OCCRP обяви анти-наградата си „Личност на годината“ за корупция и организирана престъпност

Екип на Биволъ

Журналистическият Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP, обяви Наградата си за 2015 година за „Личност на годината“ в организираната престъпност и корупцията.

С тази награда OCCRP отдава признание на тези, които насърчават Негражданското общество.

Първата му истинска работа е била тази на министър-председател на Черна гора. Той има професионална кариера от почти три десетилетия, като през повечето от тях е бил или президент или премиер на страната си. Представя се за прогресивен, прозападен лидер, който наскоро помогна на Черна гора да се присъедини към НАТО, и тя е на път да стане и член на Европейския съюз, но в същото време е изградил едно от главните световни убежища на организираната престъпност.

Заради работата си по създаването на репресивна политическа обстановка и на икономика, която се задушава от корупция и пране на пари, OCCRP отдава почит на Мило Джуканович, министър-председател на Черна гора, като го удостоява с наградата „Личност на годината“ на OCCRP за усилията му в насърчаване на престъпността, корупцията и негражданското общество.

„Ние наистина гледаме на тази награда като награда за цялостно творчество,“ каза редакторът на OCCRP Дрю Съливан. „Никой друг, освен (руският президент Владимир) Путин не е ръководил държава, която да разчита толкова силно на корупцията, организираната престъпност и мръсната политика. Това наистина е нещо напълно гнило, до мозъка на костите.“

Тази година Джуканович беше номиниран от Ваня Калович, директор на Мрежата за утвърждаване на неправителствения сектор (MANS), организация на гражданското общество на Черна гора.

„Това е заслужена награда,“ каза Калович. „Джуканович,  който е последният европейски диктатор, е овладял страната ни,използва я за частните си интереси и я превърна в сигурно убежище за престъпници. Докато той, неговото семейство и неговите приятели се обогатяват, обикновените хора страдат от бедност, несправедливост и беззаконие, а тези, които се осмеляват да говорят за корупцията се превръщат в негови мишени.“

Всяка година репортерите и партньорите на OCCRP номинират и гласуват за личност на годината. Министър-председателят се класира пръв с гласовете повече от 50 участващи журналисти от мрежата. Предишните победители включват руския президент Владимир Путин, президента на Азербайджан Илхам Алиев и румънския парламент.

С много близки резултати в гласуването на второ място за класирани съпругата и децата на президента на Азербайджан Илхам Алиев, а македонският министър-председател Никола Груевски е трети. Роднините на азербайджанския президент притежават големи дялове от икономиката на страната и са положили усилия да я разграбят за сметка на народа си. Македонският премиер е подслушвал опозиционни партии и журналисти, преследвал е политически опоненти и е прикривал разследвания за убийства.

Джуканович е отдавна известен с приятелството си с фигури от организираната престъпност, с личното си участие в корупционни практики и с подкупване на избиратели. Той е един от най-лошите управници в света, като често раздава публични средства на приближените си, включително на хора от организираната престъпност. Действията му  оставиха на Черна гора наследство от огромни дългове. Някои от акцентите в кариерата му включват следните моменти:

  • Джуканович и негови близки сътрудници са участвали в мащабна контрабанда на цигари с италианските мафиотски фамилии Сакра корона и Камора. Срещу него бяха повдигнати обвинения в Бари и той призна без притеснение участието си в тази търговия, но заяви, че страната му имала нужда от пари. Позова се на дипломатически имунитет за да постигне сваляне на обвиненията.
  • Докато Джуканович твърдеше, че се е преборил с контрабандата, OCCRP откри „остров“ на тази контрабанда край бреговете на Черна гора, финансиран от семейната му банка и притежаван от добрия му приятел Станко Суботич, съмнителен бизнесмен, който три пъти е бил обвинен, но така и не е осъден за дейности свързани с контрабанда на цигари. Този остров е бил управляван от шеф на охраната на Джуканович и е бил използван за контрабанда на цигари съвместно с някои от същите фигури на организираната престъпност, които са били замесени и по-рано.
  • През годините той превърна Черна гора в сигурно убежище за множество съмнителни хора и босове на организираната престъпност като Дарко Шарич, Станко Суботич, Насер Келменди, Сафет Калич, Брано Мичунович и др.
  • Когато беше приватизирана държавна банка, тя отиде при семейството му, а правителството му наля в нея огромни суми държавни пари. След това те използваха банката за пране на пари на организираната престъпност и раздадоха големи заеми на тази престъпност, на себе си и своите приятели. Когато се оказа, че кредитите не могат да бъдат възстановени, Джуканович спаси семейната си банка, като накара парламента да приеме специален закон. Няма доказателства, че тези спасителни заеми са били възстановени. За да осигури необходимата ликвидност на изпадналата в несъстоятелност банка, той продаде държавната електрическа компания и нареди постъпленията да отидат в нея. Когато централната банка възрази срещу тази незаконна дейност, Джуканович уволни управителя й и го замени с човек от семейната банка, като по този начин сложи край на дългогодишната независимост на централната банка.
  • Правителството му почти никога не обръща внимание на скандалите отразени от медиите. Неговите лично подбрани прокурори са известни с разследвания на изтичане на информация към журналисти, но не и на хора свързани с престъпност или корупционни сделки, освен когато това е от полза за Джуканович.
  • Той продаде големи терени от крайбрежието на Черна гора на множество съмнителни личности, включително на съмнителни руски бизнесмени, азербайджански дружества, контролирани от управляващото семейство на страната, и на корумпирани близкоизточни интереси.
  • През 2015 г. Джуканович взе заем от близо един милиард щатски долара за строителство на 41-километров участък от магистрала, заради което публичният дълг достигна повече от 60 на сто от БВП, в нарушение на европейските дългови стандарти.
  • От 2006 г. насам, Джуканович е използвал държавни пари за осигуряване на държавни гаранции в размер на 300 милиона евро за заеми взети от частни компании без да е изисквана каквато и да е била лихва. Повече от половината от тези заеми – 184 милиона евро – така и не бяха възстановени, оставяйки дълга на гражданите на Черна гора. По-голямата част от него – 130 милиона евро – е на Олег Дерипаска, руски алуминиев магнат и един от най-богатите хора в света.
  • Правителството на Джуканович предложи гражданство на балканския наркобарон Дарко Шарич по времето, когато беше издирван от властите. Гражданство щеше да бъде дадено, ако Сърбия беше позволила на Шарич да се откаже от сръбския си паспорт.
  • Държавни вестници са използвани за клеветнически кампании срещу журналисти и активисти, които изобличават ширещата се корупция.

Джуканович се бори на думи с корупцията и от време на време извършва някой друг арест, но това обикновено се случва само в негов личен интерес, като например неотдавнашният обвинителен акт срещу политически противник.

Черна гора и Джуканович продължават да бъдат райско кътче за организираната престъпност и ние подозираме, че това ще продължи, докато той не напусне поста си завинаги. Но Джуканович е ловък в разиграването на различни политически интереси и тяхното противопоставяне и досега успява да избегне сериозни международни санкции.

За OCCRP

Носителят на няколко награди, OCCRP, е консорциум от 22 търговски и нестопански разследващи центрове и стотици журналисти, простиращи се от Европа до Централна Азия. Основан е през 2006 г.. Центровете му работят съвместно с трансгранични проекти за разследващи репортажи по цял свят. OCCRP е най-голямата организация в света за разследваща журналистика по броя на участващите репортери и организации и по публикувани материали – около 60 разследвания от 120 журналисти годишно. OCCRP се финансира от фондации Отворено общество, Американска агенция за международно развитие, Националния фонд за демокрация и други донори. Заедно с Google Ideas (Гугъл идеи) проектът разработи така-наречения Разследващ панел (Investigative Dashboard), водещ инструмент за разследващи репортажи онлайн. Тази година OCCRP е победител или финалист в конкурси за пет международни награди, включително наградите Global Shining Light и Наградата на европейската преса (European Press Prize). Всяка година стотици репортери на OCCRP номинират и гласуват за наградата „Личност на годината“.

От ноември 2013 г. Биволъ е пълноправен член на OCCRP.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also