Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски. Отворил фирма с Мондешки

Екип на Биволъ

Лобистът на Демократическата партия Антъни Подеста е подписал лобистки договори на стойност над 2 милиона долара с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Един от договорите не е деклариран съгласно изискванията на американския Закон за чуждестранните агенти /FARA/, установи проверка на БРРД. Друг е деклариран пред Сената, но не и по FARA. По оперативна информация от източници на БРРД е имало срещи на Подеста с Пеевски в Дубай. В София той започва бизнес с “троянския кон на Пеевски” – адвокат Момчил Мондешки.

Антъни /Тони/ Подеста е известен адвокат, дарител на Демократическата партия и има топли връзки с администрацията на Байдън. В миналото е лобирал за украинския президент Виктор Янукович и също е пропуснал да декларира този факт, пише Ню Йорк Таймс. Сред клиентите му са египетския диктатор Хосни Мубарак, бирманската хунта и саудитски официални лица. Неговият по-млад брат Джон Подеста също е видна фигура в Демократическата партия и е бивш шеф на кабинета на Хилари Клинтън. Имейлите на Джон Подеста изтекли в Wikileaks предизвикаха огромен скандал в САЩ.

През 2017 г. лобистката фирма на Тони Подеста преживява трудни времена, тъй като срещу нея тече федерално разследване свързано с друг вашингтонски лобист – Пол Манафорт. Разследващите се интересуват дали той не е нарушил правилата за деклариране на лобистка дейност по Закона за деклариране на чуждестранните агенти /FARA/.

По това време Тони Подеста е атакуван в Twitter лично от бившия президент Доналд Тръмп, който се пита защо Подеста не е задържан по това разследване. В крайна сметка на Подеста не са му повдигнати обвинения и случаят е изоставен от американските власти две години по-късно през 2019 г.

Заради влошената репутация на фирмата му и отказ на банките да работят с нея, през 2017 г. Подеста затваря лобисткия си бизнес и се посвещава на хобито си на колекционер на картини и скулптури от известни творци.

В качеството си на такъв той влиза и в българската светска хроника. В края на юли 2021 г. известният демократ и лобист обикаля столичните изложбените галерии заедно с търговеца на изкуство и галерист Стефан Стоянов, с когото е близък отдавна.

Тони Подеста празнува рожден ден през октомври 2021 г. в компанията на Стефан Стоянов. Снимка: Политико

Но този епизод извън кулоарите на властта за Подеста изглежда е приключил. Той се завръща в лобисткия бизнес с нови многомилионни договори с китайската Huawai и с български фирми, съобщава Ню Йорк Таймс.

Всъщност, визитата му в София включва дискретни делови срещи и договори за много пари. Общото между компаниите, с които Подеста работи в България е, че те са свързани с бизнес интересите на Делян Пеевски – българския депутат от ДПС, санкциниран от САЩ за значителна корупция по глобалния закон “Магнитски”.

Смущаващ е също така фактът, че не всички договори на Подеста с български фирми са декларирани съгласно Закона за регистрация на чуждестранни агенти /FARA/, установи проверка на БРРД в американските регистри на лобистите.

Тони Подеста посещава отново София през октомври 2021 г. след среща с Пеевски в Дубай. А през ноември регистрира официално консултантски бизнес в България заедно с адвокат Момчил Мондешки, за когото е известно, че доверено лице на Пеевски.

Американският лобист остави без отговор запитването ни за интервю изпратено по имейл преди седмица.

От “доайена на българската организирана престъпност” до санкционирания по Магнитски олигарх

На 13 юли 2021 г. Подеста подписва договор с българската фирма “Протос Енерджи” за “насърчаване на интересите на компанията с всички съответни служители на правителството на САЩ в Белия дом, Съвета за национална сигурност, Министерството на енергетиката, ръководството на Конгреса на Камарата на представителите и Сената и енергийните комисии както на Камарата, така и на Сената”.

Договорът с “Протос” на стойност 300 000 щатски долара е за периода от 21 юли 2021 г. до декември, а плащането е извършено на 21 юли от сметката “Протос” в ОББ с номер 1087 7040 40.

“Протос Енерджи” е собственост на Георги Самуилов, който потвърди в телефонен разговор с репортер на БРРД за договора за лобиране. Той каза, че е наел Подеста за лобиране, защото неговата енергийна компания, една от най-големите в България, има интерес към пазара на втечнен природен газ в САЩ. Самуилов отказа да разкрие повече подробности, но каза, че познава Подеста от много години.

Подеста е декларирал тази лобистка дейност в базата данни за разкриване на информация за лобиране на Сената на САЩ на 23.08.2021 г.  В документите се вижда и  друга фирма, собственост на Самуилов – “ИНСА Ойл”. На 20.10.2021 Подеста е подал и отчет, в който се вижда сумата от  500 000 щатски долара. Това означава, че той е получил и други плащания освен първото от “Протос”.

“ИНСА Ойл” е една от най-големите български газови и петролни компании и също е собственост на Георги Самуилов.

Споразумението за лобиране в полза на “Протос” включва също така и Министерството на енергетиката на правителството на САЩ. Но в официалната база данни където се виждат лобистките договори по Закона за регистрация на чуждестранните агенти /FARA/, няма информация за “Протос Енерджи” или “ИНСА Ойл”. Изискването по FARA е да се заяви лобистката дейност преди тя да започне.

През 90-те собственикът на “Протос Енерджи” и “ИНСА Ойл” Георги Самуилов работи в холдинга “Мултигруп”, описван в докладите на Държавния департамент на САЩ като „доайенът на българската организирана престъпност

Лидерът на Мултигруп Илия Павлов беше застрелян от наемен убиец през 2003 г.

През 2009 г. бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който по-късно стана шеф на Агенция “Митници”, съобщи пред парламента, че “Жоро Инса” (прякорът на Самуилов) е замесен в многомилионни ДДС и данъчни измами. Той обаче никога не е бил арестуван, а делото за измама с ДДС така и не е внесено в съда.

Съвсем наскоро Самуилов беше заподозрян, че е фронтмен на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” олигарх Делян Пеевски. Икономическият седмичник “Капитал” съобщи, че според многобройни източници компанията, закупила многомилионни имоти от Пеевски, се контролира от Самуилов.

През юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ обяви, че Пеевски е замесен в “значителна корупция” и го постави в списъка със санкциите по глобалния закон “Магнитски”. Държавният департамент също посочи публично Пеевски в отделен санкционен списък.

Запитан по телефона дали има връзка с Пеевски, Самуилов каза, че никога не се е срещал с Делян Пеевски и не го познава лично, както и че няма нищо общо с фирмата, която е купила имотите му.

Договор с “Хидрострой”

Вторият договор на Подеста на стойност 1,2 млн. долара е с “Хидрострой” АД, собственост на Велико Желев.

В договора се споменават същите лобистки дейности в интерес на “Хидрострой” пред правителството на САЩ, както и в договора с “Протос Енерджи”. Той тече от 16 август 2021 г. до 16 август 2022 г. и плащанията са тримесечни. Първото плащане е фактурирано от Подеста на 16 август 2021 г.

В базата данни на лобистите на Сената на САЩ и в базата данни на FARA липсва информация за този договор.

“Хидрострой” е една от най-големите български строителни фирми, която просперира при бившето правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. Хидрострой придоби фирмата “Водстрой 98“, за която се твърдеше, че е контролирана от Делян Пеевски. “Водстрой 98” беше с официален собственик Иван Мирински.

След като Борисов напусна премиерския пост, новият министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини собственика на “Хидрострой” /без да го посочи директно/, че източва пари от пътни строежи.

На 25 октомври 2021 г. Рашков участва в толкшоуто „Лице в лице” по телевизия bTV и каза, че неназован бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE, свързвайки произхода на парите с многомилионна измама за пътно строителство, известна като „Хемус гейт”.

Попитан кой е бизнесменът, за когото говори Рашков, каза: „Мога да кажа, че този човек е „Велик“ и „Жилав“.

До редакционното приключване на статията от “Хидрострой” не отговориха на запитването ни за връзка с Велико Желев, изпратено на официалния имейл за контакт.

Лобиране за сенчест български търговец на оръжие в Рияд

Това обаче не са единствените договори в България, сключени от Подеста през 2021 г. Друг сенчест български бизнесмен през август 2021 г. си е осигурил неговите услуги за сделка за оръжие със Саудитска Арабия.

Става дума за Кирил Кленовски, който е известен в миналото като дясна ръка на боса на групировката ВИС Георги Илиев, застрелян от наемен убиец през 2003 г. Братята Илиеви и Кленовски са имали общ бизнес през 90-те чрез фирмата “Ви Кей Джи Груп“.

Кленовски, чрез фирмата си “Уотър Стоун”, се явява наемател на луксозния апартамент с бронирани стъкла в сградата над сладкарница “Кристал” на ул. Аксаков 10. В миналото той принадлежеше на банкера Цветан Василев, а сега е собственост на финансиста Емил Хърсев.

В момента Кленовски чрез фирмите си “Уотър Стоун” и “Риарм” се занимава с износ на оръжие и боеприпаси. Договорът му с Подеста е чрез фирмата “Риарм” за лобиране пред Министерството на отбраната на Саудитска Арабия във връзка с предстоящ търг. Сключен е на 15 август 2021 на обща стойност 400 000 щатски долара, като Подеста може да получи и 4% от комисионната при успешна сделка.

БРРД има данни, че Кленовски поддържа сметки в държавната ББР, откъдето на 25.08.2021 г. е преведен първия транш от 100 000 долара към сметката на Подеста в Bank of America.

Проверка в регистъра на Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията обаче показа, че фирмата “Риарм” няма лиценз за експорт на оръжия и боеприпаси. Лиценз няма и “Уотър Стоун”, което означава, че експортът се осъществява през други компании, а фирмите на Кленовски посредничат в сделките.

Потърсен по телефона за коментар Кленовски каза, че се намира в чужбина и не си спомня за този договор с Подеста, тъй като имал много и различни договори.

Съдружие с “Троянския кон на Пеевски”

На 8 ноември 2021 г. Антъни Подеста и адв. Момчил Мондешки учредяват дружеството “Подеста и Мондешки” ООД с капитал 1000 лв., в което имат равни дялове. Основият предмет на дейност на новата фирма са консултантски услуги в областта на бизнеса и управлението.

Дружественият договор е регистриран пред нотариус, а на Подеста превежда приятеля му Стефан Стоянов.

Момчил Мондешки стана известен покрай записите “Яневагейт”, в които той обсъждаше със съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова схеми за влияние във властта.

От разговорите се разбира, че той е особено приближен на Делян Пеевски, който трябвало да одобри синдиците на фалиралата банка. В публикация на Капитал той е посочен като “Троянския кон на Пеевски” заради ролята си при осребряването на активите на КТБ.

Преди две години Биволъ успя да заснеме адв. Мондешки на изложение в Хановер, но той отказа да отговаря на въпроси, а охраната му се държа грубо със снимачния екип.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

БРРД се опита да се свърже по телефона с адв. Мондешки, но той не вдигаше слушалката и не отговори на изпратените съобщения.

Срещи в Дубай и София

По оперативна информация на БРРД срещите на Подеста в София са провеждани в хотелите “Сенс” и “Интерконтинентал” и са били контролирани от наши и партньорски служби.

Среща е имало и в Дубай, в хотел “Булгари” на 30 септември и 1 октомври 2021 г. На нея са присъствали Делян Пеевски, адвокатът му Александър АнгеловГеорги Самуилов и Стефан Стоянов. Тази среща също е била контролирана от партньорски служби.

