Цветан Василев взе „Петрол“ срещу $135 млн. дълг

Николай Марченко
Последвайте:

Capture_2014-01-18_a_11.52.10

Илюмжинов и Ершов на пресконференция в Шератон. Снимка Николай Марченко

Биволъ научи от свои източници колко са задълженията на единственото българско нефтено дружество „Петрол” към Корпоративна търговска банка (КТБ) – 135 млн. $ или 100 млн. евро

Точната сума не бе оповестена нито веднъж. Едни „над 100·милиона” бяха единствено споменати по време на пресконференцията на руския милиардер, президент на Международната федерация по шахмат (FIDE) и експрезидент на руската автономия Калмикия, Кирсан Илюмжинов. Митко Събев успял да вземе назаем тази сума от КТБ за инвестиционната програма на« Петрол » и за ФК „Черноморец”. Според Денис Ершов обаче Събев е загубил по-голямата част от парите на петролния холдинг в последните години при залагания на борсата.

Става дума за около 135 млн. щатски долара, което прави около 195 млн. лв. (100 млн. евро). Сумата включва дълговете на компанията, които по информация от източника на Биволъ, пожелал анонимност, са използвани за „лични цели”, както и за еднолични разходи на досегашния изпълнителен директор Митко Събев.

Освен това, сред разходите са и 5-те млн. евро за подставеното лице Сергей Батурин (вижте в агенция ПИК: „Цветан Василев е дал €5 млн., за да сложи ръка на „Петрол”), чиято задача беше да покаже подправени удостоверения и да преведе парите към инвестиционния фонд Wealth Standard Limited („Уелтстандарт лимитид”, Хонгконг), което според различни данни е свързано с КТБ и Цветан Василев. Самият банкер обаче оспорва да има отношение към аферата „Петрол” („Цветан Василев отрича да има пръст в заграбването на „Петрол” – бел. ред.), както и кредитираният от него Митко Събев.

ВТБ се срамува от КТБ?

Агенция ПИК (автор Н.Марченко) писа, че ръководството на водещата руска държавна банка „Внешторгбанк” (ВТБ) в Москва не харесва хиперактивността на Цветан Василев по отношение на „Петрол холдинг”, който вече от една година е в процес на придобиване от страна на Кирсан Илюмжинов.

Според изпълнителя Сергей Батурин, чиито думи са преразказани от миноритарния акционери в „Петрол” Александър Мелник и от помощника на Илюмжинов Магометхан Гамзатханов – Хан, Цветан Василев, в качеството си на кредитор номер 1 на “Петрол”, през КТБ е финансирал аферата с подправянето на временните удостоверения за собственост на акционерите Денис Ершов и Александър Мелник в полза на сегашните на Митко Събев и Орлин Тодоров.

Илюмжинов – емисар на Путин при Орешарски?

Експрезидентътна Калмикия от управляващата партия „Единна Русия” Кирсан Илюмжинов е близък лично с президента Владимир Путин. Подчинени на Илюмжинов твърдят, че шефът им щял да придружава Путин в България при евентуална визита на държавния глава у нас. По време на протестите #ДАНСWithМе господин Илюмжинов е идвал на среща с премиера Пламен Орешарски в Евксиноград, научи Биволъ от свои източници. По-късно става ясно, че от фаворит, Цветан Василев е станал “трън в очите” на руснаците. (Вижте в агенция ПИК: „Цветан василев опъна нервите на Москва”).

Неговата активност в опит да си върне по всякакъв начин вложените в „Петрол” пари само дразни Москва – висшите чиновници във ВТБ и „Газпром” са добре информирани за опитите му да отнеме компанията от Денис Ершов и Александър Мелник през Митко Събев и Орлин Тодоров. Според източници запознати със ситуацията, в този смисъл банкерът Василев се намира в “доста сложна ситуация”. Благодарение на служебното правителство на Марин Райков държавата започна да изтегля от КТБ парите на дружествата от Българския енергиен холдинг (БЕХ), което вече е довело донякъде до “сериозни проблеми с ликвидността” на банката”.

Смята се дори, че ако от Москва или Лондон не помогнат с поредно придобиване на някоя българска компания, то очевидно Цветан Василев ще бъде принуден или да продаде част от активите си, или да търси заем от приятелите си в Оман – милионерите от държавния фонд на султана, които според запознати си сътрудничат с него по настояване на лидера на ДПС Ахмед Доган

Акции по офшорки…

Идването на власт на БСП и ДПС през май 2013 допълнително помогна на мажоритарния собственик на КТБ и на „клиента” му Митко Събев. Според Гамзатханов, неслучайно Сергей Батурин е чувал от Митко Събев уверения, че няма да му се случи нищо, понеже „при Цветан Василев „всичко е купено” и полицията, и следствието, и съдиите”. 

Сергей Батурин е получил сумата от 5 млн. за прехвърляне на акциите чрез подправяне на удостоверения на акционерите на Денис Ершов (47,5%) и Александър Мелник (5%) към офшорното дружество, свързвано от някои медии (като „Капитал”) с КТБ. Въпреки, че прокуратурата след годишно разследване (вижте Коммерсант, 29.01.2013 г.), успя да докаже измамата, а съдът се произнесе, акционерите и новият собственик Кирсан Илюмжинов така и не успяват да поемат контрола над компанията.

Същевременно, според оценките на руския монополист „Газпромнефт”, цената само за мрежата бензиностанции на „Петрол” в страната достига 400 млн. евро (вижте LiveBiz: “Газпромнефт може да купи бензиностанциите на „Петрол” срещу €400 млн.). Става дума за около 400 бензиностанции на цена около 1 млн. всяка, по информация на кореспондента на изданието в София. Но поради съдебните тежби и големите дългове още през 2010 г. руската компания (която вече навлиза нa българския пазар през сръбската си дъщерна компания NIS Petrol) се отказва и започва да изкупува дребни бензиностанции в страната.

Авторитетният руски бизнес всекидневник „Коммерсантъ” писа още миналата година, че активите на компанията като „Петрол” няма как да струват по-малко от 1 млрд. Долара (1,40 млрд. лв.). Цената бе спомената като ориентировъчна от експерт пред изданието.

Интересът за КТБ е ясен. Поемайки контрола над „Петрол” като основен кредитор, тя се опитва да придобие компания,чиито активи по различни оценки са между 3 и 6 пъти по-скъпи от дълга (практиката в българските банкови и кредитни институции да е за години напред и с прословутата „преференциална лихва” на КТБ, а не еднократен за 195 млн. лв). Това значи „да купиш компания за милиард” с по-малко от 100 млн. Тази « американска мечта », за която в САЩ могат само да въжделеят, е възможна в България.

В Петрол със служебен GSM да си…

Една от най-абсурдните истории в сагата „Петрол” е тази за личните разходи на ръководителите й. Известно е, че Митко Събев се движи с Bentley, а според Денис Ершов той разполага и с 27 служебни GSM-a („Шеф в Петрол навъртял 150 бона за GSM-и на името на Илюмжинов”).

Самият Кирсан Илюмжинов пък при последното си идване в България разказа за директор в Петрол, който е навъртял 150 хил. лв. сметка за GSM. Най-забавното е, че телефоните са били на името на Илюмжинов, който очевидно все още не е стъпвал в офисите на своята компания. Пресметливият директор използвал три карти с договори направени с парите на Петрол от името на Кирсан Илюмжинов.

Руският политик се оплака пред журналисти, че за цял живот е спечелил само за един телефон, но директорите в компанията имат минимум по три: „Сега разбирам,защо всички така се натискат да работят в „Петрол”. Хората имат добри условия.”!. “Вижте как ме оцениха само на три мобилни телефона, някой имат и доста повече!”

Разходите за мобилни разговори са посочени като пример за безстопанственост и корупция от страна на предишното ръководство на „Петрол”, контролирано от Митко Събев. („Денис Ершов: Митко Събев краде не само от Петрол, но и от Черноморец”).

Кирсан Илюмжинов дори предложи на журналистите да отидат с него и да направят одит на имуществото му в Петрол: ” Да видим кой колко телефона има? “

От NIS Petrol в Сърбия до Казмунайгаз в Казахстан

Бившият президент на Калмикия уверява медиите и представителите на борда на директорите на „Петрол”, че ръководството „няма за цел продажба на активите, а да възстанови дружеството”. Според думите му той вече е имал уговорка с президента на водещата частна руска нефтена компания „Лукойл” Вагит Алекперов и шефа на „Лукойл България” Валентин Златев.

Той обещаваше също така да изплати дълговете на Митко Събев, които са поети като анганжимент към банкера Цветан Василев. Точно преди завършването на сделката, насрочена за 16 декември обаче, става ясно, че акциите отново са откраднати чрез машинации според информацията на единия от потърпевшите по делото съакционери Денис Ершов. Подозира се, че те са отишли при кредитора КТБ, която вече контролира акциите на Митко Събев (проверката става сложна, защото съдебните решения и заповеди заедно с прокурорските се редуват и прекъсват една друга от няколко години насам – бел. ред.)

Откъде са парите?

Самият Кирсан Илюмжинов едва ли се страхува от Цветан Василев, тъй като управлява активи за над 10 млрд. долара чрез швейцарската си компания Credit Meditaranee, която се явява купувач на « Петрол ». Наскоро шефът на FIDE получи и активи на китайски инвеститори за около 5 млрд. долара. Неслучайно, Илюмжинов обещава да проведе оздравителна програма на « Петрол », като за негов съветник без заплата се нае лично Денис Ершов – това се случи на пресконференция в столичния хотел „Шератон” (вижте снимките – бел. ред.)

Според руската преса и специално вестник „Ведомости”, Кирсан Илюмжинов е повече инвестиционен посредник и дипломат, отколкото пряк инвеститор. Самият Кирсан Илюмжинов както в интервюта за Николай Марченко, така и за руските медии като „Коммерсант” отрича целта му да е бърза препродажба на руски държавен монополист (вариантите са скалъпеният от ЮКОС „Роснефт” или мощният концерн с доминиращо държавно участие „Газпромнефт”) или на друг чуждестранен стратегически инвеститор.

Средствата на китайските бизнесмени, например, ще бъдат използвани за „придобиване на европейски компании от партньорски, юридически и физически лица”, тоест на теория и „Петрол” би могъл да бъде купен от някое дъщерно дружество на Petrochina за не по-ниска цена от предлаганите досега.

Кой в крайна сметка ще играе за „Петрол”?

Според руския бизнес вестник „Ведомости” (издание на The Financial Times в Русия – бел. ред.), един от инвеститорите в консолидирането на активите на „Петрол” би могла да стане партньорската нефтена компания „Лукойл” (Вижте Ведомости: „На чем зарабатывает Кирсан Илюмжинов”– бел. ред.)

Информацията, че българската нефтена компания (която според Кирсан Илюмжинов е с потенциал да бъде „водеща на Балканите” – бел. ред.) може да бъде придобита от „Лукойл” беше опровергана от неговите представители – обяснението се свежда до антимонополното законодателство, според което „Лукойл България” и Lukoil Neftochim Burgas вече са с „доминиращо положение на пазара” на горива у нас.

Ако евентуално Лукойл направи такъв опит да придобие „Петрол”, сделката би трябвало да се натъкне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и компанията да бъде санкционирана като монополист. Такъв сценарий на „Лукойл” не му трябва.

Но сред заинтересуваните потенциални стратегически (а не финансови/портфейлни) инвеститори в Petrol компании са също така водещи в Европа енергийни концерни: руската „Газпромнефт” (през сръбската NIS Petrol), азербайджанската държавна компания SOCAR (наскоро купила газов оператор в Гърция) и казахстанската държавна „КазМунайГаз” (купила е преди няколко години Rompetrol в Румъния).

Всички пътища водят към Кремъл

„Ти индийския бог Шива виждал ли си?! Той има десет ръце, а не две като ние с тебе. Та ти си представи, че и Кремъл си има десетина ръце, като Шива! И всяка от тях иска да яде!”. – цитат от руския филм „Олигарх” (1998)

В тази връзка Биволъ само споменава известните досега в публичното пространство и според източниците връзки около „Петрол” на икономическо и политическо ниво в страната.

Бившият собственик Митко Събев е контролиран от своя кредитор Цветан Василев (председател на надзорния съвет на КТБ), който според думите му е „рекламодател” в медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски. С кой лагер в правителството на Пламен Орешарски е в по-голямо сътрудничество ДПС е въпрос за политолозите, но е факт активното сътрудничество на КТБ с « банката на Путин »  ВТБ.

Трудно е да се каже и с кого дружи Кирсан Илюмжинов – с експрезидента Георги Първанов, с експремиера Бойко Борисов или с действащия премиер Пламен Орешарски, когото е посетил през горещото лято на протестите в Евксиноград. В Русия той е спряган катo еднакво близък и до путиновата « Единна Русия », и до на вицепремиера по енергетиката Аркадий Дворкович, представляващ по-либералния кръг на властта, образувал се около министър-председателя Дмитрий Медведев, според непотвърдена информация във водещи руски бизнес издания.

Интересен за изследване е въпросът дали в активите, които си присвои руският нефтен монополист „Роснефт” при ареста на Михаил Ходороковски (2004 г.) и одържавяването на ЮКОС фигурира и българският клон „ЮКОС Петролеум България”, както се казва « Петрол Холдинг » АД до 2004 г.? Според Денис Ершов Михаил Ходорковски и неговият партньор Леонид Навзлин са му „оставили” създадената от него регионална компания срещу „нищожните” според него по онова време пари (задължения) от $7-8 млн долара. Ершов твърди, че тогава активите са достигали 1 – 2 млрд. долара, тъй като е имало идея за работещи клонове на „Юкос петролеум” също така в Унгария и в Румъния.

Дали освобождаването на Ходорковски ще повлияе на съдбата на „Петрол” – дали отказът му от финансови претенции не означава, че единствената българска нефтена компания ще бъде консолидирана от пореден руски енергиен монополист – „Газпромнефт” на близките до Кремъл „Приятели на Путин” или „Роснефт”, в бордовете на които е „дясната ръка” на Путин в сянка, всемогъщият вицепремиер по енергетиката и автор на операцията « ЮКОС » – Игор Сечин. Именно « ЮКОС »беше началото на консолидиране на руската енергетика в държавни и околовластни структури.

marchenkoАвторски материал на икономическия журналист Николай Марченко, кореспондент на “Комерсантъ” в България.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d