Убийствен удар 2:

Пентагонът наел съмнителни фирми за сирийските оръжейни доставки

Министър Лукарски се афиширал с бившия обвиняем за подкупи търговец на оръжие Марк Моралес
Екип на Биволъ

От Иван Ангеловски, Лоурънс Марзук и Роберто Капочели

Плащане на т.нар. комисионни на посредници, включително във вид на бронирани коли, е един от начините за спечелване на доходоносни сделки с оръжия. Самият той го бил правил, хвали се търговецът на оръжие Марк Моралес.

Казва, че просто трябва да си по-умен от правителството.

За негово голямо съжаление в този момент той разговаря с информатор на ФБР.

Днес американската фирма на Моралес – Global Ordnance (Глобална артилерия) – е един от най-важните играчи в усилията на Пентагона да въоръжи сирийските бунтовници, които се борят с Ислямска държава (ISIS) в Ирак и Сирия. Той и други 13 американски предприемачи трябва да доставят съветски тип оръжия и боеприпаси за 20 милиарда щатски долара до 2022 г.

Оръжията се придобиват предимно от държавни фирми на Балканите и Източна Европа и често са договаряни по време на вечери и питиета в ресторантите и баровете на Белград, Прага, Будапеща и Букурещ.

Но, Моралес не е единственият подизпълнител на Пентагона със съмнително минало. Според разследване от Балканската мрежа за журналистически разледвания (BIRN) и Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), високопоставени служители на три други фирми – Vose Technical Services (Возе технически услуги), Purple Shovel (Виолетова лопата) и Regulus Global (Ригалъс глобал) – са били осъждани за измама заради предоставяне на опасни боеприпаси, причинили смъртта на инструктор и съответно обвинени в подкуп. Фирмите са били подбрани, проверени и договорени чрез два канала: Picatinny Arsenal (Пикатини Арсенал), оръжейна база в Ню Джърси, и Командването за специални операции на Пентагона (SOCOM). (Виж: Канал на Пентагона за 2.2 милиарда долара, на английски.)

Повечето от фирмите сключили договори са определени като малък бизнес, собственост на ветерани или ветерани с увреждания, което им дава предимство при договарянето на американски обществени поръчки.

Всички, освен три от тях, са имали малко или никакъв опит преди да си осигурят сделки с Пентагона в размер на няколко милиона долара.

За повечето от тях спечелените договори от програмата за Сирия представляват огромно увеличение на приходите им в сравнение с предишните им сделки с Пентагона.

Според експерти интервюирани от BIRN и OCCRP, тези разкрития повдигат въпроси за проучвателния процес на Пентагона.

„Търговията с оръжие по само себе си е силно корумпирана и силно поддаваща се на корупция,“ казва Джеф Абрамсън, ръководител на базирания във Вашингтон Форум за търговията с оръжие, който е мрежа от експерти наблюдаващи всички аспекти на оръжейния бизнес.
„САЩ разполагат със системи за да предотвратят сделките с подобни сенчести герои, но очевидно те все още се случват,“ казва той. „Желанието да се завърши продажбата и да се изпрати нещо в района може да надделее над последните остатъци от комплексната проверка (due dilligence), която се изисква в такива случаи.“

Тъй като нуждите от въоръжение на Пентагона превишават количеството на доставките, те все повече се задоволяват чрез канали от бившия Съветски съюз, включително Казахстан и Грузия.

Един от подизпълнителите, пожелал да остане анонимен, заяви, че нарастващото търсене е довело до жестока конкуренция, принуждаваща участниците в обществени поръчки да се впускат в истински войни по наддаване за да осигурят оръжието, а това води до „хаотични сделки“.

Плащане на „комисионни“

През 2010 г. Моралес е сред 22-мата високопоставени търговци на оръжие, обвинени, че са се опитали да подкупят министъра на отбраната на Габон за да сключат споразумение за 15 милиона долара. Габонската сделка обаче не е истинска. Всъщност това е ужилване на ФБР, насочено към елиминиране на подкупи на чуждестранни длъжностни лица.

Двама агенти под прикритие се представят за служители на Министерството на отбраната на Габон и обясняват на Моралес и партньора му Джон Грегъри Годзи, че ще надуят цената на сделката с 20 процента и ще я нарекат „комисионна“. Според съдебните досиета, половината от тези пари е трябвало да бъдат дадени на министъра на отбраната, а другата половина ще се раздели между посредниците.

Извадки от транскрипция на разговор между Марк Моралес и агент на ФБР под прикритие. (Кредит: Един Пасович)

„Ако някой ми каже, имам нужда от 20 процента … Аз … (казвам) 20 процента ще ми гарантират ли бизнеса?“ Моралес е записан да обяснява това на агентите в неназован ресторант през 2008 г.. „Никой не иска да нарушава FCPA (Foreign Corrupt Practices Act – Закон за чуждестранните корупционни практики) … но всеки знае, че се случва.“

По време на срещите Моралес описва „творчески“ начини, чрез които в миналото е плащал „комисионни“ на чуждестранни представители за осигуряване на оръжейни сделки – например, представяне на подарък брониран автомобил за египетски посредник като бизнес разход.

„Имам предвид, че това беше автомобил за 100,000 долара. Беше много творчески начин да платим таксата на посредника,“ хвали се Моралес.

След като научава, че е спечелил първия договор за доставка на 30,000 патрона боеприпаси от Габон, Моралес и неговият партньор Годзи превеждат по сметка на агента на ФБР 2705 щатски долара – част от обещаната „комисионна“.

Още двадесет и един дилъри са изловени, че се съгласяват да плащат „комисионни“. Това е най-мащабният по рода си подобен случай.

Трима от тях признават, че са давали подкупи. Но, тук прокурорите предприемат необичайна стъпка, като се отказват от всичките 22 обвинения, след като съдебните заседатели не успяват да стигнат до присъда за седем от ответниците и оневиняват още трима.

Марк Моралес, президент на Global Ordnance, публикува във Фейсбук снимки, показващи срещите му с негови контакти от оръжейната индустрия в ресторанти и барове в Белград, Будапеща и Букурещ.

След като се изплъзва на прокуратурата, Моралес е свободен да възобнови сделките си с оръжие. През 2013 г. основава Global Ordnance и оттогава тя е спечелила договори на SOCOM за доставка на муниции на цена достигаща почти 72 милиона долара. Въоръжението, което включва картечници, патрони за минохвъргачки и други оръжия и боеприпаси от Сърбия и България, вероятно е предназначено за сирийските бунтовници.

Базираната във Флорида фирма работи и с британския военен гигант Chemring (Шемринг), една от двете компании, които са си осигурили най-големия договор на Пентагона за доставка на муниции за Сирия на стойност 750 милиона долара за пет години. Той е подписан през април 2016 г. и се изпълнява чрез Picatinny Arsenal в Ню Джърси.

Моралес и Божидар Лукарски в Министерството на икономиката.

Бележка от редакцията на Биволъ: На една от снимките публикуквани в профила на фирмата Global Ordnance, която е на бившия обвиняем за подкупи Моралес, се вижда кабинета на Министъра в Министерството на икономиката. Божидар Лукарски присъства на връчване на плакет и грамота от Global Ordnance и Chemring за ВМЗ Сопот.

Запитан дали Chemring е имал някакви притеснения да работи с Моралес по сделката, предвид коментарите му записани от ФБР, негов говорител заяви: „Отбранителната индустрия е една от най-силно регулираните в света, особено когато става дума за износ. Поради тази причина всички компании на Chemring Group прилагат строги правила за продажба на стоки и за борба с корупцията, които гарантират, че всички дейности отговарят напълно на цялостното законодателство в тази сфера“.

Моралес отказа да говори с репортерите работещи по това разследване.

Руската хеликоптерна измама

Vose Technical Systems, друг подизпълнител доставял оръжие на Пентагона, е назначил за изпълнителен директор човек, който преди това, през 2008 г., е бил осъден за измама и възпрепятстване на правосъдието на пет години затвор.

Джефри Хауърд Стейтън, по това време служител на Пентагона, е направил така, че правителствен договор за доставка и подмяна на руски хеликоптери за 4,7 милиона долара да бъде даден на компания собственост на негов дългогодишен приятел – Уилям Къртис Чайлдри. Стейтън е одобрил окончателното плащане на компанията, въпреки че тя още не е завършила дейностите. Впоследствие Чайлдри му дава 61000 долара.

Стайтън не е декларирал тези пари и ги е записал като заем взет от приятел за да изплати втората ипотека на къщата си. Присъдата му за измама е отменена през 2011 г..

След освобождаването си от затвора, Стейтън е нает като директор по авиацията на Vose Technical Systems. Впоследствие компанията сключва договори с Пентагона в размер на 15,6 милиона долара.

Фирмата се управлява от Грег Вос, опитен оръжеен търговец, и сестра му Дебора, която е нейн президент. Това означава, че Vose Technical, като бизнес притежаван от жена, отговаря на условията за преференциално третиране по правилата на Пентагона за възлагане на обществени поръчки.

В отговор на репортерски въпроси Грег Вос заяви, че Стейтън работи за дъщерна компания и не участва пряко в договорите със SOCOM. Но, документи показват, че Стейтън е работил за Vose Technical до юни 2016 г., когато е прехвърлен във VTS Aviation, друга компания управлявана от брата и сестрата.

Смъртоносен взрив и връзки с организираната престъпност

Един от най-успешните и противоречиви изпълнители от сирийската програма е базираната във Виржиния Purple Shovel, която има едва 1,9 милиона щатски долара годишни приходи, преди да
си осигури първата голяма сделка с оръжие на стойност 27 милиона долара – през декември 2014 г.. Оттогава стойността на договорите със SOCOM почти се е удвоила.

През декември 2014 г. фирмата сключва договор със SOCOM за предоставяне на обучение и оръжия, включително ракетни гранатомети (RPG) и противотанкови оръжия за сирийски бунтовници.

Purple Shovel наема две други компании, Regulus Global и Skybridge Tactical да помагат с възложените дейности. (Президентът на Regulus Global, Лий Толесън, е сред 22-мата високопоставени оръжейни търговци обвинени в подкупване на чуждестранни длъжностни лица за да осигурят сделката с оръжие в Габон. В последствие обвиненията са оттеглени.)

Като част от договора, Regulus Global прехвърля някои дейности към софийската фирма Alguns Ltd (Алгънс ООД). Собственикът на фирмата, Александър Димитров, е бивш бизнес партньор на лице от българската организирана престъпност – Боян Петракиев с прякор „Барона“.

Скоро след това, предоставените от фирмите боеприпаси предизвикват трагичен случай. През юни 2015 г. смъртоносна експлозия в база за тестване на оръжие в България убива Франсис Норвило, ветеран от американската армия, а други двама са ранени. Вдовицата на Норвило и един от ранените в момента съдят и трите компании в съд във Флорида.

Те твърдят, че фирмите са предоставили за тестване 30-годишни ракетни гранатомети (RPG), въпреки че според съдебните документи същите са били отхвърлени от правителството на САЩ като „дефектни, нестабилни и опасни“ .

По време на процеса, Purple Shovel отрича всякаква отговорност, твърдейки, че експлозията се е случила по време на изстрел за развлечение. Skybridge Tactical заявява, че взривът е настъпил по време на официално обучение и че жертвите трябва да получат компенсация от правителството на САЩ. Regulus Global отхвърля твърденията.

Regulus Global и Skybridge Tactical не отговориха на многобройните искания за коментар.

В изявление за репортерите, Purple Shovel настоява, че е добре квалифицирана за тази работа и е направила всичко за да помогне на семействата на ранените и починалия.

Неоправдана комплексна проверка

(Undue diligence – игра на думи от due diligence, бел. ред.)

САЩ са замесени и в други скандали около закупуването на съветски тип боеприпаси за Ирак и Афганистан.

През 2004 г. и 2005 г. Пентагонът изгубва следите на около 190000 оръжия, които е предоставил на иракските сили за сигурност, според доклад на отдела за отчетност на правителството от 2007 г.. Много от тези оръжия произхождат от Босна и Херцеговина и Сърбия.

А филмът на Холивуд от 2015 г., наречен “War Dogs” („Военни кучета“), разказва истинската история за това как малка фирма от Маями, управлявана от 22-годишен младеж, печели огромни договори за доставки за Пентагона на боеприпаси за операциите в Афганистан.

Тази сделка приключи в съда след като се оказа, че собственикът, Ефрахим Дивероли, е доставял китайски куршуми, като ги е препакетирал в Албания. Китайските боеприпаси са
подложени на санкции от страна на САЩ след смазването на про-демократичните протести от 1989 г. на площад „Тянанмън“.

В резултат на този скандал дейностите по осигуряване на боеприпаси до голяма степен за прехвърлени на Picatinny Arsenal , който се хвали с успехите си на уебсайта си и дори критикува SOCOM за експлозията в България през 2015 г.. Но един от неговите подизпълнители, Chemring, работи с Global Ordnance на Моралес и тази година Picatinny Arsenal е възложил директно два договора на Global Ordnance.

Експерти твърдят, че констатациите на BIRN и OCCRP поставят под съмнение твърденията на Пентагона, че е „поправил поведението си“.

Абрамсън, ръководителят на Форума за търговията с оръжие, каза, че предвид дългата история на корупцията при доставката на оръжия и боеприпаси, Пентагонът трябва да бъде изключително усърден при проверките си.

Източник, занимаващ се с процеса на доставките, сподели пред репортери, че „изглежда, че поуките от „Военни кучета“ не са послужили като предупредителен знак, а вместо това са се оказали нещо като шаблон за действие“.

Chemring, Vose и Purple Shovel отговориха на исканията за коментар по темата, Global Ordnance и друг подизпълнител отказаха да коментират и никой от останалите подизпълнители не отговори.

Говорителят на Пентагона Марк Райт каза, че поизпълнителите се подлагат на „строг процес на проучване“. Това включва проверка на качеството и източниците на оръжие и боеприпаси, за да се избегнат доставки от „неодобрени източници“ като Северна Корея, Иран и Сирия.
Но „грешки са все още са възможни,“ каза той, а процесът на проверка не включва като задължително правило проверка на криминалните досиета на ръководителите на оръжейни компании.

„Те трябва да спазват правилата, като наемат хора, които отговарят на условията,“ каза той.

Тази публикация е част от разследването на BIRN и OCCRP “Убийствен удар 2: Пентагонът купува за сирийските бунтовници “съветско” оръжие за 2,2 милиарда долара

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: