Руският КоммерсантЪ:

Ирина Бокова: комунистическо минало, подкрепа от Путин и скандали в ЮНЕСКО

МВнР брани Бокова и отрича за скандалите в духа на "ТАСС е упълномощена да заяви"
Екип на Биволъ

Авторитетният руски делови вестник Коммерсантъ публикува в седмичното си политическо приложение “Власт” (35/2016) статия за кандидатурата на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ЮНЕСКО. Това е водещата тема на седмицата и снимка на Бокова украсява корицата на приложението.

bokova-kommersant-full

Още в заглавието (В Генсеки) се прави алюзия с комунистическите партийни постове – Генсек е съкращението използвано за генералния секретар на ЦК на КПСС. За да няма никакво съмнение подзаглавието на онлайн версията изтъква, че Бокова е дъщеря на член на ЦК на Българската комунистическа партия.

Статията подписана от Николай Марченко припомня, че Бокова е родена в семейството на Георги Боков, един от идеолозите на комунистическия режим на Тодор Живков и главен редактор на официалния печатен орган на партията “Работническо дело” (виж тук негова прослава на Сталин б. ред.). Отделено е съществено място на дебата, който нейната кандидатура предизвика в България между носталгиците по комунистическото минало мутирали в “лява интелигенция” и либералния прозападен фланг, който намира за скандално издигането на кандидатурата на “дъщерята на Гьобелс”, според сравнението на писателя Илия Троянов.

Кандидат на Кремъл

Коммерсантъ акцентира върху факта, че по време на изслушванията в ООН Бокова остави без отговор въпроса за окупацията на Крим и така се позиционира безапелационно като “кандидата на Кремъл”. Припомня се и как тя в качеството си на шеф на ЮНЕСКО се притече първа на помощ след апела на Путин за реставрацията на Палмира, освободена от силите на Башар Асад. Бившият български посланик в Москва Илиян Василев е цитиран да казва, че Бокова е единственият западен лидер, който без никакви колебания е отишъл на парада в Москва за честванията на 9-и май.

Външно вади “опорни точки” за скандалите с Бокова в ЮНЕСКО разкрити от Биволъ

Значително място в статията е отделено на скандала с назначението на Ана Флорес-Томпсън, който разтресе втория мандат на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. Коммерсантъ цитира Daily Mail и разследванията на Биволъ, базирани на вътрешни документи от международната организация (виж тук, туктук и тук). Според тях назначението на Флорес-Томпсън е белязано от тежки нарушения на устава, подправяне на критериите за поста и деклариране на фалшива диплома.

Флорес-Томпсън се издига с протекциите на Бокова, заемайки последователно невралгични постове като шеф на „Човешки ресурси“ и впоследствие зам.-директор по „Страгеческото планиране“, което и дава огромна власт над ключови ресурси на организацията. След разследване на вътрешната одитна служба на организацията тя е отстранена, но Бокова се опитва да скрие разследващия доклад, показаха документите, които Биволъ публикува. Накрая Флорес-Томпсън е преместена на друг важен пост в ЮНЕСКО, като запазва и високата си заплата.

bivol-mvnr-bokova

От българското Министерство на външните работи са формулирали опровержения на фактите, изнесени в разследванията на Биволъ и потвърдени от Daily Mail и други авторитетни западни издания, които се позовават на свои дипломатически източници. Биволъ поиска от руските колеги пълния текст на отговора, изпратен от ведомството на Даниел Митов до Коммерсантъ и го публикува по-долу едно към едно.

Очевидно е, че отговорите са изготвени в духа на “опорните точки” на идеологическия отдел на ЦК на БКП и следват гьобелсовия принцип “колкото е по-голяма една лъжа, толкова по-лесно минава”. Текстът е издържан в стила на комюнике от епохата “ТАСС е упълномощена да заяви”. В това няма нищо странно, защото екипът в МВнР, който работи за кандидатурата на Бокова е съставен почти изключително от бивши агенти и служители на Държавна Сигурност.

“Активът” с промоцията на Бокова за “генсек” без съмнение ще се запише и в биографията на министър Даниел Митов. “Опорните точки”, с които министърът се е ангажирал като шеф на институцията, го позиционират в лагера на хората, с които в предишен етап от биографията си той имаше ценностен конфликт. Коммерсантъ все пак намеква, че Митов неохотно подкрепя Бокова въпреки изричното настояване на премиера Борисов.

Отговори на МВнР на въпросите на Коммерсантъ

1. Какви инициативи предприема МВнР за да окаже подкрепа на г-жа Ирина Бокова за кампанията й за поста генерален секретар на ООН?

Непосредствено след издигането на кандидатурата,  МВнР разработи План за действие и Концепция за изборната кампания на българския кандидат, които бяха одобрени от министъра на външните работи на Република България.

Създадена бе група за координация на работата по българската кандидатура, в чийто състав бяха включени генералните директори на МВнР, директорите на водещи дирекции, както и служители от МВнР. 

Към настоящия момент кампанията по българската кандидатурата за Генерален секретар на ООН включва дейности в следните направления:

Осигуряване на координация, информационно-аналитична и логистична подкрепа.  МВнР и Постоянното представителство на Р България  към ООН в Ню Йорк организираха няколко важни  посещения на г-жа Бокова в качеството й на кандидат за ГС на ООН.   Осъществени бяха нейни визити в Ню Йорк – участието й в неформалните изслушвания на кандидатите за високия пост в Общото събрание на ООН (12.04.2106 г.) и в организирания от Председателя на ОС на ООН, в сътрудничество с медийна група “Ал Джазира” публичен дебат (12.07.2016 г.).

Организирани бяха нейни срещи с представители на редица държави членки, в т.ч.  с членовете на Съвета за сигурност, постоянните представители на държавите-членки на ЕС, ИЕРГ, Африканската регионална, Г-77, Организацията на франкофонските държави. В момента се работи и по организирането и провеждането на  двустранни посещения. 

Връчени бяха ноти с молба за подкрепа на кандидатурата на г-жа Бокова на всички страни-членки на ООН. Изпратени бяха официални писма с искане за подкрепа за българската кандидатура от Президента г-н Росен Плевнелиев и Министър-председателя г-н Бойко Борисов до държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ООН с акцент върху членките на Съвета за сигурност и ИЕРГ.

Бяха разработени официална уеб-страница на българския кандидат и профили на г-жа Бокова в социалните мрежи /фейсбукtwitter/,  в качеството й на кандидат за ГС на ООН. Чрез тях се отразяват всички по-важни въпроси и събития, свързани с кампанията й за поста. 

 2. Как оценявате досегашната дейност на г-жа Бокова като генерален секретар на ЮНЕСКО? 

Г-жа Бокова има впечатляваща реформаторска дейност на фона на намаляването с 22 процент на бюджета на ЮНЕСКО и дейността й начело на организацията е изключително успешна. Никой в системата на ООН не се е изправял пред подобни предизвикателства и тя се справя успешно с извеждането на Организацията от финансовата криза.

Положителната оценка за работата на г-жа Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО и доверието, с което тя се ползва сред държавите членки на Организацията, доведоха до преизбирането й за генерален директор през 2013 година. Признание за управленските й умения е и фактът, че тя беше определена от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да оглави Комитета за мениджмънт на организациите в системата на ООН.

По време и на двата си мандата начело на ЮНЕСКО  г-жа Бокова  издига значимостта на борбата и превенцията срещу войнстващия екстремизъм чрез образованието и опазването на културното наследство. Тя мобилизира международната общност в борбата срещу културното прочистване на наследството от екстремистките групи в Мали, Сирия, Ирак и на други места по света.  Като генерален директор на ЮНЕСКО г-жа Бокова допринася значително в борбата срещу финансирането на тероризма чрез превенцията на незаконния трафик на културни обекти.

Ирина Бокова превърна диалога между културите, толерантността и междукултурното сътрудничество в свое основно средство за действие. Като ръководител на Организацията тя се бори с расизма и антисемитизма и насърчава запазването на паметта за Холокоста. Тя е първият генерален директор на ЮНЕСКО, назначил специален пратеник за образованието за Холокоста. Нейната дейност в подкрепа на борбата с антисемитизма й спечели високата оценка на лидерите на еврейските организации в Америка и на председателя на израелския Кнесет.  Г-жа Бокова е и първият лидер от системата на ООН, който получи световно известната „Специална награда на Центъра „Симон Визентал“ в Конгреса на САЩ във Вашингтон на 18 ноември 2015 година.

Ирина Бокова неуморно защитава правата на човека и човешкото достойнство. И не е случаен фактът, че холандският клон на Амнести Интернешънъл я обяви за един от двамата най-искрено вдъхващи доверие защитници на правата на човека сред всички кандидати за генерален секретар на ООН. Тя е превърнала в свой приоритет отстояването на свободата на словото и безопаснотта на журналистите.

Освен това г-жа Бокова е решителен защитник на равнопоставеността на половете и на овластяването на жените. Тя инициира многобройни програми за образованието на момичетата, ограмотяването на жените и включването на жените във всички сфери от живота. За тази си дейност  е получила много награди и отличия, включително „Световната награда за лидерство сред жените“ през 2016 г. (2016 Global Women’s Leadership award).

За цялостната си дейност г-жа Бокова е получила 19 държавни отличия, сред които орден „Командир на почетния легион“ на Френската република, орден „Стара планина  с лента“  на Република България, орден „Командир на почетния легион“ на Мали, орден „Хилал-е Пакистан“ на ИР Пакистан, орден за заслуги към дипломатическата дейност „Медал Гуангхуа“ на Република Корея.

3. Има ли информация за проверки или разследвания относно евентуални нарушения с риск от импийчмънт за генералния директор (от 2009 година насам) при кадровата и бюджетната политика на ЮНЕСКО, за които да бъде уведомявано представителството на България в ООН или МВнР от Изпълнителния борд? 

Никога не е имало повод за започване на подобна процедура срещу генералния директор на ЮНЕСКО, поради което и подобна информация не е постъпвала. Г-жа Ирина Бокова в качеството си на генерален директор на ЮНЕСКО винаги е действала в съответствие с установените правила и норми на Организацията. Всяка година ЮНЕСКО получава задоволителни доклади за състоянието на бюджета на Организацията, изготвени от външни одитори, които след това се предоставят на Изпълнителния съвет и са публично достъпни.

Под нейно ръководство вътрешната система за одит беше засилена с цел да се отговори на най-високите професионални стандарти, което е признато от членовете на Изпълнителния съвет. Много наблюдатели на дейността на Организацията също са изразявали положителното си отношение към лидерските и управленските умения на г-жа Бокова, включително във връзка с успехите й в реформирането на тази институция.

4. Запознато ли е МВнР с докладите като RAM2011 и RAM2016 на Правителството на Обединеното кралство, в които работата на ЮНЕСКО е обявена за “неефективна” от финансовата гледна точка, а лично генералният директор е обявена за “най-слабия мениджър” в системата на ООН?

Досега два доклада на Департамента  за международно развитие са публикувани на неговия уеб сайт през 2011 г. и през 2013 г. и са достъпни. Доклад за 2016 г. не е публикуван до този момент.  В никой от публикуваните доклади не се използват такива квалификация  за генералния директор.

В доклада от 2011 г. ясно е заявено, че „нов управляващ екип вече поставя правилните насоки (за развитие). През изминалите месеци има явни доказателства за намаляване на разходите и подобряване на ефективността“. В допълнение към това заключение в публикувания от Великобритания през 2013 г. доклад за оценка на дейността се отбелязва, че „се направени подобрения в планирането на дейността, бюджета, политиката в областта на човешките ресурси, прозрачността и контрола върху разходите, което е засилило ефективността на Организацията“. (стр. 163) Същият доклад дава положителна оценка на напредъка в стратегическото управление и постигането на резултати и го определя като един от най-значимите положителни развития (стр. 53).

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: