OCCRP: Данске Банк – Главно действащо лице за 2018 г. на организираната престъпност и корупцията

Екип на Биволъ

Скандалът с прането на пари на стойност 230 милиарда евро класира Данске банк (Danske Bank) пред рекордните 22-ма други кандидати за спечелване на Наградата за главно корумпирано действащо лице за 2018 г. на Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP.

През последните седем години неправителствената медийна организация удостоява отделна личност или институция, които са направили най-много през предходните 12 месеца за насърчаване на организираната престъпност и корупцията по света.

„Данске Банк е достоен носител на тази награда. Тя подчертава ролята на сектора на „престъпните услуги“ за подпомагане на международната корупция и престъпността ”, заяви съоснователят и редактор на OCCRP Дрю Съливан. Терминът „престъпни услуги“ се отнася до банки, адвокатски кантори, регистриращи фирми, счетоводители и други, които помагат на престъпници и корумпирани служители да укрият активите си и узаконят дейностите си.

„През последните 20 години те глобализираха организираната престъпност и автокрацията и помогнаха на всички – от мексиканските наркокартели през руския президент Владимир Путин до терористи, тирани и почти всяка една глобална заплаха,“ каза той. Съливан беше един от деветте съдии, които извършиха окончателния подбор. Номинациите бяха направени от журналисти и от обществеността.

Финалисти за наградата, чиято цел е да идентифицира най-влиятелните измамници в света:

• Руският президент Владимир Путин, бивша „Личност на годината“ на OCCRP;

• Унгарският президент Виктор Орбан, който работи за личното си обогатяване и това на близките до него, докато предприема драконовски мерки срещу мигрантите и отдалечава страната си от демокрацията;

• Саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман, замесен в смъртта и разчленяването на американския журналист Джамал Хашоги, както и в хвърлянето на дисиденти в затвора и изнудване и измъчване на конкуренти;

• Американският президент Доналд Тръмп, чиято благотворителна фондация, семеен бизнес и президентска кампания са предмет на множество разследвания;

В крайна сметка журито на OCCRP избра Данске банк заради ролята на естонския й клон, който през последното десетилетие е направил възможно изпирането на милиарди долари. Вестник „Гардиън“ описва най-новия скандал като „включващ 32 валути, компании от Кипър, Британските Вирджински острови и Сейшелите“.

При тази операция, милиарди долари са преминали през естонския клон на Данске от Азербайджан до офшорни компании, високопоставени служители и дори европейски политици, които хвалят режима в Баку, въпреки че репортаж на OCCRP разкри хронични нарушения на правата на човека от страна на управлението на страната.

„В Азербайджан Данске банк е била канал за подкупи, укриване на откраднати активи и кражба на национални ресурси в полза на един от най-мрачните и корумпирани режими в света“, заяви Пол Раду, съосновател на OCCRP и член на журито. „Корумпираното семейство Алиев не би могло да направи това без банката.“

Бележка от редакцията на Биволъ: В Азербайджанската перачница имаше и високопоставена “българска следа”, водеща към Калин Митрев – съпруг на бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и български представител в ЕБВР. Данните от естонския клон на Данске Банк сочат, че той е получил няколко превода за 435 хиляди евро от съмнителна азербайджанска компания за консултации по хидрополитически проект, като парите са отишли в швейцарски и български сметки. Българската прокуратура образува проверка, която беше прекратена тихомълком година по-късно със становище, че Митрев няма неплатени данъци, като въобще не е била изследвана причината за съмнителните преводи към сметките на Митрев. През цялото това време Калин Митрев остана на поста си в ЕБВР, защото българското правителство отказа да го оттегли.

През ноември държавният прокурор на Дания обвини банката в провал при въвеждането на системи за управление и контрол на риска в бизнеса й в Естония. Прокурорите твърдят, че ръководството в Копенхаген не е успяло да осигури спазването от страна на естонския клон на датския Закон за борба с прането на пари.

Банката е разследвана и от американското Министерство на правосъдието и според агенция Блумбърг е признала, че естонският й клон е бил основен канал за прехвърляне на незаконни средства от бившия Съветски съюз. Блумбърг съобщава, че се проверяват сделки на стойност от около 230 милиарда долара.

През 2013 г. шефът на балтийския търговски отдел на банката Хауърд Уилкинсън предупреждава Изпълнителния съвет на Данске в Копенхаген за подозрителни дейности в Естония, но предупрежденията му биват пренебрегнати.

Данске банк Естония е замесена и в други схеми за пране на пари.

Разследването на OCCRP под заглавие „Руската перачница“ разкри, че от 20 до 80 милиарда щатски долара са изнесени от Русия чрез мрежа от международни банки, включваща Данске.

През последната година акциите на Данске се сринаха наполовина по време на независимо разследване на Европейския съюз и увеличаването на броя на други разследвания. Високопоставени служители на банката, включително Главният изпълнителен директор Томас Борген, бяха принудени да напуснат след като стана ясен обхватът на скандала.

Дейностите на Данске банк демонстрират „структурния характер на корупцията“, заяви южноафриканският активист за борба с корупцията Хени ван Вуурен, член на журито на OCCRP.

„Крайно време е да се съсредоточим върху факторите, а не само върху ниско висящите политически плодове,“ казва ван Вуурен. „Нищо не показва нашите фрапантни слепи петна повече от тази банка. Тя управляваше предприятие за пране на пари с такъв огромен мащаб, че стресна повечето от нас. И да, това че банката е базирана в Дания – страна, която „Прозрачност без граници“ последователно нарежда сред първите три „най-малко корумпирани“ вече повече от две десетилетия, разклати антикорупционната „общност“ до основи.“

Филипинският президент Родриго Дютерте е „Личност на годината на OCCRP за 2017 г.“. Единственият предишен път, когато беше избрана институция, а не отделен човек, беше през 2013 г., когато наградата получи Румънския парламент, след като предприе стъпки за декриминализиране на подкупите и други форми на корупция.

OCCRP е консорциум от 46 нестопански разследващи центрове и независими медии, простиращ се от Европа до Централна Азия и Латинска Америка. Мисията му е да помогне на хората да разберат как организираната престъпност и корупцията влияят на живота им и да подобри журналистическата работа в областта на корупцията. OCCRP се стреми да предоставя задълбочени разследвания, както и новини от цял свят свързани с организираната престъпност и корупцията, с подкрепата на фондации Отворено общество, Американска агенция за международно развитие, датското правителство, Luminate и други големи международни донори. Има офиси в Сараево, Букурещ, Рига, Тбилиси и Вашингтон.

От ноември 2013 г. Биволъ е пълноправен член на OCCRP. Главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов беше избран през 2016 г. за член на Управителния съвет на OCCRP.

Членове на журито за наградата „Личност на годината“ за 2018 г.:

Инг Чан, писател, преподавател и журналист, учредител и директор на Центъра по журналистика и медийни изследвания в Университета в Хонг Конг.

Сашка Цветковска  – главен редактор на Македонската „Лаборатория за разследвания“ и член на Управителния съвет на OCCRP.

Маша Гесен – руски и американски журналист, автор и активист, известна с опозицията си спрямо руския президент Владимир Путин.

Карлос Едуардо Хуертас – директор на CONNECTAS и ръководител на Инициативата за журналистически разследвания в Северна и Южна Америка, проект на Международния център за журналисти (ICFJ).

Пол Раду – международен разследващ репортер, носител на редица награди, съосновател и директор на OCCRP и основател на румънския Център за разследваща журналистика.

Рана Сабах – изпълнителен директор на организацията Арабски репортери за разследваща журналистика.

Луиз Шели – автор и професор във факултета „Шар“ за политика и управление към университета Джордж Мейсън. Тя е основател и изпълнителен директор на Центъра по тероризъм, транснационална престъпност и корупция и известен специалист по тероризма, транснационалната престъпност и корупцията.

Дрю Съливан – специалист по разследваща журналистика и развитие на медиите, основател на Центъра за разследваща журналистика в Босна и съосновател и редактор на OCCRP.

Хени ван Вуурен – активист, писател и директор на Open Secrets (Известни тайни) от Кейптаун, Южна Африка.

ВСИЧКИ ПОБЕДИТЕЛИ

• 2018 г.: Данске банк

• 2017 г.: Родриго Дютерте

• 2016 г.: Николас Мадуро

• 2015 г. : Мило Джуканович

• 2014 г. : Владимир Путин

• 2013 г. : Румънския парламент

• 2012 г. : Илхам Алиев

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: