Тайните на Панамските документи са на пъпа на София

Фирма на "Kилърите" прала милиони през ПИБ изскача от Panama Papers

Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ публикува на 9 май 2016 г. частична информация за Панамските документи (Panama Papers) под формата на интерактивна база данни. Първите резултати от проучването на тази информация показват, че фирми свързани с олигарси и организираната престъпност са обслужвани и прикривани от международни посредници с офиси в центъра на София.

Какво може да се намери в тази база данни е ясно още от първите публикации в световните медии (в България партньор на ICIJ е журналистката Алексения Димитрова, известна също като Агент “Владимир” на ДС, а публикациите излизаха във вестник « 24 часа”). Става дума за списъци с имена на фирми, на бенефициенти, на акционери и на посредници. Списъците са изготвени от Mossack-Fonseca за техните вътрешни нужди и съдържат малка част от информацията, която е изтекла в Panama Papers.

На практика в тази база данни се намира в обобщен вид информацията, която над 200 медии партньори на ICIJ публикуват от няколко седмици. Сега на широката публика е даден шанс да се порови сама в списъците и евентуално да забележи някоя дребна риба, която е минала през мрежите на разследващите журналисти.

Не се надявайте на нови сензационни разкрития. Едрите риби се крият в кореспонденцията и в сканираните документи на фирмите, които обаче не са публични и според ICIJ няма да станат, защото съдържат лични данни и банкови реквизити. Ето един конкретен пример: Разкритията за офшорните фирми на семейство Баневи, публикувани във в. “24 часа” изброяват поне девет фирми, с които са свързани Николай и Евгения Баневи. Базата данни на ICIJ дава информация само за две фирми: Uniworld Incorporated и Buzzard Holdings – само две от девет или по-малко от 25% от информацията. Откъде изплуваха другите седем офшорки може да се разбере от публичните изяви на Алексения Димитрова, която има достъп до документите. Част от тях са в текстов вид – размяна на мейлове между офисите на Mossack-Fonseca и техните партньори по света. По-голямата част обаче са сканирани файлове, които не са минали обработка с OCR и информацията в тях не може да бъде търсена машинно. Работата с такъв масив от данни е като търсене на игла в купа сено: нужни са стотици часове работа, за да се открие ценна находка. Не е ясно кой ще го направи и най-вероятно голяма част от оперативно интересните имена ще останат погребани в тези сканирани документи, които с времето ще бъдат забравени. Така се случи с друг теч менажиран от ICIJ, който съдържаше имена на лица със швейцарски сметки. Сред тях има и българи скътални общо над 300 млн. евро, но много малко от тях станаха известни.

Офшороператорите

Ако искате да посетите някоя екзотична дестинация едва ли ще скочите в първия самолет, за да си търсите на място настаняване. Най-вероятно ще се обърнете към специализирана фирма-туроператор, която ще ви предложи пакетна услуга. Същото се случва и ако искате да регистрирате офшорна фирма. В София има няколко кантори, които предлагат такива услуги. Да ги наречем офшороператори. Те общуват с големите международни фирми от рода на Mossack-Fonseca, която е четвъртата в света в бранша и освен в Панама, поддържа офиси в столиците на популярни офшорни държави: Британските вирджински острови, Сейшелите и т.н.

Офисите на българските офшороператори са на пъпа на София и адресите им са публични. Ето най-активните сред тях:

САВА МЕНИДЖМЪНТ СЪРВИСИЗ Николай Хайтов 12 София 1113 http://www.onlineoffshore.info

БЪЛГЕРИЪН КОРПОРЕЙТ СЪРВИСИЗ ЕООД ул. Искър 68-70, София 1527

ВИЛЕТ АД (Димитър Радев) Цар Симеон 15 София

Сред посредниците на Mossack-Fonseca фигурират и частни лица. Техният принос обаче е незначителен. Дори и най-активният посредник “Сава Мениджмънт” е регистратор само на 38 фирми. Все пак, ако се има предвид, че Mossack-Fonseca не е единственият доставчик на офшорки, а тези кантори работят и с техни конкуренти, то вероятността да се намерят “оперативно интересни” политици и бизнесмени в списъците с клиентите на българските офшорни регистратори не е за подценяване. Ако НАП и Прокуратурата проявят интерес, могат да спестят няколко запитвания по линия на международното правно сътрудничество просто като посетят тези фирми.

Някои от българите с офшорни фирми обаче са предпочели да не оставят изобщо следи в България и са използвали оператори в други държави. Баневи са се доверили на MFT SERVICES SA в Швейцария, собствениците на “Техномаркет” Китови на CURACAO TRUST MANAGEMENT N.V., Дениз Бареков на ILEX FIDUTRUST SA и т.н.

Регистратора на Пеевски и “Килърите”

Най-интересните имена от панамските офшорки, опериращи в България, обаче не са свързани с регистраторите в България, които са твърде дребни играчи. Една дискретна кипърска фирма е регистрирала чрез Mossack-Fonseca хиляди фирми. Става дума за “Консулко” (Consulco), която освен в София има офиси в Ларнака, Букурещ, Дубай и Лондон. Българският офис се намира на Витошка 37 в София.

Сред фирмите свързани с България и регистрирани от Consulco откриваме ноторно свързаната с Делян Пеевски офшорка Cibole Services.

Информацията за нея в базата данни на PanamaPapers не дава повече информация от българския търговски регистър. Акционер е Intercon Limited. Къде е регистрирана тази фирма е мистерия, но пък се вижда, че тя е акционер в още 37 офшорки. Типичен пример за фирма-приносител, зад която се крият истинските собственици.

Биволъ използва няколко публични регистъра, за да изрови информацията, че всъщност Intercom Limited е собственост на самата Consulco, чиято централа е в Кипър. Така собствеността на Cibole и другите фирми прикрити от Intercom остава някъде в регистрите на Consulco. Фактът, че Mossack-Fonseca не са поискали информация за крайните собственици физически лица е сериозно нарушение на законодателството и един от греховете, в които е обвинена панамската фирма. А това укриване се счита за неправилно не само, защото се избягва плащането на данъци. В някои случаи обаче имаме нещо много по-сериозно като укриване на доходи от

Тежка организирана престъпност

Такъв е случаят с фирмата Zorgane Asia, която също е регистрирана от Consulco. Тя е собственост на Formia Limited от Сейшелите, която пък на свой ред е собственост на Intercom Limited. Разкриването на крайните собственици също опира до Consulco. На българския телефон на фирмата засега не отговаря никой. Няма отговор и на запитването за коментар изпратено на електронната поща.

В свое предишно разследване Биволъ установи, че тази фирма е собственик на 100% от българската фирма “Дженезис Лаборатори”. Управител на “Дженезис” е Мила Иво Георгиева, която е обвиняема като част от ОПГ по делата “Универсалните” и “Килърите”. Фирмата има  заем в размер на 1,3 милиона евро от Първа инвестиционна банка.

Освен с финансови престъпления, групата на Георгиева се е занимавала с трафик на наркотици, убийства и изнудване, смятат разследващите органи.

Към тези обвинения се добавят и обвиненията на румънската антикорупционна прокуратура за кражбата на 26 милиона евро еврофондове (виж тук) от парите за бедни. В тази най-голяма единична кражба на европейски средства освен Мила Георгиева са замесени и лица от ПИБ, пише в обвинителния акт на румънските прокурори, който Биволъ издири и публикува.

Съдебното решение, в което изрично се посочва, че функционери на ПИБ са съучастници в аферата.

Съдебното решение, в което изрично се посочва, че функционери на ПИБ са съучастници в аферата.

Парите се перат през Кипър

Парите от престъпната дейност минават през сметките на фирма-бушон в ПИБ, отиват до кипърска сметка на Zorgane Asia и се връщат в сметката на “Дженезис” пак в ПИБ, от която шефката на “Килърите” ги тегли кеш – установи разследване на Биволъ.

Така например на 19.07.2010 Мила Георгиева е изтеглила 300 000 евро кеш. Тези пари са преведени няколко дни по-рано от кипърска сметка на Zorgane Asia.

Сметката на Zorgane в Alpha Bank в Кипър е захранвана през фирмата-бушон Брандъл Сент 2000. В периода юни 2008 – октомври 2010 от левовата сметка на Брандъл Сент 2000 в ПИБ са преведени към Zorgane Asia над 5 млн. лв., а от сметката в евро 3,5 млн. евро. Парите се внасят кеш на каса в огромни количества: 50, 100, 200 000 евро и заминават с преводи към Кипър в същия ден.

Официалното оправдание за такива транзакции са договори за внос на месо между Брандъл Сент и Zorgane Asia, които обаче са фиктивни. От запитване по ЗДОИ до БАБХ, стана ясно, че Брандъл Сент 2000 не е регистриран търговец на месо и не е извършвала никакъв внос или износ. Освен това фирмата не е регистрирана по ЗДДС и няма право на оборот над 50000 лв. годишно.

Разследването ни установи също (виж тук), че сметката на същата фирма Брандъл Сент е използвана и за преводи към фирми свързани пряко с Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които са съсобственици на ПИБ. Налице е очевидно съучастие на банката и на нейните собственици в престъпни схеми. Те обаче се ползват от години с височайши протекции в ДАНС и в Прокуратурата.  Медиите, които са щедро спонсорирани с реклами от ПИБ не смеят да напишат нито дума по темата, дори при наличието на документи и доказани факти.

Как се осъществява тази корупционна протекция става ясно от имотната декларация на бившата шефка на отдела, противодействащ на прането на пари в ДАНС. Полина Кавръкова е имала право на овърдрафт от 140 000 лв. от ПИБ, пише в имотната и декларация в Сметната палата. Става дума не за ипотечен кредит, а за овърдрафт по разплащателна сметка. Ей така, за да има да си харчи. А докато си харчи, г-жа Кавръкова някак си е пропуснала да види огромните суми, пътуващи от и към кипърските сметки. Макар че по закон всяка транзакция над 10000 лв. трябва да светва на мониторите в ДАНС…

И до днес няма никакъв сигнал, че българските разследващи се интересуват от ставащото в банката, в която се прекредитира Делян Пеевски след КТБ. ПИБ остава недосегаема за правосъдието въпреки крещящи данни за пране на пари от престъпна дейност, включително от кражби на еврофондове и мащабното източване на банката от нейните собственици. Едва ли разкритията от Панамските документи ще счупят властова омерта в България. Има обаче изгледи спасението да дойде от северната ни съседка, където разследването за кражбата на еврофондовете в румънската антикорупционна прокуратура напредва с бързи крачки.

Предишни публикации по темата:

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев в схема за грабеж на еврофондове ударена от румънски прокурори

ПИБ е съучаствала в ДДС схемите на Иван Танев – Универсалния

#КОЙ допуска рецидивирането на КТБ в ПИБ?#WHO Is Allowing Repeat CCB Offenses in FIB?

БНБ отказа да провери: Източва ли се ПИБ?/Bulgarian Central Bank Refused to Probe Likely Drain of Private Lender FIB

Свързани офшорки получават огромни суми от ПИБ. Замесени са банкови служители / Connected Offshore Companies Receive Huge Amounts from Bulgarian Private Lender FIB, Bank Employees Are Involved

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев зад Юлен, Витоша ски и кредитирани от ПИБ офшорки / Tseko Minev and Ivailo Mutafchiev behind Yulen, Vitosha Ski and Offshore Companies Credited by Private Lender FIB

Оттича ли държавна помощ в облигациите на ПИБ?Are Private Lender’s Bonds Draining State Aid?

Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБGreek National Pocketed State Budget Aid Granted to Private Lender FIB

Виж още: Големи експозиции към фигури на организираната престъпност и кредити без обезпечения

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also