Документи от Панама и Пандора пейпърс нареждат пъзела

Руска връзка излиза в Барселонагейт

Разкрит е финансист от Русия, който бил "черният счетоводител" на Златев и Борисов

Състудент на Валентин Златев и Александър Чаушев от съветския институт МГИМО в Москва е обект на интерес в делото Барселонагейт, според източници на Биволъ и BIRD. Асен Любенов Найденов до момента оставаше под радара на разследващите журналисти, но той е ключова фигура, тъй като е доверено лице и на бившата спътница в живота на Борисов – Цветелина Бориславова. Панамските документи и Документите Пандора, до които Биволъ и BIRD имат достъп, като членове на международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ, разкриват ролята на Найденов в офшорните схеми на бившия шеф на Лукойл Валентин Златев.

След години на шиканиране и тупкане на топката, конфликтът между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов ускори разследването по скандала за пране на пари, гарниран с тайна любовна връзка и дете – Барселонагейт. Той излезе на бял свят от публикация на испанския вестник “Периодико”, според която испанската прокуратура и каталунската полиция са провели разследване за изпирането на над 5 милиона евро, свързано с тогавашния български премиер Бойко Борисов и манекенката Борислава Йовчева. Тази история стана известна след публикуване от Биволъ на тайните записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова в компанията на адвокат Момчил Мондешки, известни като Яневагейт. От разговорите на приближената до ГЕРБ Владимира Янева и няколко медийни изявления на самия Борисов, възникна хипотезата която предполага, че той има сантиментална връзка с младата красавица и дете от нея, което е родено през 2012 г.

От 2013 г. Йовчева води луксозен живот в Барселона, живее в къща за 3 милиона евро и управлява моден бутик на пъпа  на каталунската столица – установяват разследващите в Испания. Те обаче не успяват да установят произхода на тези средства и прехвърлиха официално разследването на българската прокуратура. По същото време къщата в луксознaта част на Барселона и бутикът в центъра на града бяха продадени, а Борислава Йовчева, нейният баща и детето с един родител напуснаха страната.

Миналата седмица по Барселонагейт бяха разпитани самият Бойко Борисов, Валентин Златев и бившата Мис България Ивайла Бакалова. Последната потвърди пред медиите, че познава Йовчева, че е общувала с нея и според нея нейното дете е от Борисов. След разпита на Валентин Златев миналата седмица са обискирани офиси на Асен Найденов и са иззети документи и компютри, съдържащи данни за банкови преводи, потвърдиха източници близки до разследването. Подозренията са, че част от тях са свързани с къщата в Барселона, бутика и луксозната издръжка на семейството в каталунската столица.

 

Банкер на Златев и Борисов

Кариерата на Найденов е плътно свързана със Златев като представител на неговата фирма “Агрохолд”. Той се появява в управата на “Росексимбанк” когато в нейния управителен съвет е също така бъдещият гуверньор на БНБ Иван Искров. Асен Найденов представлява “Агрохолд” и като акционер в “Българо-руска инвестиционна банка”. Бил е определен за ликвидатор на българо-руското дружество по снабдяването на Нефтохим Бургас с руски петрол “Росбулнефт”. Присъствал е в ръководството на стратегически компании, работещи основно с руски капитали, като “Нефтоимпекс” и “Лукойл гарант брокер”. Ключовото  му участие в редица стратегически руски бизнеспроекти ясно свидетелства за степента на доверие и значението на родения в Руската федерация и завършил Държавния университет в Москва финансист. 

Източник: Дакси

Чрез “Агрохолд” Найденов е също така акционер в СИБАНК на Славчо Христов, който я прехвърли преди години за символична сума на Цветелина Бориславова. Тогава се появиха публикации, че Христов е бил подложен на сериозен натиск от изгряващия Главен секретар на МВР Бойко Борисов да се раздели скоропостижно с банката си и да я предаде в правилните ръце. Найденов и Бориславова стават членове на Надзорния съвет на банката през 2002 г., сочи справка от Държавен вестник. Преди него член на Надзорния съвет е друг верен човек на Златев – адвокатът Михаил Любомиров Далаклиев.

Източник: Дакси

Ролята на Бориславова за финансовия и бизнес просперитет на Бойко Борисов е подробно разгледана в т.нар. “Швейцарски доклад” за престъпното минало на Борисов, публикуван първо от Биволъ. В него се появява и името на Асен Найденов като част от структурите на СИБАНК.

“Швейцарският доклад” за криминалното минало на Бойко Борисов – Част I

В по-ново време Асен Найденов присъства като управител или представител на редица офшорни фирми в основните компании на Валентин Златев и неговия баща. От изтеклите документи в Панама и Пандора пейпърс могат да се проследят и офшорки, в които е неоткриваемо името на Асен Найденов, според българския регистър. Именно там бе намерен и неговият международен паспорт, от който ясно се вижда, че родното му място е в Руската федерация.

Паспорт на Асен Найденов в архивите на Пандора пейпърс, по регистрацията на различни офшорни фирми!

Найденов и Златев са състуденти от съветския университет за международни икономически отношения МГИМО. Счита се, че той е люпилня за кадри на руското външно разузнаване СВР. От американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks и публикувани от Биволъ стана ясно, че Валентин Златев е считан от американците за резидент на руските служби у нас и основен финансов гръб за политическата кариера на Бойко Борисов. Близките отношения между двамата са демонстрирани многократно както от Златев, така и от Борисов, а при управлението на ГЕРБ  “Лукойл” се ползваше от политически чадър, за да избягва данъци за милиарди. Още в началото на управлението на Борисов “Лукойл” получи на концесия и пристанището “Росенец”, което доби славата на “руски анклав” в България и Европейския съюз.

Офшорни схеми

Проверка в Търговския регистър показва, че Найденов се явява представител на няколко кипърски фирми свързани с фирмите на Златев и неговия баща – “Тера Уей Холдинг Лимитид” и “Агриуей Холдингс Лимитед”. Там обаче липсва информация за офшорката “Стийнбок Холдингс”, която също се управлява от Найденов. Това се установява от Панамските документи и Документите Пандора, в които има и факсимиле от паспорта на финансиста. Вижда се, че за контакт с Найденов и другите директори има адреси както в Кипър, така и в Дубай

Източник: Панамските документи

 

В България “Стийнбок Холдингз” основава през 2005 г. “Обзор Дивелъпмънт” ЕАД и купува от “Тера Тур Сървисиз” 25 декара терени на първа линия в Обзор за смешната сума от 750 000 лв. или 12 евро на кв.м. След 10 години същите терени са продадени на датска фирма, която построява комплекса “Обзор Бийч Резорт”. Очевидно е, че тук става дума за симулативни сделки на цени 10 пъти по-ниски от пазарните, а офшорната врътка насочва към мащабно пране на пари в недвижими имоти.

Два парични потока към Барселона

Обезпечаването на луксозния живот на Борислава Йовчева и нейното дете в Каталунската столица става през два финансови потока.

  1. Тера Турс – Александър Чаушев – Numin Invest – Къща за 3 милиона евро
  2.  Йордан Христов и Иван Саздов – “Спортни имоти Приморско” – Palms Enterprises – Ema BGS S.L. – Бутик в центъра на Барселона и издръжка.

Александър Чаушев твърди, че е купил имота с инвестиционна цел за нуждите на фирмата на Златеви и е го е дал за ползване на Борислава Йовчева, а нейния баща бил управител на фирмата му. Самият Чаушев няма права на управител и никога не е живял там.

Подозренията на разследващите са, че Чаушев е получил милионите за къщата от офшорната фирма “Тера Уей Холдинг” чрез “Тера Тур Сървисис”, които финансово се управляват от Асен Найденов и са собственост на Валентин Златев. Именно към това насочват данните от иззетите документи и компютри на Найденов.

От друга страна бутикът на Йовчева е финансиран през офшорката Palms Enterprises, зад която стоят Йордан Христов и жена му Силвия Николова. Николова влиза и като управител на фирмата Ema BGS S.L., която стои зад бутика. Отделно като съсобственик в Ema BGS S.L. влиза и бащата на Йовчева, който апортира 850 000 евро. В момента Йовчев е притиснат от НАП да плати данък върху тази сума, която той не е декларирал, а и не е казал на фискалните инспектори какъв е техния произход. Имотите на Йовчев и сметките му са запорирани.

За да се позамаже положението, Йордан Христов беше експресно оженен през 2020 г. за Борислава Йовчева, а тя официално прие фамилията Христова. След няколко месеца съпрузите се разведоха. В интервю за BIRD той каза, че детето на Йовчева не е от него и познанството с Борисов му донесло само проблеми.

Самият Борисов винаги е отричал официално да има нещо общо с Борислава Йовчева, с нейното дете, както и с къщата в Барселона. Той обаче отказа и да му бъде направена ДНК експертиза за бащинство. След последното искане на Прокуратурата за сваляне на имунитета на Борисов, като депутат във връзка с разследването по Барселонагейт, той бе категоричен, че при никакви обстоятелства няма да се откаже доброволно от него.

Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева? Репортаж с НСО на врата

Разследване на BIRD показа, че фирми на Йордан Христов са получили милиони еврофондове и обществени поръчки и са инвестирали в дружеството му “Спортни имоти Приморско”, заедно с офшорките Palms Enterprises и Gordon Holdings. Има данни, че акциите на Палмс в Спортни имоти са били нематериално изкуствено завишавани чрез заеми, а впоследствие и продадени. Забелязва се съвпадение със сумата, която е била приведена от Кипър на фирмата EMA BGS в Барселона. В сделките лъсва и осъдената за пране на пари Белинда Ланион. 

След като испанското издание “Ел Периодико” публикува разследване за къщата и бутика, започна интензивно замитане на следите. 

Бутикът беше затворен и фирмата прехвърлена на жената до русенския сикаджия Илиян Пенев – Мацола, след това на приближената до ГЕРБ Росица Велкова и накрая на съпругата на “личния астролог” на Борисов Светослав Спасов  Последният е бивш депутат от НДСВ, а впоследствие и един от съветниците на Борисов в Министерски съвет, по времето на ГЕРБ. Той пък обяви, че жена му избягала при главния архитект на София Здравко Здравков и затова не можел да отговаря от нейно име. Къщата в Барселона беше продадена за 1,8 млн. евро през 2021 г. – почти двойна загуба за инвеститора Чаушев. По данни на Биволъ парите от продажбата са били трансферирани по сметка на “Тера Уей”. Борислава Йовчева се е преселила от Испания в ОАЕ, според думите на Ивайла Бакалова в интервю за АКФ, а след това по оперативна информация се заселва в Рим, в луксозен комплекс с ограничен достъп.

По оперативни данни придобити от Биволъ, Борислава Йовчева си идва често до България, като през последните месеци е правила съвсем кратки влизания в страната по шосе от Турция през ГКПП Капитан Андреево. Не е ясно с каква цел са нейните мигновени влизания на българска територия, някои от които за по 10-15 мин., но може да се направи обосновано предположение, че това се прави, за да вземе нещо, което не може да бъде проследено и не е удобно да минава през скенерите на Летището. 

Биволъ продължава да следи случая и развитието по разследването, за да информира обективно своите читатели!

Биволъ

BIRD

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d