Комисията “Златанов”: Областният на Бургас Павел Маринов не е декларирал офшорки и е нарушил закона, но няма конфликт на интереси

by Екип на Биволъ

Павел Маринов и Пламен Орешарски

Печално известна с “тефтерчето Златанов”, Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси продължава да тълкува по най-циничен начин закона, за да “удари” или да оневини когото трябва.

Това доказва черно на бяло решението по случая с офшорките на областния управител на Бургас Павел Маринов. Комисията беше сезирана от Биволъ след разкритията за две офшорни фирми, в които Маринов е управител и до момента без да го декларира.

КПУКИ решава да прекрати производството, поради липса на данни за нарушение на разпоредбите на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В решението обаче са установени няколко закононарушения.

“Действително в посочените декларации, П. М. не е посочил свързаността си с **** и ****.” – пише в заключението на КПУКИ.

От тази констатация следват най-малко три неща: КПУКИ трябва да наложи на Маринов глоба за невярна декларация, той трябва незабавно да бъде отстранен от поста от Министерски съвет, а Прокуратурата трябва да му повдигне обвинение за документ с невярно съдържание. Така е по закон, но не и когато той се тълкува “с тефтерче в ръка”.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Първо, не е постановена никаква санкция за неверните данни. Дори Сергей Станишев отнесе глоба от КПУКИ и то само за забавена декларация за конфликт на интереси, а не за  установена невярна декларация. За Маринов обаче последствия нямя.

За да не “ударят” Маринов, членовете на Комисията Катя Станева, Николай Николо и Паскал Бояджийски, подписали решението, правят изключително цинично тълкуване на ЗПУКИ. Въпреки констатираните нарушения, Комисията приема, че няма данни частният интерес на Маринов да е повлиял на безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба, тъй като в сигнала нямало твърдения за получена облага от офшорките.

От написаното се разбира, че КПУКИ въобще не си е направило труда да провери доходите на Маринов, за да се установи дали офшорките са му донесли облаги.

Облага или не, член 19а, ал. 3 от Закона за администрацията е категоричен: има несъвместимост на офшоркаджията Маринов със заемания държавен пост. Комисията не може да подмине тази норма, но я усуква така, че да си измие ръцете:

“Нарушението на забраната, установена в чл. 5 от ЗПУКИ във вр. с чл. 19я, ал. 3 от ЗА за несъвместимост не води автоматично до наличие на конфликт на интереси по чл. 2 от ЗПУКИ –  заключава Комисията.

Фактически КПУКИ признава нарушението по смисъла на Закона за администрацията. Маринов, който е едновременно в управата на офшорките и областен управител трябва да бъде незабавно отстранен от премиера, който го е назначил. Още повече след декларацията на Орешарски, че носи отговорност за областните управители (Панорама БНТ, Петък 13 2013 г.)

Членовете на Комисията са се постарали да си измият ръцете и по третия пункт – невярната декларация на Маринов. Точно за такава невярна декларация Христо Бисеров получи обвинение от Прокуратурата.

В решението е записано, че “подаването на декларация с невярно съдържание е инкриминирано с Наказателния кодекс”. Веднага обаче КПУКИ се застрахова с формулировката, че “Проверка, относно истинността на декларираните обстоятелства е извън компетентността на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.”

И нито дума за изпращане на преписката в Прокуратурата, каквото задължение има всяка държавна институция, която установи закононарушение.

Разследването на Биволъ по случая с офшорките на Маринов установи и други скандални данни за документни престъпления. Като пълномощник на офшорката “Интерлог-Великобритания”, Маринов е подписвал документи за пред българските власти през 2013 г. без да декларира, че фирмата е заличена още през 2010 г.  

Освен това Маринов се оказа съдружник с главния конструктор на руските космически войски Сергей Боев, с когото въртят завод на фирма от руския военно-промишлен комплекс. От този факт би трябвало да се заинтересува ДАНС, но и нашите партньори от НАТО. Още повече, че като наместник на държавата Маринов участва в кризисни щабове и трябва да има достъп до евакуационни и военновременни планове, които се явяват класифицирана информация.

 {gallery}kpuki-marinov{/gallery}

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also