Пред БРРД Георги Самуилов отрече да е присъствал на такава среща. Зададохме същия въпрос по телефона на Стефан Стоянов. След като чу за какво става дума той прекъсна разговора с оправдание, че е във важна среща с художници и поиска да му изпратим въпроси по имейл. До редакционното приключване на статията Стоянов не отговори на изпратените въпроси.

На 3 октомври Пеевски се прибира в България с полет от Дубай. Този период съвпадна с публикуването на “Досиетата Пандора”, като Пеевски беше първият осветен политик с тайни офшорки. На 6 октомври той беше привикан на разпит в ДАНС.

Не е ясно какво е последвало от тази активност на службите, но междувременно Пеевски придоби имунитет като народен представител в 47 Народно събрание.

Кои са лобистите и адвокатите на Пеевски в САЩ

Още през 2017 г. фирмата на адв. Сашо Ангелов “Авиора Консулт” наема щатската лобистка фирма BGR Government Affairs в полза на Делян Пеевски. Последният договор на BGR с “Авиора” е за за 30 000 долара месечно и е от края на 2020 г., но в базата данни на FARA е все още активен.

След проблемите на Тони Подеста с американското правосъдие през 2017 г. и колапса на бизнеса му, някои от най-видните му кадри като  преминават на работа именно в BGR.

Отделно от това, Пеевски е наел една от най-скъпите адвокатски кантори Morgan Lewis, за да защитава интересите му в делото за източване на сметки на американска фирма в ПИБ, заведено по прословутия Закон RICO /Racketeer Influenced and Corrupt Organizations/, във Федералния съд в Ню Йорк срещу Пеевски, ПИБ, БНБ и Булгартабак.

Една от най-скъпите адвокатско-лобистки кантори в света е наета от Делян Пеевски в защитата му по делото за кражба на пари по сметки на американска фирма. Делото е заведено по Закона RICO /Racketeer Influenced and Corrupt Organizations/ в Ню Йорк, САЩ

Побългареният “Магнитски”

Делян Пеевски беше посочен от американското правителство като лице замесено в значителна корупция в началото на юни 2021 г. След това българските власти при служебното правителство изготвиха български списък “Магнитски”, в който попаднаха лица и фирми свързвани със санкционираните от САЩ лица Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Забележително е, че в този списък отсъства адв. Александър Ангелов, въпреки разкритията от “Панамските документи”, датиращи от няколко години, че именно той е подставеното лице на Пеевски в ключови офшорни фирми.

В българския списък отсъства и фирмата “Авиора Консулт”, която представлява Пеевски пред лобистите в САЩ и през която минават разплащанията на Пеевски с адвокатите му.

Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски. Отворил фирма с МондешкиЛобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски. Отворил фирма с Мондешки

Разследване на Биволъ базирано на данъчни документи показа, че през “Авиора Консулт” минават милиони лично от Пеевски и от свързвания с него тютюнев холдинг “Булгартабак”.

Не е ясно какъв е произходът на парите на Пеевски, който не е регистриран по ЗДДС и не би трябвало да може да оперира с такива суми.

Засега няма данни, че българските данъчни и финансовото разузнаване в ДАНС са предприели конкретни действия за проверка и изясняване на тези парични трансфери. Нещо повече, фирмите на Пеевски ударно продават имоти за милиони, което не би трябвало да е възможно след като българските банки заявиха, че спират да работят с фирмите от българския списък “Магнитски”.

Разкритите офшорки на Пеевски и неговата майка Ирен Кръстева от “Досиетата Пандора” също не бяха включени в българския списък “Магнитски”. Няма последствия и за “банкерите на Пеевски” Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които също излязоха от “Пандора”.

Тази необяснима пасивност на българските власти обаче може да спре ако в САЩ започне поредното разследване срещу Тони Подеста за недекларираните му лобистки договори с български фирми и действия в полза на лице, санкционирано от САЩ за корупция.

Екип на BIRD.BG и BIVOL.BG 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: