Омаловажените смърти

Екип на Биволъ

plamen-pobeditel

Пламен Горанов на планински връх с неизменната ютия. Снимка Фото Форум

Ще опитам да говоря кротко и без ругатните, в които иначе изпадам, когато стане дума за тия неща: в случая НЕ става въпрос за страхлива проява. Горанов и останалите са по-скоро мъченици. Самата им смърт е обвинение. Толкова по-ефективно, колкото по-невъзможно е действително да заплюеш в лицето някой ТИМ-аджия или пък да добиеш правата си в България по канален ред на оплаквания и заявления. Ами да, може би е време да си дадем сметка, че ножът у нас е опрял до кокала – изборът е между нашата смърт и тази на овластените престъпници. А поне за момента няма как да започнем да убиваме враговете си по улиците.

Да се загине по такъв начин е страшно. А не е “лесно”, не е “бягство” и не става дума за “прехласване”. Наистина е проява на ужасяваща нечувствителност да не го разбираме. Смъртта на Горанов ме кара да гледам сянката на този човек отдолу нагоре. Но маломерните оценки за тази смърт силно ме натъжават. Надявам се, че читателят на този текст далеч няма да бъде поредният идиот и мога спокойно да му припомня и Сенека, и “Доброволната смърт в Япония” на Морис Пенге, та дори и примера на Ангел Кънчев. Да споменавам ли отново Ян Палах и Ришард Шивец? Можем ли изобщо да омаловажим извършеното от тези хора? Смятам, че всъщност никак не е трудно това да бъде разбрано.

Нашите по-стари православни калугери и еврейските мъдреци казват: “Трябва да се живее”. Да, трябва. Нашите калугери обаче понякога казват: “Трябва и да се мре”. Да, това също трябва. “Но не от собствените ръце”, ще добави някой, влюбен в живота. Мога да го добавя и аз. Можел е да го добави и Пламен Горанов.

Но всъщност – защо не дори от собствените ръце? Когато действително не можеш да направиш друго, когато нямаш шанса да се пребориш или дори само да нападнеш реалния си противник, тогава можеш да изкараш наяве всичко, което те е довело дотук – и да приключиш с униженията, унижавайки самия враг – при това съвсем демонстративно. Това вече не е бягство, не е грях и не е страх. Това е сеппуку. Това е Катон в Утика. Това е Ян Палах в Прага. Героично е. Смислено е. Не, не е нелепо. Само дето е чуждо на булгарелските дребни душици – та те на един протест не смеят да излязат, камо ли пък да метнат камък по крадец или да разберат какво е саможертва.

Когато някой захвърли живота си на война, приемаме това за подразбиращ се героизъм, честваме го и се молим да не ни се налага да го проявяваме сами. А когато го захвърли по начина на Горанов и Палах, го приемаме много по-трудно. Това е печално. То говори зле за самите нас. Издава, че не разбираме и мястото, в което живеем, и действителните размери на омерзението, изпитвано от по-чувствителните души.

Даже е странно, че аз, християнинът, защитавам самоунищожителния жест на този човек, а нехристиянини не успяват да видят безизходицата зад него: безизходица не само в бита, но и в чувството за справедливост, в обяснимото желание за съпротива. Защото, повтарям, в България практически е невъзможно да бъдеш чут и видян, когато просто искаш справедливост.

Отделно – загинаха прекалено много хора. Самоубиха се ту от отчаяние, ту като протест, ту и по двете причини. И днес загина един самозапалил се. Вече няколко пъти писах за това: дори да ги приемем за слаби личности, самият факт, че България е място, където слабите се самоубиват, сочи, че тя е крайно неуютна. И е безчовечно да отговаряме на това с безгрижното: “Ами тогава да я напуснат”. Това не е отговор. Напротив, отговорът би бил да се стреснем и да направим онова, към което ни приканва гибелта на тези хора, които всъщност не смятам за слаби – а именно, да тикнем овластените престъпници в затвора (или пък направо да ги избием). Ако трябва – и с цената на собствените си кожи. Да мисля друго, би било безочие пред гибелта на Горанов и останалите нещастни мъченици.

