Продължаваме промяната или Продължаваме подмяната?

Възпитаници на престижни университети. Млади, успели, богати. Свежи, усмихнати, непринудени, симпатични. Доказали се не само като мениджъри на компании, а и като държавни администратори, успявайки за някакви си четири месеца да извадят на показ солидно количество данни за финансови и икономически злоупотреби на кабинета (надявам се последния) на Бойко Борисов.

След първото служебно правителство на Стефан Янев решават да поемат по самостоятелен път и да сформират своя политическа сила, с която да влязат в Народното събрание и да променят нещо, за да помогнат на България. Дотук добре. Аз обаче съм българин и 42-годишния ми живот ме е направил извънредно скептичен към щедри обещания и витиевати приказки.

Вижте, не се опитвам да накарам никого да не гласува за партията с безкрайната редица П-та. Просто няколко неща ме притесняват, и то доста сериозно. Няма да претендирам за изчерпателност. Не това е целта нито на автора, нито на текста. Просто искам да нахвърлям някои теми за размисъл, пък на който му се мисли по тях добре, на който не, пак добре.

Бих искал да започна с неясно отправените послания. Доколкото изобщо ги има, защото ПП ПП не притежава политическа програма, от която всеки човек, заинтересувал се от прясната партия по един или друг начин, да може да научи в дълбочина какви са ѝ бъдещите творчески планове, както би се изразила някоя мисирка от антуража на Бойко.

Съгласете се, хипотетично партията на Кирил Петков и Асен Василев върви с такъв тренд, че нищо чудно до изборите, до които остава цял месец и половина, да излезе дори и първа политическа сила и да сформира правителство. Е, как сериозен и мислещ човек да довери следващите четири години от живота си на хора, чието най-категорично заявление е, че реализират леви цели с десни инструменти?

Дълго се опитах да проумея зад този словесен каламбур и отсях две теории. Оная с лявата ръка и десния джоб, в която живяхме през „ерата“ Борисов и другата. Случващата се на практика в скандинавските и някои други страни. Социална държава на базата на ред, клоняща към нулата корупция, привличане на инвестиции в сектори с висока принадена стойност и данъчна система, която товари солидно хората с по-високи доходи, за да има достатъчно за развитие на социални политики. Но такива с доказан ефект, а не строежи на стадиони за милиони в обезлюдени села.

Но, луксът „социална държава“ изисква високи технологии, привлекателност за инвеститори, достатъчно по брой и качество квалифицирана работна ръка, абсолютна непримиримост към корупцията. А ние трябва да правим леви политики с десните инструменти в условията на тотален алъш-вериш, прогнила бюрокрация и източена от Борисов хазна. Звучи добре, ама няма да стане. Поне не и скоро.

Както и да е. Не можем да не се съгласим, че и тази формулировка, и липсата на какъвто и да било опит в ръководенето на държава, са най-малкото притеснителни. Защото може да си отличен икономист или финансист. Това по никакъв начин не означава, че разбираш от външна политика или туризъм, да кажем. Някой би опонирал, че ще си направят екип. Аз пък бих отговорил, че прекрасно видяхме до какво доведе светкавичното събиране на екип от Царя и назначаването на министри по бензиностанциите от Бойко. Сега, Петков и Василев може и да имат нещо предвид за кабинета си, но ние така или иначе не знаем и ще трябва да го караме на доверие. А това продължава прекалено дълго, не мислите ли? Как ще ръководиш евентуалните си избраници на такива постове, от които хал хабер си нямаш? Не хващаме най-добрия футболист в отбора и от терена да го правим старши треньор, нали така? Естеството на работата е коренно различно и изисква се години опит, за да си адекватен на голямото предизвикателство.

Много хора може и да наскачат, но ПП ПП прилича подозрително на предишните месиански партии, които бяха изваждани по спешност от ръкава, за да разбишкат политическото пространство и да върнат управлението на държавата в лоното на задкулисието. Волен, Царя, Бареков, Яне, Бойко… Със сигурност пропускам някого, но всички минаха по един път. Популистки приказки, когато нищо не зависи от тях, висок рейтинг, гмуркане във властта и оттук нататък… пълна масакра. Кражби, престъпления на най-високо държавно ниво, тотално незачитане на и без това анахронистична Конституция и бутафорно Народно събрание.

В момента фактите са, че ПП ПП се крепи на един висок рейтинг, граден в продължение на четири месеца. И, забележете, Петков и Василев и тогава действаха избирателно. Да взеха отношение по темата как така културистът-данъчен Спецов си продава фирмата с милиони дългове към държавата на клошар? Или как силно приближен на Боян Петракиев – Барона, познат като доставчик на оръжие за размирните региони в Африка и Леванта, получава 31 милиона долара от американска компания за оръжейна търговия, имайки междувременно и сметка в станалата (благодарение на похвалните усилия на служебното правителство и в частност на лидерите на ПП ПП) печално известна Българска банка за развитие?

Без политическа програма, ясни и конкретни цели, заявени като ангажимент пред обществото, без членска маса, организации по места, без една плеяда от специалисти с безупречен имидж като Кирил Петков и Асен Василев… Поне на мен всичко ми изглежда все едно се търси спешно решение, след като дълго подготвяният за приемник-месия на Бойко Слави направи геройства от храброст, за да откаже от болезнено самовлюбената си личност голяма част от хората, които само допреди месеци се кълняха в обръснатото му кубе и презрителния му поглед.

Да не забравяме и за връзките на Радев с Решетников, Митрофанова и Нинова и за солидното количество агенти на ДС в инициативния комитет по издигането му. Една от първите заявки на ПП ПП беше, че подкрепя Радев за следващ мандат. Това просто жест на признателност, че ги изстреля чрез служебното правителство ли е или дългата ръка на Кремъл пак иска да ни „помогне“?

Честно казано, не разбрах що за животно е това СЕК (Средноевропейска класа) освен, че са били в коалицията на патрЕотите, дефакто се явяват част от управляващата гмеж, излъчила кабинета Борисов 3. Но за лидера им Настимир Анананиев съм чел черно на бяло, че съвсем не отговаря на заявените от ПП ПП изисквания да е членувал в не повече от една партия преди сегашната си. Пък и в редиците на СЕК, регионална партийка от Бургас, има много печално известни по Южното Черноморие имена на „бизнесмени“.

Е, СЕК нямало да участва в листите. Хубаво. Но вие реално се коалирате с тях и никой не може да предвиди как ще се развият нещата. Ако хвърлите кратък поглед на така наречената Епоха на войнишките императори в Рим, ще видите десетки примери за това как сметките на на пръв поглед недосегаеми и всемогъщи принцепси са обърквани с хитрост и интриги от прости и неуки претенденти за престола. Нищо лично към господин Настимир, да не излезе, че го обиждам.

Всъщност, ако погледнем обективно на нещата, няма как да наречем коалицията между СЕК и ПП ПП по друг начин, освен безпринципна. Брак по сметка. Със самоцел да се влезе в Народното събрание. И това не може да не смущава всеки мислещ човек, независимо дали на някого му харесва или не. Както и оня станал удобна дъвка за партиите на статуквото документ за отказване от канадско гражданство, който още си чака в Букурещ.

Нещата не свършват дотук, но целта ми не е да подлагам на другарска критика ПП ПП. Ни най-малко. Едва ли би имало по-щастлив човек от мен, ако Кирил Петков и Асен Василев влязат в Народното събрание, явят се ядро на мощна антисистемна коалиция и най-после поведат България в посока, различна от Марианската падина.

Понеже съм от стара коза яре обаче, съм длъжен да мисля и за възможните негативни изходи, защото бая се нагълтахме на горчилка от прекършени надежди през последните 77 години. Както казах в началото, ако искате претеглете доводите „за“ и „против“ и вие. Ако не искате, ваша воля. Поне гласувайте по съвест.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Latest posts by Стоян Николов - Торлака (see all)

Вижте също / Read Also

%d