат тема на отделен материал и анализ.

Тези дни се навършват и 5 години откакто Биволъ публикува грамата на американския посланик Джон Байърли за българската банкова система, в която се изброяват банките “гнили ябълки”, които перат пари от престъпна дейност, раздават необезпечени кредити на свързани лица, генерират корупция и така потенциално ощетяват  нормалните вложители. През 2006 г. като такива банки са определени ПИБ (Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев), КТБ (Цветан Василев), ЦКБ (Иво Каменов и Марин Митев от ТИМ), СИБАНК (Цветелина Бориславова), ДЗИ (Емил Кюлев), Инвестбанк (Петя Славова), Общинска банка (Христо Ковачки) и Интернешънал Асет Банк (Младен Михалев – Маджо). В скоби са дадени тогавашните им собственици. Колко от тях ще оцелеят в течащите стрес-тестове ще стане ясно през юли.

Еманацията

След поредица разкрития за сенчестия бизнес на Пеевски, най-вече свързан с контрабанда на цигари в Близкия изток, разкрита от турските власти, се случиха две последователни и свързани събития: 1. Булгартабак тръгна също към фалит и обяви, че спира износа на цигари за Близкия изток. Затвори фабриката в София и 2. Премиерът Борисов обяви официално, като същи говорител на Пеевски, че колегата му напускал страната.

“Напускането” обаче повече прилича на мащабно преструктуриране. През последните седмици не минава ден без анонс за някакво ново обстоятелство свързано с бизнеса на самия Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева, или компании, които иначе изобщо не са негови. Пряката собственост на Пеевски се концентрира в медийната империя, наследена официално от майка му, в Техномаркет и в дубайски офшорки с неясна дейност. Фирмите от строителния бранш “Водстрой 98” и “Промишлено строителство холдинг” смениха собственика си. По всичко личи, че тези тектонични процеси не са приключили, тъй като контролът на “ПСТ Груп” не е променен. Засега.

Пътят на парите

Какво става обаче с парите? Проучване на Биволъ установи, че дълговете на фирмите свързвани с Пеевски са за около 280 млн. лв. От които поне 230 млн. в ПИБ. И не всички кредити се обслужват.

Шампион по експозиция е ПСТ Груп със 130 млн. лв. От тях 71 млн. са от поемане на дълг за 103 млн. лв. чрез мистериозна цесия. Въпреки тези внушителни суми, на фирмата е отпусната и нова кредитна линия от 55 млн. лв. Има и банкова гаранция за 21,5 млн. лв. Всичко това говори, че ако в близките месеци ПСТ Груп не получи голяма обществена поръчка, нещата отиват в стената. Заедно с банката кредитор – ПИБ.

Сиболе Сървисис Инкорпорейтид, която беше мажоритарен собственик на Техноекспортстрой, има активни кредити за 70 млн. лв, от които са усвоени 29 млн. Експозицията на фирмата към ПИБ е 22,5 млн. лв. и е тотална щета.

Техноекспортстрой от своя страна има скромните 3 млн. лв. експозиция, но и тази фирма е спряла да ги обслужва и кредитите се водят чиста загуба.

Промишлено строителство – холдинг е усвоил кредити за 31 млн. лв. Остават да изплати 16,4 млн. лв.

Водстрой 98 има усвоени 65 млн. лв. и остават да изплати 30,7 млн. лв. Има и банкова гаранция за 55,5 млн. лв. Тези кредити са към ББР.

Други свързани с Пеевски дружества са покрили дългове към КТБ с пакетна цесия в ПИБ. Както писа още през ноември 2014 г. финансовият журналист Мирослав Иванов, това са Табак Маркет, собственик на Lafka (34 млн. лв.), Дрослиан България (16,8 млн. лв) и Вили Вист (10,4 млн. лв.). 

Хермес Солар, която построи сарая на Доган в Росенец има експозиция от 18 млн. лв. преместена от КТБ в ПИБ с директно плащане от страна на втората. Няма данни да се връща каквото и да е по този кредит.

Престъпления и корупция, без престъпници и корумпирани

Така общата сума, която “отиващият си в чужбина” остави като дълг е близо 280 милиона лева, от които 250 са в “гнилата ябълка” ПИБ. И това е по-скоро долната граница, тъй като не са известни кредитите на дружествата около Булгартабак-Холдинг. Те тепърва ще бъдат осветлени.

Факт е, че голяма част от тези кредити вече се водят лоши или под наблюдение. Това обаче не притеснява особено банковия надзор в БНБ. Познато поведение на централния държавен орган, довело до неедин фатален банков крах в годините на прехода. “Народната банка” се доказа, като достоен наследник на “народната република”. Дали в централната банка виждат свързаност зад тези компании-длъжници? Дали виждат кредитиране на свързани лица, което е забранено по закон когато надвишава 20% от капитала на финансовата институция?

Ако трябва да се даде все пак категоричен отговор, той е по-скоро “Не”. Да, надзорниците могат да претендират, че името на Пеевски не се среща никъде сред собствениците и управителите на гореизброените фирми. Но нима името на Цветан Василев грееше в десетките SPV, към които отплуваха парите на вложителите в КТБ, и за които той днес признава официално?

Към днешна дата “политиката на щрауса” не се е променила нито на йота. БНБ следва твърдо позорната линия на поведение, позната от времето на Иван Искров и декларациите за прозрачност, принципност и строго прилагане на законите и правилата, които си останаха просто такива. Нито предишното, нито новото ръководство на БНБ реагираха адекватно на подробно документираната информация от Биволъ за близо 1,2 млрд. лева дадени от ПИБ на някакъв кипърски социално слаб на име Георгиус Георгиу. Огромна експозиция към ПИБ от 300 милиона има да връща Ковачки – кум на банкера Ивайло Мутафчиев. Познайте кога? Та едни 250 милиона от Пеевски ли ще притеснят иначе всевиждащия надзор?

Официалните сигнали на медията ни до централната банка, подкрепени с неопровержими доказателства и документи, до момента са съзнателно пренебрегнати. Интересно е какво би трябвало да се случи с институция, която нарочно пренебрегва основателни сигнали за крупни престъпления и дали тази институция не би трябвало да се третира като съучастник!?

По същия сценарий – затваряйки очи за масивно свързано кредитиране, беше оставена да загнива с години и накрая да капне КТБ. Но в мирогледа на управляващата България клика светът е голям, а кредити дават отвсякъде. Но не с техните пари и нали няма да ги връщат те?

Коментар на Биволъ от 2011 г.

“..Притеснително е, че вместо да ограничава лошите практики и да се бори с престъпността с бели якички, българската държава налива обществен ресурс в някои от „наблюдаваните“ банки и толерира беззакония.”

Пророчески и още по-актуален днес.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d