За себе си искрено се надявам, че след неминуемия крах на сегашните опорочени протести, България ще рухне още по-дълбоко в безизходица – защото мехурът трябва да забере, преди да се пукне. Иначе ще ни докара отравяне на кръвта. И че най-късно до година или две положението ще е такова, че да мога заедно с най-сетне събудените си съграждани да мятам камъни в лицата на омразни крадци. Каквато и да е цената, с надеждата за по-справедливо бъдеще. Ще изчакам своя момент за участие и когато дойде моментът за мятане на камъни, ще се сетя и за Пламен Горанов, и за четиридесет и седемте ронини. Защото е наивно да се надявам, че ограбването на България ще спре от само себе си. А да търся повече оправдания за пасивност и да се надявам, че нещата някак от само себе си ще се наредят… това ще е удобна наивност, породена само от страх. Българската реалност е отчайващо позорна и ме е срам да бъда сляп за това.

От блога на М. Глишев, препечатва се със съгласието на автора

Коментар на редакцията

Разграничаваме се от позицията на автора, че “овластените престъпници “може да бъдат “избивани.” Те трябва да бъдат разследвани, обвинени, съдени и вкарани в затвора. Нещо, което българското правораздаване дължи на обществото от години.

Гражданското общество не е изчерпало мирните методи за въздействие. Ако много хора изпратят следното писмо със сигурност ще има ефект за делегитимирането на престъпната организация ТИМ в международен план. Призоваваме нашите читатели да го направят:

Писмо-апел до шефа на “Фрапорт” – оператор на летищата във Варна и Бургас, в съдружие с ТИМ

Мейлът е: s.schulte@fraport.de , става и на формата им за контакт:

www.fraport.com/content/fraport/en/the-fraport-group/about-us/contact-fraport-ag.html

An den Herrn Dr. Stefan Schulte

Vorsitzender des Vorstands

Fraport AG

Frankfurt am Main

Deutschland

E-mail: s.schulte@fraport.de

Sehr geehrter Herr Dr. Schulte,

die Fraport AG betreibt die bulgarischen Flughäfen Varna und Bourgas in einem Konsortium mit der Mafiagruppe TIM, durch die Firma BM Star. TIM gilt in Bulgarien als Synonym für organisierte Kriminalität und mächtige Oligarchie. Zurzeit wird das Land von heftigen Protesten und Demonstrationen gegen die ganze politische Klasse und das Regierungsmodell erschüttert, wobei Tausende wütender Bürger eine strafrechtliche Verfolgung von TIM fordern.

Als besorgter Bürger appelliere ich an Sie:

Bitte lösen Sie die Kooperation der Fraport AG mit TIM in Bulgarien auf!

Eine derartige Zusammenarbeit schädigt nicht nur die Interessen der bulgarischen Bürger, sondern auch der Bürger in Deutschland bzw. Europa.

Mit freundlichen Grüßen

Mehr zu TIM und ihrer Macht in Bulgarien:

http://www.fr-online.de/politik/bulgarien-selbstverbrennung-gegen-organisierte-kriminalitaet,1472596,22024274.html

https://bivol.bg/tim-bulgaria-en.pdf

http://wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html

Превод:

До г-н д-р Щефан Шулте
Председател на УС
Фрапорт АГ
Франкфурт на Майн
Германия

Уважаеми д-р Шулте,

Фрапорт АГ управлява българските летища във Варна и Бургас в консорциум с мафиотската група ТИМ, чрез фирмата й БМ Стар. ТИМ в България е синоним на организирана престъпност и могъща олигархия. Сега страната е разтърсена от масирани протести и демонстрации срещу цялата политическа класа и управленския модел. При това хиляди гневни граждани настояват и за съдебно преследване на ТИМ.

Като загрижен гражданин апелирам към Вас:
Моля, ликвидирайте сътрудничеството на Фрапорт АГ с ТИМ в България!

Това сътрудничество вреди не само на интересите на българските граждани, но и на гражданите в Германия, съответно в Европа.

С поздрави

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: