Министерствата продължават да мълчат за съучастието на техни служители в пиратската акция

Панама отнема флага на БАДР. Танкерът-фантом пробва бягство в Одеса но беше върнат в Бургас

Екип на Биволъ

Панамската морска администрация още на 27 декември е започнала процедура за отнемане на флага на либийския танкер BADR, отвлечен по време на пиратска акция в Бургаския залив. Това е станало след запитване от българска страна от 24 декември, на което е отговорено, че представените от “Булгаргеомин” ДЗЗД технически сертификати са фалшификат.

Вчера към 17 ч. българско време танкерът-фантом  вдигна котва и отплава към Одеса, но посред нощ беше върнат след впечатляващ лупинг в открито море, показват сателитни карти публикувани от Maritime.bg.

Към 23:30 на 14 януари БАДР прави обратен завой показва карта на Maritime.bgСпоред навигационната система AIS, в малките часове на нощта на 15 януари БАДР вече е навлязал в териториалните ни води и се движи бавно към рейда в Бургаския залив, от който тръгна на 27 декември. Не остава друго освен да бъде задържан от “Морска администрация” заради нередовни документи.

Към 5 часа на 15 януари танкерът влезе в Бургаския залив, макар че показва курс към Одеса.


Това е вторият опит на БАДР/БДИН да се измъкне след пиратската акция. Първият поход към Босфора беше осуетен от турските власти и корабът беше върнат от границата. Оттогава той стоеше на котва извън 12 милната териториална зона на България, за да не бъде задържан в разгара на скандала.

Поредица от фалшификати


Биволъ разполага с документи, от които става ясно, че за да освободи кораба, “Булгаргеомин” ДЗЗД е показал изцяло фалшиви документи на “Морска администрация”. Всички сертификати за сигурност, както и временният панамски лиценз за навигация с номер 000265462 са били фалшифицирани.

 

 

 Въпреки, че “Морска Администрация” е знаела за този факт, оттам продължаваха да твърдят, че са получили потвърждение от панамските власти, че корабът е с редовни документи. Именно “Морска администрация” е свалила задържането на кораба BADR след недействителната смяна на собствеността и флага и го е оставила да отплава безпрепятствено въпреки колосалната фалшификация. 

 

 

Част от разговора с шефа на ДМА к-н Живко Петров, проведен на 31.12.2018 г., т.е. 4 дни след обявяването на фалшификацията за панамския флаг от техния корабен регистър.


Лицензът с който е издаден панамския флаг е с дата 13-ти декември 2018 г. и е от панамското консулство в Атина. Направеното вътрешно разследване на панамските дипломатически и морски власти обаче констатира, че всички сертификати, с които е заявена смяната на флага и вписване на кораба BADR с ново име BDIN в панамския регистър на търговския флот са фалшиви. Поради това е суспендиран и издаденият временен лиценз за международно корабоплаване и е започнала процедура по отмяна притежаването на панамски флаг.

По-рано стана ясно, че морската ипотека, на базата на която са предявени претенции към собствеността на танкера също е фалшификат. Гръцки нотариус е сигнализирал прокуратурата в Атина, че неговият подпис и печат са фалшифицирани. Биволъ разговаря с нотариус Андреадаки и публикува нейното потвърждение още на 31 декември 2018. Българската прокуратура работи по случая с фалшивата ипотека още от юли, стана ясно от думите на окръжния прокурор на Бургас.

До момента от всички български институции единствено прокуратурата показва някаква активност, като повдигна обвинения срещу  ЧСИ Тотко Колев. Той обаче публично обяви, че акцията от 21 декември, по време на която танкерът беше превзет от мутри с помощ от Гранична полиция и “Морска администрация”, не била по негово искане и той дори не се намирал в страната по това време. В същия ден Бургаският окръжен съд излиза с решение, че отказът на ЧСИ Тотко Колев да спре изпълнителното дело за предаване собствеността на танкера на “Булгаргеомин ДЗЗД” е незаконен, т.е. по силата на предходно съдебно решение Колев е бил длъжен да спре изпълнението. Ето какво се казва директно в съдебното решение, за което Колев не споменава:Извършените от ЧСИ Т.Колев действия след уведомяването му за постановеното спиране на изпълнението по реда на чл.420 ГПК, което е станало на 8.02.2018г. са незаконосъобразни. Определението за спиране, постановено по ч.гр.д.№8812/17г. на БРС, макар и да не е било влязло в сила /понастоящем същото е обжалвано, като производството е висящо пред БОС/ подлежи на незабавно изпълнение- така изрично чл.277 ГПК. Ето защо настоящият съдебен състав намира, че обжалваните действия на ЧСИ, извършени в периода след постановяването на спирането от съда, а именно- уведомлението до длъжника за насрочването на публична продан, както и действията по извършването ѝ в периода от 10.03.2018г. до 12.03.2018г. /когато е подадена жалбата/ следва да бъдат отменени.Вместо това да стане и BADR да отплава свободно, според окончателно решение на ВКС, българските власти в лицето на “Морска администрация” и Гранична полиция, заедно с полицаи, облечени като частни мутри превземат кораба с оръжие, бият и насилствено свалят екипажа от борда, като го заменят с украински такъв. 


Освен прокуратурата всички останали власти в лицето на МВР, Морска Администрация, МВнР и Министъра на транспорта в хор твърдяха, че ставало дума за частно-правен спор, а всички действия на институциите били точни и безпроблемни.

Няма и никаква реакция от МВР след изнесените доказателства от Биволъ, че в състава на частната охранителна фирма “Башев секюрити” са били действащи служители на полицията, изпълняваши ролята на частни охранители в разрез със закона на МВР. Биволъ разкри, че Александър Василев Лонгочев, действащ полицай от СПС-София се е качил на танкера БАДР с униформа на охранител на „Башев Секюрити Тийм“. Той е разпознат от капитана на кораба Абдулла Абдул Джалил като едно от лицата, превзели насилствено танкера на 21 декември миналата година.

Според наши източници Лонгочев не е бил единственият служител на МВР в ролята на мутра по време на пиратската акция, но разследване от Вътрешното министерство и реакция на Министъра за подобно погазване на законите липсва, което определено дава явна индикация за държавно съучастие в престъплението. 

Освен това по данни от регистрите на МВР фирмата “Башев Секюрити Тийм” не е имала и няма лиценз за охранителна дейност. Предстои да се разбере дали мутрите са имали разрешителни за носене на оръжия.

България стана “пиратска държава” в доклад на американското разузнаване


Междувременно въоръженото завземане на либийския танкер от българските власти в Бургаския залив, влезе в репортите на сайта на Военноморското разузнаване на САЩ именно като … пиратска атака!
 

Сайтът на Военоморското разузнаване на САЩ отрази завземането на BADR като пиратска атака.


Заверените свидетелства и разказите на капитана и екипажа за това какво точно се е случило на 21-ви декември красноречиво говорят за въоръжена атака на държавни служители и мутри, които са били, насилвали и унижавали моряците на борда на BADR.

Целият този безпрецедентен криминален акт се е извършил под ръководството на “Морска администрация” и Гранична полиция, което категорично прави отговорни съответните министри за безпрецедентното закононарушение и последвалия междудържавен скандал. 

Биволъ призовава прокуратурата да образува и проверка срещу министрите Росен Желязков и Младен Маринов, като отговорни за съдействието и съучастието на подведомствените им институции към осъществяването на тази мафиотска афера.

Свидетелствата и разказите на капитана и екипажа, може да прочетете в български превод, без никаква редакторска намеса тук и тук

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also