Ексклузивни свидетелства пред „Биволъ“:

Изборни протоколи с бюлетини са брутално фалшифицирани

В Молдова - мощна агитация за „Възраждане“ и „пари на ръка“ за ДПС, в Италия – несъществуващи секции за гласуване
Екип на Биволъ

За изключително скандални манипулации, фалшифицирани протоколи, незаконна агитация и купен вот сигнализираха източници на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Нарушенията засега могат да бъдат открити от секционни комисии в София, Молдова и Италия.

Най-шокиращите са своеволно надписване на протоколи от хартиеното гласуване.  А наблюдателите и неправителствените организации масово твърдят за липсата на “кой знае какви нарушения” с цел надписване на гласовете за определени партии. Източници на „Биволъ“ опровергават тезата, предоставяйки неопровержими свидетелства за това как в районните избирателни комисии (РИК) се дописват гласове в сгрешените при попълване протоколи. Шампионите в тези фалшификации, с които източниците запознаха „Биволъ“, са ПП „Възраждане“ на Костадин Костадинов и коалицията ГЕРБ-СДС на експремиера Бойко Борисов. Определени облаги, но в по-малък размер са получили от БСП и ИТН.

В чужбина ситуацията е в полза на ДПС, която след загубата в Молдова на 2 октомври 2022 г., бие „Възраждане“. В населените места с бесарабски българи и в Кишинев е водена съмнителната от законовата гледна точка агитация от местните власти в полза на „Възраждане“, а в Гагаузия – в полза на ДПС. Както и през 2021 и 2022 г., има сигнали за даване на пари на ръка в гагаузките населени места на Молдова на гласувалите за ДПС. От Италия има сигнал към „Биволъ“, че в две населени места секциите за гласуване са били проформа и не са работили. “Биволъ” продължава с проверката на сигналите, очаквайте нови подробности за манипулациите и нарушенията, които са могли да обърнат резултатите на парламентарните избори за 2023 г. 

В София нямало груби надписвания на гласовете?  

Прогнозите за победа на т.нар. „хартиена коалиция“ се сбъднаха и в София, алармираха „Биволъ“ източниците, участвали в кампанията в столицата. Според тях масово неправилно попълнените протоколи са фалшифицирани своеволно. Именно тези протоколи

са се оказали „златна мина“ за манипулаторите на изборните резултати.

Според свидетелите на „Биволъ“, нарушенията се координират на ниво РИК и ДП „Информационно обслужване“.

Нелегални машини за Бг избори

Там според тях масово се е случвало така, че членовете на РИК-ове карат председателите и зам.-председателите на СИК да дописват гласове в ползата на едните или другите политически сили. Някои членове на РИК-ове не са били толкова предпазливи и лично задраскват едните резултати и пишат други, увеличавайки резултата на едната или другата политическа формация.

В един от столичните МИР например масовите грешки в протоколите е довел до скандалните разкарвания на ръководството на СИК до РИК в НДК и до „Информационно обслужване“. И на двете места членовете на РИК и служителите на държавното дружество карат члена на ръководството на съответния СИК или да прави сам корекции, дописвайки гласове за конкурентните политически сили или сами да внасят корекциите, обяснявайки всичко това или с „математическа грешка“ или с това, че иначе „сметката не излиза“.

Нагледен пример как от РИК и “Информационно обслужване” са дописани гласове на опредлени партии в протокола – всички за хартиеното гласуване (Източник: ЦИК)

Така, в един от СИК-овете според членовете му никой не е надписвал нищо, но пък за сметка на това са допуснати много грешки. Това води до ситуацията, при която заместник-членовете на СИК изведнъж синхронизирано и под различни предлози отказват да се явят в РИК заедно с председателя, както е редно по закон. От кои политически формации са номинираните „заети“ зам.-председатели на СИК? От ГЕРБ-СДС и ДПС. Самият председател без заместниците и свидетели не е могъл да се справи с предаването на протоколите и с натиска за поправките:

“Оставиха ме абсолютно сам”. 

Правителствени кадри манипулират местни избори със сделки в горите

Двамата също така съвсем случайно не се намесват при многократно допусканите грешки от члена на СИК без опит на изборите, който е натоварен от тях самите да попълва протокола. Очевидно, някой има изгода от това грешките да са много и много повече отпреди, защото в цялата суматоха, при безкрайните драсканици по протоколите, после е лесно от страна на членовете на РИК и служители на „Информационно обслужване“ да описват гласове на едни и други. Това твърдение застъпват членовете на СИК, сигнализирали „Биволъ“, които се замислят друг път въобще дали да участват като членове на секционните комисии.

Така, в един от такива СИК членовете на РИК и служители на „Информационно обслужване“ дописват на места сами, на места карат председателя с неговия почерк, да добави гласове за няколко политически партии, естествено не и за неговата. Така, „шампионите“ стават „Възраждане“ с 36 надписани гласа. Следват ги ГЕРБ-СДС – с 23 надписани гласа. Десет гласа с „елегантното“ добавяне на единица към изписаната цифра 7 (така резултатът вече става 17) се подхвърлят на „БСП за България“.

Особено скандално обаче е, че гласовете за “Възраждане” са надписани от представителя на…ПП-ДБ в Комисията(! ) Това е прецедент, който заслужава по-подробен анализ. В същото време централата на коалицията е била предупредена за направените фалшификации, но оттам отказали да реагират изобщо под предлога, че: 

Ние сме първи и по-добре да не пипаме резултатите!

“Клинч в полза на проруските сили”. Украински вестник не вижда в изборите ни нищо добро за Киев

Чужбина: „Изчезналите“ секции в Италия и купен вот в Молдова

Скандални нарушения са регистрирани в чужбина. В два големи града в Италия, световноизвестни туристически столици, се оказа, че избирателните секции просто са изчезнали.

„В деня на изборите две от избирателните секции в Италия, едната в Болоня, а другата във Флоренция, не съществуваха“, сигнализира читателка на „Биволъ“ от Италия.

Отидохме на посочените адреси и в двата града за да гласуваме, но секции нямаше. Нито имаше някакво обозначение, като табели, че на тези адреси може да се гласува“.

Интересното е, че според читателката ни, адресите са взети от ЦИК.

Сънародничката ни сигнализира по случая също две водещи институции – Посолството на Република България в Рим и Министерството на външните работи (МВнР). Очевидно, отговор все още не е получила и се е обърнала към медията ни.

Краде ли властта изборите с машинен вот ала Венецуела?

Сънародничката ни се чуди дали изобщо може нещо да се направи, въпреки че според нея очевидно става въпрос за нарушение на правата на гласоподавателите от България, живущи в Италия, които не могат да си упражнят правото на глас. Призоваваме по казуса да се произнесе и ЦИК, след като става дума за големи населени места, където желаещите да гласуват в региона могат да наброяват стотици и хиляди души.

В Република Молдова пък след победата си на предишните предсрочни избори от 2 октомври, „Възраждане“ отстъпи първото място на ДПС. Източник на „Биволъ“ в региона информира, че

ставало дума пак за „даване на пари“ за желаещите да гласуват за партията на Ахмед Доган в четири секции в Гагаузката автономия на Република Молдова.

През 2021 г. и 2022 г. относно ДПС, както бяхме писали в „Биволъ“ тогава, също имаше сигнали за купуване на гласове на места. Тогава медията ни информира, че в гагаузкия град Чадър Лунга в Южна Молдова е била извикана полиция на избирателната секция. Там от страна на членовете на СИК бяха засечени избирателите, които снимат със смартфона бюлетините си. След това такива избиратели, за които често се организира и транспорт до секциите от микробуси и минивани, отиват до намиращ се наблизо автомобил, показват снимката с гласа си и взимат по 300 или 500 молдовски леи на ръка – съответно 15 евро или 25 евро.

Първи не само в Турция. По €25 на ръка за гласувалите за ДПС в Молдова

През 2021 г. имаше случай, когато в центъра на бесарабските българи – гр. Тараклия, Тараклийски район, Южна Молдова,

колата с посредниците, които плащат на ръка на гласувалите, е била паркирана точно под прозорците на Консулството на Република България.

Така и не бе ясно, защо консулските служители не са извикали полицията, след като купуването на гласове е ставало пред очите на цялото градче.

В гр. Комрат на Гагаузката автономия на Република Молдова пък са били засечени и други видове агитация. Там в дните преди изборите изведнъж са имали място посещения на скромни делегации от по няколко депутати от България и Република Турция – идвали са както народни представители на ДПС, така и колегите им от Партията на справедливостта на президента Реджеп Тайип Ердоган.

€15 и организиран транспорт срещу глас за ДПС+ГЕРБ в Молдова

По време на посещенията се е водила открита агитация от страна на местните политици и обществени лидери в полза на ДПС. До българското училище в Комрат, където всяка година се помещава секцията за гласуване, е засичан автомобилът на един от местните политици и предприемачи – роднина на башкана (аналог на президентската изборна длъжност) на Гагаузката автономия Ирина Влах, която от години е известна с добрите си отношения с Ердоган и с руския му колега Владимир Путин (вижте повече подробности – в статиите на „Биволъ“ и във видеото от предаването „Въпросите“ по ТВ1 България). 

Очаквайте подробности.

(Заглавната снимка: “Свободна Европа”) 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Log In to Your Account (optional)

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: